Jump to content

SLI

def

Recommended Posts

εδω και καιρο ολοι μιλαμε για την καινουρια κενοτομια στον χωρο των γραφικων

με την ονομασια sli. το ερωτημνα ειναι συμφερει το χρηστη να μπει στην διαδηκασια να το αποκτησει; γιατι ακομα δεν ειναι συμβατο σε ολα τα παιχνιδια;και ποσο μπορει η συνολικη μνημη των 512mb και 32pipelines να βοηθησουν στην καλυτερη επεξεργασια εικονας αφου με το ματι ακομα δεν γινεται αντιληπτω σε συγκριση με μια μονη καρτα

Σε βάθος 18 - 24 μηνών ίσως.... αλλά μέχρι τότε θα έχει φτηνήνει και άλλο ή θα έχει βγεί κάτι καλύτερο...

Παράδειγμα η 9800 pro , τώρα που έχει ξεφτιλιστεί η τιμή της έχει φτάσει τα όρια της με τα σημερινά παιχνίδια .. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία της?

Eκτός κι αν η ATi μπει κι αυτή στο πανηγύρι του SLI (ίσως το ονομάσει αλλιώς ή βρει κάποια παρόμοια πατέντα) για τα καλά οπότε θα εξαναγκαστούμε να έχουμε 2 κάρτες στο σύστημά μας (τρέμω και μόνο στην σκέψη...).

Ρε παιδιά μην μπερδέυεστε.

Το SLI στις κάρτες γραφικών διαφέρει δραματικά στην φιλοσοφία του και στα αποτελέσματα που επιφέρει στην καθημερινή χρήση σε σχέση πχ. με τους αναμενόμενους dual core προσέσορες (ή με κάποιο τωρινό ή παλαιότερο dual σύστημα).

Στην περίπτωση του SLI η όλη δουλειά γίνεται σε επίπεδο hardware και drivers και δεν απαιτείται κανενός είδους υποστήριξη από τις εφαρμογές/παιχνίδια.

Άρα λοιπόν, για κάποιον του οποίου το monitor το επιτρέπει και η hardcorίλα του τον παρακινεί, η λύση του SLI με κορυφαίες (6800GT ή Ultra) κάρτες έχει να προσφέρει πράγματα εδώ και τώρα.

Ρε παιδιά μην μπερδέυεστε.

Το SLI στις κάρτες γραφικών διαφέρει δραματικά στην φιλοσοφία του και στα αποτελέσματα που επιφέρει στην καθημερινή χρήση σε σχέση πχ. με τους αναμενόμενους dual core προσέσορες (ή με κάποιο τωρινό ή παλαιότερο dual σύστημα).

Στην περίπτωση του SLI η όλη δουλειά γίνεται σε επίπεδο hardware και drivers και δεν απαιτείται κανενός είδους υποστήριξη από τις εφαρμογές/παιχνίδια.

Άρα λοιπόν, για κάποιον του οποίου το monitor το επιτρέπει και η hardcorίλα του τον παρακινεί, η λύση του SLI με κορυφαίες (6800GT ή Ultra) κάρτες έχει να προσφέρει πράγματα εδώ και τώρα.

ϊσως, έλα όμως που δεν έχουν την ίδια άποψη και οι παραγωγοί των games και τα παιχνίδια ακόμα δεν επωφελούνται από το SLI! Θεωρητικά, 2x6600GT θα έπρεπε να κατατροπώνει μια 6800 Ultra. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο κώδικας των σημερινών παιχνιδιών δεν εκμεταλλεύεται το SLI. Διαφορές αισθητές μόνο στα 3dMark.

ϊσως, έλα όμως που δεν έχουν την ίδια άποψη και οι παραγωγοί των games και τα παιχνίδια ακόμα δεν επωφελούνται από το SLI!

Πού το στηρίζεις αυτό;

Όσες μετρήσεις έχω δει δείχνουν το αντίθετο.

Δυο 6600GT αποδίδουν ΠΟΛΥ καλύτερα από ότι μία στα σημερινά παιχνίδια ΤΩΡΑ.

Δυο 6800GT αποδίδουν ΠΟΛΥ καλύτερα από ότι μία στα σημερινά παιχνίδια ΤΩΡΑ.

Δυο 6800Ultra αποδίδουν ΠΟΛΥ καλύτερα από ότι μία στα σημερινά παιχνίδια ΤΩΡΑ.

Θεωρητικά, 2x6600GT θα έπρεπε να κατατροπώνει μια 6800 Ultra.

Δεν υπάρχει τέτοια θεωρία.

Είναι απλά μια ευχή.

Όλοι μπορεί να το θέλαμε να είναι έτσι αλλά, ακόμα και θεωρητικά να το πάρεις, γιατί να είναι; Ούτως ή άλλως η 6800Ultra έχει τον διπλάσιο αριθμό pipelines και διπλάσιο memory bandwith από μια 6600GT...

Δυστυχώς και οι 2 μιλήσαμε με γενικότητες.

Είναι γεγονός οτι 2 κάρτες αποδίδουν καλύτερα από 1. ΑΛΛΑ, σε παιχνίδια που υποστηρίζουν SLI. Games τα οποία δεν υποστηρίζουν SLI δεν επωφελούνται από αυτό.

Πχ. http://www.hardocp.com/article.html?art=NzEx

Όταν λοιπόν τα περισσότερα από τα σημερινά παιχνίδια δεν υποστηρίζουν SLI είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς για το πόσο αξίζει το SLI. Δεδομένου επίσης οτι το όφελος κυμαίνεται από 35% με 85% ενώ το κόστος ξεπερνάει το 100% τότε είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν αξίζει το SLI.

Επίσης, κι εσύ θα συμφωνήσεις οτι το SLI με 6600GT δεν αξίζει. Και δεν αξίζει γιατί και πάλι δεν αποδίδει όσο μια 6800GT ενώ σου τρώει και τις 2 υποδοχές PCIe. Με βάση αυτό και τις τιμές των 6800GT (~€450+) συν το γεγονός οτι τα δεδομένα στις κάρτες γραφικών συνεχώς αλλάζουν και πολύ γρήγορα απαρχαιώνονται τα μοντέλα, πραγματικά δε βλέπω το πραγματικό όφελος του SLI. Εκτός βέβαια κι αν δικαιολογεί κάποιος €1000 για να παίξει κάποια παιχνίδια...

Eγω παλι καλα εχω ψιλοξεφυγει απο τα games αρα ειμαι οκ...:D

Είναι και αυτό... Από κάποιο σημείο και μετά δεν ασχολείσαι τόσο πολύ με τα games. Μέχρι πριν ένα μήνα ήμουν με την GeForce4 Ti4200 και δεν είχα πρόβλημα. Όλα τα έπαιζα έστω και χωρίς AA/AF.

Το κόστος του SLi απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν να το πληρώσουν. Δηλαδή εργαζόμενους. Τα παιχνίδια όμως όχι και τόσο... Όταν δουλεύεις την μισή μέρα ούτε τόσο χρόνο έχεις για να ασχοληθείς σοβαρά με κάποιο παιχνίδι αλλά ούτε και την διάθεση. Έχεις ένα σωρό άλλα πράγματα να σκεφτείς. Είναι δύσκολο να είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει έναν μισθό του (ή και παραπάνω...) απλά και μόνο για να παίξει κάποια παιχνίδια.

Καλό το SLi αλλά δεδομένου οτι έχει πολύ περιθώριο "ωριμότητας" και το κόστος είναι -προσωρινά ελπίζω- απαγορευτικό, είναι πολύ νωρίς για να το πάρουμε πολύ στα σοβαρά.

Φιλε JimmyFox πολυ ενδιαφερον το λινκ που μας εδωσες

Τα παιχνιδια που προς το παρον υποστηριζουν το SLI ειναι λιγα. Οπως φαινεται ομως απο το αρθρο ειναι ζητημα drivers οι οποιο σε πολυ λιγο καιρο θα το υποστηριζουν !

"NVIDIA also shared with us that they are in fact working on an application that allows for new SLI profiles to be installed automatically from the Web as we suggested above. Not stopping there, NVIDIA will soon be delivering instructions for end users that allow them to set rendering modes by creating their own application profiles. These instructions can currently be found on the next page of this editorial in their entirety.

"

Αναμενουμε λοιπον καλυτερους drivers ( οσονουπω!) και για οσα παιχνιδια δεν εχουν ετοιμο profile απλα θα δημιουργουμε ενα.

Απλα πιστευω πως η εξελιξη του hardware στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι λιγο πιο μπροστα απο την εξελιξη του software!

JimmyFox, θα συμφωνήσω με τα όσα λες για τις κάρτες, αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου σε μια γενικότερη διαπίστωση που κάνεις.

Αυτήν:

Το κόστος του SLi απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν να το πληρώσουν. Δηλαδή εργαζόμενους. Τα παιχνίδια όμως όχι και τόσο... Όταν δουλεύεις την μισή μέρα ούτε τόσο χρόνο έχεις για να ασχοληθείς σοβαρά με κάποιο παιχνίδι αλλά ούτε και την διάθεση. Έχεις ένα σωρό άλλα πράγματα να σκεφτείς. Είναι δύσκολο να είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει έναν μισθό του (ή και παραπάνω...) απλά και μόνο για να παίξει κάποια παιχνίδια.

Κυρίως εκεί που λες πως όταν δουλεύεις τη μισή μέρα δεν έχεις χρόνο και διάθεση να παίξεις. Δεν θα πάω πολύ μακριά. Θα φέρω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου. Σηκώνομαι κάθε πρωί στις 6:30 αντί στις 7:30 για να παίξω. Γυρίζω από την πρωινή μου δουλειά στις 4:30 και την πέφτω πάλι στο πισί. Το απόγευμα φεύγω για την απογευματινή μου δουλειά και, αν δεν δουλεύω και βράδυ, τότε σίγουρα θα ξανακάτσω να παίξω έστω και λίγο, παρότι θέλω να δω και την γυναίκα μου. Η διάθεση λοιπόν είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με την κούραση ή τις έγνοιες, και ο χρόνος είναι κάτι που μπορούμε να τον δημιουργούμε από μόνοι μας.

Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω πως παίζω όσο έπαιζα όταν ήμουν φοιτητής ή μαθητής. Αλλά επουδενί δεν το έχω κόψει (κάποιες συνήθεις που αποκτάμε μικροί απλά δεν κόβονται).

Mα δεν είπα οτι δε θα παίξεις ή δε θα παίξω. Αν δεν έπαιζα δεν θα έιχα 6800GT. Αυτό που λέω είναι "...ούτε τόσο χρόνο έχεις για να ασχοληθείς σοβαρά με κάποιο παιχνίδι αλλά ούτε και την διάθεση..."

Προσωπικά δεν ασχολούμαι σοβαρά. Πλέον, αν θες. Βάζω πολύ πιο εύκολα cheats για να τερματίσω κάποιο FPS ή adventure αφού δεν έχω καν τον χρόνο να κάτσω να ξαναπαίξω 50 φορές το ίδιο σημείο για να συνεχίσω. Με βάση λοιπόν αυτή την λόγική δεν έχω λόγο να δώσω έναν μισθό μου και παραπάνω για να κάνω κάτι που δεν το παίρνω καν στα σοβαρά...

Ένα παιχνιδάκι που και που πάντα χρειάζεται...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.