Jump to content



Ο Cell στο μικροσκόπιο


DarthMoul

Recommended Posts

Σε αυτό εδώ το άρθρο της Anandtech ο νέος και πολλά υποσχόμενος επεξεργαστής της IBM, ο Cell, μπαίνει στο μικροσκόπιο και παραβάλεται με τους υπάρχοντες x86 που σκοπεύει να ανταγωνιστεί.

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2379

Το άρθρο είναι λεπτομερέστατο και πολύ ενδιαφέρον. Εκτός από τους 9 ανεξάρτητους πυρήνες του, έναν PPC και 8 εξειδικευμένους συνεργατικούς που ουσιαστικά καθιστούν τα multi-core chips ήδη ξεπερασμένα, καθώς και τα 5 GHz συχνότητα με την οποία τρέχει, αλλάζει εντελώς την φιλοσοφία σχεδίασης των επεξεργαστών. Μην περιμένετε κάτι το εξωτικό. Κάθε άλλο. Γυρνάει 10 χρόνια πίσω. Αντί για out-of-order execution with cache που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι, ο cell υιοθετεί το in-order execution with no cache. Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του άρθρου, δηλαδή του cell.

Διαβάστε το και το κουβεντιάζουμε με λεπτομέρια. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Το διάβασα στα πεταχτά (μιας και είμαι στο γραφείο). Πολλές λεπτομέρειες και ακόμα πιό ενδιαφέρουσα η περίληψη του άρθρου στο τέλος. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις στα διάφορα sites είχα μείνει και εγώ με την εντύπωση ότι ο cell θα είναι τέρας. Το άρθρο, μάλλον βάζει τα πράγματα στην σωστή βάση τους και εν πολλοίς "απομυθοποιεί" τις τρανταχτές ανακοινώσεις γύρω από αυτόν τον επεξεργαστή.

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά ο cell είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας περιέγραφαν τα διάφορα sites στην αρχή. Το μεγαλείο της απλότητας. Πράγμα που επιτρέπει να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα κατασκευής, κάνει πολύ ευκολότερη την υποστήριξη του, φτηνή την κατασκευή του και αξιόλογες τις επιδόσεις του. Σίγουρα δεν θα είναι το τέρας ταχύτητας που μας έλεγαν στην αρχή αλλά φαίνεται πως θα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από όλους τους υπάρχοντες επεξεργαστές.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν θα είναι το τέρας ταχύτητας που μας έλεγαν στην αρχή αλλά φαίνεται πως θα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από όλους τους υπάρχοντες επεξεργαστές.

Aυτό βέβαια συνήθως είναι αρκετό....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bρήκα και στο site της IBM μια περιγραφή του project CELL.

Έχει μερικές extra πληροφορίες και επειδή ο CELL τώρα τελευταία είναι στην επικαιρότητα λόγω κυρίως του PS3 σκέφτηκα να επαναφέρω το θέμα με ένα χρήσιμο link.

http://www.research.ibm.com/cell/

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον link. Ο Cell θα μπορεί να μπει και σε PC πάνω σε μία PCIe κάρτα. Και απ'ότι φαίνεται έχει και x86 software emulator που τρέχει τον κώδικα πιο γρήγορα από τους αυθεντικούς x86. Να πάρω playstation; :017:

Link to comment
Share on other sites

Παντως φαινεται εντυπωσιακος...

μαι προχειρη(και μετριοπαθη) εκτιμηση για το ποσο γρηγοροτερος θα ειναι απο τους χ-86 εχουμε?

Δε ξέρω αν έχεις τρέξει καθόλου SETI στο PC αλλα θέλει 2.5 ώρες σε ένα P4@3.6 για 2 wu (HT) άρα έχουμε 1.25 - 1.5 ώρες / wu.

Με θεωριτικούς υπολογισμούς το PS3 (που ήταν να έχει 4 CELLs) θα έκανε 5 λεπτά / wu !!!

Μιλάμε για (θεωρητικά) 250GFLOPS / CELL single precision ή 128 GFLOPS / CELL double precision όταν ένας καινούργιος P4 στα 3.6 έχει λιγότερο απο 5 GFLOPS sigle precision.

post-170-1442174113,9849_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Aυτή η υπερβολική ισχύς του PS3 με προβληματίζει. Ουσιαστικά μιλάμε για τεράστια ισχύ όταν ένας 8-way server της IBM κοστίζει τα απίστευτα χρήματα. Πόσο θα κοστίζει το PS3? Κάτι μου βρωμάει...

Link to comment
Share on other sites

να συμπληρωσω οτι στην LinuxTag 2005 @ Germany σε Cell workstations ετρεχαν λινουξ

http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=05/06/07/0257221&tid=136&tid=137&tid=106

Αν δεν ερθει η στιγμη να τους δουμε στην αγορα και να δουμε την ανταποκριση και το software που θα υπαρξει δεν θα εχουμε ξεκαθαρη εικονα αλλα βλεπω οτι το εδαφος προετειμαζεται διακαως και φυσικα για να εχουν γρηγορη αναπτυξη software στοχεουν και στην Open Source Community (μην τα αγιασουμε και ολα,εταιριες ειναι).

Ειναι καποιος που πιστευει οτι ο Cell μπορει να αποτελεσει σταδιακα την ταφοπλακα για τους x86 ??

Παρολο που οπως σωστα γραφτηκε απο τον Darthmoul η AMD με τα x86_64 extensions μας πηγε μια δεκαετια πισω, τα multicores x86 τους δινουν ακομα περισσοτερη ζωη

Aυτή η υπερβολική ισχύς του PS3 με προβληματίζει. Ουσιαστικά μιλάμε για τεράστια ισχύ όταν ένας 8-way server της IBM κοστίζει τα απίστευτα χρήματα. Πόσο θα κοστίζει το PS3? Κάτι μου βρωμάει...

και εγω προβληματιζομαι για την τιμη του cell και οχι τοσο του PS3 αλλα ειχαν αναφερει οι εταιριες IBM, Sony , Toshiba οτι δεν θα ειναι ακριβος

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το κακό είναι είναι ότι από την στιγμή που η Apple πήγε στην Intel, ο Cell δεν θα πάει στο desktop. Μόνο σε embedded συσκευές και σε superclusters θα τον δούμε. Τα πιτσιρίκια της γειτονιάς με το Playstation θα μας κοροϊδεύουν κιόλας. Θα ακούμε υβριστικές εκφράσεις του στυλ <<Πάρε από εδώ το μπρίκι σου τον Χ2>> και κάτι τέτοια.

Link to comment
Share on other sites

Ε,για να μας κοροιδευουν τα πιτσιρικια δεν ξερω,αλλα μαλλον βιαστηκε η apple να παει στην ιντελ...θα μπορουσε να περιμενει λιγο,να βγαλει powermac με cell και ολοι οι υπολοιποι να ψαχνονται....

Link to comment
Share on other sites

Οι γνώσεις μου στον συγκεκριμένο τομέα είναι σε προ-εμβρυακό στάδιο.. Δείξτε επιείκια λοιπόν στην newbie-κη ερώτησή μου.. Εφόσον μιλάμε για ένα φοβερά γρήγορο επεξεργαστή, που εκτός από όλες τις άλλες δυνατότητές του είναι και αρκετά ευέλικτη η τεχνολογία του ώστε να μπορεί να μπεί σε μια pci-express ενός pc, αυτό σημαίνει ότι, με την ανάλογη υποστήριξη από software, θα μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιήσει, απλά προσθέτοντας μια extra συσκευή στο pc του, για δύσκολες-χρονοβόρες εργασίες (π.χ. video-encoding, 3d texture rendering, seti@home κτλ) γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο? Ή δεν προορίζεται για τέτοιου είδους μαζική χρησιμοποίηση? Αν μπορεί πάντως μιλάμε για επανάσταση! Φανταστείτε να παίζετε φοβερά απαιτητικά παιχνίδια έχοντας μια low-budget κάρτα γραφικών, αφού την πολλή δουλειά θα την κάνει με software emulation ο cell.. Φανταστείτε 4-5 passes video-encoding σε λίγα δευτερόλεπτα.. Φανταστείτε πιό επαγγελματικές χρήσεις σε ερευνητικά/επιστημονικά κέντρα γλιτώνοντας άπειρο χρόνο και χρήμα.. Ή μήπως απατώμαι οικτρά και δεν είναι καν εφικτή τέτοια χρήση του επεξεργαστή? Διαφωτίστε με..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που γράφεις είναι εφικτό γιατί έχει γίνει και στο παρελθόν πάνω από μία φορές. Το ζήτημα είναι αν είναι οικονομικά συμφέρον για να το κάνει κάποιος. Αν υπάρχει αρκετά μεγάλη αγορά για κάτι τέτοιο και μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να αποδώσει κέρδη κάποια εταιρία θα βρεθεί να αναλάβει το ρίσκο (δηλαδή το κόστος) και θα το κάνει. Φυσικά υπάρχουν στην μέση και οι κατασκευαστές. Θα πρέπει να επιτρέψουν να γίνει τέτοια χρήση στο προϊόν τους. Αν αυτοί δεν θέλουν, δεν θα γίνει τίποτα. Η ΙΒΜ πάντως φαίνεται να μην θέλει την desktop χρήση του Cell. Ίσως να μπλέκονται και πρακτικά ζητήματα στην μέση. Ο Cell είναι ουσιαστικά η επόμενη γενιά του Power. Μέχρι φέτος ο Power πουλούσε 5 εκ. κομμάτια τον χρόνο. Του χρόνου θα πουλήσει 80 εκ. Τέτοια αύξηση παραγωγής θέλει μεγάλες επενδύσεις και χρόνο. Γι αυτό, ενώ το chip είναι έτοιμο εδώ και μήνες, δεν το έχουν βγάλει ακόμα στην αγορά.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.