Jump to content

Dual Opteron 242.

DarthMoul

Recommended Posts

Ναι σιγουρα αυτη ειναι η ποιο απλη λυση αλλα σκεφτομουν μηπως υπαρχει κανενας περιορισμος απο το chipset της εκαστοτε μητρικης οπου ενα bios update δεν θα βοηθουσε.
Αυτό θα το μάθουμε τότε. Λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην AMD λόγω Hypertransport. Άν θέλεις να πας σε 940 χωρίς να ρισκάρεις τόσο πολύ όσο εγώ, υπάρχει και η λύση του uniprocessor με κάποιον Opteron 14x. Για CPU + m/b + RAM θέλεις κάπου στα 600 ευρω.

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply
Αυτό θα το μάθουμε τότε. Λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην AMD λόγω Hypertransport. Άν θέλεις να πας σε 940 χωρίς να ρισκάρεις τόσο πολύ όσο εγώ, υπάρχει και η λύση του uniprocessor με κάποιον Opteron 14x. Για CPU + m/b + RAM θέλεις κάπου στα 600 ευρω.

Συμφωνω, οτι δεν υπαρχει θεμα με συγκεκριμενο chipset, αφου αλλωστε ολα επικοινωνουν με το Hypertransport.

Εκει που ισως να ειναι πιθανο να υπαρξει θεμα ειναι με συγκεκριμενες μητρικες λογω των απαιτησεων σε Α , W και θερμοκρασιες (οπως δηλ με τους Prescott),

αλλα παλι δεν νομιζω η AMD να εχει τετοια προβληματα, να κρατηθει δηλ μεσα στα ορια που η ιδια εχει ηδη δωσει στους κατασκευαστες των υπολοιπων εξαρτηματων.

Εγω δε θα ανησυχουσα για ασυμβατοτητες απο αυτα που εχουμε μαθει ως τωρα.

Αλλα να σου πω και κατι αλλο? στα τοσα λεφτα που θα πανε σε cpu τωρα και τοτε, τι αξια να 'χει η μητρικη?

πιο πιθανο ειναι να την αλλαξεις και αυτην για αλλους λογους (πχ νεες δυνατοτητες), κι οχι γιατι δεν θα δεχεται τοτε τους νεους cpu :003:

Συμφωνω, οτι δεν υπαρχει θεμα με συγκεκριμενο chipset, αφου αλλωστε ολα επικοινωνουν με το Hypertransport.

Εκει που ισως να ειναι πιθανο να υπαρξει θεμα ειναι με συγκεκριμενες μητρικες λογω των απαιτησεων σε Α , W και θερμοκρασιες (οπως δηλ με τους Prescott),

αλλα παλι δεν νομιζω η AMD να εχει τετοια προβληματα, να κρατηθει δηλ μεσα στα ορια που η ιδια εχει ηδη δωσει στους κατασκευαστες των υπολοιπων εξαρτηματων.

Εγω δε θα ανησυχουσα για ασυμβατοτητες απο αυτα που εχουμε μαθει ως τωρα.

Αλλα να σου πω και κατι αλλο? στα τοσα λεφτα που θα πανε σε cpu τωρα και τοτε, τι αξια να 'χει η μητρικη?

πιο πιθανο ειναι να την αλλαξεις και αυτην για αλλους λογους (πχ νεες δυνατοτητες), κι οχι γιατι δεν θα δεχεται τοτε τους νεους cpu :003:

Μην φοβάσαι τις θερρμοκρασίες. Χαμηλές συχνότητες, multithreading και κανένα πρόβλημα. Εγώ δουλεύω στο 1.6 GHz με δύο CPU μέσα στο case, full load για 8 ώρες στους 40 βαθμούς. Τα πρώτα dualcores θα ξεκινήσουν με 25% χαμηλότερη συχνότητα από τα single cores, δηλαδή να τα περιμένεις από το 1.2 GHz για AMD και κάπου στα 2.4, 2.6 για Intel. Εκτός και αν μέχρι τότε βρουν τρόπο να μπορούν να κρατήσουν δροσερούς μέχρι και 16 πυρήνες στο ίδιο case χωρίς να ρίξουν την συχνότητα. Η IBM πάντως στα δικά της στο εργαστήριο, έριξε την ελάχιστη συχνότητα από τα 2GHz στο 1.5 GHz για να μην έχει προβλήματα θερμοκρασίας.

ξαναγυριζω λιγο στην αρχη της συζητησης.

εκανα κι εγω 2 τεστ που επιβεβαιωνουν αυτο που ξερουμε ολοι και που γραφεται παντου:

οτι τα dual cpu συστηματα, αρα και τα dual core που θα ακολουθησουν συντομα, εξαρτωνται αποκλειστικα απο το software.

Αν δεν γραφτει ειδικο software για να τα εκμεταλλευτει, δεν θα δειξουν την αξια τους:

Επειδη δεν εχω win2000 εκανα rar το αρχικο SP1 των ΧΡ που ειναι επισης 134ΜΒ, και με τον Α64 στα 2.5GHz το εκανε σε 2:07 λεπτα

Μεγαλη διαφορα απο τα 2:45 του 2πλου Opteron , αλλα και απο τα 2:51 που ειχε κανει ο παλιος Barton 2.2GHz για το μικροτερο SP1a των 125ΜΒ

Απο την αλλη, το photoshop-bench του Stratou, εδειξε 638sec (605 στο Τask Manager)

Εκει, αν οντως εκμεταλλευεται τους 2 cpu, θα λαμψουν οι 2*1.6GHz Οpteron.

Αρα μην παρασυρονται για dual cpu, ουτε να περιμενουν θαυματα απο τα dual cores, οσοι δεν εχουν συγκεκριμενο software να τρεξουν (οπως εχει ο Darthmoul)

post-11-1442173897,9686_thumb.jpg

post-11-1442173898,0006_thumb.jpg

@sakattack και thorlite: Παιδιά έτσι ακριβώς είναι, το έχουμε πει πολλές φορές και παλιότερα. Όταν έχεις περισσότερες από μία φυσικές ή λογικές cpu, θέλεις υποχρεωτικά multithreading. Εγώ θα σύστηνα ένα σύστημα σαν το δικό μου μόνο σε όσους έχουν εξασφαλίσει multithreaded εφαρμογές για την κυρίως χρήση του. Έκανα μια δοκιμή με M$ Access σε windows και Postgres SQL σε Linux να κάνω import 1M records σε ένα δοκιμαστικό database και να φτιάξω και τέσσερεις index εν παραλλήλω. Οι δοκιμές έγιναν πάνω στον ίδιο δίσκο. Η Postgress άνοιξε 4 threads, ένα για κάθε task, και έκανε 30% λιγότερο χρόνο. Η Access δούλευε πάντα με ένα thread, άργησε πιο πολύ και μετά το record 600K μπέρδεψε τα μπούτια της και γέμισε την βάση με σκουπίδια.

ΥΓ: @sakattack: Μπορεί η διαφορά σε seconds να σου φαίνεται μεγάλη αλλά το scaling του δικού σου σε σχέση με το δικό μου είναι 0,528. Είναι απελπιστικά χαμηλό. Σημαίνει πως το δικό σου σε κάθε κύκλο παράγει σχεδόν το μισό έργο. Μια φυσιολογική τιμή θα ήταν κοντά στο 1. Ξανακάνε το test με το μηχάνημα idle και αν πάρεις ανάλογο αποτέλεσμα κοίταξε το tuning που έχεις κάνει γιατί κάτι σε κρατάει πίσω. Του thorlite το scaling είναι 0,657. Σίγουρα το 1M cache και η ύπαρξη της δεύτερης CPU βοηθάει, αλλά τόσο μεγάλη διαφορά δεν μου φαίνεται φυσιολογική.

Για το frequency scaling κοίταξε εδώ http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=3992&page=1 στα posts #19, #20 και #21

ΥΓ: @sakattack: Μπορεί η διαφορά σε seconds να σου φαίνεται μεγάλη αλλά το scaling του δικού σου σε σχέση με το δικό μου είναι 0,528. Είναι απελπιστικά χαμηλό. Σημαίνει πως το δικό σου σε κάθε κύκλο παράγει σχεδόν το μισό έργο. Μια φυσιολογική τιμή θα ήταν κοντά στο 1. Ξανακάνε το test με το μηχάνημα idle και αν πάρεις ανάλογο αποτέλεσμα κοίταξε το tuning που έχεις κάνει γιατί κάτι σε κρατάει πίσω. Του thorlite το scaling είναι 0,657. Σίγουρα το 1M cache και η ύπαρξη της δεύτερης CPU βοηθάει, αλλά τόσο μεγάλη διαφορά δεν μου φαίνεται φυσιολογική.

Για το frequency scaling κοίταξε εδώ http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=3992&page=1 στα posts #19, #20 και #21

Η συμπιεση μεγαλου αρχειου εξαρταται κατα πολυ απο την επικοινωνια με τη μνημη.

εγω εχω τη μνημη στα 207ΜΗz , δηλ περιπου οσο και η default δικη σου, οποτε μονο απο την ταχυτερη cpu κερδιζω.

Αντιθετα ο Thor στο παρον setup την εχει στα 240.

αρκετα παραπανω, που νομιζω δικαιολογει τη διαφορα.

Και παλι ομως βλεπεις οτι πιο κοντα στο 0.5 ειναι παρα στο 1

Χοντρικα, μαλλον θα επρεπε να ηταν στα 320ΜΗz για να πιασει το 1 :003:

ΥΓ. αν μπορειτε καντε και οι 2 το photoshop-bench

Λογικα δεν επηρρεαζεται απο τη μνημη, αλλα μονο απο τις cpu

Η συμπιεση μεγαλου αρχειου εξαρταται κατα πολυ απο την επικοινωνια με τη μνημη.

εγω εχω τη μνημη στα 207ΜΗz , δηλ περιπου οσο και η default δικη σου, οποτε μονο απο την ταχυτερη cpu κερδιζω.

Αντιθετα ο Thor στο παρον setup την εχει στα 240.

αρκετα παραπανω, που νομιζω δικαιολογει τη διαφορα.

Και παλι ομως βλεπεις οτι πιο κοντα στο 0.5 ειναι παρα στο 1

Χοντρικα, μαλλον θα επρεπε να ηταν στα 320ΜΗz για να πιασει το 1 :003:

ΥΓ. αν μπορειτε καντε και οι 2 το photoshop-bench

Λογικα δεν επηρρεαζεται απο τη μνημη, αλλα μονο απο τις cpu

Σύμφωνα με αυτά που μου λες, η ύπαρξη δεύτερης CPU και η παραπάνω cache ανεβάζει την απόδοση του Opteron 33% σε σχέση με τον Athlon64. Με άλλα λόγια είναι σαν να έχω 2 Athlon64 στα 2.1 GHz. Αν βοηθήσει κάποιος να κάνουμε 1-2 benchmarks θα δούμε αν η υπόθεση επιβεβαιώνεται ή όχι. Κατέβασα το photoshop από το tucows. Πως τρέχω το bench; Δεν βλέπω επιλογή πουθενά.

οπως εγραψε ο Stratos στη 2η σελιδα:

ανοιγεις το dune.tiff απο το φακελο C:\Program Files\Adobe\Photoshop 7.0\Samples

(ή καλυτερα κανε τη φωτο copy καπου αλλου μην τυχον και τη χαλασεις κατα λαθος)

κατω, στη status bar, λιγο πιο αριστερα απο τη μεση εχει ενα βελακι. Κανε κλικ και επιλεγεις timming

Στο tab: Ιmage-Image size-Resolution , βαλε απο 72-->600 pixels/inch

Στο tab: Filter-Blur-Radial Blur , βαλε 90% και Quality=best (αφησε το Method=spin ως εχει)

Πατας ΟΚ και περιμενεις. εγω περιμενα 10 λεπτα. Εσυ κανα 7λεπτο ? :003:

Παντως παρατηρησα οτι το χρονομετρο του phtoshop οχι μονο δεν ειναι ακριβες, αλλα μια φορα μου εβγαλε τελειως αλλα 'ντ' αλλων, 6500 sec μου εβγαλε την 1η φορα !!!

ενω στο Task manager ειχε δειξει κανονικα το 10λεπτο

και τωρα που το ξανατρεξα, εβγαλε 9:59, αλλα το χρονομετρο του PS εδειχνε 665 sec !!!

τεσπα , δοκιμασε το κι εσυ.

post-11-1442173898,2206_thumb.jpg

Καλη χρονιά. Έκανα το test και η η διάρκεια ήταν 517 seconds. Το μέτρησα με το ρολοί μου και ακριβώς το ίδιο μετρησε και το photoshop. Ο task manager της microsoft μέτρησε ακριβώς τα διπλά. Απόλυτα λογική συμπεριφορά αν σκεφτείς ότι βρήκε και τις δύο cpu να δουλεύουν και ο κατασκευαστής του λέγετε microsoft. It is not a bug, it's a feature!

Τρέχω windows 2000 που δεν χρησιμοποιούν το NUMA και κατεβάζουν το memory bandwidth από τα 6 G/sec στα 4 G/sec. Λογικά με XP θα είχα καλύτερους χρόνους.

post-64-1442173898,2931_thumb.jpg

Λοιπόν, πήγα και έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα στον GIMP. Είναι το αντίστοιχο photoshop για το linux. Έβαλα τις ίδιες παραμέτρους και νομίζω πως το έκανα σωστά. 390 seconds έκανε, χρονομετρημένο με ρολόι αφού το gimp δεν έχει buildin timer.

Τελικά, όταν τρέχεις windows σε τέτοια μηχανή, πετάς τα λεφτά σου.

390 seconds έκανε, χρονομετρημένο με ρολόι αφού το gimp δεν έχει buildin timer.

Τελικά, όταν τρέχεις windows σε τέτοια μηχανή, πετάς τα λεφτά σου.

Όχι ρε συ. Απλά το χρονόμετρο του Photoshop δεσμεύει πολλούς πόρους!!! :003:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.