Jump to content

Θα αγοράζατε Mac σε τιμή PC;

DarthMoul

Θα αγοράζατε MAC στην τιμή ενός PC;  

83 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Atari, αναφέρεις πολύ το θέμα των αλλαγών σε hard/soft-ware και δικαιολογείς την M$.

Λοιπόν σου λέω.

Έχω debian. Εδώ και ένα χρόνο έχω κάνει ουκ ολίγες φορές upgrade όλο το σύστημα (λειτουργικό και προγράμματα) και έχω βάλει και βγάλει επίσης πολλά προγράμματα εκτός διανομής (από απλά utils μέχρι Oracle 8i κ 10g). Επίσης, αυτο το λειτουργικό ήταν κάποτε σε έναν WD20GB με P3 σε QDI, μετακόμισε (με τον ίδιο σκληρό) σε Barton 2800 σε WinFast και μετά από κάποιους μήνες που πήρα Seagate SATA το έστειλα εκεί. Και δεν κολλάει. Και είναι debian t-e-s-t-i-n-g όχι stable. Α, επίσης να σου πω και κάρτες γραφικών που έχουν περάσει από το σύστημα: ATI Rage128Pro, Nvidia 5200, NVidia TNT2, ATI R9550, ATI R9600 πότε με default drivers και πότε με αυτούς των εταιριών. Επίσης, αναβαθμίζοντας τους πυρήνες σταδιακά έχω αυτή την στιγμή τον 2.6.8

Ξανα-ματα-επανα-λαμβάνω. Δεν κολλάει. Δουλεύει μια χαρά.

Άρα δεν φταίνε οι αλλαγές. Φταίει το λειτουργικό.

Τα windows κοντεύουν να ωριμάσουν, όμως θέλουν ουσιαστική και χρονοβόρα συντήρηση (πχ firewall update, antivirus update, checkdisk, defrag, registry compacting κ.α) Πολλή δουλειά.

Και για να πάμε στην ερώτηση. Απάντηση αυτή τη στιγμή δεν έχω. Αυτή ουσιαστικά είναι ισοδύναμη με την απάντηση στο εξής ερώτημα: Με τα οικονομικά δεδομένα που θέτει ο Darth, σε 10 χρόνια ο mac θα μου κόστιζε λιγότερο? Δηλαδή, για να μπορώ να δουλεύω με την ίδια άνεση debian τα επόμενα 10 χρόνια θα ξόδευα λιγότερα χρήματα σε mac παρά σε pc?

• Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Το linux τρέχει και στις δύο πλατφόρμες. Συνεπώς συγκρίνεις ή το TCO του hardware, ή την σχέση τιμής/απόδοσης πάλι του hardware. Εσύ τι προτεραιότητα θέτεις; Την πρώτη ή την δεύτερη; Οι επαγγελματίες θέτουν συνήθως την πρώτη και οι χομπίστες την δεύτερη. Πάντως αν εξισώσουμε τις τιμές στο hardware, o MAC βγαίνει μπροστά και στα δύο.

εγώ ψήφισα ναι. ουσιαστικά σε κάθε πλατφόρμα που μπορεί να τρέξει linux θα μπορούσα να δουλέψω. (π.χ. xbox).

από κει και πέρα είναι το θέμα της συμβατότητας. σίγουρα όταν η βάση των χρηστών χρησιμοποιεί win, δε γίνεται αλλιώς, αναγκαστικά κι εσύ είσαι συμβατός. δηλαδή μπορεί να χρειαστείς για τον xy λόγω να βάλεις win, και σε έναν mac δεν μπορείς.

επίσης κάποιος που παίζει games δυστυχώς πάλι χρειάζεται win.

οπότε ναι στο mac, αλλά καλό είναι να υπάρχει και κάποιο άλλο pc "ibm compatible" (:p) για όταν χρειαστεί!

darth, δεν ξέρω τι είναι το TCO του hardware. Αυτό που εννοώ είναι το εξής.

Αν πάρω πι-σι, προκειμένου να δουλεύω (παραπάνω από αξιοπρεπώς) debian συμπεριλαμβάνοντας και τα εργαλεία της δουλειάς μου, όπως oracle (ναι, προγραμματιστής είμαι) θα χρειαστώ αναβαθμίσεις, θα αλλάξω hardware, ίσως αλλάξω και μηχάνημα.

Αν πάρω mac θα χρειαστώ επίσης κάποιες αλλαγές, και σίγουρα θα πάρω καινούριο μηχάνημα. Στόχος πάντα να δουλεύω με την ίδια ταχύτητα/άνεση μακροπρόθεσμα. Δηλαδή, όχι τους επόμενους πέντε μήνες, αλλά συνολικά για τα επόμενα πχ 10 χρόνια ο μέσος όρος της συμπεριφοράς του μηχανήματος να είναι αποδεκτός.

Σε πι-σι θα χρειαστώ σίγουρα μνήμη εντός χρόνου. Το πολύ σε δύο χρόνια θα πρέπει να πάω σε 64bit, μετά θα ξαναχρειαστώ μνήμες, ίσως και κάρτα γραφικών και πάει λέγοντας.

Σε mac, ποιες θα είναι οι αντίστοιχες αλλαγές?

Σημ. Μην το πάμε το θέμα "εξαρτάται τι θα δουλεύεις" κλπ κλπ. Μιλάμε για τις ίδιες απαιτήσεις και στις δύο πλατφόρμες. java, oracle ή ό,τι θέλεις.

Με το roadmap του G5, δεν θα αλλάξεις τίποτα, εκτός και αν κάποια επόμενη version του software που θα δουλέψεις έχει παραπάνω απαιτήσεις. Αν βάλεις oracle πχ, μάλλον θα σου ζητήσει μνήμη. To λειτουργικό πάντως δεν θα σου ζητήσει τίποτα παραπάνω.

Τα 10 χρόνια που λες είναι πολλά. Αλλά με ορίζοντα πενταετίας ο MAC θα σου έρθει μάλλον καλύτερα. TCO = Total Cost of Ownership.

H έννοια του poll είναι αν θα ήσασταν διατεθειμένοι να μετακινηθείτε σε άλλη πλατφόρμα hardware αλλά κυρίως σε άλλη πλατφόρμα software διακόπτοντας κάθε σχέση με τα λειτουργικά της microsoft χωρίς επιστροφή με το ίδιο οικονομικό κόστος.

για να μην ξεχνιομαστε απο το αρχικο ποστ ε?

ηθελα να ξερω ποσοι απο οσους ποσταραν με εμφαση το ναι, εχουν διακοψει πληρως καθε σχεση με τα windows ? :073:

για να μην ξεχνιομαστε απο το αρχικο ποστ ε?

ηθελα να ξερω ποσοι απο οσους ποσταραν με εμφαση το ναι, εχουν διακοψει πληρως καθε σχεση με τα windows ? :073:

Όσοι έχουν μάθει επαρκώς κάποιο άλλο λειτουργικό για να μην έχουν ανάγκη τα windows. Και όσοι δεν το έχουν κάνει, θα το κάνουν όταν βρουν ένα εξίσου εύκολο λειτουργικό, με λιγότερα προβλήματα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση βέβαια. Αυτή είναι και η ουσία του poll. Να μετρήσει την πρόθεση

Αν είσαι ευχαριστημένος από τα windows, τα προβλήματα που έχουν δεν τα θεωρείς σοβαρά, τα θεωρείς φτηνά κλπ, γιατί να έχεις την πρόθεση να φύγεις;

Γιατί δεν ρωτάς και το άλλο; Αν όσοι ψήφισαν όχι αναγκαστουν μια μέρα να καταβάλουν τα 230 ευρώ για να τα έχουν στο σπίτι τους ένα λειτουργικό που εδώ και δέκα χρόνια είναι σε κατάσταση pre-beta, θα τα πλήρωναν; Η θα άρπαζαν το πρώτο cd linux που θα έβρισκαν στο περίπτερο της γειτονιάς τους, και θα το ανεχόντουσαν με όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει σε σχέση με τα windows;

Τώρα μου έδωσες ιδέα και για ένα ακόμα poll.

Πιστευεις εχει καλύτερη μεταπωλητική ένα MAC ? το πιστευεις αλήθεια ή έτσι για να κλείσεις το πόστ το είπες ?οτι η rainbow στην Ελλάδα με το ζόρι πουλάει καινούρια mac σου λέει τπτ ? ,[ για να λέμε την αλήθεια τους ψάχνει με το κυάλι τους πελάτες] οτι ένα καινούριο έχει ποσα θετικά απο το μεταχειρισμένο έχει εγγύηση έχει έχει έχει σου λέει κάτι ? ....εσύ πιστεύεις πως θα πουλήσεις μεταχειρισμένο MAC  ? και αν ναι σε ποιόν ? και αν ναι που ?

Ενα MAC εγω πιστευω ειναι 50% δυσκολοτερο να το πουλησεισ σε σχεση με ενα PC Αλλα οταν το πουλησεις δεν θα χασεισ τα λεφτα σου οπωσ σε ενα PC.

Προσοχηδεν ειπα οτι ειναι ευκολοπουλητο. Ειπα οτι εχει μεγαλυτερη μεταπωλησιακη αξια.

Θα το παρει καποιος που ασχολειται με μουσικη καποιος που εχει ηδη MAC και γνωριζει τι θελει. και διαφοροι αλλοι.Σιγουρα το κοινο στο οποιο ανταποκρινεται δεν ειναι της ιδιασ κλασης με το κοινο των PC.

ΠΡΟΣΟΧΗ  δεν λέω πως δεν μπορει να δείς τπτ παράξενο η να μην κολλήσει ΠΟΤΕ , αλλα δεν ειναι τοσο τραγικά όπως προσπαθείς να τα παρουσιάσεις . Aυτό για το ? ασπρομαυρο  ? το dos δεν το σχολιάζω μια , και αν ήξερες δεν θα το έλεγες αυτό..
Επίσης να σου πώ εκ μέρους μου πως και γώ ασχολούμαι πολύ καιρο , όχι με windows όμως , αλλα απο εποχή dos ..... και αργότερα win 3.1 95-98-mill-2000-xp και τυγχανοντας να έχω δουλέψει σε διαφορα καταστήματα παλαιότερα , απο πώλησης Η/Υ μέχρι ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ , έχω χρησιμοποιήσει - συντηρήσει πολλά μηχανάκια .,
Δεν φωνάζω άδικα πως win2000 & xp που βασίζονται στον πυρήνα των 2000 + λίγο προσοχή-φροντίδα είναι ΟΚ
Δεν είπα προσωπικά για σένα ότι εισαι εκατομμυριούχος , η ότι είσαι απο Εξωτερικό [μπορεί έτσι να φάνηκε αλλα δεν..] το ανέφερα επειδή μερικά παραδείγματα σου ξεφύγανε απο τα κοινα ΕΛΛΗΝΙΚΑ δεδομένα .
Και επειδή το defrag το αναφέρεις πολύ ''περίεργα'' έχεις κάνεις ποτέ ? ? ξέρεις τι είναι ? ,. αν έχεις κάνει θα ξέρεις ότι είναι 15 λεπτα υπόθεση , και πιστευω 15 λεπτα μια φορά τον μήνα δεν ειναι τπτ , αν θες να μην κάνει τα δικά του ο δίσκος σου . Tool των windows είναι δεν είναι τίποτα κακό ......
....

ΕΔΩ ΑΠΛΑ να σου πω οτι γνωριζω οτι τα WIN 2000 και XP δεν χρησιμοποιοουν το ΜS-DOS οπως γινοτανε στα παλια windows. εγω θεωρω μπορει και (λανθασμενα ) οτι εφοσον για να εκιννησουν τα παραθυρα περνας απο μαυρεσ οθονεσ- BIOS tests- και ms_dos . Εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει απολυτη αυτονομια του πυρηνα.

Στο MAC X H αυτονομια ειναι απολυτη δεν εχεις καποιο μεσολαβητη για να ανοιξει.,

YΓ Μηπως τριγυρνας και στο www.macloaded.gr ?? Πηρε το ματι μου και αλλον εναν Painkiller εκει.

Oχι φιλε μου δεν ειμαι σε καποιο φορουμ για MAC.

Όπως πολύ δημοκρατικά και τίμια στα πλαίσια του fairplay και του "ευ αγωνίζεσθαι", ειπώθηκε "Οσον αφορα επειδωσεις Αν συγρινεις τον G5 απο πλευρας υπολογιστικης ισχυοσ με τουσ κοινουσ θνητους Αθλον και Πεντιυμ τοτε εχεις δυο νικητεσ TON DUAL G5."

Αυτο το ανεφερα επειδη πολλοι λενε "θα εστηνα ενα καλυτερο PC" με αυτα τα λεφτα.

.

Γιατί δεν ρωτάς και το άλλο; Αν όσοι ψήφισαν όχι αναγκαστουν μια μέρα να καταβάλουν τα 230 ευρώ για να τα έχουν στο σπίτι τους ένα λειτουργικό που εδώ και δέκα χρόνια είναι σε κατάσταση pre-beta, θα τα πλήρωναν; Η θα άρπαζαν το πρώτο cd linux που θα έβρισκαν στο περίπτερο της γειτονιάς τους, και θα το ανεχόντουσαν με όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει σε σχέση με τα windows;

Φιλε DARTH μια αλλη ερωτηση μπορει να ειναι και το ποσοι εχουν γνησια windows γιατι το τσαμπα ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ: ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΜΑΨ Χ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ MAC.

• 2 weeks later...

Λοιπόν , να πω την γνώμη μου ν και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με MAc.

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμ το θέμα Hardware & Software. Πιστεύω ότι είνα απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους οπότε πρέπει να μτράει σαν παράγοντας στην απόφαση αγοράς. Μπορεί να είναι τα windows προβληματικά αλλά είναι προσιτά... και σαν προσιτά έχουν πολλά προβλήματα. Σίγουρα , Linux & MacOS είναι καλύτερα , αλλά άμμα ήξερα να χρησιμοποιώ Linux , μπορούσα να κάνω την δουλειά μου και με τον παλιό μου AMD 1,4 .....

Επίσης , αυτό που τρομάζει πολύ κόσμο είναι η διαδικασία να μάθεις το νέο λειτουργικό . Είναι πρόβλημα , πως να το κάνουμε.... ειδικά αν έχεις περιοριμένο χρονο.

Όσον αφορά το Hardware σαφώ και τα MAc έχουν προβάδισμα. Αλλά λόγω συνθηκών έχουν προκαθορισμένα πλαίσια ( γραφικά , ήχο) στα οποία είναι άπιαστα. Αλλά αφορούν ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το Linux. Έχει και αυτό προκαθορισμένα (προς το παρόν ) πλαίσια και αφορά μικρή μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται ενεργα με αυτό.

Επίσης , στις διάφορες αντιδικίες μεταξύ Intel & AMD υπάρχει πάντα το επιχείρημα value for money το οποίο χρησιμοποιούν αμφότεροι για να δικαιολογήσουν το κόστος ή την χαμηλότερη ισχύ.

Έχοντας πεί τα παραπάνω , θα καταθέσω την αποψή μου.

ΝΑι θα αγόραζα MAc αν μποορούσα να βάλω windows ή αν μπορούσα να βάλω τις εφαρμογές τους στο MACOS. Ούτως η άλλως προσπαθω να μην αλλάζω συχνά hardware παρασυρόμενος από τα νέα ρεύματα.

Όχι δεν θα αγόραζα Mac αν μπορούσα να δουλέψω linux τόσο άνετα όσο τα windows και να χειρίζομαι όλες τις εφαρμογές το ίδια άνετα όσο και των windows.

Ναι , θα αγόραζα άνετα MAC όσο όσο αν μπορούσα στο MAC να βάλω Linux και έχω το έυρος των λειτουργιών του.

ΚΑι αν κάνω λάθος κάπου , που σίγουρα κάνω , είναι γιατί δεν γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις αλλά σε αυτό βρίσκονται και πολλόι άλλοι από μένα και με τα ίδια κριτήρια θα διάλεγαν πιστεύω αν θα αγόραζαν Mavc ή όχι...

• 6 months later...

Καλα τα mac αλλα 8086 rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz !!!!!

Eιμαι λιγο κολλημενος αλλα pc ibm compatible για παντα!!!!!!!!!

Για να εχουμε αφθονια software και πολλα περιθωρια για πειραγματα παντως τυπου ! Απο ενα σημειο και περα περναει και σε hoμπιστικα χωραφια :024: .

Αλλωστε οι περισσοτεροι εδω μεσα ξυπνανε με το χερι μεσα στο tower :041:

(αυτο ειναι κλεμμενο αλλα δεν πειραζει)

εγώ πάντως θα αγοράσω ένα ibook σε λίγο kairo.exw ένα pc για κύριο και με ενδιαφέρει ένας φορητός ,όμορφος σταθερός,δυνατός, για να ακούω μουσική να μπαίνω στο net και να διαβάζω κάτι pdf και κάτι word που θέλω.

οποτε σαν δεύτερο η/y θα αγοράσω ibook

εγώ πάντως θα αγοράσω ένα ibook σε λίγο kairo.exw ένα pc για κύριο και με ενδιαφέρει ένας φορητός ,όμορφος σταθερός, δυνατός , για να ακούω μουσική να μπαίνω στο net και να διαβάζω κάτι pdf και κάτι word που θέλω .

οποτε σαν δεύτερο η/y θα αγοράσω ibook

Δηλαδή αν ήθελες να κάνεις και κάτι παραπάνω θα πήγαινες σε alienware ? :)

Θα αγοράζατε MAC στην τιμή ενός PC;

H έννοια του poll είναι αν θα ήσασταν διατεθειμένοι να μετακινηθείτε σε άλλη πλατφόρμα hardware αλλά κυρίως σε άλλη πλατφόρμα software διακόπτοντας κάθε σχέση με τα λειτουργικά της microsoft χωρίς επιστροφή με το ίδιο οικονομικό κόστος.

Οπως ειναι γνωστο ο Bill Gates εδωσε εκατομμυρια στη ΜΑC για να τη σωσει, και τωρα κατα κυριο λογο οι MAC τρεχουν προγραμματα της Microsoft, οπως office, explorer etc.

Επομενως δεν καταλαβαινω γιατι καποιος να εκανε αυτη τη στροφη και για αυτο το λογο.

(Δεν ειχα χρονο να διαβασω τα ενδιαμεσα μηνυματα, οποτε αυτα που εχω να πω μπορει να εχουν αναφερθει.)

Στον Mac τρεχουν εκτος απο το Μ$ Office,το ΟpenOffice.org,η δικης της σουιτα και ενα σωρο αλλα.

Explorer για τον mac υπηρχε,δεν υπαρχει πια.Τωρα Safari,Camino & Firefox.

O Bill Gates εδωσε λεφτα στην Apple, επειδη τους τρεχανε στα δικαστηρια για μονοπωλιο και εσωσε την apple για να λεει οτι εχει ανταγωνισμο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.