Jump to content

Μειωση στροφων ανεμιστηρα

indy1442169086

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα μπορουσε καποιος να με διαφωτισει με ενα σχεδιο-διαγραμμα-εξαρτηματα ωστε να μπορεσω να κατασκευασω ενα κιτ μειωσης των στροφων για ανεμιστηρα ?

Ο ανεμιστηρας ειναι 12v, και θελω να λειτουργει με περιπου 4v (το εχω δοκιμασει με εργαστηριακο τροφοδοτικο). Επισης,αν ειναι 5v ο ανεμιστηρας, τι αλλαγες θελει το κυλωμα ?

Επισης,αν ειναι 5v ο ανεμιστηρας, τι αλλαγες θελει το κυλωμα ?

Τα φανακια παιρνουν ρευμα απο μολεξ???

Δεν καταλαβα το 2ρο σκελος της ερωτησης σου..

Nαι, απο molex θα το τροφοδοτησω.

Εννοω οτι υπαρχουν και ανεμιστηρες 5v (αν δεν κανω λαθος),δηλαδη εχουν φτιαχτει να δουλευουν με 5v, οχι 12v (στα 12ν γυριζουν σαν τρελοι). Το 2ο ερωτημα ειναι αν βαζοντας μικροτερο ανεμιστηρα (5ν αντι 12ν), χρειαζεται να αλλαξουμε και την αντισταση (με μικροτερη) στο κυκλωμα ωστε να υπαρχει αντιστοιχια (περισσοτερα volt, μεγαλυτερη αντισταση).

????

Βασικα εχω εναν 12ν ανεμιστηρα,αλλα εχω δει οτι και με 4ν δουλευει αθορυβα. Στα 5ν ακουγεται λιγο περισσοτερο, οποτε θελω να εχω ενα ποτενσιομετρο και να το ρυθμιζω εκει ακριβως που δεν με ενοχλει. Προσθετα, ρωταω αν χρειαζεται αλλαγη το κυκλωμα (οι αντιστασεις δηλαδη) ωστε στη θεση του 12volt ανεμιστηρα, να βαλω εναν 5 volt για να εχω ακομη λιγοτερο θορυβο.

Ελπιζω να σας εδωσα να καταλαβετε τι περιπου ζηταω.

To καλυτερο που εχεις να κανεις (αν καταλαβα καλα τι θες να κανεις...) ειναι να αγορασεις ενα φτηνο πανελακι fan control...

Ωστε να ρυθμιζεις εσυ τις στροφες για τα φανακια...

Αναλογα με το πανελακι που θα παρεις μπορεις να τα ρυθμιζεις..στις στροφες που θες...που σημαινει στα βολτ που θες...

Ναι,αυτο ειναι μια λυση. Απλως, απ'οτι εχω δει, το output που εχουν αυτα τα panel ειναι απο 5ν εως 12ν (ή και παραπανω). Τι γινεται ομως αν θελουμε να δωσουμε μονο 4ν σε εναν ανεμιστηρα ??

Αν ομως θελω 5ν, παιρνω κατ'ευθειαν απο molex και ξεμπερδευω.

Eγω θα εβαζα λιγο λαδακι μηχανης...

Και στα 5v δεν θα ακουγοταν...και δεν θα εμπλεκα και με κατασκευες κλπ. (καλα δεν ειμαι τετοιος τυπος αλλα λεμε τωρα..:D)..

Ναι,αυτο ειναι μια λυση. Απλως, απ'οτι εχω δει, το output που εχουν αυτα τα panel ειναι απο 5ν εως 12ν (ή και παραπανω). Τι γινεται ομως αν θελουμε να δωσουμε μονο 4ν σε εναν ανεμιστηρα ??

1,95-10.κατι προς στιγμην....Θα δω τι φταιει και δεν δινει 12

Το Link που εδωσες το ειχα δει, εχει καποιες πληροφοριες. Απλα χρειαζομαι και το διαγραμμα για τη συνδεσμολογια των εξαρτηματων (αντιστασεων κτλ). Μαλλον πρεπει να στειλω pm στον χρηστη που το καταχωρησε.

Χμμμ.. εδω ειναι ο spresv.

@ spresv : Θα μπορουσες να μου δωσεις το διαγραμμα κτλ ? Εχω καποιες γνωσεις βασικων ηλεκτρονικων + κολλητηρια κτλ. Ευχαριστω.

Πάρε ένα τρίμμερ και βάλτο παραλληλα με το καλώδια τροφοδοσίας του ανεμηστήρα.Παίξε με κάνα βολτόμετρο να δεις τάσεις και σημείβσε με ένα ανεξήτιλο μαρκαδοράκι τις τάσεις που θές και είσαι έτοιμος.

εγω εχω ενα πανελ της vantec και δινει απο 0v-12v

Θα μπορουσες να μου πεις ποια ειναι η διαφορα μεταξυ trimmer και ποτενσιομετρου ??

Επισης, τι ακριβως σημαινει οταν λες βαλτο "παραλληλα" με το καλωδιο τροφοδοσιας ?

Θα τοποθετηθει στο κοκκινο ( θετικο ) καλωδιο ? ενω το μαυρο θα παει απ'ευθειας στο molex ??

Ok, αλλα πως ειναι η συνδεσμολογια για το "παραλληλο" ??

@louis_gas : το vantec ομως τα εχει τα λεφτα του, 25-35 ευρω , ενω το κιτ που προσπαθω να φτιαξω θα εχει 2-3 ευρω.

Παιδια sorry αλλα δεν ημουνα στο pc. Indy οριστε το σχεδιο σου. εβαλα ολη τη μαεστρια μου:D:D:D

EDIT

Τωρα ειδα οτι αναφερ8ηκες σε τιμη. Πηρα οτι χριαζομουνα x4 και μια διατρητη πλακετουλα να τα χωσω πανω, και βγηκαν ακριβως 10€.

post-56-1442173923,5146_thumb.jpg

Αψογο!! Αυτο ζητουσα. Σ'ευχαριστω!!

Τωρα μια αλλη ερωτηση.Φανταζομαι οτι αυτο ειναι για ανεμιστηρα 12ν.Αν βαλω ανεμιστηρα 5ν , θα χρειαστει να αλλαξω τις τιμες των αντιστασεων ?

Αν σου πω οτι δεν εχω ιδεα??:D:D:D Παρε και μια λιγο μικροτερη αντισταση παντως, και αν σου βγαλει λιγοτερο απο 12 στην εξοδο, βαλε τη μικροτερη αντισταση

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.