Jump to content



Πώς να καθαρίσετε κεφαλή-ακροφύσια εκτυπωτή (EPSON)


schumifer

Recommended Posts

Αυτά που αναφέρω παρακάτω είναι μία απλουστευμένη - εύκολη μέθοδος να ξεβουλώσετε τα ακροφύσια του εκτυπωτή σας ή / και να καθαρίσετε την κεφαλή. Είναι από στοιχεία που συνέλεξα όταν έπαθα μία ιστορία με τον εκτυπωτή και έψαξα μανιωδώς το νετ. Φυσικά υπ'ευθύνη σας και κατά προτίμηση εκτός εγγύησης

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:μελάνια δείχνουν να τελειώνουν γρήγορα || γεμίζουν με λιγότερη ποσότητα από ό,τι συνήθως (δηλαδή φαίνονται

άδεια ενώ έχουν ακόμη πάνω απ΄το 50%) || ποιότητα εκτύπωσης χειροτερεύει χωρίς να τη βελτιώνει η εντολή καθαρισμού και

η εκτέλεση της αντίστοιχης διαδικάσιας || μελάνια αρχίζουν πια να μην τυπώνουν όσο και να τα γεμίζετε ή να τα αντικαθιστάτε.

(...φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι....)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ :μελάνια, βελόνες και σύρριγες (που έτσι κι αλλιώς έχουν όσοι γεμίζουν μόνοι τους τα μελανοδοχεία).Κατά προτίμηση 2,5άρες ή πεντάρες (2.5 ή 5 ml αντίστοιχα).Μπόλικο χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες. Νεράκι (+ -προπυλική αλκοόλη)...

Α ναι !, κι ένας εκτυπωτής καλό είναι να υπάρχει

post-112-1442173940,1424_thumb.jpg

post-112-1442173940,2536_thumb.jpg

post-112-1442173940,3665_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάμε τη διαδικασία καθαρισμού και μόλις ξεκινήσει να κινείται η κεφαλή με τα μελανοδοχεία βγάζουμε την πρίζα .Παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα και το διπλώνουμε μέχρι να γίνει αρκετά μακρόστενο ώστε να χωράει να περάσει κάτω από την κεφαλή χωρίς πολλή πίεση. Η κεφαλή έχει ελευθερωθεί από τον προηγούμενο χειρισμό οπότε μπορούμε να την κινήσουμε πέρα-δώθε για να περάσει το χαρτί. Αφήνουμε να φαίνεται πολύ μικρό κομμάτι από τη μεριά της κεφαλής που μας βολεύει να το τραβήξουμε.

Οπλίζουμε ..εεε... σόρυ εννοώ γεμίζουμε τις σύριγγές μας ( λιγότερο από μισό ml θα είναι αρκετό). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μία σύρριγγα και χωρίς να την πλένουμε για κάθε ακροφύσιο. Ακόμη και να αναμειχθούν τα χρώματα δεν παίζει ρόλο καθώς στο σημείο εκείνο οι όποιες προσμίξεις θα φύγουν με τον πρώτο καθαρισμό. Είναι δυνατόν αν δε θέλουμε να χαλάσουμε μελάνι -ή αν δεν έχουμε- να χρησιμοποιήσουμε απιονισμένο νεράκι (τα μελάνια είναι υδατοδιαλυτά οπότε δεν τρέχει τίποτα αλλά μη μπουκώσουμε τα ακροφύσια με τα σωματίδια που τυχόν να βρίσκονται στο νερό της ΕΥΔΑΠ!!!) ή προπυλική αλκοόλη (το έχω διαβάσει όχι χρησιμοποιήσει) .

post-112-1442173940,4802_thumb.jpg

post-112-1442173940,596_thumb.jpg

post-112-1442173940,7045_thumb.jpg

post-112-1442173940,8127_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι μάλλον πολύ σημαντικό να μην στείλουμε αέρα στα ακροφύσια φέρνουμε το υγρό ακριβώς στο χείλος της σύρριγγας. Πλησιάζουμε τη σύριγγα στο ακροφύσιο και την πιέζουμε πάνω του μόνο όσο χρειάζεται ώστε το υγρό να μην μπορεί να διαφύγει γύρω από το στόχο μας. Αρχίζουμε να πιέζουμε το έμβολο. Χρησιμοποιούμε μόνο την ελάχιστη δύναμη που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να κινείται πολύ πολύ πολύ πολύ αργά. Κάθε 4-5 δευτερόλεπτα αφήνουμε το έμβολο. Αν ανέβει έστω και λίγο σημαίνει ότι κάποιο κόλλημα υπάρχει και σταματάμε αμέσως. Ξαναδοκιμάζουμε εφαρμόζοντας τη μικρότερη δύναμη που μπορούμε για αρκετά δευτερόλεπτα. Ο πιθανός θρόμβος μπορεί να αποφασίσει να κατέβει χωρίς να καταστρέψει το ακροφύσιο. Αν ούτε αυτό δουλέψει τότε χρησιμοποιούμε ζεστό νεράκι ή προπυλική αλκοόλη. Αν ούτε έτσι γίνει τίποτα τότε αφήνουμε αυτή τη διαδικασία και δοκιμάζουμε καθαρισμό κεφαλής (πιο κάτω γιατί δεν έχω φωτογραφίες).

Συγχρόνως με την κίνηση του εμβόλου τραβάμε το χαρτί μας ώστε να προλαβαίνει να απορροφά το υγρό που χρησιμοποιούμε. Ελέγχουμε συνεχώς της στάθμη στη σύρριγγα και σταματάμε πριν τελειώσει το υγρό για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δε θα διοχετεύσουμε αέρα. Αλλάζουμε χαρτιά όσα χρειαστούν -υποθέτω ότι μέγιστος αριθμός είναι το πλήθος των μελανιών σας.

Φυσικά ελέγχουμε ότι το μελάνι που στείλαμε έχει πέσει στο χαρτάκι μας.

Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να σημειώσω. Αν έχει χυθεί υγρό στο χώρο γύρω απ΄τα ακροφύσια μπορείτε να το σκουπίσετε ή και όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει με λίγα μόρια νερού ή μελανιού εκει πέρα.

Μετά απ΄αυτά αρκετοί κύκλοι καθαρισμού ,και αν αυτό δεν πιάσει και είστε σίγουροι ότι τα κάνατε όλα σωστά τότε αφήστε τον εκτυπωτή 12-24 ώρες. Σιγά σιγά θα αρχίσει να τυπώνει και με συνεχείς καθαρισμούς θα επανέλθει. Ίσως βέβαια αν είστε τυχεροί να μην χρειαστείτε ούτε ένα κύκλο καθαρισμού αλλά πόσο συχνά συμβαίνει αυτό?

Είναι η δεύτερη φορά που κάνω αυτή τη διαδικασία και δε με πρόδωσε. Ελπίζω να μην τη χρειαστεί κανείς αλλά αν έρθουν έτσι τα πράγματα ίσως να σας φανεί χρήσιμη. Στο κάτω κάτω αν δεν έχετε εγγύηση και κάνει κόλπα η κεφαλή, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε πριν τον πετάξετε - ή τον στείλετε στην αντιπροσωπεία.

post-112-1442173940,9571_thumb.jpg

post-112-1442173941,0572_thumb.jpg

post-112-1442173941,2403_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον καθαρισμό της κεφαλής απλά βάζετε ζεστό νεράκι - όχι καυτό - (ή προπυλική αλκοόλη ) στο χαρτάκι που θα περάσετε κάτω από την κεφαλή. Φανταστείτε ότι η κεφαλή είναι σαν μία επιφάνεια που θυμίζει λίγο οθόνη υγρών κρυστάλλων .Είναι λοιπόν πολύ ευαίσθητη και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι αν έχει κάποιο "θρόμβο" μελανιού στην επιφάνειά της να τον αφαιρέσουμε χωρίς να κάνουμε ζημιά. Αφήνουμε λοιπόν το χαρτάκι από κάτω για λίγο και μετά αρχίζουμε να μετακινούμε την κεφαλή ή το χαρτάκι για να πάρουμε ότι υπάρχει κάτω από την κεφαλή που το ζεστό νερό αφαίρεσε.

Αν το ακροφύσιο δε δέχεται να επιτρέψει τη δίοδο και ο καθαρισμός κεφαλής δεν του αλλάξει μυαλά η λύση δεν είναι να βγάλετε τη HYDOR από την υδρόψυξή σας και να την συνδέσετε με το ακροφύσιο. Γιατί τότε θα περάσει νερό αλλά το χαρτάκι μάλλον θα σας φέρει και το κομμάτι της κεφαλής που ξεκόλλησε. Η λύση εκεί είναι να βρείτε τρόπο να αφήσετε το υγρό να μείνει για ώρες πάνω στο ακροφύσιο με μόνη πίεση την ατμοσφαιρική. Ένας τρόπος είναι να βρείτε σύριγγα που το στόμιό της να είναι όσο πρέπει ώστε να κάθεται στο ακροφύσιο χωρίς να χάνει το υγρό γύρω του. Για τέτοιες λεπτές διαδικασίες υπάρχουν και ειδικά υγρά.

(κι αν αυτά δεν κάνουν δουλειά τότε είτε είναι για πέταμα ή δεν έχετε γεμίσει τα μελανοδοχεία. Είναι άτιμα.Σε βλέπουν να λιώνεις προσπαθώντας να φτιάξεις τον εκτυπωτή μπαμπά τους και δε σου λένε ότι σιγά σιγά αδειάσανε από τα δεκάδες Clean Cartridges που έχεις κάνει...ΛΟΛ.....).

Καλή τύχη σε όποιον το δοκιμάσει

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον χαίρομαι που βοήθησα .Είναι καλό να μπορεί κανείς να ανταποδίδει λίγο από το καλό που του κάνουνε.(@ιστριος ρωτάμε πριν τα σκάσουμε!!!)

@ johndr : πρέπει όντως να έχουν καλές κεφαλές.Από το 2000 είναι αυτός ο φωτογραφικός και τυπώνει απίστευτα σε επαγγελματικό χαρτί!!!

Κατά δεύτερον ..."Θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, τον αδερφό μου,τον παππού μου , τις θείες μου ,το θείο μου ,την μπέμπα μου ,το πληκτρολόγιο ,-κλαψ- το ποντίκι,την Νίκον , το δημιουργό της USB θύρας -κλαψ,κλαψ- ,την οθόνη, τον Άγη (που μου χάρισε τον εκτυπωτή) -κλαψ,κλαψ,κλαψ- και όλον τον κόσμο που με στηρίζει τόσα χρόνια. Τώρα δικαιώνονται οι αγώνες μας αδέρφια, εμπρός στο δρόμο που χαράξαμε με κόπο και ιδρώτα...κλααααααψψψψ.Σας αγαπάω όλους..."

(πρώτο sticky )

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έκανε χαζομάρες με τα μελάνια και τα έξυπνα-χαζά chips η Epson όλα θα ήταν μια χαρά σήμερα.

Από το 98 τον έχω και έχει μείνει ακόμα και 3 μήνες αχρησιμοποίητος το 2001, λόγο στρατιωτικού, με ΧΥΜΑ μελάνια. Δεν έπαθε τίποτα το θηρίο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως και τα συμβατά που πέρνω της Inktec είμαι 1000% ικανοποιημένος!Σε συνδιασμό με το SSC Service Utility v3.71 for EPSON printer, δεν μένει αχρησιμοποίητο ούτε ml μελανιού!Πάντως πολύ καλός ο οδηγός.Μπράβο...άντε και στα επόμενα sticky!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

μια ερώτηση κ εγώ. Χρησιμοποιούσα μελάνια και μελανοδοχεία από το www.9to6.ie Πολύ καλή ποιότητα, εύκολο γέμισμα κ όλα πήγαιναν ρολοι. Σε μια φάση είχαν τελειώσει τα έχρωμα χύμα μελάνια κ επειδή βαριόμουνα να παραγγείλω βάζω κάτι παλιά που είχα αγοράσει απο εδώ. Μετά απο λίγο καιρό μπουκώνουν οι κεφαλές. εκτός απο το μαύρο που χρησιμοποιούσα το μελάνια απο το σαιτ που ανέφερα. προσπάθησα με σύριγγες αλλά δεν ξεβουλώνει μία. Πίεζα τη σύριγγα αλλά είναι τίγκα βουλωμένα τα ακροφύσια των έγχρωμων. Τελικά γέμισα με άζαξ για τα τζάμια τα δοχειάκια κ περιμένω. Κάποιο άλλο υγρό που να διαλύει αποτελεσματικά τα μελάνια υπάρχει? Τελικά έκανα βλακεία που ανέμιξα άλλα μελάνια.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 years later...

Και κατι δοκιμασμενο απο εμενα.Το καλλιτερο υγρο καθαρισμου κεφαλων εκτυπωτων-πολυμηχανηματων ειναι,κρατηθειτε και γελαστε οσο θελετε,η τσικουδια (ρακι) ή το τσιπουρο...

Ουτε το καθαρο οινοπνευμα εκανε δουλεια,ουτε το νερακι σε ενα πολυμηχανημα της hp που ειχα πριν λιγο καιρο.

Τωρα εχω ενα αντιστοιχο της epson που ακομα δεν μου εκανε τσαλιμακια αλλα αν και οταν αρχισει απο την μια αυτος ο χρησιμος οδηγος,απο την αλλη η εμπειρια του ...καλοπιασματος με το κερασμα της τσικουδιας,ε θα τα εκτυπωνει ακομα και αν το μεθυσω και τα εκτυπωνει αναποδα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παιδιά παρακαλώ βοηθήστε..

έχω ένα πολυμηχάνημα epson stylus dx6050,είχα πάρει μελάνια pelikan πριν πολύ καιρό και όλες οι εκτυπώσεις μου έβγαιναν με το μπλε χρώμα να υπερισχύει.

Πριν λίγες μέρες πήγα και πήρα πάλι συμβατά μελανάκια για να δω αν λειτουργεί ακόμα η κεφαλή.

Από την αρχή δε μου τα έδειχνε γεμάτα τα μελάνια,έκανα καθαρισμό από το μηχάνημα που την κάνει μόνο του,κεφαλή,ευθυγραμμίσεις,κεντραρίσματα...

στα test εκτύπωνε μόνο μαύρο-κίτρινο με τα πολλά μου εκτυπώνει μετά από πολλούς καθαρισμούς τα 3 χρώματα από τα 4, και εκεί που λέω ας κάνω άλλον ένα καθαρισμό από το μηχάνημα, μέτα μου έβγαζε ότι είναι ΑΔΕΙΑ τα μελάνια (Ε-02 εμφάνιζε στην οθόνη).

Σκέφτηκα να κάνω χειροποίητο καθαρισμό, πήγα σένα κατάστημα κ ρώτησα για καθαριστικά κεφαλών κ μου είπε πως μπορώ να βάλω και ασετόν για τα νύχια..

Πήρα λοιπόν την σύριγγα έβαλα ασετόν και όπώς περιγράφετε κ εσείς πιο πάνω έκανα τον καθαρισμό

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ σκέφτηκα μήπως πρέπει να στεγνώσω την κεφαλή από το ασετόν και έτσι με άδεια σύριγγα έκανα την ίδια διαδικασία...

Τέλος μετά από μία μέρα έβαλα πάλι τα μελανάκια αλλά εξακολουθεί να τα βλέπει άδεια και να βγάζει στην οθόνη Ε-02 .

ΕΡΩΤΗΣΟΙΣ

1.Πειράζει που μπήκε αέρας στη κεφαλή?

2.Παίζει με τους καθαρισμούς να άδειαζε και το μελάνι και γιάυτο τώρα τα δείχνει άδεια?

3.Πρέπει να κάνω πάλι καθαρισμό?

4.Την έκανα την πατάτα και το χάλασα το μηχάνημα???

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΦΩΤΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ...:098:

Link to comment
Share on other sites

Αν δε βάλεις μελανάκια με μελάνι μέσα δεν πρόκειται να μάθεις τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου.

Έχω καταφέρει να τελειώσω γεμάτα μελάνια με 4 initial charging (είναι σοβαρός καθαρισμός)

Οπότε.

παίρνεις μελάνια, δοκιμάζεις και μετά μας λες...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.