ioneyez Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2005 Mετά από πολύμηνη έλλειψη χώρου στους σκληρούς δίσκους μου (είμαι με 2 τιγκαρισμένους 80άρηδες ΙΒΜ Deskstar 120GXP 7.200RPM 2MB Cache σε PATA αυτή τη στιγμή) και αναμονή σχετικής οικονομικής ευμάρειας ήρθε επιτέλους η στιγμή που θα πω αντίο στον προβληματισμό τι να σβήσω για να κατεβάσω αυτό που θέλω.Αποφάσισα λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος να λύσω το πρόβλημά μου μεσοπρόθεσμα και με επιφύλαξη μακροπρόθεσμα καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσα terrabytes μπορούν να μας προσφέρουν τα αγαπημένα μας μουλαράκια και βατραχάκια είναι να χτυπήσω μισό terrabyte και να εφοδιαστώ με 2 σεβαστούς 250άρηδες Hitachi 7K250 7.200RPM 8MB Cache με σύνδεση SATA τους οποίους θα προμηθευτώ από εδώ.Τους δίσκους θα φιλοξενήσει προς το παρόν μία ABIT KR7A-133 RAID μητρική με ενσωματωμένο RAID controller. Στόχος μου είναι όταν αντικαταστήσω μητρική/επεξεργαστή/μνήμη κάποια στιγμή επόμενης οικονομικής ευμάρειας να μη χρειαστεί να δώσω φράγκα και για σκληρό δίσκο καλύπτοντας παράλληλα τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες αποθηκευτικού χώρου.Για να συνδέσω τους SATA σκληρούς στην IDE μητρική θα την εφοδιάσω με αυτό το ανταπτοράκι. Στη συνέχεια θα ήθελα να χρησιμοποιήσω επιτέλους τον RAID controller της μητρικής μου που υποστηρίζει RAID 0, RAID 1 και RAID 0+1 και σκεφτόμουν να τους συνδέσω σε RAID 0 προφανώς για την αύξηση του transfer rate. Εδώ αρχίζουν όμως τα αλλά...Αρχικά σκέφτομαι ότι θυσιάζω τη μισή μου χωρητικότητα! Στη συνέχεια θέλω να κάνω overclock σύντομα οπότε φαντάζομαι ότι αυξάνοντας το FSB αυξάνονται και οι πιθανότητες να κάτσει στραβή με τους δίσκους και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό όταν παίζει RAID 0. Τέλος μου υπενθυμίζω πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα 160GB που ήδη έχω και συνειδητοποιώ ότι ουσιαστικά λιγότερο από 100GB εξτρά δεν είναι και τόσο καλή καβάτζα. Βέβαια θα ξεκινήσω με εγκατάσταση των XP από την αρχή οπότε θα ξεφορτωθώ πράμα αλλά και πάλι αυτό το ρημάδι το ADSL κατεβάζει όταν θέλει...Ιδανικά θα ήθελα αντί για 2 να έπερνα 4 δίσκους και να τους έβαζα σε RAID 0+1 (stripping και mirroring) και να είχα το κεφάλι μου ήσυχο από όλες τις απόψεις. Αντικειμενικά καίγομαι περισσότερο να δω τα GB να εκτοξεύονται παρά τα MB/s αλλά θέλω οι δίσκοι να εμφανίζονται σαν ένας. Δεν μπορώ να βάλω RAID JBOD (Just a Bunch Of Drives) γιατί δεν το υποστηρίζει ο RAID controller αλλά και εκτός αυτού το θεωρώ αστείο καθώς έχεις τους ίδιους κινδύνους με το RAID 0 και χειρότερη απόδοση από τον κάθε δίσκο ξεχωριστά. Φαντάζομαι δεν παίζει κάτι με software έτσι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θέλω συμβουλές, κρίσεις και προτάσεις! :beerchug: Link to comment Share on other sites More sharing options...
soler1442169065 Ιανουάριος 5, 2005 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 5, 2005 Αρχικά σκέφτομαι ότι θυσιάζω τη μισή μου χωρητικότητα! Στη συνέχεια θέλω να κάνω overclock σύντομα οπότε φαντάζομαι ότι αυξάνοντας το FSB αυξάνονται και οι πιθανότητες να κάτσει στραβή με τους δίσκους και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό όταν παίζει RAID 0. Oχι... Στη περιπτωση που η μητρικη σου εχει agp/pci lock...το οποιο κλειδωνει την συχνωτητα σκληρων και vga...με αποτελεσμα να μπορεις να ανεβαζεις το fsb... χωρις κανενα φοβο... Y.γ. καλοσηρθες στην παρεα μας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Ιανουάριος 5, 2005 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 5, 2005 Με ρέιντ 0 δε χάνεις χωρητικότητα έτσι? Με τα υπόλοιπα που κάνουνε και backup ταυτόχρονα χάνεις αλλά με το 0 όχι Link to comment Share on other sites More sharing options...
ioneyez Ιανουάριος 6, 2005 Author #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 6, 2005 Καλώς σας βρήκα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που κάθησαν να διαβάσουν το κατεβατό και που μου ανοίξατε επιτέλους τα μάτια καθώς τόσο καιρό είχα λάθος εντύπωση για το RAID 0! Συγκεκριμένα τώρα... Soler Δυστυχώς η μητρική μου έχει VIA KT266A chipset το οποίο δεν προσφέρει δυνατότητα PCI/AGP lock παρά μόνο divider frequency ratios [FSB:AGP:PCI] με επιλογές το [3:2:1] και [4:2:1] οπότε ακόμα το σκέφτομαι αν θα το τολμήσω το o/c με το RAID 0. Αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί με μαμίσιο FSB στα 133MHz και [4:2:1] divider ratio. Έχω όμως OCZ Technologies PC2700 Rev 3.2 512ΜB DDR RAM που σηκώνει 400Hz FSB αέρα και με πονάει να τη βλέπω να χαραμίζεται! Πάντως λένε ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς... αλλά και ότι κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι! :003: schumifer έχεις δίκιο ευχαριστώ για την υπόδειξη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.