sakattack1442169065 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2005 Mιας και παρελαβα το δωρο, ποσταρω να δει κι ο Linos80 τι παιζει με το e-sata :003: (επι της ευκαιριας να ευχαριστησω ξανα το pctechnology.gr :023: και το HAC Shop :023: ) Τα πραγματα ειναι απλα: προκειται για τον ταχυτερο τροπο συνδεσης εξωτερικου δισκου, καθως στην ουσια ειναι ενας δισκος τοποθετημενος σε sata καναλι, εβρισκομενος ομως εξωτερικα σε θηκη. Λιγες εικονες αντι για πολλα λογια (κλικ για μεγαλες): το κουτι δεχεται IDE δισκο και τον κανει sata το καλωδιο της συνδεσης ειναι λιγο περιεργο: απο οτι εχω καταλαβει δεν υπαρχει καποιο στανταρ για τα e-sata καλωδια και υποδοχες. Εδω η High-point χρησιμοποιει ενα που μοιαζει με Firewire 6-4 ! και δινει το παραπανω bracket με την μικρη 4πινη υποδοχη, που καταληγει σε sata καλωδιο, για να το συνδεσεις σε αντιστοιχη υποδοχη της μητρικης σου. απο εκει και περα τα πραγματα ειναι απλα, μολις ανοιγει το pc τον βλεπει κανονικα συνδεδεμενο στον αντιστοιχο sata controller της μητρικης. Ακριβως οπως εναν αλλον ΙDE που εχω εσωτερικα μεσω serillel. Και στις επιδοσεις δεν καταλαβαινεις διαφορα. Ο δισκος ειναι Samsung 80GB εκανα και μια μεταφορα μεγαλου αρχειου, 700ΜΒ cd image, και ολοκληρωθηκε σε 13-14 sec, δηλαδη οντως γυρω στα 50-54 ΜΒ/sec , οσο θα εδινε και ενας εσωτερικος sata ή IDE παρομοιος δισκος Δεν εχω χρησιμοποιησει δισκο μεσω usb ή firewire , αλλα σιγουρα πρεπει να ειναι πιο αργες εκεινες οι συνδεσεις. Κερδιζουν βεβαια σε ευκολια, καθως ειναι πιο απλο να βρεις τετοιες θυρες σε αλλο pc. Eδω πρεπει ή να μεταφερεις και το bracket, ή να αγορασεις ενα 2ο , αν πχ εχεις 2 στανταρ pc που θες να κανεις συχνες μεταφορες. Ειδικα στην τελευταια περιπτωση νομιζω οτι ταιριαζει απολυτα η λυση e-sata. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 17, 2005 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 Καλορίζικος. Κρίμα που δεν υπάρχει στάνταρ καλώδιο. Στην θέση σου ήδη θα ξεκίναγα να βρω άλλο ένα ίδιο για ρεζέρβα. Οι USB 2.0 εξαρτώνται πολύ από τον controller της μητρικής και το ίδιο ισχύει και για το frewire. Νομίζω η παρακάτω φωτογραφία από πρόσφατο review στο www.anandtech.com είναι αρκετά κατατοπιστική Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Ιούλιος 17, 2005 Author #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 Ευχαριστω. ναι, πχ αλλες συσκευες esata εχουν κανονικη sata θυρα, και εσυ περνας ενα απλο sata καλωδιο μεσα απο ενα αδειο pci bracket, απο τη μητρικη μεχρi την εξωτερικη συσκευη.Η Ηighpoint το εκανε λιγο διαφορετικα.Οταν λες αλλο ιδιο για ρεζερβα, ποιο εννοεις? αν εννοεις το καλωδιο το εξωτερικο, δεν πιστευω να εχω προβλημα γιατι το βλεπω ιδιο με ενα απλο firewire καλωδιο, αν και ακομα δεν δοκιμασα αλλο τετοιο για να δω αν δουλευει. αν εννοεις το bracket που δινει [sata σε 4pin firewire] τοτε ναι, θα ηταν πολυ χρησιμο, αλλα βασικα δεν εχω αλλο υπολογιστη που να θελω να το χρησιμοποιησω. :003:παντως η απολυτη χρηση θα ηταν pc σπιτιου και pc δουλειας μονο με το λειτουργικο, να εχουν απο ενα bracket, και να πηγαινεις στη δουλεια εχοντας ολα τα αρχεια και προγραμματα στο e-sata, να δουλευεις εκει κανονικα χωρις να καταλαβαινεις οτι χρησιμοποιεις καποιο αργο εξωτερικο δισκο και φευγοντας να μην αφηνεις πισω τιποτα προσωπικο σου :003: Στο πινακακι που εδωσες ειναι Mbit/sec Αρα εδω μιλαμε για 8*50-54ΜΒ = 400-432ΜBit/sec Δηλαδη ενα κανονικο IDΕ/Sata Drive , με μεγαλη διαφορα απο usb2.0 και απλο firewire (σχεδον διπλασιο) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 17, 2005 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 Bασικά για το εξωτερικό λέω. Αλλά μια τέτοια λύση μάλλον σε ένα PC θα κάθεται. Δεν θα είναι για βόλτες λόγο έλλειψης παρόμοιας θήρας σε άλλο PC (οπότε όντως θα ήταν πολύ βολικό ένα δεύτερο bracket).Y.Γ. Το NForce4 έχει πολύ καλό USB controller. Σε π.χ. NF3 και κάτω οι επιδώσεις του USB είναι αισθητά χαμηλώτερες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Ιούλιος 17, 2005 Author #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 ok, λοιπον δοκιμασα και ενα κανονικο firewire 6-4 καλωδιο και παιζει και με εκεινο κανονικα.μαλιστα , και παρα τα αντιθετως λεγομενα, υποστηριζει και ενα στοιχειωδες hot-swap !Δηλ αποσυνδεω το καλωδιο απο το bracket και απλα χανονται τα αντιστοιχα drive letters απο το my computerμολις το ξανασυνδεσω εμφανιζονται και ειναι παλι προσβασιμα.χωρις καμμια ειδοποιηση απο την task bar οτι αποσυνδεσα ή συνδεσα ενα drive.H αληθεια ειναι οτι δεν το περιμενα, γιατι ειχα διαβασει καπου οτι τα windows αλλα και οι συνηθεις sata controllers δεν υποστηριζουν hot swap Για το λογο αυτο δεν δοκιμασα ποτε μου hot swap σε sata drive, μην καψω και κανεναν controllerEδω μου φανηκε πιο απλη η δοκιμη :003: και οντως δουλευει !εχει δοκιμασει κανεις hot swap σε κανονικο sata drive εν ωρα λειτουργιας? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orthodox Ιούλιος 17, 2005 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 Καλορίζικο sak...Ωραίο φαίνεται εξωτερικά...Όταν πρωτοβγήκαν τα e-sata έλπιζα ότι θα τα υιοθετούσαν τόσο οι κατασκευαστές των πύργων όσο και των external cases. Δυστυχώς δε βλέπω πολύ ενδιαφέρον... Κρίμα και αξίζει πραγματικά.Έχω ένα usb και καταλαβαίνω τη διαφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orthodox Ιούλιος 17, 2005 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 ..................εχει δοκιμασει κανεις hot swap σε κανονικο sata drive εν ωρα λειτουργιας?Στο hot swap απ' ότι έχω καταλάβει, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει το πως τροφοδοτείται ο σκληρός εξού και η διαφορά του 7πινου από το κλασικό molex των sata από τους απλούς δίσκους, κάτι σαν τη διαφορά του 68 με το 80άρι των SCSI... Πρακτικά δεν το έχω δοκιμάσει αλλά λογικά θα πρέπει να λειτουργεί.Αύριο που θα μαι σπίτι θα δοκιμάσω και θα μοιραστώ μαζί σας είτε την εμπειρία μου είτε το κόστος του 200άρι μου :003: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Ιούλιος 17, 2005 Author #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2005 Ωχ, ΛΟΛ, μην το κανεις και μετα με κυνηγας. :003:βασικα πως υποτιθεται τον αλλαζεις? πρωτα βγαζεις το ρευμα και μετα το data καλωδιο ?εδω, δεν εκλεισα το ρευμα στο δισκο, μονο εβγαλα-εβαλα το καλωδιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orthodox Ιούλιος 18, 2005 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ…!!! :110: Πλάκα κάνω, έχω φάει τον κόσμο να βρω κάποιες σχετικές info αλλά δεν μπορώ…Λειτουργεί μια χαρά. Το δοκίμασα 2 – 3 φορές να μαι και σίγουρος μην πάρω και κανένα στο λαιμό μου…Πρώτα το ρεύμα και μετά το data cable. Αν βάλουμε πρώτα το καλώδιο των δεδομένων αυτό έχει και τάση που περνάει στην πλακέτα του δίσκου. Αυτό σημαίνει ότι η πλακέτα θα πρέπει ήδη να είναι συνδεμένη με το power cable και να λειτουργεί. Έτσι τουλάχιστον μου φαίνεται και πιο λογικό. Βέβαια από τη στιγμή που το έκανα στην πράξη δεν νομίζω να είναι διαφορετικά… Ο Controller είναι ο onboard Sil3112 της 7NNXP. Αν το δοκιμάσει κανείς απλά να ναι προσεχτικός γιατί δεν ξέρω αν λειτουργεί σε άλλες μητρικές / bios / controllers κλπ 100%...Edit: Και προσοχή λειτουργεί μόνο με το πολυπινο molex (κάπου 15 pins και όχι 7 που λέω παραπάνω)......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
curious Ιούλιος 18, 2005 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 Παιδιά μήπως θα μπορούσατε να δώσετε και ενα λινκ γιατί δεν μπορώ να το εντοπίσω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 18, 2005 #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 Το ποιο δεν μπορείς να εντοπίσεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexandrosss Ιούλιος 18, 2005 #12 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 έχω δοκιμάσει και εγώ να βάλω σατα δίσκο όταν είναι ανοιχτό το pc και δεν έπαθε τίποτα, πήρα ρεύμα από το πίσω βύσμα του τροφοδοτικού μου (antec + αντάπτορα για σατα) και το σύνδεσα στο λαμάκι πίσω στο pc μου για σατα.το δοκίμασα από μέσα δηλαδή πάνω στην μητρική κατευθείαν και ρεύμα μέσα και πάλι δούλεψε κανονικά, άρα υποστηρίζεται το hot swap στους σατα Link to comment Share on other sites More sharing options...
curious Ιούλιος 18, 2005 #13 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 Το ποιο δεν μπορείς να εντοπίσεις?τη θήκη που αναφέρεται στο πρώτο ποστ;νόμιζα οτι ήταν αρκετά ξεκάθαρο, αλλά μάλλον δεν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 18, 2005 #14 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται το μοντέλο Highpoint RocketMate 1100 και όπως άφησε να εννοηθεί και ο Sak στην αρχή του πρώτου post η θήκη ήταν προσφορά του PCTechnology και του HAC Shop.Οπότε αν σε ενδιαφέρει κάνε μια βόλτα εδώ: www.hacshop.gr Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Ιούλιος 18, 2005 Author #15 Κοινοποίηση Ιούλιος 18, 2005 τη θήκη που αναφέρεται στο πρώτο ποστ;νόμιζα οτι ήταν αρκετά ξεκάθαρο, αλλά μάλλον δεν...ηταν ενα απο τα δωρα του 5ου διαγωνισμου εκει εχει και το λινκ για το RocketMate 1100. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonzi Απρίλιος 17, 2006 #16 Κοινοποίηση Απρίλιος 17, 2006 Παιδιά σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ένα sata bracket απο gigabyte μητρική που μου βρίσκεται και να φτιάξω έναν sata external.Το μόνο μου πρόβλημα είναι το κουτί. Λέω να χρησιμοποιήσω ένα κενό κουτί απο dvd recorder που μου είχε μείνει από παλιά. Να στερεώσω κάπως μέσα τον δίσκο και να βγάλω πίσω τροφοδοσία και data cable. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι ο δίσκος θα βγάζει sata τροφοδοσία όπως και το bracket που έχω και δεν βρίσκω καλώδιο τέτοιο (τουλάχιστον όχι με μήκος >15 εκ).Τι λέτε; Θα δουλέψει το πράμα;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.