Jump to content

Mosfet Cooling?

mefistofelis

Recommended Posts

Εχω κοψει κατι ψυκτρακια και σκεφτομαι να τα βαλω πανω στα Mosfet της μητρικης μου για να τα τσιλαρω.Το μονο που με ανησυχει ειναι αν πρεπει το καθε Mosfet να εχει και το δικο του ψυκτρακι η μπορω σε ορισμενα που ειναι στη σειρα να βαλω ενα πανω και στα 3.

Υπαρχει κινδυνος βραχυκυκλωματος η τιποτα τετοιο?

Οχι δεν εχει προβλημα .Εχω βαλει σε 2 mosfet ενα ψυκτρακι , το οποιο βεβαια καλυπτει ολη την επιφανεια τους .

Τωρα που το σκεφτομαι ... με το avatar σου μαλλον θα αναθεωρησω τις αποψεις μου . :D

1. Καλύτερα να βάλεις μια μεγάλη ψύχτρα για 3 mosfet παρά 3 μικρές, μία για το καθένα. Έχεις απαγωγή της ίδια θερμότητας (απο τα 3 mosfet) σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

2. Αν η ψύχτρα ακουμπάει στο κεραμικό δεν έχει πρόβλημα. Για να βραχυκυκλώσει πρέπει να ακουμπάει στα δυο ποδαράκια του mosfet (λίγο δύσκολο). Βάλε και Ceramic (μή ηλεκτραγώγιμη) για να μη γίνει καμια στραβή με τη θερμοαγώγιμη.

Για το 1 βασικά έχεις τριπλάσια θερμότητα να απομακρύνεις και όχι την ίδια οπότε κάπου στο μία η άλλη να έρχεται εκτός κι αν εννοείς ότι είναι λόγω μεγέθους πιο εύκολο να εκμεταλλευτεί τη ροή ενός 8άρη

Γράψε λάθος τώρα που το ξαναδιαβάζω νομίζω ότι απλά παρανόησα. Στον backgroundman αναφερόμουνα και μου φάνηκε ότι έλεγε πως με μία μεγαλύτερη ψύκτρα θα είχε να απάγει τη θερμότητα που βγάζει το ένα μόσφετ. Τέσπα μαμακία μου μάλλον. Ζητώ συγγνώμη

Γράψε λάθος τώρα που το ξαναδιαβάζω νομίζω ότι απλά παρανόησα. Στον backgroundman αναφερόμουνα

Έστω οτι έχεις Α watt θερμότητα απο κάθε mosfet. Τότε επειδή η επιφάνεια της μιας μεγάλης ψύχτρας είναι μεγαλύτερη απο το άθροισμα των επιφανειών των 3 μικρών, τα απαγώμενα 3Α watt θερμότητα θα διαμοιράζονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και θα απάγωνται απο τη ψύχτρα στο περιβάλλον πιο γρήγορα.

Επιπλέον δεδομένου οτι με τη μία ψύχτρα έχεις πιο πολύ υλικό έχεις και μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα (δεδομένου οτι μιλάμε για ίδια υλικά ανάμεσα στη μεγάλη και τις μικρές) άρα θες μικρότερη ροή αέρα στη μια ψύχτρα, για να απάγεις τα ιδια watt, απο αυτή που θα χρειαζόντουσαν οι 3 μικρές.

Και αυτός είναι ο λόγος που έγραψα ότι κατάλαβα πως έγραψα λαθος. Σόρυ άλλη μία

Εσυ τουλάχιστον το έγραψες λάθος, εγώ το έκανα λάθος στο m/b μου. Και το χειρότερο το έκανα με logo !!!!

Δε πηράζει απο τα λάθη μαθαίνεις λένε !!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.