Jump to content

Πάω για το tera(ς) και θέλω συμβουλές!

ioneyez

Recommended Posts

Mετά από πολύμηνη έλλειψη χώρου στους σκληρούς δίσκους μου (είμαι με 2 τιγκαρισμένους 80άρηδες ΙΒΜ Deskstar 120GXP 7.200RPM 2MB Cache σε PATA αυτή τη στιγμή) και αναμονή σχετικής οικονομικής ευμάρειας ήρθε επιτέλους η στιγμή που θα πω αντίο στον προβληματισμό τι να σβήσω για να κατεβάσω αυτό που θέλω.

Αποφάσισα λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος να λύσω το πρόβλημά μου μεσοπρόθεσμα και με επιφύλαξη μακροπρόθεσμα καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσα terabytes μπορούν να μας προσφέρουν τα αγαπημένα μας μουλαράκια και βατραχάκια είναι να χτυπήσω μισό terabyte και να εφοδιαστώ με 2 σεβαστούς 250άρηδες Hitachi 7K250 7.200RPM 8MB Cache με σύνδεση SATA τους οποίους θα προμηθευτώ από εδώ.

Τους δίσκους θα φιλοξενήσει προς το παρόν μία ABIT KR7A-133 RAID μητρική με ενσωματωμένο RAID controller. Στόχος μου είναι όταν αντικαταστήσω μητρική/επεξεργαστή/μνήμη κάποια στιγμή επόμενης οικονομικής ευμάρειας να μη χρειαστεί να δώσω φράγκα και για σκληρό δίσκο καλύπτοντας παράλληλα τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες αποθηκευτικού χώρου.

Για να συνδέσω τους SATA σκληρούς στην IDE μητρική θα την εφοδιάσω με αυτό το ανταπτοράκι. Στη συνέχεια θα ήθελα να χρησιμοποιήσω επιτέλους τον RAID controller της μητρικής μου που υποστηρίζει RAID 0, RAID 1 και RAID 0+1 και σκεφτόμουν να τους συνδέσω σε RAID 0 προφανώς για την αύξηση του transfer rate. Εδώ αρχίζουν όμως τα αλλά...

Αρχικά σκέφτομαι ότι θυσιάζω τη μισή μου χωρητικότητα! Στη συνέχεια θέλω να κάνω overclock σύντομα οπότε φαντάζομαι ότι αυξάνοντας το FSB αυξάνονται και οι πιθανότητες να κάτσει στραβή με τους δίσκους και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό όταν παίζει RAID 0. Τέλος μου υπενθυμίζω πόσο γρήγορα καταναλώθηκαν τα 160GB που ήδη έχω και συνειδητοποιώ ότι ουσιαστικά λιγότερο από 100GB εξτρά δεν είναι και τόσο καλή καβάτζα. Βέβαια θα ξεκινήσω με εγκατάσταση των XP από την αρχή οπότε θα ξεφορτωθώ πράμα αλλά και πάλι αυτό το ρημάδι το ADSL κατεβάζει όταν θέλει...

Ιδανικά θα ήθελα αντί για 2 να έπερνα 4 δίσκους και να τους έβαζα σε RAID 0+1 (stripping και mirroring) και να είχα το κεφάλι μου ήσυχο από όλες τις απόψεις. Αντικειμενικά καίγομαι περισσότερο να δω τα GB να εκτοξεύονται παρά τα MB/s αλλά θέλω οι δίσκοι να εμφανίζονται σαν ένας. Δεν μπορώ να βάλω RAID JBOD (Just a Bunch Of Drives) γιατί δεν το υποστηρίζει ο RAID controller αλλά και εκτός αυτού το θεωρώ αστείο καθώς έχεις τους ίδιους κινδύνους με το RAID 0 και χειρότερη απόδοση από τον κάθε δίσκο ξεχωριστά. Φαντάζομαι δεν παίζει κάτι με software έτσι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θέλω συμβουλές, κρίσεις και προτάσεις!

Προχτές έσκασε ένας WD που είχα πάνω σε RAID10... Αν δεν ήταν σε 10 και ήταν σε 0, θα είχα χάσει τα ΠΑΝΤΑ... Τώρα χέστηκα και μόλις έρθει πίσω από την εγγύηση, απλά θα τον βάλω, θα κάνει 15-20 λεπτά να στήσει το raid και μετά θα είμαι σα να μην τρέχει τίποτα :)

Αν έχεις χρήσιμα και κρίσιμα πράγματα πάνω στους δίσκους απέφυγε το raid 0 γιατί απλά διπλασιάζεις τις πιθανότητες να τα χάσεις...

me mirroring θα έχεις 250Gb με 2χ250

με stripping θα έχεις 500

αντί να δώσεις 40+ ευρώ για τον αντάπτορα, θα έλεγα να πάρεις ένα πιο καινούριο socket a mobo καθώς δεν ξέρω και τί ασυμβατότητες θα συναντήσεις... άντε να σου πάει +20ευρώ ακόμα... θα είναι και πιο γρήγορη...

Συμφωνώ με τα παιδιά που μίλησαν και θα σου έλεγα και γω με τη σειρά μου, 1ον να μήν πάρεις Hitachi διότι έχει 80άρια platters και άρα έχει 3 ή 4 platters που σημαίνει μεγαλύτερες τριβές-θερμοκρασία-θόρυβος. 2ον κάνει αυτόν τον εκνευριστικό θόρυβο-νιαούρισμα που δυστυχώς κάνουν και οι Seagate και 3ον, ο Hitachi έχει ήδη έναν adaptor εσωτερικό που μετατρέπει τα δεδομένα από PATA σε SATA διότι δεν είναι native SATA! Συνεπώς εαν βάλεις και τον 2ο adaptor που λές θα υπάρχουν 2 μετατροπές του σήματος: Μια από PATA σε SATA και μία από SATA σε PATA. Ενδεχομένως να σου δουλέυει μια χαρά, αλλά μπορεί και όχι! Πάντως εγώ δεν θα το έκανα... ’σε που υπάρχουν και ασυμβατότητες αυτών των μετατροπέων με κάποιες μητρικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι σκληροί τουλάχιστον από Maxtor (6Β...) και Seagate (7200.8) που είναι αρκετά καλύτεροι από τον Hitachi! Γιατί δεν αγοράζεις κάποιον από αυτούς;

Επίσης, αν κατάλαβα καλά, ανέφερες ότι σε RAID 0 θυσιάζεις τη μισή σου χωρητικότητα. Αυτό γίνεται σε RAID 1 (mirroring), οχι σε RAID 0 (stripping). Πάντως ότι και να κάνεις, καλύτερα να έχεις backup των αρχείων σου γιατί οι σκληροί (όλοι) είναι άτιμα πράγματα και μπορεί να τα παίξουν και τότε...:bye:

Τέλος για overclocking δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν κρατήσεις το PCI στα 33.3333333333333333333333 MHz...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που κάθησαν να διαβάσουν το κατεβατό και που μου ανοίξατε επιτέλους τα μάτια καθώς τόσο καιρό είχα λάθος εντύπωση για το RAID 0! Συγκεκριμένα τώρα...

Wizard! Τα δεδομένα που θα περάσω στο RAID 0 θα παραμείνουν στους σκληρούς που χρησιμοποιώ τώρα οπότε το backup εννοείται! Από εκεί και πέρα είναι το θέμα τι γίνεται... Πάντως λένε ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς... αλλά και ότι κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι! :mrgreen:

Voudas Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση! :o Όσο για την πρόταση σου σκέφτομαι ότι αν είναι να δώσω για μητρική θα πάω κατευθείαν για Athlon 64 ή P4 και δυστυχώς οι αυξήσεις στους μισθούς είναι δυσανάλογες των επιθυμητών!

gel Με έπεισες! Μετά την παρατήρησή σου εγκαταλείπω τα πλάνα για τους Hitachi και τώρα φλερτάρω τους αντίστοιχους Maxtor DiamondMax 10 7.200RPM 16MB Cache με σύνδεση native SATA αλλά και NCQ για όταν πάρω μια μητρική με τον σχετικό controller. Όσο για το άλλο θέμα δυστυχώς η μητρική μου έχει VIA KT266A chipset το οποίο δεν προσφέρει δυνατότητα PCI/AGP lock παρά μόνο divider frequency ratios [FSB : AGP : PCI] με επιλογές το [3:2:1] και [4:2:1] οπότε ακόμα το σκέφτομαι αν θα το τολμήσω το o/c με το RAID 0. Αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί με μαμίσιο FSB στα 133MHz και [4:2:1] divider ratio. Έχω όμως OCZ Technologies PC2700 Rev 3.2 512ΜB DDR RAM που σηκώνει 400Hz FSB αέρα και με πονάει να τη βλέπω να χαραμίζεται! Μάλλον για PCI στα 50MHz με βλέπω! :banging: :whistling

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.