Jump to content

Κλασικό πρόβλημα με τα ελληνικά αλλά λύση.. γιοκ!

michpan

Recommended Posts

Το πρόβλημα έχει ως εξής.. Στο φορητό μου έχω windows millenium. Ο φορητός κυκλοφόρησε στην Αμερική και τα είχε προεγκατεστημένα. Το θέμα είναι ότι ενώ μπορώ να γράψω ελληνικά σ'οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά και να τα διαβάσω, δεν αναγνωρίζονται αρχεία που έχουν όνομα μ'ελληνικούς χαρακτήρες (τα εμφανίζει είτε με κινέζικα, είτε έτσι: __________ ) και δεν μπορώ ούτε καν να τα διαβάσω (τα windows δίνουν μήνυμα λάθος). Επίσης, στα regional settings, δεν εμφανίζονται τα ονόματα των ημερών, μηνών κλπ. αλλά και τα πμ, μμ μ'ελληνικούς χαρακτήρες αλλά με κινέζικα!

Πρόβλημα fonts δεν είναι (το τσέκαρα). Πρόβλημα regional settings δεν είναι (έχω βάλει Language: Greek και Country: Greece). Πρόβλημα multilanguage support δεν είναι (το έχω κάνει install κι έχω τσεκάρει τα ελληνικά). Μάλλον είναι πρόβλημα κωδικοσελίδας αλλά δεν έχω κανένα τρόπο να την αλλάξω στα millenium (στα XP υπάρχει τρόπος) εκτός ίσως από το να πάω στο msconfig και ν'αλλάξω τα international settings αλλά δεν ξέρω τι να βάλω εκεί. Εψαξα παντού αλλά δεν βρήκα κάποια πληροφορία.

Αν έχετε κάποια άλλη ιδέα για το τι πρέπει να γίνει να την ακούσω.. Υπ'όψην ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής λειτουργικού μιας και χρειάζεται το ειδικό cd-rom της sony το οποίο δεν διαθέτω. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν μπορώ να ξαναπεράσω τα windows me από πάνω ή να τα ξανακάνω install.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Μιχάλης :alien:

Ίσως αν βρεις από την ιστοσελίδα της Σόνυ τους οδηγούς που χρειάζεσαι-δεν μπορεί από τότε που το πήρες να μην έχει βγει από ένα τουλάστιχον update για τους οδηγούς.Οπότε λύνεται το ζήτημα της απουσίας του cd

εφοσον ξερεις τη συνθεση του μηχανηματος μπορεις ευκολα να βρεις drivers απο το internet για τα παντα και να απαλλαγεις απο το λειτουργικο σου. Κατι παρομοιο εκανα και εγω σε ενα acer και δεν ειχα προβλημα. Δεν εισαι υποχρεωμενος τους drivers να τους παρεις απο τη sony.

Αν θελεις δωσε ακριβη περιγραφη του laptop (τσιπακι κλπ) και να σου δωσουμε καποια link

Βασικά πρόκειται για ένα sony vaio picturebook pcg-c1vn. Boot από CD ή δισκέττα μπορεί να κάνει μόνο με το ειδικό cdrom ή diskdrive της sony που υποστηρίζεται μέσω bios και μπαίνει σε θέση pcmcia (τα οποία δεν έχω). Εχω εξωτερικό CD-ROM αλλά είναι USB/Firewire. Επίσης δεν έχω το λειτουργικό σε CD. Το μόνο που έχω είναι κάτι recovery cds της sony. Τους drivers που μ'ενδιαφέρουν μπορώ να τους βρω μέχρι και για windows xp, δεν υπάρχει πρόβλημα σ'αυτό. Ελεγα μήπως υπήρχε τρόπος ν'αλλάξω κωδικοσελίδα και να λυθούν τα προβλήματα αυτά.

Για τα 98 το γνώριζα ότι δεν γίνεται τίποτα και θέλει επανεγκατάσταση αλλά έλεγα μήπως στα ME ήταν διαφορετικά πράγματα μιας και φέρνουν πιο πολύ στα XP.

Στο msconfig έχει τα εξής πεδία τα οποία πρέπει να συμπληρώσεις:

MS-DOS Codepage, Country Code, Country data filename, Display data filename, Keyboard data filename, Keyboard type, Keyboard layout, Language ID

Αυτά που δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο βαράνε είναι τα 3 τελευταία.

Να συμπληρώσω ότι όταν κάνω install κάποια προγράμματα, μερικές φορές τα ελληνικά δεν εμφανίζονται σωστά ούτε στα παράθυρα, αλλά βγαίνουν κάτι ερωτηματικά κλπ. Πάντως fonts δεν λείπουν (έχω όσα και στα windows xp που έχω στο desktop μηχάνημά μου).

Η επόμενή μου επιλογή μάλλον είναι να βρω τα windows me και να τα ξαναπεράσω από πάνω αλλά υπάρχουν τρία προβλήματα: 1. δύσκολο να βρεθεί το CD, 2. δεν ξέρω αν θα γίνει σωστό upgrade από τον δίσκο (θ'αντιγράψω το CD εκεί) και 3. θ' αλλάξει η κωδικοσελίδα ;

Υ.Γ. Μετά από διάφορους πειραματισμούς που έκανα, άρχισε να εμφανίζεται ένα μήνυμα όταν φορτώνουν τα windows στην αρχή, όταν είναι ακόμα σε dos που λέει "cannot set codepage(s) in display.sys"..

Τελικά βρήκα την λύση μόνος μου μετά από πολύυυυ ψάξιμο. Επειδή μπορεί σε κάποιον να φανεί χρήσιμο στο μέλλον, το πρόγραμμα που χρησιμοποιήσα είναι το parawin (links στο google υπάρχουν πολλά). Υποστηρίζει πολλές γλώσσες (μεταξύ των οποίων είναι τα ελληνικά) και απ'ότι κατάλαβα εγκατέστησε κάποια system fonts κι έκανε κάποιες αλλαγές στη registry έτσι ώστε να υποστηρίζονται τα ελληνικά παντού.

Η μόνη παρενέργεια ήταν ότι το σύμβολο του euro χάθηκε αλλά μικρό το κακό (δεν το χρησιμοποιούσα και ποτέ και μάλλον θα βρω άκρη).

Αρχική απάντηση από michpan

Η μόνη παρενέργεια ήταν ότι το σύμβολο του euro χάθηκε αλλά μικρό το κακό (δεν το χρησιμοποιούσα και ποτέ και μάλλον θα βρω άκρη).

Μια και το εχουμε πει και καπου αλλου στο φορουμ:

Οταν εισαι στα ελληνικα -> Δεξι Alt & E

Οταν εισαι στα αγγλικα -> Δεξι Alt & 5

Ευχαριστώ αλλά το πρόβλημα δεν είναι πως θα εμφανιστεί (και το alt+0128 δουλεύει συνήθως) αλλά το ότι δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας τώρα στο σύστημα (στα regional settings εμφανίζεται άλλος χαρακτήρας στην θέση του). Μικρό το κακό! :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.