Jump to content

SMP workstation στο σπιτι: Opteron ή XEON ??

skouket

Recommended Posts

O Xeon που διάλεξες είναι em64t με Hyperthreading. Έχω έναν server με linux στο γραφείο με δύο τέτοιους εδώ και κανένα μήνα. Το bug με την cache μην σε ανησυχεί.

Όταν αναβάθμισα εγώ σε dual opteron, η AMD είχε ξεκάθαρο roadmap για dual cores σε 940. Η Intel δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα. Άλλες οι συνθήκες τότε.

Από την άλλη η ψαλίδα gcc-icc στους x86 κλείνει πολύ σιγά σιγά. Στην τελική προτίμησα ένα chip που χρειάζεται λιγότερο optimization, από αυτό που με λιώνει στο να ψυρρίζω κώδικα για να βγω 2% πιο μπροστά από τον ανταγωνιστή του. Αφήνω τον Xeon 2% πιο μπροστά και κερδίζω την ψυχική μου ηρεμία, ένα βέβαιο μέλλον με 4 πυρήνες Opteron και την Intel να βουρλίζεται και να κατεβάζει τιμές σαν παλαβή (Ποιός θα το πίστευε πριν 6 μήνες. Xeon 64μπιτος με 200 ευρώ)

Και μην περιμένεις ότι θα κάνεις πολύ σημαντικά κομμάτια του linux compilation με τον icc. Ο kernel, η glibc, τα X windows, το kde και το firefox χτυπάνε. Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε κανένα χρόνο ή και λιγότερο, αλλά ελάχιστα με σκοτίζει στο σπίτι.

Αυτο για την ψαλιδα των compilers προσθετει ενδιαφερον για να παρω την τελικη αποφαση.

Δυστηχως το ανεφερα και στο προηγουμενο μου ποστ οτι ισως να δυσκολευτω να βρω φτηνη μητρικη για Xeon στην ελληνικη αγορα ψωνιζοντας σαν ιδιωτης.

Ο server που εχεις στην δουλεια με Xeon πως τον βλεπεις να στεκεται στον multi-threading με Linux ??

Απο την αλλη τι να περιμενω απο τους X2 που ειναι σε ενα socket το οποιο η AMD δεν το προοριζε για workstations και servers αλλα για παιχνιδομηχανες? Δεν εχει καποιος στο forum κανα X2 να τρεξει PCTbench να δουμε τι πιανουν ?

Αν καταφυγω σε X2 4400+ που ομως συμφωνουμε ολοι οτι συμφερουν αυτον τον καιρο περισσοτερο απο Opteron θα ειναι γιατι δεν θα βρω κατι καλο σε μητρικη για Χeon.Γενικα με φοβιζουν οι X2 γιατι δεν τους εχουμε δει καιρο και δεν εχουμε εμπεριστατομενη αποψη.

Οσον αφορα τον πυρηνα του Linux για τους Χ2 αν κανω enable το SMP αυτο ειναι αρκετο φανταζομαι.Παντως το site kernel.org τρεχει σε 4-way opterons, δεν ξερω αν αυτο σημαινει κατι για AMD και kernel :017:

Για Xeon παντως θα χρειαστω και δυνατο τροφοδοτικο μαλλον.

ΥΓ:με ποιο tool στο Linux απερνεγοποιεις την μια CPU αφου εχεις φορτωσει non-SMP kernel ?

Το linux τα πάει καλά στο multithreading ακόμα και με Celeron. Έχει πολύ καλό scheduler. Μην σε ανησυχεί αυτό. Είτε xeon πάρεις είτε κάτι άλλο θα είσαι μια χαρά.

Από Intel θα έχεις χλιδάτη υποστήριξη. Αρκεί να έχεις dsl για να κατεβάζεις software και documentation.

Για τους X2 στο linux δεν μπορώ να σου απαντήσω υπέυθυνα γιατί δεν τους έχω δει καθόλου. Πάντως από επιδόσεις το θεωρώ δύσκολο να σε απογοητεύσουν.

Να ξέρεις ότι οι Xeon έχουν μεν SMT, αλλά δεν έχουν ούτε NUMA, ούτε Hypertransport. Τα NUMA enabled motherboards για Opteron έχουν τιμή σχεδόν διπλάσια από τα άλλα και για να αποδόσουν τα μέγιστα σε σπρώχνουν υποχρεωτικά σε SCSI. Δεν είναι τυχαίο που οι Xeon είναι φτηνότεροι από τους Opterons πλέον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Xeon για την δουλειά που τους θέλεις εσύ θα είναι ασχημοι. Κάθε άλλο.

Μολις διαβαζα στην Κernel-Mailing list το θεμα για το bug του Hyper-Threading.

Ειναι κατι που με φοβιζει περισσοτερο για μελλοντικο exploitation μιας και για τωρα δεν υπαρχει κατι ανησυχητικο.Βεβαια η λυση ερχεται με το να κανεις disable το HT απο το BIOS.

Οσο και να ειναι ολοι καθυσηχαστικοι τωρα δεν παιρνω το ρισκο μιας και τον επεξεργαστη τον παιρνω για ζωη που λεει ο λογος.

Εδω που τα λεμε ομως θελω ρε π*υστη μου και την χλιδατη υποστηριξη της Intel οπως πολυ σωστα την χαρακτηρισες.

Τωρα τελευταια ετοιμαζομουν να παιξω με την αρκετα ενδιαφερον Math Kernel Library που δινει !! που να τα βρω αυτα σε ΑΜD ?? :(

Δεν πιστευα ποτε οτι η υποστηριξη απο μια εταιρια θα ειναι τοσο καλη ωστε να με κανει να αγορασω το προιον της !! Μα καλα, οι περισσοτεροι δεν το βλεπουν αυτο ?

Oποτε ισως ειμαι ο πρωτος που θα δοκιμασει Dual-Core Pentium στο forum.

Θα ριξω μια ματια και σε ξενα forum για τις επιδοσεις τους Dual-Core Pentium και θα πραξω αναλογα.Οποτε δηλαδη ειμαι αναμεσα σε 4400+ X2 και Pentium D

και ξεχναω τις αλλες λυσεις.

Διαβαζοντας αυτο εδω:

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=116944&postcount=15

αλλα και γενικα παρατηρω απο τα posts χρηστων οτι η ψαλιδα στην υλοποιηση SSE απο Intel και ΑΜD σαν να κλεινει αφου σχεδον ολοι παρατηρουν μικρες διαφορες σε οτι αφορα επεξεργασια video κτλ..Μηπως η ΑΜD αρχισε να αντιγραφει καλυτερα ? :p

Να προσθεσω οτι ο Pentium D 3Ghz 2x1MB L2 http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=7543

με το athlon64 4400+ X2

http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=7675

εχουν και ~ 210 ευρω διαφορα..σαν πολλα δεν ειναι ?

Έχει και η AMD τα δικά της math libraries, τα οποία μέχρι πριν 2-3 μήνες που κοίταξα την τελευταία φορά ήταν ακόμα στα 32 bits. Μετά θεώρησα περιττό να ξανασχοληθώ, και δούλεψα με ότι είχα. Αν σκοπεύεις να παίξεις πολύ με μαθηματικά, καλύτερα να πας σε AMD. Η FPU του Pentium είναι απαράδεκτη.

Το σκηνικό των τιμών ανατρέπεται γρήγορα και θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2007, αν τηρήσει η Intel τον λόγο της.

Έχει και η AMD τα δικά της math libraries, τα οποία μέχρι πριν 2-3 μήνες που κοίταξα την τελευταία φορά ήταν ακόμα στα 32 bits. Μετά θεώρησα περιττό να ξανασχοληθώ, και δούλεψα με ότι είχα. Αν σκοπεύεις να παίξεις πολύ με μαθηματικά, καλύτερα να πας σε AMD. Η FPU του Pentium είναι απαράδεκτη.

Το σκηνικό των τιμών ανατρέπεται γρήγορα και θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2007, αν τηρήσει η Intel τον λόγο της.

Iσως θα πρεπει να το ψαξω λιγο παραπερα αλλα απο οτι ειχα διαβασει η Intel στα optimizations που κανει μεσω ICC δινει εντολη για floating point εντολες να εκτελουνται μεσω Vector unit λογω της οντως πολυ κακης FPU του Pentium.

Οποτε υπολογιζα οτι και στις "οptimized για τους επεξεργαστες της math libraries" θα εκανε το ιδιο.Ισως πρεπει να ριξω καμια ερωτηση για αυτο στο developer's forum της Intel :)

ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΓΙΑ 4400+ ΕΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΧΙ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ 939 ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΒΡΗΣΚΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ? ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΤΙ 940 Η ΧΕΟΝ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ SERVER ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΙΡΙΞΗ ΚΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΕ 4400+ . ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ OPTERON H XEON.

Βαιε, με κοστος μητρικης <150 Ε δε νομιζω να τιθεται θεμα αναβαθμισης.

Αν χρειαστει να αλλαξει cpu, αλλαζει και μητρικη μαζι :003:

Aπειρως φτηνοτερα θα του ερθει, αν υπολογισεις ποσο ακριβοτερα κανουν οι Οpteron/Xeon ΚΑΙ οι μητρικες τους ΚΑΙ οι registered DDR ...

Ειναι παραπλανητικη η "αναβαθμιση" καθως πλεον ενας μεμονωμενος χρηστης πιο ευκολα αναβαθμιζει μητρικη παρα cpu

(δεν μιλαμε για εταιρειες κλπ)

Για SMP/SMT σύστημα σε linux εγώ περιμένω τον CELL ή το PS3. Θα σου πρότεινα να περιμένεις και εσύ ...

οτι θα το εγραφα σημερα :) :)

Εντομεταξυ διαβασα και στο slashdot για την τιμη τους PS3 και θα ειναι τα περι 399 dollars :)

Θελω ενα φτηνο SMP τωρα και γι'αυτο θα παρω ενα dual-core intel.

Διαβαζοντας αυτο εδω το αρθρο για CELL

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=11793

το οποιο εχει κανει το γυρω του σε πολλα απο τα σιτες για Linux, ο CELL και εμενα μου φαινεται οπως τον χαρακτηρισε ο DarthMoul : εξωπραγματικος !!!

Θα εχουμε και **** τα Vector Unit , SMT , SMP και RISC αρχιτεκτονικη !!! Θελω και αλλα για το σπιτι !?!?!?!?!

Γι'αυτον τον λογο κραταω μερικα λεφτα να παρω ενα Mac-Mini να αρχισω να πειραματιζομαι σε RISC.

Τελικα κατι ηξεραν μερικοι Linux vendors οπως οι YDL,Debian και Gentoo και δεν σταματησαν την υποστηριξη του PPC .. ο λογος ειναι ο CELL κατ'εμε.

Οποτε και το software για PPC δεν πεθαινει εν'οψει του CELL.

Επισης στο παραπανω αρθρο λεει οτι ο Kernel θα εχει καποια αρχικη υποστηριξη για CELL απο τον 2.6.13 οταν τωρα εχουμε τον 2.6.12.2 και ο 2.6.13 ειναι σε Releace Candidate (rc) σταδιο.

@vaios : ο sakattack εχει δικιο.

Τα dev tools της Ιntel ειναι για ολες τις CPU που βγαζει.

Υποστηριξη για την μητρικη που θα παρω θα βρω στον πυρηνα.

Για καρτα γραφικων θα παρω μια NVidia και ειμαι ok.

Δεν θα εχω προβλημα και το ολο ενχειρημα θα μου ερθει και φτηνοτερα απο Opteron ή Xeon ή X2 με μικροτερες επιδοσεις βεβαια αλλα μια χαρα για μενα :)

VAIOS ποια ειναι τα εξαρτηματα(cpu-mobo-disk-ram κτλ..) του μηχανηματος Dual-Core που δοκιμαζεις στο παρακατω τοπικ:

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=11637&page=3

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.