Jump to content

Οδύσσεια για μια υδρόψυξη.

Sheik_Yerbouti

Recommended Posts

Εδώ και πολύ καιρό μου έχει σφηνωθεί στο μυαλό η ιδέα να αναβαθμίσω λίγο την ψύξη μου, γι’ αυτό από αέρα θα περάσω στο στρατόπεδο τον νερουλάδων. Έχει γίνει μεγάλο ψάξιμο σε αυτό το forum αλλά και σε κάποια άλλα ξένα. Μέσα από αυτό το thread μου ευελπιστώ να γίνει μια συζήτηση πάνω στα σχέδια (που έχω σκεφτεί) και προτάσεις για να υλοποιηθεί. Σκοπός είναι να γίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος, ή μάλλον με την καλύτερη απόδοση – τιμή!

Αναλύω λοιπόν τα πλάνα μου: Βρήκα ένα ψυγείο διαστάσεων 29x16cm από καλοριφέρ αυτοκινήτου Lada! (Επισυνάπτω φωτογραφίες). Αυτό θα ψύχεται με δυο 12άρια fans μάλλον Enermax (εδώ ακούω τις προτάσεις σας). Μετά από κάποια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο αποφάσισα ότι είναι πολύ καλοί και σε σχέση με άλλους της κατηγορίας τους, αρκετά αθόρυβοι (οι γνώστες να βοηθήσουν). Από το ψυγείο κέρδισα στην τιμή αλλά από τ’ ανεμιστήρια δεν την γλιτώνω!

Το πρόβλημα με το ψυγείο είναι ότι έχει περίεργα ρακόρ (σωλήνες εισόδου – εξόδου) και δεν ξέρω κατά πόσο γίνεται μετατροπή. Επειδή δεν το έχω μπροστά μου δεν μπορώ να σας πω την ακριβή διάμετρο, αλλά θα την μάθω.

:035:

post-138-1442173870,3534_thumb.jpg

post-138-1442173870,5127_thumb.jpg

post-138-1442173870,651_thumb.jpg

Επειδή η γνώσεις μου δεν αρκούν για home-made, το block θα αγοραστεί. Θα μπει πάνω σε Socket A, σε έναν barton 2600. Για να συμφέρει περισσότερο η αγορά, αναρωτιόμουν αν θα μπορούσε το block να είναι συμβατό για μελλοντική αναβάθμιση σε socket 939. Περιμένω προτάσεις.

Για το tank σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τάπερ έτσι ώστε να μου έρθει φτηνότερα από κάποιο της αγοράς! Βρήκα ένα μπολάκι από παγωτό με διαστάσεις 11cm ύψος και περίπου 12cm διάμετρο (βλ. φωτόγρ.). Σε αυτό θα γίνουν 2 τρύπες για σωλήνες (άγνωστης ακόμα διαμέτρου) και θα γίνουν αρκετά πειράματα για την στεγανότητά του προτού χρησιμοποιηθεί. Nομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα έχουν φτιάξει το δοχείο μόνοι τους. Σωστά; :032:

post-138-1442173870,7846_thumb.jpg

post-138-1442173870,8965_thumb.jpg

Τελευταία μένει η αντλία η οποία θα επιλεγεί κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Υδρόψυξη θα μπει μόνο στον επεξεργαστή (δεν σκέφτομαι να βάλω νερό σε vga k northbridge και μελλοντικά ποιος ζεί και ποιος πεθαίνει), οπότε θα επιλεγεί με κριτήρια την ταχύτητα ροής νερού (έτσι δεν λέγεται;) που ζητάει το block της cpu και την όσο το δυνατόν αθόρυβη λειτουργία της.

Προς το παρόν αυτά! Σιγά σιγά θα μου γεννηθούν πολλές απορίες, αλλά έχουμε καιρό!

Το πλάνο θα γίνει πράξη σταδιακά (δεν βιαζόμαστε) μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και ευχή μου ο Σάντα Κλάους να φέρει κανένα λεφτό, στεγανότητα κ χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με την Volcano 12…

:072:

Λοιπον.

Πρωτα για τα ρακορ. Θα παρεις 2 χαλκοσωληνες (5cm εκαστος περιπου) 12mmεξωτερικης διαμετρου, και μια ειδικη κολλα την οποια θα σου πει καποιος αλλος.

Θα βαλεις τους χαλκοσωληνες μεσα στα πλαστικα (τα οποια κακως δεν θυμασαι οτι ειναι 18mm OD οπως ειχαμε μετρησει:p) και θα βαλεις την κολλα. Απ οτι μου χουν πει αυτη τη κολλα θα "λιωσει" κατα καποιον τροπο το πλαστικο και 8α το κανει ενα με το χαλκοσωληνα. Τωρα μην ρωτησεις πως...:D

Enermax all the way... Οπως ειχαμε δει μακραν οι πιο αθορυβοι και οι αποδοτικοτεροι.

Αντλια τελικα δεν ρωτησες εκεινο το γνωστο. Πιστευω οτι για αρχη μια L20 θα σε καλυψει, ειδικα αφου δεν θες να βαλεις και αλλου block.

Ελπιζω να βοηθησα!!!

Βοήθησες αρκετά. Είπα να αφήσω την αντλία τελευταία έτσι ώστε να δώ τι ακριβώς ζητάει το block του cpu. Και επίσης αν δω ότι περισσεύει και κανένα $$$ μπορεί να επενδύσω σε κάτι καλύτερο (που δεν νομίζω).

Ποιός 8α την κάνει την δουλειά με τους χαλκοσωλήνες?

Βοήθησες αρκετά. Είπα να αφήσω την αντλία τελευταία έτσι ώστε να δώ τι ακριβώς ζητάει το block του cpu. Και επίσης αν δω ότι περισσεύει και κανένα $$$ μπορεί να επενδύσω σε κάτι καλύτερο (που δεν νομίζω).

Ποιός 8α την κάνει την δουλειά με τους χαλκοσωλήνες?

Νομιζω οτι δεν ειναι δυσκολο να την κανουμε και μονοι μας...

Επισης αφου ειναι που ειναι...συμαζεμενο:D το δωματιο σου, μπορεις να κανεις την πατεντα με την λεκανη που ειχε κανει ο ΚΤΜ. Θα σου δωσει αρκετους βαθμους κατω.

H θεωρια της λεκανης πολυ ωραιο project.

Δοκιμασε το και θα δεις αρκετη διαφορα.

Με 3-5 ευρω αν πας σε εναν που φτιαχνει ψυγεια θα σου κανει πολυ καλη δουλεια για τα ρακορ.

1. Οσον αφορα το tank , μην παιδευεσαι με σωληνες και ιστοριες, 2 τρυπες απο πανω, στο καπακι και εισαι ετοιμος και χωρις φοβο διαροης.

2.Επειδη το ψυγειο το βλεπω αρκετα ταλαιπωρημενο γεμισε το και δες αν χανει, για να μην δινεις τσαμπα λεφτα για μετατροπες.

Πιθανοτατα θα χρειαστει και καθαρισμα εσωτερικο γιατι φαινεται πολυ-μεταχειρισμενο και θα εχει αρκουδες.

Η βλακεία είναι οτι είπα να το δοκιμάσω για τυχόν διαρροές όταν το έπλενα, οπότε δεν ξέρω αν πέτυχε. Πως θα το δοκιμάσω αφού το λάστιχο του νερού δεν εφάπτεται σωστά. Υπάρχει κόλπο?

Α! Η πρώτη φωτό είναι πριν κ οι άλλες 2 μετά το πλύσιμο! :023:

Γεμισε το με νερο και αστο ορθιο, σκουπισε το καλα εξωτερικα, αστο να στεγνωσει, και μετα βαλε μια εφημεριδα απο κατω.

Παρακολουθα το ανα ωρα και θα δεις αν τρεξει.

Οταν παρεις την αντλια και τους σωληνες, θα την βαλεις σε λειτουργια και θα κανεις το ιδιο ΠΡΙΝ το στησεις στο pc.

Aλήθεια, αν τελικά είναι τρύπιο (που δεν το εύχομαι), και κάνω το κόλπο με την λεκάνη, θα παίζει κάποιο πρόβλημα; Ρωτάω γιατι θα περιβάλλεται από νερό, οπότε μια διαρροή θα το χαλάει;

Το τεστ διαρροών θα γίνει την παράλλη εβδομάδα που θα έρθω σε επαφή με το ψυγείο.

Αν κάνω τρύπες στο καπάκι του ο-θεός-να-το-κανει tank δεν θα έχει κανενα πρόβλημα στη ροή του νερού απο την αντλία;

1. Αν ειναι τρυπιο, εκτος οτι θα χαλασει την ροη, θα σου αδειαζει και το tank και θα πρεπει να το γεμιζεις συνεχεια. Δεν λεει.

2. Οχι, αν κανεις τρυπες απο πανω στο καπακι, δεν επηρεαζει την ροη, πολλοι το εχουμε ετσι.

• 2 weeks later...

Λοιπόν, επιστροφή από το μέτωπο! Το ψυγείο δεν δείχνει να στάζει. Τώρα κάνω την δεύτερη δοκιμή, έχω κλείσει τις σωλήνες και το έχω βάλει ξάπλα (στη θέση που θα μπει στο κουτί) πάνω σε εφημερίδες! Θα το αφήσω έτσι (αλλάζοντας θέσεις) μέχρι αύριο και αν δεν έχει στάξει θα πάω να βάλω ρακόρ μισής ίντσας στις σωλήνες. Το πώς θα γίνει το τελευταίο με προβληματίζει μιας και οι σωλήνες του ψυγείου είναι πλαστικές! :017:

Μπλόκ κ αντλία θα αγοραστούν μεταχειρισμένα (Hello CMOS)! Μπλόκ του skinny και L30 αντλία!

Επισυνάπτω φωτογραφίες του CMOS (all rights reserved. Fotos used by kind permission). Ελπίζω να μην τον πειράξει γιατί δεν του έχω πει τίποτα :010:

post-138-1442173893,9878_thumb.jpg

post-138-1442173894,0417_thumb.jpg

Βρήκα άλλο ένα ψυγείο, αυτή τη φορά χάλκινο (το προηγούμενο <φωτογραφίες στο 1ο thread> είναι αλουμινένιο). Θα δοκιμάσω κ τα δύο. Τώρα περνάει τα βασανιστηκά τεστ στεγανότητας. Μετά θα καθαριστεί κ θα δοκιμαστεί με block, αντλία κ tank!

Ερώτηση σε όσους ακούν κ ξέρουν: Πως θα καθαρίσω το ψυγείο εσωτερικά; :017:

post-138-1442173894,0759_thumb.jpg

post-138-1442173894,3123_thumb.jpg

Στο πρωτο ποστ αναφερεις οτι εχει γινει μεγαλο ψαξιμο εδω και σε αλλα ξενα forums.

Δεν διαβασες πουθενα οτι το αλουμινενιο ψυγειο ειναι ακαταληλο?

Το ξεχναμε λοιπον το αλουμινενιο, σε λιγο καιρο θα εχεις διαβρωση, χαμενος χρονος με δοκιμες λοιπον.

Για καθαρισμα του χαλκινου, ξυδι.

Σε περιπτωση βεβαια που ειναι πολυ χαλια, δεν θα κανει τιποτα ο καθαρισμος.

Το ψάξιμο έχει όντως γίνει, έχω διαβάσει ότι βάζεις ένα υγρό (μου διαφεύγει ποιο) έτσι ώστε να αποφύγεις τη διάβρωση για κάποιο διάστημα. Το ψυγείο μου ήρθε στα χέρια τσαμπέ, ήθελα να κρατήσω το budget χαμηλά, οπότε ήμουν έτοιμος να ρισκάρω! Τί άλλο να έκανα;

Καλά δεν έχει φωλιές ποντικών, απλά λίγο καθάρισμα το χρειάζεται. Ξύδι λοιπόν, καλή ιδέα, thanx!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.