Jump to content

SMP workstation στο σπιτι: Opteron ή XEON ??

skouket

Recommended Posts

Kαλοκαιριασε , τελιωνει η εξεταστικη , υπαρχουν μερικα λεφτα στην ακρη .. καιρος να χτυπησω το πρωτο SMP μηχανημα μου :024:

Μιλαμε παντα για 2-way SMP.

Καταρχας παω να παρω φτηνα πραγματα..μιλαμε δηλαδη για Opteron 242 ή Xeon..

Oι Χeon ειναι ακριβοτεροι σχεδον διπλασια τιμη ... αλλα εχουν και HT :)

Οπως εχω διαβασει υπαρχει ενα exploit για το HT της Ιntel .. κατι που αφορα shared cache merory.. δεν ξερω τι δυνατοτητες εκμεταλευσης του υπαρχουν στο Linux αλλα σιγουρα το ψιλοφοβαμαι.

Απο την αλλη η Intel δινει development tools κατι που δεν κανει η AMD.

Το μηχανημα θα τρεξει Unix-οειδη (δινω ΚΑΙ εδω βαρος ) απο Linux μεχρι πειραματα με *BSD και Solaris που θα κανω.

Τωρα οσον αφορα της μητρικες και μνημες θα το παμε και εκει το θεμα αλλα αρχικα δεν εχω διαλεξει CPU :102: και θα ηθελα την βοηθεια σας :)

Oι Χeon ειναι ακριβοτεροι σχεδον διπλασια τιμη ... αλλα εχουν και HT :)

Όχι πια. Ενδεικτικά αυτά τα δύο chips αποδίδουν το ίδιο κατά μέσο όρο και έχουν και τα δύο 64 bits. Οι Xeon βέβαια έχουν και SMT.

http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=261

http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=5634

Μηπως να περιμενες τις dual core εκδοσεις τους?

Η ακομα πιο οικονομικα γιατι δεν κοιτας για καποιον PentiumD η Athlon64X2.

Υπαρχει ουσιαστικη διαφορα αναμεσα σε ενα 2way single core Οpteron kαι εναν δυπηρινο Athlon?

Μηπως να περιμενες τις dual core εκδοσεις τους?

Η ακομα πιο οικονομικα γιατι δεν κοιτας για καποιον PentiumD η Athlon64X2.

Υπαρχει ουσιαστικη διαφορα αναμεσα σε ενα 2way single core Οpteron kαι εναν δυπηρινο Athlon?

Οχι δεν υπαρχει διαφορα και PentiumD μπα...

Θα το μάθουμε όταν πιάσουμε τους διπύρηνους στα χέρια μας. Στην τιμή πάντως έχουν. Ένας dualcore Athlon κοστίζει 20% ακριβότερα από έναν single core opteron στην ίδια συχνότητα. Άρα ο dual core Athlon συμφέρει πολύ σε σχέση με τους 2 Opterons συν το κόστος του dual opteron motherboard. Έχει όμως την μισή cache, άρα υπολόγισε ένα 15%-20% μειωμένη επίδοση σε σχέση με τους δύο opterons μόνο από αυτό.

Θα το μάθουμε όταν πιάσουμε τους διπύρηνους στα χέρια μας. Στην τιμή πάντως έχουν. Ένας dualcore Athlon κοστίζει 20% ακριβότερα από έναν single core opteron στην ίδια συχνότητα. Άρα ο dual core Athlon συμφέρει πολύ σε σχέση με τους 2 Opterons συν το κόστος του dual opteron motherboard. Έχει όμως την μισή cache, άρα υπολόγισε ένα 15%-20% μειωμένη επίδοση σε σχέση με τους δύο opterons μόνο από αυτό.

Οι 4200+, 4600+ έχουν τη μισή cache.

Ας πάρει τον 4400+ που έχει πλήρη cache και πολύ καλό P/P ratio.

Πολύ λες για την cache και μόνο νομίζω.

Εξαρτάτε φυσικά και από τις εφαρμογές.

To ουσιαστικό πλεονέκτημα των 64 bits είναι η δυνατότητα να χειρίζονται πολλαπλάσια μεγέθη μνήμης σε σχέση με τα 32. Αυτό δείχνει ότι στα επόμενα χρόνια τα μεγέθη μνήμης που ξέρουμε στους υπολογιστές μας, θα φαίνονται ασήμαντα. Το δε software θα τα εκμεταλευτεί πλήρως και αμέσως (το μόνο εύκολο). Μνημοβόρο software, σημαίνει ανάγκη για cache. Αν σκοπεύεις να αγοράσεις CPU για τους επόμενους 6 μήνες ή έναν χρόνο το πολύ, όντως δεν θα σου χρειαστεί. Αν σκοπεύεις για παραπάνω, το μικρό cache θα το βρεις μπροστά σου.

Τώρα που το συζητάμε, σκέφτηκα και το εξής. Να κάνω disable την μία CPU και να τρέξουμε τον systester που τραβάει πολύ μνήμη στον έναν opteron κόντρα σε έναν Athlon64 στην ίδια συχνότητα. Θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την επίδραση του cache. Κανείς διαθέσιμος; Athlon64 στο 1.6 Ghz χρειάζομαι.

Οι 4200+, 4600+ έχουν τη μισή cache.

Ας πάρει τον 4400+ που έχει πλήρη cache και πολύ καλό P/P ratio.

κι εγω απορω προς τι η συζητηση για την cache απο τη στιγμη που ο 4400+ και ο 4800+ εχουν 2*1ΜΒ ?

τελικα η ΑΜD ελυσε το θεμα των 2-πυρηνων απο αποψη επιδοσεων,

αν το λυσει και απο τιμες θα μας κλεισει τελειως τα στοματα οσων λεγαμε οτι δεν τους χρειαζομαστε :003:

κι εγω απορω προς τι η συζητηση για την cache απο τη στιγμη που ο 4400+ και ο 4800+ εχουν 2*1ΜΒ ?

Γιατι άλλο είναι να έχεις καλό P/P στα 300 ή τα 400 ευρώ και άλλο να έχεις καλό P/P στα 900+ ευρώ. Το παιδί θέλει ένα φτηνό SMP σύστημα για το σπίτι.

Ούτως ή άλλως αν καταλήξει να πάει σε single cores τον συμφέρει ο Xeon. Ξέρει κανείς τι socket και chipset φοράνε τα dualcores της Intel; Aν μπορεί στο μέλλον να αναβαθμίσει σε dual core Xeons χωρίς να χρειαστεί καινούργιο motherboard, ίσως αυτή να είναι η καλύτερη επιλογή του για την ώρα.

Αν αποφασίσει να πάει σε AMD που είναι ακριβότερη, ας έχουμε μια πιο τεκμηριωμένη εικόνα. Αφού θα ξοδέψει παραπάνω, τουλάχιστον να ξέρει τι κάνει. Που βλέπεις το κακό;

@Ujin: Κάνε την δοκιμή σου στα 4M και πες μου. Τι μνήμες έχεις; Εγώ παίζω με DDR400.

o 4400+ εχει περιπου 50 $/E παραπανω απο τον 4200+

για αυτο και ειναι ο πιο "hot" X2 ;)

στα 2200ΜΗz δεν νομιζω να παιρνεις 2 Opteron με τοσα λεφτα...

για την ακριβεια, οι τιμες πχ του Mgmanager ειναι:

520Ε ο 4400+

420 ο ενας Οπτερον 248 (2200ΜΗζ επισης)

νομιζω δεν τιθεται θεμα συγκρισης τιμων,

χωρια το o/c και τα εξτρας που δινει μια καλη 939, και μαλιστα σε πολυ καλυτερη τιμη απο τις dual 940 μητρικες,

χωρια που δεν θα χρειαστει registered DDR

οι Χ2 μπορει να ξεκινανε ψηλα για τα δικα μας στανταρ, αλλα αν σκεφτουμε αυτους που θα ηθελαν οπωσδηποτε συστημα με 2 cpu, τους ερχεται πολυ φτηνοτερα και με τρομακτικα μεγαλυτερη αποδοση.

εσυ ισως μιλας για Οπτερον στα 1600-1800MHz, αλλα σκεψου οτι με τα ιδια ισως λεφτα (αν συνυπολογισεις το αυξημενο κοστος για dual 940 mobo & registerd DDR), παιρνεις συστημα με 2*2200 που λογικα θα εχει στανταρ τα 2*2500-2600 ...

Τα είπαμε όλα αυτά. Οι dual core Athlons συμφέρουν σε σχέση με τους Opterons. Ούτε συζήτηση. Τώρα για το overclocking καλύτερα να ρωτήσουμε τον ενδιαφερόμενο. Αν παίζει πολύ με software και πειραματίζεται, σίγουρα δεν το θέλει. Εκτός και αν του αρέσει να κυνηγάει bugs εκεί που δεν υπάρχουν.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη προοπτική. Dual dualcore Opteron (ή Xeon αν το επιτρέπει το socket και το chipset) στο μέλλον όταν πέσουν οι τιμές. Αυτό που σκοπεύω να κάνω εγώ με το δικό μου σε κανένα χρόνο από τώρα. Όπως και να το δεις το ζήτημα, μια φτηνή dual socket σύνθεση ανοίγει άλλους ορίζοντες, αρκεί να είσαι προσεκτικός.

Δεν ξέρω ποιά extras εννοείς στο 939 mb αλλά αν είναι αυτά που σκέφτομαι, στο 940 έρχονται standard και όχι extra. Από Intel mb δεν έχω ιδέα αφού αυτά που αγοράζουμε στην δουλειά έρχονται έτοιμα και είναι επώνυμα.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας γιατι βοηθαν να ξεδιαλυνει το τοπιο.

Δεν υπαρχει προοπτικη για overclocking.

Ολα λαμβανονται υποψιν με την λογικη οτι θα χρησιμοποιω Linux που παιζει πολυ με threads ;)

Λοιπον η μια λυση απο οτι βλεπω (την οποια δεν ειχα σκεφτει) ειναι να αγορασω τον Athlon X2 4400+ που ειναι s939 και δεν θα πληρωσω και registered μνημες(ουτε ακριβη μητρικη) και γενικα ολο στο συστημα θα μου ερθει φτηνα.Γενικα οτι θες το βρισκεις ευκολα στην ελληνικα αγορα.

Μειονεκτηματα:Δεν εχω SMT ουτε dev tools.Δουλευω μονο με gcc.

-----------------------------

Η αλλη λυση ειναι να παω σε Xeon αυτον http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=5631 στα 200ευρω εκαστος.

Αυτος που δινεις Darthmoul ειναι 100ευρω παραπανω απο αυτον που διαλεγω.

Αυτος που διαλεξα εχει SMT και ειναι EM64T , σωστα ??(to mgmanager εχει λιγα specs.)

Συμφωνα με την Ιntel για αυτο το κομματι θελω μητρικη με το E7525 chipset και με ενα search στο skroutz βρισκω 3 με μια intel στα 320 που παιρνει μονο DDR II ECC.

δηλάδη χοντρικα 200+200+320 = 720 για CPU+mobo.

καπου εκει βγαινει και ο X2 4400+ με μια DFI στα 150 ευρω.

Επιπλεον αυτος ο Xeon εχει και SSE3 o Χ2 δεν ξερω αν εχει..

Μειονεκτηματα: Αυτο το bug για τα shared caches στην Intel και τις προυποθεσεις εκμεταλευσης του υπαρχουν για το Linux. :(

Γνωριζει κανεις κατι επι τουτου ?

--> Θα κοψω τιμολογογιο οποτε το ΦΠΑ μην σας απασχολει.

Συνοψιζοντας, μαλλον με συμφερει ο Xeon.

Εχει SMT και SSE3 και που θελω πιο πολυ απο μια δυνατη FPU αφου games δεν θα παιζω.To documentation της Intel ειναι αρκετα καλο και εχουμε και τα dev tools απο αυτην.

Μπορειτε να κανετε οποιαδηποτε κριτικη ή προταση για να το συζητησουμε το θεμα περισσοτερο :) θα ηθελα να διαβασω την γνωμη σας ;)

Δεν μπορω να αναμενω αλλο τις εξελιξεις για τους dual-core, καθως σχεδιαζω αγορα υπολογιστη πολυ καιρο τωρα :)

ΥΓ: Darthmoul πως και δεν πηρες Xeon για το workstation που εχεις σπιτι αφου δουλευεις Linux και multi-threaded software αρκετα και σιγουρα θα χρησιμοποιουσες και τον ICC ??

δηλάδη χοντρικα 200+200+320 = 720 για CPU+mobo.

καπου εκει βγαινει και ο X2 4400+ με μια DFI στα 150 ευρω.

Επιπλεον αυτος ο Xeon εχει και SSE3 o Χ2 δεν ξερω αν εχει..

DFI για no o/c καταστασεις? Δεν νομιζω οτι εχει νοημα, και μαλον κυνηγας λιγο την τυχη σου με το rma αν δεν της φερθεις σωστα :003: Καλυτερα πηγαινε σε μια MSI, ή ακομα καλυτερα μια Gigabyte αφου δεν θελεις o/c και θελεις σταθεροτητα.

EDIT: Ο Χ2 εχει SSE3

DFI για no o/c καταστασεις? Δεν νομιζω οτι εχει νοημα, και μαλον κυνηγας λιγο την τυχη σου με το rma αν δεν της φερθεις σωστα :003: Καλυτερα πηγαινε σε μια MSI, ή ακομα καλυτερα μια Gigabyte αφου δεν θελεις o/c και θελεις σταθεροτητα.

EDIT: Ο Χ2 εχει SSE3

thnx για την πληροφορια οτι ο X2 εχει SSE3

και DFI να μην παρω μια καλη μητρικη δεν θα κανει λιγοτερο απο 130-140 και δεν θα εχει αυτα που εχει αυτη που λεω για τον Xeon(δεν το θετω ως επιχειρημα αυτο) .. οποτε καταληγουμε περιπου στα ιδια λεφτα ;)

το προβλημα με τις μητρικες για Xeon ειναι οτι δεν ξερω ποσο ευκολα θα βρω αυτο που θελω στην ελληνικη αγορα.

O Xeon που διάλεξες είναι em64t με Hyperthreading. Έχω έναν server με linux στο γραφείο με δύο τέτοιους εδώ και κανένα μήνα. Το bug με την cache μην σε ανησυχεί.

Όταν αναβάθμισα εγώ σε dual opteron, η AMD είχε ξεκάθαρο roadmap για dual cores σε 940. Η Intel δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα. Άλλες οι συνθήκες τότε.

Από την άλλη η ψαλίδα gcc-icc στους x86 κλείνει πολύ σιγά σιγά. Στην τελική προτίμησα ένα chip που χρειάζεται λιγότερο optimization, από αυτό που με λιώνει στο να ψυρρίζω κώδικα για να βγω 2% πιο μπροστά από τον ανταγωνιστή του. Αφήνω τον Xeon 2% πιο μπροστά και κερδίζω την ψυχική μου ηρεμία, ένα βέβαιο μέλλον με 4 πυρήνες Opteron και την Intel να βουρλίζεται και να κατεβάζει τιμές σαν παλαβή (Ποιός θα το πίστευε πριν 6 μήνες. Xeon 64μπιτος με 200 ευρώ)

Και μην περιμένεις ότι θα κάνεις πολύ σημαντικά κομμάτια του linux compilation με τον icc. Ο kernel, η glibc, τα X windows, το kde και το firefox χτυπάνε. Βέβαια αυτό θα αλλάξει σε κανένα χρόνο ή και λιγότερο, αλλά ελάχιστα με σκοτίζει στο σπίτι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.