Jump to content

AMD64: ειναι ξεκλείδωτοι??

firefox

Recommended Posts

χτες παρατήρησα πως μέσα στο ΒΊΟΣ συ δίνη επιλογές για πολλαπλασιαστεί. επειδή δεν γνωρίζω έχει νόημα αυτό η υπάρχει έτσι απλά τυπικά? έχει νόημα να κανεις αλλαγές στον πολλαπλασιαστεί και να επηρεάσουν το σύστημα η όχι?

δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να πάει προς τα κάτω. αν μειώσω το multi τότε θα πρέπει να αυξήσω και το fsb, το οποιο το κάνω ούτος η άλλος αν θέλω να κάνω oc. το θέμα είναι να πάει προς τα πάνω. το προς τα κάτω δεν είναι ένας ακόμα τρόπος να κανεις oc?

εξαρτάται πως το βλέπει κανένας.

τα 10x270 δίνουν παραπάνω fsb μάλλον όμως στρεσάρουν παραπάνω το σύστημα -λόγο υψηλού fsb- (κάτι που κάποιος μπορεί να μην επιθυμεί)

με τα 11x245 από ότι καταλαβαίνω εξής το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερο stressing τις cpu? (fsb)

οποτε αν αυτό που λέω είναι σωστό το κατέβασμα του multi δεν βλέπω να προσφέρει κάτι από την άποψη ενδεχομένως σταθερότητας συστήματος - υψηλό fsb.

με τα 11x245 από ότι καταλαβαίνω εξής το ίδιο αποτέλεσμα με λιγότερο stressing τις cpu? (fsb)οποτε αν αυτό που λέω είναι σωστό το κατέβασμα του multi δεν βλέπω να προσφέρει κάτι από την άποψη ενδεχομένως σταθερότητας συστήματος - υψηλό fsb.

Δυστυχώς δέν είναι έτσι τα πράγματα. Διάβασε κάποιον απο τους πολλούς οδηγούς για o/c και θα καταλάβεις. Εδώ σκίζαμε τον πάτο μας για mobile (aka..unlocked multi) τώρα που μας το δίνει στο πιάτο δεν θα το χρησιμοποιήσουμε :)

μια παρομοίωση θα βοηθήσει :

έστω ότι κάποιος θέλει να διανύσει 100 χιλιομετρα με το αμάξι

αν πάει με 100 χλμ/ώρα θα φτάσει σε μία ώρα

αν πάει με 150 χλμ/ώρα θα φτάσει σε 40 λεπτά

πάντα θα έχει διανύσει 100 χιλιόμετρα.

αντίστοιχα αν κάνεις μία διαδικασία με fsb 240 θα την κάνεις πιο αργά από ότι με 270 fsb... σύμφωνα με το παράδειγμα του outlaw όμως πάντα έχεις 2,7G, capici?

Καλα ολα ολα αυτα που λετε, αλλα να υπενθυμισω οτι εχουν νοημα μονο οταν μιλαμε για ΗΤΤ:RAM = 1:1

Διοτι στον Α64 με τον ενσωματωμενο memory controller, το "παλιο FSB" που ξεραμε, συνιφασμενο με την αυξηση των επιδοσεων, ουσιαστικα πλεον ειναι η συχνοτητα της μνημης.

το HTT ειναι μεν Front Side Βus, αλλα δεν εχει και τιποτα "βαρυ" να κουβαλησει στους απλους Α64.

Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι δεν ειναι χρησιμοι οι πολλαπλασιαστες,

ειτε για το 1:1 ΗΤΤ:RAM,

ειτε για λιγες παραπανω επιλογες που μπορει να δωσουν με διαιρετες στη μνημη

• 3 weeks later...

Αργησα να μπω στην συζητηση αν και παρακολουθουσα το thread.

Tην απαντηση θα την λαβεις μονος σου firefox.

Δηλαδη τρεξε ας πουμε 10 Χ 240 =2400MHz το προγραμμα που γουσταρεις να τρεχεις και να παει σφαιρα.

Μετα βαλε 12 Χ 218 =2400 παλι.

Διαβασε 32 - 38o post εκει.

Και θα καταλαβεις οτι το παραδειγμα Ferrari vs Σκαραβαιος ειναι ατυχης παρομοιωση (υπο προυποθεσεις φυσικα).

Αν η Ferrari (μεγαλο FSB και 1Τ timings) κοντραρει τον Σκαραβαιο (χαμηλο FSB 2T timings) σε χαλια δρομο (DrDivX) τοτε μικροδιαφορες.

Φυσικα οι συχνοτητες στην συγκριση που εκανα ητανε ιδιες.

Λιγο χαρτι και μολυβι χρειαζεται. ;)

Τα ιδια ρωτησε κι ο παλιος AMDας kbilly13 εκει.....

Εμενα το HT frequency μου κοβει FSB κι αφου ειναι μπακουρικο το συστημα :044: (single CPU) το εχω στο 1Χ.

Tι να το κανω εγω το 1Τ οταν μου δινει 0.2% (αντε 5% στα Maths) ενω με 2Τ ανεβαινω +10% στο clock του Α64??

Ο νοων νοειτο..

εγώ θα διαφωνήσω (λίγο) με sakattack και seankon

έχω κάνει άπειρες δοκιμές και εγώ:

σε 3d πχ, οι καλύτερες επιδόσεις έρχονται με τη μνήμη ψηλά (πολύ ψηλά!) και ας έχει αργά timings

σε "απόκριση" συστήματος - αίσθηση ταχύτητας, το πολύ μεγάλο ΗΤΤ έχει τον πρώτο λόγο , ας είναι και η μνήμη στον πάτο! και το έχω διασταυρώσει και με άλλα 3 άτομα που δουλεύουν σε ΗΤΤ (αρκετά) πάνω από 300 - δοκιμάστε το αν σας επιτρέπει το motherboard και θα με θυμηθείτε!

για τα 2400 δλδ θα προτιμούσα το 8*300 (ή ακόμα καλύτερα το 7*342 :080: ) και τη μνήμη χαμηλότερα βέβαια αναλόγως που αντέχει

άρα προτείνω...

ανεβαίνεις με το default multi (το μεγαλύτερο που γίνεται δλδ) και βρίσκεις όρια cpu

χαμηλό multi για να βρεις όρια μνημών

χαμηλο multi επίσης και τη μνήμη με μεγάλο διαρέτη (133 ή και 100 στο bios) για να βρεις πόσο ΗΤΤ αντέχει mobo - cpu

και στη συνέχεια συνδυάζεις τα παραπάνω αναλόγως πόσο αντέχει το καθένα, και σύμφωνα με τις ανάγκες σου (ή και τα "γούστα" σου)

πριν που είχα μνήμες που δούλευαν στα 285 π.χ. , είχα το setup στα 9*285 1:1 - αν έχεις μνήμες που ανεβαίνουν τόσο πολύ σαφώς και προτείνεται (αν και λίγα mobos έχω δει να είναι stable εκεί... )

βέβαια οι "ανάγκες" του Seankon είναι λίγο διαφορετικές (maths - divx) οπότε έχει αποφασίσει ότι δεν είναι αυτά που παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο - είπαμε αναλόγως τις ανάγκες του καθενός (αν και έχω δει ότι σε συμπίεση rar - μετατροπή βίντεο ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ τα timings πολύ!)

επίσης διαφωνώ ότι το μεγάλο ΗΤΤ ή το 1Τ "μειώνουν" το ocing σε συχνότητα cpu (σε μένα τουλάχιστον ότι συνδυασμό και να έχω κάνει τα όρια του cpu είναι αυστηρά 2740-2750Mhz stable... )

εν τέλει, για μένα κατέβασε multi, ανέβασε ΗΤΤ, και βέλε τις μνήμες με τον σχετικό διαιρέτη αναλόγως που αντέχουν και με τα καλύτερα το δυνατόν timings -

θα εξαρτηθεί κυρίως από mobo - μνήμες και το θέμα είναι ότι έχεις πάρα πολλές επιλογές για το που-πως θα δουλέψεις με Α64

εγώ θα διαφωνήσω (λίγο) με sakattack και seankon

έχω κάνει άπειρες δοκιμές και εγώ:

...

σε "απόκριση" συστήματος - αίσθηση ταχύτητας, το πολύ μεγάλο ΗΤΤ έχει τον πρώτο λόγο , ας είναι και η μνήμη στον πάτο! και το έχω διασταυρώσει και με άλλα 3 άτομα που δουλεύουν σε ΗΤΤ (αρκετά) πάνω από 300 - δοκιμάστε το αν σας επιτρέπει το motherboard και θα με θυμηθείτε!

...

πως το εννοεις αυτο ? για πες κανενα συγκεκριμενο παραδειγμα

υποψιν οτι για να ισχυει η συγκριση πρεπει η cpu και η μνημη να ειναι ακριβως στα ιδια ΜHz και μονο το ΗΤΤ να αλλαζει (πραγμα λιγο δυσκολο να το πετυχεις)

βεβαια στα PC πολλα πραγματα ειναι ανεξηγητα, αλλα θελω να πω οτι δεν βλεπω λογικη βαση, καθως δεν υπαρχει κατι που να ευνοειται απο την αυξηση του ΗΤΤ και μονο.

Ισα-ισα , που το μεγαλυτερο bandwidth εκει πανω ειναι ακριβως τα 3d, οποτε αυτο θα αυξανε πρωτο πρωτο αν επαιζε ρολο η σκετη αυξηση του ΗΤΤ

και ενα τελευταιο επιχειρημα ειναι οτι θα επρεπε να βλεπεις και αντιστοιχη αυξηση ή μειωση πειραζοντας το ΗΤΤ multi , μιας και το HT bus ειναι ΗΤΤ*multi (κατα παραφραση LDT),

που επισης δεν νομιζω να ισχυει στην πραξη.

Για πες τι εχεις βρει, να δουμε αν παιζει τιποτα περιεργο με το ΗΤΤ

(μηπως δεν εχεις κλειδωμενο PCI και αυξανει αντιστοιχα?)

Νομίζω ότι το παράδειγμα που έδωσε ο Outlaw είναι εξιδανικευμένο. Το τί Multi θέλεις εξαρτάται απο τις μνήμες. Αν μπορείς να πάς 270 καλώς...αν δεν μπορείς να πάς ούτε 230 (π.χ με pc3200) προφανώς χρειάζεσαι μεγάλο Multi.

Έπειτα, θα έχεις ίδιες επιδόσεις με timings 3-4-4-8 στα 270 και 230 στα 2-2-2-5?

Προφανώς δε είναι τόσο απλά τα πράγματα.

kbilly13 εσυ πιστευω οτι θα αναφερεσαι στον XMPEG ενω εγω στον DrDivX.

Ετερον εκατερον.

Επειδη βλεπω να τραβαει μακρυα η κουβεντα και τεινει να γινει ατερμονη η απλη λυση ηταν αυτη που παρεθεσα.

Αν δεν τα δεις μονος σου στην πραξη δεν εχει νοημα.

Οχι τα scores απο τα benches αλλα τους χρονους αποκρισης.

Δεν εχω να προσθεσω τιποτε αλλο επ' αυτων γιατι νομιζω οτι ημουν σαφεστατος.

Με ΗΤ=1Χ η Gigabyte που εχουμε δεν παει σε τρελα κλοκαρισματα ξεχασες τι ποσταραμε εκει περι maximum FSB στο chipset vs HT frequency? :077:

Yπαρχει κι ο Bandwidth Efficiency για να σας λυσει τις αποριες. ;)

Περισσοτερα στα on line manuals.

το HyperTransport Bus δουλευει στα 800 ή στα 1000ΜΗz (παλια και στα 600)

αυτο βγαινει πολλαπλασιαζοντας τη συχνοτητα 200 του ΗΤΤ επι ενα πολ/στη

οπως και στους επεξεργαστες δηλαδη.

ειναι ομως τοσο τεραστιο το bandwidth, που δεν εχει νοημα στα απλα desktop συστηματα , επειδη δεν εχει τιποτα ιδιαιτερο να μεταφερει, κανα AGP , PCIe, Gigabit ethernet, Sata Raid.

ψιλοπραγματα.

σε συστηματα με 2 cpu, που αναλαμβανει τη μεταξυ τους επικοινωνια, εκει μαλιστα, αποδεικνυει την αξια του.

Φαντασου οτι μικρη διαφορα στην αποδοση εχει ενα συστημα με ξεχωριστες θεσεις μνημης για καθε Opteron,

σε σχεση με ενα που εχει μνημες μονο στην 1η cpu, και η 2η παιρνει δεδομενα μεσω της 1ης, με τη μεσολαβηση του ΗΤ bus !

(εκτος αν και οι 2 cpu θελουν συνεχεια προσβαση στη μνημη, αλλα εκει φταιει ο περιορισμος στη μνημη, οχι το bus :003: )

με 1 cpu ομως δεν εχει και τιποτα να εκμεταλευτει απο τετοιες ταχυτητες.

οποτε πρακτικα δε βλεπεις διαφορες αν βαλεις 5*200 ή 4* ή 3*

απο την αλλη, θεωρητικα δεν βλεπεις και διαφορα αν κανεις το ΗΤΤ 300, χωρις να αυξησεις τη cpu ή τη μνημη.

τωρα ο kbilly ισχυριζεται το αντιθετο, και μου κανει εντυπωση.

επειδη ομως απο τη βασικη συχνοτητα του ΗΤΤ προκυπτουν ολες οι αλλες, ισως να υπαρχουν και αλλες "κρυφες" σχεσεις που δεν ξερουμε.

.

απο την αλλη, θεωρητικα δεν βλεπεις και διαφορα αν κανεις το ΗΤΤ 300, χωρις να αυξησεις τη cpu ή τη μνημη.

τωρα ο kbilly ισχυριζεται το αντιθετο, και μου κανει εντυπωση.

επειδη ομως απο τη βασικη συχνοτητα του ΗΤΤ προκυπτουν ολες οι αλλες, ισως να υπαρχουν και αλλες "κρυφες" σχεσεις που δεν ξερουμε.

.

κοίτα, χωρίς να προβώ σε benchmarks (δεν χρειάζονται πάντα - μερικά πράγματα είναι άμμεσα κατανοητά), είδα το σύστημα να αποκτά τρελλή ταχύτητα όταν πχ από 11*250 ανέβηκα στα 9*306 και ακόμα περισσότερο όταν πήγα 8*343! δεν μπορείς να φανταστείς! λές και πήγα στα 3.50Ghz.... αναφέρομαι σε αστραπιαία κυριολεκτικά απόκριση και επειδή γνωρίζω πολύ καλά το pc μου και ασχολούμαι πάρα πολλές ώρες είδα αμέσως τη διαφορά και μου έκανε ιδαίτερη εντύπωση... πρέπει να το δοκιμάσεις! δεν ξέρω τι ακριβώς "πουσάρει" το ΗΤΤ, αλλά σίγουρα δεν έχει "διακοσμητικό" ρόλο

παιδιά, μία δοκιμή θα σας πείσει, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω ακριβώς, για μένα το αποτέλεσμα μετράει (και όχι απαραίτητα σε benchmarks)

(το agp/pci clock ήταν πάντα στα 67/33, η συχνότητα επεξεργαστή η ίδια, και οι μνήμες σε κάθε περίπτωση στα 250 με τα ίδια βέβαια timings

όσο για το "LDT" ήταν 4*250, 3*306, 3*343)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.