Jump to content



Alpha processors: H ιστορία τους


JimmyFox

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

image002.gifimage011.jpg

Οι επεξεργαστές της Alpha κυριάρχησαν για πολλά χρόνια στα τεχνολογικά δρώμενα της πληροφορικής. Παραγκωνισμένοι για λόγους και σκοπούς μάλλον σκοτεινούς, η σπουδαία αρχιτεκτονική του Alpha project επιβιώνει σε επειμέρους κομμάτια πιο καινούριων, αλλά όχι απαραίτητα καλύτερων, επεξεργαστών.

Το x-bit labs κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 1989 και την VAX architecture έως σήμερα με τον Alpha EV8.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/alpha.html

Printer friendly version

Νομίζω πως μαζί με την ιστορία τους, καλό θα ήταν να δείτε και αυτά τα videos, τα οποίο παρουσιάζουν την τελευταία εμπορική υλοποίηση του alpha, τον πυρήνα ev7.

system overview

design challenges

EV7 processor

IO7 (Aka Hypertransport. Ολόκληρο όμως, όχι πετσοκομμένο)

memory

configurations

interprocessor

I/O

power

overview

hardware

software

partitions

Μια επίσης καλή πηγή είναι το βιβλίο "DEC is dead. Long live DEC. The lasting legacy of Digital Equipment Corporation" του Edgar H. Schein. Είναι 300 σελίδες που πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Περιγράφει όλη την ιστορία της εξέλιξης των υπολογιστών από την δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα μέσα από την εξέλιξη της DEC. Παράλληλα εξετάζει την κουλτούρα που πρέπει να έχει ένας οργανισμός ο οποίος στοχεύει να δημιουργήσει τεχνολογία αιχμής που να προηγείται δεκαετίες από την εποχή του. Αναλύει τους παράγοντες που μια αξεπέραστη τεχνολογικά εταιρία οδηγείται στην παταγώδη οικονομική αποτυχία λόγω αδυναμίας προσαρμογής των δομών της στα νέα δεδομένα.

Τέλος θα μάθετέ την ιστορία των 16μπιτων, 18μπιτων, 32μπιτων, 36μπιτων, και 64μπιτων υπολογιστών που πρώτη δημιούργησε η DEC. Την προέλευση της virtual memory, του unix που αρχικά κατασκευάστηκε για τον PDP-11, των πρώτων terminals με οθόνη και πληκτρολόγιο τα VT100, του ethernet, του SMT (Hyperthreading) και πολλών άλλων τεχνολογιών που ακούτε και χρησιμοποιείτε σήμερα, αλλά και αυτών που θα δείτε στις επόμενες δεκαετίες.

Το βιβλίο αξίζει πραγματικά με μόνο αρνητικό την διακριτική απόκρυψη κάποιων μελανών σημείων, τα οποία όμως ο έξυπνος αναγνώστης μπορεί να διακρίνει.

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/1576752259/ref=pd_sxp_f/002-0796898-5596000?v=glance&s=books

  • 3 months later...

Ένα επιπλέον ντοκουμέντο που μπορείτε να δείτε εδώ είναι η αδειοδότηση της τεχνολογίας του Alpha που έκανε η Digital στην AMD το 1998. Ήταν η εποχή που η AMD εξαγόραζε όλες τις απαραίτητες πατέντες για να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του Hammer. Η άδεια είχε ισχύ για 7 χρόνια και έληγε το καλοκαίρι του 2005.

Εδώ είναι η ανάκληση της παραπάνω άδειας από την Compaq είκοσι μήνες αργότερα, αφού πρώτα είχε εξαγοράσει την Digital, λόγω της άρνησης/αδυναμίας της AMD να καταβάλει το νέο κόστος αδειοδότησης που ζητούσε η Compaq.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.