Jump to content

SATA vs ATA και ελαττωματικοί σκληροί

Recommended Posts

Έχω δύο εύκολες ερωτησούλες. Πρώτον έχετε ποτέ ακούσει για σκληρό ας πούμε 160άρη να τον βλέπει σαν 130 και να μην είναι software θέμα αλλά hardware πρόβλημα του σκληρού; Εγώ δεν το έχω ακούσει ποτέ οπότε υποθέτω ότι είναι θέμα 48bit LBA που λύνεται με επέμβαση στο registry εφόσον η μητρική είναι μία με ΚΤ890 οπότε δεν τίθεται θέμα bios. Το πισί δεν το έχω δει από κοντά ακόμα γι' αυτό ρωτάω.

Και το δεύτερο: λόγω έλλειψης ΣΑΤΑ στο e-shop εκείνη τη στιγμή ο φίλος μου πήρε ΑΤΑ δίκσο (seagate 160GB) αλλά έφαγε κράξιμο από κάποιον γνώστη και θέλει να τον αλλάξει με το αντίστοιχο SATA μοντέλο στα ίδια λεφτά. Ρε παιδιά για πισί που δεν πρόκειται να αποκτήσει Raid ποτέ και που δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ σαν server, υπάρχει λόγος αλλαγής από ΑΤΑ σε ΣΑΤΑ;

Εγώ δεν είχα ποτέ ΣΑΤΑ και έχω γνώμη μόνο από δοκιμές που κυκλοφορούν στο δίκτυο. Εσείς τι έχετε να πείτε; Υπάρχει διαφορά σε gaming pc;

για ενα απλο pc δεν εχει να χασει κατι απο τον P-ATA

απλως οι sata ειναι το νεο στανταρ και μπορεις να τους βαλεις σε δικο τους καναλι που να μην μοιραζεται με αλλους δισκους/DVD

τωρα αν εχει ενα δισκο και 1-2 DVD δεν χανει και τιποτα, ας τον κρατησει, δεν θα εχει να μπλεκει για να βρει sata drivers για τα XP 64 bit, τα Longhorn κλπ :003:

1) δεν καταλαβαίνω τι ενοείς..

2) δεν υπάρχει κανεις λόγος να πάρει SATA.

1) Τον 160άρη τον βλέπει 130. Η μητρική είναι 939 σόκετ άρα δεν είναι θέμα bios. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι software αλλά hardware το πρόβλημα; Εγώ νομίζω ότι είναι 100% θέμα software. Υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος;

2) Και εγώ αυτό πίστευα αλλά ήθελα επιβεβαίωση

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η λογική επιλογή για καινούριο σύστημα είναι να πάρεις ΣΑΤΑ αλλά απλούστατα αν έχεις έναν ΑΤΑ τελευταίο μοντέλο δεν αξίζει τον κόπο να τον ανταλλάξεις με τον αντίστοιχο ΣΑΤΑ μόνο και μόνο επειδή είναι πιο καινούριο πρότυπο.

Τον 160άρη τον βλέπει 130. Η μητρική είναι 939 σόκετ άρα δεν είναι θέμα bios. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι software αλλά hardware το πρόβλημα; Εγώ νομίζω ότι είναι 100% θέμα software. Υπάρχει περίπτωση να κάνω λάθος;

Αν μπορεί κάποιος ας μου πει και για αυτό αν κάνω λάθος

Δεν μπορω να ειμαι 100% σιγουρος αλλα δεν εχω ακουσει/διαβασει ποτε αναλογο προβλημα να οφειλεται σε hw problem. Θα στοιχηματιζα οτι οφειλεται σε sw level :)

Αυτό λεω και εγώ. Πιθανότατα δεν έβαλε ούτε καν το service pack1. Λέω και εγώ, που πήγαν τα υπόλοιπα GB; :)

Όλες οι απαντήσεις εδώ

Kαι από Western Digital και Seagate.

Σε sata δίσκους δεν υπάρχει πρόβλημα (όσον αφορά περιορισμούς του BIOS), γιατί έχουν ξεχωριστό controller και δουλεύουν με τους δικούς τους drivers.

sa1901 αυτές τις πληροφορίες τις είχα ήδη υπόψη αφού ο δίσκος μου είναι 200άρης ide αλλά δεν ήξερα αν μπορεί η ίδια συμπεριφορά να προκληθεί ΚΑΙ από hardware πρόβλημα του σκληρού και αν τα ίδια ισχύουν και για τους SATA. Θέμα bios δεν τίθεται εξ αρχής εφόσον μιλάμε για τελευταίας γενιάς μητρική. Μόνο από πλευράς windows τίθεται θέμα.

Αλλά απ' ότι λέει και ο φίλος παραπάνω και ΣΑΤΑ να ήταν ο σκληρός πάλι 130 θα τον έβλεπε χωρίς το sp1 αν κατάλαβα καλά.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παδιά

Οπότε μένει να δούμε αν αυτός που έστησε προχθές το μηχάνημα, έβαλε το sp1 ή όχι. Το link της seagate ήταν κατατοπιστικότατο και κατηγορηματικό και για τους SATA οπότε όλες μου οι αμφιβολίες έφυγαν

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.