Elu Thingol1442169091 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2005 Παιδια δεν θελω να ανοιγω πολλα threads αλλα οσο και να διαβασα για το πελτιερ δεν καταλαβα τι ειναι. Καταλαβα τι κανει(λολ) αλλα οχι τι ειναι και απο τι αποτελείται! Οποιος εχει ορεξη και μπορει να παραθεσει λεπτομεριες και photos τοτε θα με βοηθουσε πολυ. Αφορμη γιαυτο το thread σταθηκε αυτο που ειπε ο .... οτι οι περρισοτεροι νερουλαδες δεν εχουν δει ποτε πελτίερ στην πραξη και οι μισοι δεν ξερουν τι ειναι το πελτιερ καν (σαν εμενα ενα πραγμα)!! :102: :102: :109: :109:Γραψτε οτι ξερετε αρκει να ειναι σωστο, με απλα λογια! Ευχαριστο για τον χρονο σας παιδια! :089: Link to comment Share on other sites More sharing options...
soler1442169065 Ιανουάριος 30, 2005 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2005 Νομίζω πως ο καταλληλότερος να απαντήσει είναι ο benhour...Μιας και έχει/χρησιμοποιεί peltier εδώ και καιρό....Επικοινώνησε μαζί του να σε βοηθήσει.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgroundman Ιανουάριος 30, 2005 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2005 Αν θες να μάθεις πως δουλεύει κοίτα εδώ και στα διάφορα link που έχει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoriLLakos1442169075 Ιανουάριος 30, 2005 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2005 Καλησπέρα, το peltier είναι μια συσκευή που αποτελείται απο δύο μεταλλικές πλάκες. Χρησιμοποιώντας το θερμοηλεκτικό φαινόμενο απάγει πολύ γρήγορα θερμότητα απο τη μία πλάκα στην άλλη. Επιδή ακριβώς απάγει πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας η πλάκα στην οποία τα ανάγει ζεσταίνεται πολύ και θέλει πάρα πολύ καλή ψύξη. Ανάλογα με τα watt της θερμότητας που θέλεις να απάγεις, πρέπει να πάρεις και δυνατότερο peltier (σε Watt). Επίσης θέλει και αρκετά watt ισχύος για να δουλέψει οπότε συνήθως βάζουμε και δεύτερο τροφοδοτικό μόνο για το peltier.(said by backgroundman) TEMs utilize the effect that was discovered by Jean Peltier, a French watchmaker. The basic idea behind the Peltier effect is that whenever DC passes through the circuit of heterogeneous conductors, heat is either released or absorbed at the conductors' junctions, which depends on the current polarity. The amount of heat is proportional to the current that passes through conductors. The basic TEM unit is a thermocouple, which consists of a p-type and n-type semiconductor elements, or pellets. Copper commutation tabs are used to interconnect pellets that are traditionally made of Bismuth Telluride-based alloy. Thus, a typical TEM consists of thermocouples connected electrically in series and sandwiched between two Alumina ceramic plates. The number of thermocouples may vary greatly - from several elements to hundred of units. This allows to construct a TEM of a desirable cooling capacity ranging from fractions of Watts to hundreds of Watts. http://www.kryotherm.ru/ustrtem.htm ( by.38-.45) Link to comment Share on other sites More sharing options...
benhour Ιανουάριος 30, 2005 #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2005 νομιζω ο gorillakos εξηγεισε επαρκος τι ειναι!τωρα καποιες λεπτομεριες!οι πλακες ειναι κεραμικες και οχι μεταλικες(εξου και ασπρου χρωματος) εχοντας τοποθετημενα εσωτερικα μεταλικα στοιχια!για να χρισημοποιησεις peltier χριαζεσαι ειτε τροφοδοτικο κοντα στα 600W η τοποθετηση ενως ξεχωριστα μονο για το peltier!(συνιστατε το 2ο για σταθεροτητα)!για να απαχθει η θερμοτητα χριαζεσαι μια πολυ καλη ψυκτρα(εξολοκληρου χαλκινη(με την stock απλα το ξεχνας)) ή υδροψυξη!επειδη στην ψυχρη πλευρα του peltier θα υπαρχουν θερμοκρασιες πολυ χαμηλοτερες απο αυτες του δωματιου αν δεν γινει μονωση θα υπαρξει υγροποιηση!επησεις προιδοποιητηκα και μονο σε περιπτωση αστοχιας πελτιερ ή ψυκτρας(δεν μπορει να διωξει την θερμοτητα) απλα κανουμε κυδια στον επεξεργαστη!(το πρωτο ειναι εξερετικα σπανιο)!για να λειτουργισει χριαζεται παροχη 12 volt απο molex![oooooffff/καλα ρε γιατι ο....!ο ακατανομαστος ειμαι και δεν πρεπει να αναφερεται το ονομα μου!!λολολ :028: οοοοffff] Link to comment Share on other sites More sharing options...
benhour Ιανουάριος 30, 2005 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 30, 2005 αν θελεις επιπλεων βοηθεια στειλε pm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fantacid Ιανουάριος 31, 2005 #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 ή ρωτα εναν καλο φιλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elu Thingol1442169091 Ιανουάριος 31, 2005 Author #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 Μαλιστα... Το πελτιερ μπορω να το χρησιμοποιήσω με ενα νορμαλ μπλοκ υδροψυκσης η χρειαζεται ειδικο μπλοκ? Το ρωτάω γιατι θα παρω τωρα και θελω να ξερω. Μπορει να μου τη δωσει και να βάλω και πελτιερ! Α κατι αλλο, τώρα εχω μια μάπα 300WΑΤΤ PSU μιας ιαπωνικής εταιρίας που ούτε που την εχω ακουσει ποτε αλλοτε(δεν γραφω απο το σπίτι γιαυτο δεν μπορω να δω μαρκα) σε κανα δυο βδομαδες θα παρω η tagan η enermax(τι απτα δύο?) των 500WATT. Ποιο μοντέλο δεν τοχω ψαξει ακομα. Με αυτο θα τροφοδοτω το συστημα και λέω τελικά να κρατησω το αλλο στην περιπτωση που βαλω πελτιερ. 300WATT ειναι αρκετα για πελτιερ ετσι(λολ)?!?!?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
benhour Ιανουάριος 31, 2005 #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 εξαρτατε το πελτιερ που θα βαλεις για το αν θα το σηκωνει το 300αρη σου μιας και ειναι noname!καλο θα ειταν το block να ειναι εξολοκληρου χαλκινο χωρις καποιο plexi για μεγαλυτερη ασφαλεια!(απο την πολυ μεγαλη θερμοκρασια υπαρχει κυνδηνος να μην αντεξει το plexi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atari[Xp+] Ιανουάριος 31, 2005 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 Ορίστε ένα εξολοκληρου χάλκινο , με δυνατότητα επέκτασης tec. Είναι για 462 [athlon-xp] και του έχω φτιάξει κλίπ για 939. Απο multirama . Εχει και για p4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elu Thingol1442169091 Ιανουάριος 31, 2005 Author #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 Λοιπον ηρθα σπιτι! Το PSU ειναι της Jou Jye Electronic Co., Ltd xaxaxaxax, δεν ξερω για εσας παντως εγω πρωτη φορα την ακούω!! :059: Αν βαλω πελτιερ σίγουρα δεν θα βαλω 300WATT αλλα λιγο εως πολυ λιγοτερο. Λες να τα φτυσει? Δεν νομιζω ουτως η αλλως τωρα μαυτα που εχω πανω στον υπολογιστης υπολογιζω οτι θα καταναλώνει 250 WATT τουλαχιστον! Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Ιανουάριος 31, 2005 #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 Μην ξεχνάς ότι όταν ένα τροφοδοτικό λέει 300 βατ μάλλον εννοεί μέγιστα και σίγουρα όχι μόνο στη 12άρα. Εννοείται ότι 300 βατ είναι η συνδυασμένη απόδοση όλων των γραμμών Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elu Thingol1442169091 Ιανουάριος 31, 2005 Author #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 31, 2005 Μην ξεχνάς ότι όταν ένα τροφοδοτικό λέει 300 βατ μάλλον εννοεί μέγιστα και σίγουρα όχι μόνο στη 12άρα. Εννοείται ότι 300 βατ είναι η συνδυασμένη απόδοση όλων των γραμμών(Γραφω αυτο και παω για υπνο οποτε μην περιμενεις απαντηση αν ξαναστειλεις) Τι εννοεις γιατι δεν καταλαβα τπτ. Δεν ξερω τπτ απο τροφοδοτικά. Αυτο περι 12αρας τι ηταν? Εννοεις +12v? Eξηγησε οτι μπορεις!!! ευχαριστω προκαταβολικά και καληνύχτα! :026: :026: Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Φεβρουάριος 1, 2005 #14 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Εννοώ ότι 300 βατ δεν μπορεί να δώσει μόνη της η +12 γραμμή .Αν έχει αναλυτική αναφορά των ρευμάτων μπορεί κάπου να λέει combined +12 and +3.3 ...=...βατΔηλαδή η +12 μπορεί να δίνει 180 βατ, η +5 70 η +3.3 35 ...... και το άθροισμά τους θα είναι η ονομαστική ισχύς του τροφοδοτικού. Το πέλτιερ από ό,τι έχω διαβάσει εδώ μέσα παίρνει από τη +12 μόνο (όχι ότι δεν μοντάρεται αυτό...)Όνειρα γλυκά Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elu Thingol1442169091 Φεβρουάριος 1, 2005 Author #15 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Καλημερα παιδια!!Λοιπον το τελευταιο περι μονταρισματος μαρεσε πολυ!! Πως το μονταρω? Είναι αρκετα ασφαλες? :077: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shidokanjohn1442169079 Φεβρουάριος 1, 2005 #16 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Να κοιτας τα αμπερ που δινει το τροφοδοτικο και οχι τοσο τα βατ.Μπορει να δινει 500 βατ και να εινια τελειως μουφα και να μην μπορεις να τροφοδοτησεις σωστα το tec.Εμενα στην καρτα γραφικων δεν δουλεψε μια φορα και δεν καηκε η καρτα...δεν καιγεται αμεσως,εξαλου θα σου κολλησει και θα το καταλαβεις οτι κατι δεν παει καλα.Επισης πολλα πελτιερ ειναι 24v και οχι 12 V Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTM Φεβρουάριος 1, 2005 #17 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Επειδη εισαι κανουργιος, ολα περι πελτιερ, dry ice κλπ να τα ξεχασεις προς το παρον.Ακομα δεν εχεις ουτε την εμπειρια της υδροψυξης.Φτιαξε την υδροψυξη σου πρωτα, δουλεψε την, και μετα εχεις καιρο να προχωρησεις αν θες σε πιο extreme πραγματα.Αυτα δεν γινονται απο την μια μερα στην αλλη, χρειαζεται μια σχετικη εμπειρια εκτος απο καποια πραγματα που ακους σκορπια.Συγκεντρωσου σε ενα πραγμα-στοχο, κανε τον πραγματικοτητα, μαθε απο αυτο, ασχετα με οτι ακους και σου λενε οι αλλοι (κι εγω μεσα σε αυτους) να εχεις δικη σου αποψη και μετα προχωρα αν θες σε επομενο στοχο.Φιλικα ολα αυτα παντα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shidokanjohn1442169079 Φεβρουάριος 1, 2005 #18 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Σωστος ο ΚΤΜ..μικρα και σταθερα βηματα θελει Link to comment Share on other sites More sharing options...
benhour Φεβρουάριος 1, 2005 #19 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 Επισης πολλα πελτιερ ειναι 24v και οχι 12 Vκατα 90%(αφινω και 10%γιατι ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος) αυτα που ειναι με 24v εχουν διαστασεις απαγορευτικες για χριση αυτων σε pc ποσο μαλον σε επεξεργαστη!τα μονα που εχω βρει σε 24 ειναι ενα που ειταν σε ψυγειακι(μεγαλυτερο ακομα και απο την ψυκτρα του επεξεργαστη) και ενα σε ενα μαγαζι(απο εκει που πειρα το δικο μου) περιπου στις διαστασεις του προηγουμενο και ποιο χοντρο!(παντος για απευθιας χριση στον επεξεργαστη δεν ενδικνιντε)καλυτερα κανε αυτο που σου λεει ο κτμ και μετα αφου αποκτισεις καποια εμπειρια πας και στα ποιο "περιεργα"!φιλικα ο ακατανομαστος(λολ :028: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elu Thingol1442169091 Φεβρουάριος 1, 2005 Author #20 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 1, 2005 ...αλλα οσο και να διαβασα για το πελτιερ δεν καταλαβα τι ειναι. Καταλαβα τι κανει(λολ) αλλα οχι τι ειναι και απο τι αποτελείται! Οποιος εχει ορεξη και μπορει να παραθεσει λεπτομεριες και photos τοτε θα με βοηθουσε πολυ. Γραψτε οτι ξερετε αρκει να ειναι σωστο, με απλα λογια! Ευχαριστο για τον χρονο σας παιδια! :089: Συμφωνω και εγω 1000%. Δεν υπηρχε περιπτωση να βαλω πελτιερ για πολυ καιρο ακομα. Απλα οπως γραφω και στο thread ηθελα να μαθω ακριβως ΤΙ ειναι. Μετα το θεμα εξελιχθηκε σε θεωρητικη βαση, για το αν θα εβαζα τι τροφοδοτικο θα χρειαζοταν κλπ. κλπ. Αλλα παντα σε θεωρητικη βαση. Πραγματι αυτο δεν φανηκε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.