Jump to content

Περι ποιοτητας ηχου και ηχειων στο PC

thanos.k

Recommended Posts

hello guys το πρώτο θέμα μου !

τι άλλο περί μουσικής τεχνολογίας στα pc.

γιατί όλοι παραπονιούνται πως όλα ακούγονται ίδια!!!!!

ευτυχώς δεν είναι έτσι!

το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε από άποψη ήχου ΠΛΕΟΝ είναι ένα καλό ζευγάρι ηχεία. όλοι βλέπουμε πως οι καινούριες mobs έχουν σχετικά αξιόλογες υλοποιήσεις με hardware chips για sound on board.

όταν σε μια κάρτα μπορείς να επιλέξεις δειγματοληψίες αλλα και out σε 24 bit (δεν μιλάω για khz....γιατί από τα 44.1 στα 48 δεν υπάρχει καμια διαφορα....την διαφορα την κάνουν τα bit!!! και τα 24 είναι παρα πολλά και μας καλύπτουν άριστα ) η δουλειά γίνεται τέλεια.! αλλα το πρόβλημα που όλοι μας δεν μπορούμε να αντιληφτούμε είναι τα ηχεία μας! είχα αρκετά ηχεία 2.1/5,1/6.1 λεφτά!!!! έδινα και έδινα.. πόρωση βλέπετε με τον ήχο. αλλα μάταια πάνω κάτω όλα ίδια....μέχρι που άρχισα να πηγαίνω μουσική τεχνολογία και ακουστική.μόλις πήρα ένα καλο ζευγάρι ηχεία monitor (M-audio) περί τα 400 ευρώ όλα άλλαξαν ακόμα και η on board κάρτα έμοιαζε καλή φανταστείτε την διαφορα που είδα σε audigy2 με ενεργοποιημένο το EAX3.0 σε μονο 2 ηχεία απογειώθηκα!!!! ήταν πολύ καλύτερα ακόμα και από τα πανάκριβα 5.1 που τα είχα "καλοστησει" κιόλας. πήρα και ένα yamaha yst woofer-active sub και αυτό ήταν.!! το μονο κακό ήταν ότι όσα mp3 είχα πριν... στα 192kbps τα σιχάθηκα και πλέον μονο 320kbps. Αν και είναι πολύ κακό και άσχημο να ακούμε mp3 διότι τα αφτιά μας σταματάν να γίνονται επιλεκτικά συνηθίζουν και όλα φαίνονται ίδια... (άλλη ιστορία αυτό). θα πρότεινα λοιπόν σε όλους όσους αρέσκονται να φτιάχνουν μουσική ή και να ακούν μουσική στο pc . να εξοπλιστούν ή έστω να ακούσουν ένα ζευγάρι monitor... και θα αλλάξουν γνώμη για τα ηχεία που μας έδινε και μας δίνει η creative και διαφορες άλλες τέτοιες υλοποιήσεις.ακόμα και με μια audigy 2 μπορείς να κανεις επαγγελματική δουλειά με τις σωστές ρυθμίσεις.

και επίσης σε όσους θα ήθελαν μια καλή κάρτα ηχού την οποια να κρατάνε σαν φυλαχτό τουλάχιστον για τα επόμενα 5χρονια θα πρότεινα τις καινούριες κάρτες της E-MU σε συνεργασία με την CREATIVE. (WWW.EMU.COM) ΕΊΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ. και....προς θεού μην τσιγκουνευόμαστε να αγοράσουμε ένα OFC καλώδιο oxygen free που δεν κάνει πάνω από 20ευρώ!!! ώστε να έχουμε αριστη ποιότητα ήχου του λάχιστον μέχρι το line in των ηχείων. και πάνω από όλα μια καλή κάρτα ηχούν αφήνει το cpu να διαχειρίζεται αλλα πράγματα και όχι τον ήχο.

οι απόψεις σας.! ?

Φιλε καλωσηρθες!!! Απο οτι βλεπω δε διαβασες τους κανονες του φορουμ...... Δηλαδη απαγορευονται τα greelish! ! ! Kαλο θα ηταν να κανεις edit και να γραψεις ελληνικα στο/στα post/posts σου! Δε διαβασα και το ποστ σου επισης για αυτο το λογω....

Φιλικα varelasj :D!

Φιλε καλωσηρθες!!! Απο οτι βλεπω δε διαβασες τους κανονες του φορουμ...... Δηλαδη απαγορευονται τα greelish! ! ! Kαλο θα ηταν να κανεις edit και να γραψεις ελληνικα στο/στα post/posts σου! Δε διαβασα και το ποστ σου επισης για αυτο το λογω....

Φιλικα varelasj :D!

LOL στα 11 μέτρα και εκτέλεση γιατι τέτοιο άκυρο ρε varelasj? το αποπήρες το παιδί :023:

@thanos.k: καλά τα όσα τονίζεις και δείχνεις να έχεις γνώση του πράγματος, απο τα λίγα με τα οποία συσχετίζομαι απο άποψη ήχου, αλλά προσωπικά αυτά τα ποσά δεν θα τα διέθετα.

@thanos.k Καταρχήν καλωσήρθες στο forum. Καθώς κατάλαβες απαγορεύονται τα greeklish αλλα μην σε ανησυχεί τα πάντα είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Στο θέμα τώρα επειδή και εγώ εχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα θα προσπαθήσω να εκφράσω ορισμένα. Καταρχήν δεν ξέρω κατα πόσο οι σημερινές κάρτες ήχου μπορούν να υποστηρίξουν ,σωστά, ηχεία που δεν προορίζονται για υπολογιστές. Δηλαδή οταν θες να φτιάξεις ένα ηχοσύστημα αγοράζεις ηχεία και ανάλογο ενισχυτή , κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει στα pc εφόσον η καλύτερη προενίσχυση που μπορείς να βρείς είναι η audigy 2 zs την οποία και εχω, η οποία δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να σε καλύψει αν αγοράσεις ηχεία των 400ε. Αναφέρεις βέβαια και μια άλλη εταιρια αλλα δυστυχώς δεν ξέρω τιποτα για αυτήν. Ομως επειδή και εγω είμαι αρρωστος με την μουσική εχω σκεφτεί μια "λυση". Ενα μηχάνημα να έχει την ZS που είναι πολύ καλή μαζι με κάποια μέτρια πολυφωνικά ηχεία της creative και απο εκει και πέρα, σύνδεση της καρτας ήχου με ενισχυτή και ηχοσύστημα. Ετσι έχεις ολη την διαθέσιμη γκάμα τραγουδιών και συνθέσεων αλλα και την απόδοση του ηχοσυστήματος που μπορεί χαλαρα να βουλιάξει το σπίτι. Κλείνοντας , δεν λέω οτι αυτά που λές είναι λάθος. Αντίθετα είναι απόλυτα σωστα αλλα προτίνω μια εναλλακτική λύση που εχει δουλέψει αψογα σε εμενα ως τώρα. Ευχαριστώ

Καλώς ήρθες στο forum και από μένα.

Είδες το φως το αληθινό από ότι κατάλάβα με τα νέα σου ηχεία. Και εγώ είμαι την άποψης ότι για ηχεία, αν πραγματικά έχεις μεγάλες απαιτήσεις στον ήχο, πας και παίρνεις κάποιο περιοδικό σαν το Hi Tech και γενικά αποφεύγεις με κάθε τρόπο καταστήματα Η/Υ. Πάνω κάτω είναι σαν την φάση που γελάμε όλοι μας, δηλαδή, να πας π.χ. σε κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών όπου έχει δίπλα στα πλυντήρια και τις τοστιέρες, τα PC, και να πάρεις από εκεί μηχάνημα.

Απλά ίσως να χρειαστεί και ένας τελικός ενισχυτής πριν πάει το σήμα στα ηχεία.

Για κάρτες ήχου κορυφαίας ποιότητας επίσης θα πρέπει να υπολογίζουμε και τις Terratec, εταιρία που σέβεται την λέξη ποιότητα.

Θα συμφωνήσω και για τα καλώδια. Έδωσα 20€ πριν 1 μήνα περίπου για καλώδιο το οποίο θα πήγαινε στα πίσω ηχεία ( μην με ρωτάς ποια - ας πούμε ότι τα MP3 ακόμα και στα 112kbps ακούγονται άριστα ... ) και ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι τα πέταξα μόνο και μόνο για να καταλάβω ότι έκανα λάθος. Ένα πανέμορφο βουιτό που είχαν σε full ισχύ λόγο του μαγνητικού πεδίου από διάφορες συσκευές, απλά, εξαφανίστηκε.

Υ.Γ. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν τον έστεισε στα 11 μέτρα ο varelasj. Και εγώ στο παρελθόν έχω δηλώσει ότι δεν διαβάζω - απαντάω σε threads/posts που είναι γραμμένα σε greeklish. Τώρα βέβαια που πήγα και έγινα το ζώον mod δεν μπορώ να το αποφύγω.... :D

Τα ηχεια ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας στο τελικο ακουσμα ειτε απο hifi ειτε απο pc. Σε hifi εχω δει πραγματικη αναβαθμιση της ποιοτητας του ηχου με αλλαγη των ηχειων με αρκετα καλυτερα. Φανταζομαι πως το ιδιο θα συμβαινει αν το ηχεια συνδεθουν σε καρτα ηχου. Ειδικα σε μια καρτα της κλασης Audigy 2.

@thanos.k Τα ηχεια monitor που λες τι ειναι? εχουν κατι παραπανω απο το κοινα ηχεια?

καλωσηρθες thanos.k

και θα αλλάξουν γνώμη για τα ηχεία που μας έδινε και μας δίνει η creative και διαφορες άλλες τέτοιες υλοποιήσεις

Εδω δε θα συμφωνισω γιατι εχει βγαλει εστω την σειρα Gigaworks (συγγεκριμενα s700-750 που εχω ξαναπει σε thread) τα οποια ειναι πολυ καλα ειδικα προς αποδοση/τιμη.

Τωρα να σου πω ουτε ουσιαστικη διαφορα καταλαβα απο τα 16 στα 24 bit.Οπως εχουν πει πολλοι αυτο το καταλαβαινεις σε ηχογραφησεις των 24bit.και οντως ετσι ειναι πιστευω...

Για τα bitrate των τραγουδιων καταλαβαινεις διαφορα οταν η ενταση ειναι και πολυ ηψηλη.

Ποσα λεφτα εδωσες μαζι με το woofer ?

Και κατι αλλο...τα ηχεια που τα εβαλες πριν την καρτα ηχου ?Εννοω τα εχεις σε καποιο ενησχητη...κατι ???Γιατι αν ειναι ετσι τοτε τα λεφτα ειναι ακομα πιο πολλα...

:)

ειναι απιστευτα δυσκολο να γραψω ελληνικα! τοσα χρονια τσατ φορουμ και ειχα σινιτηισει και να τα γραφο με απιστευτη ταχυτητα και να διαβαζς εκσισου γρηγορα τα greeklish.

οποτε σορι για τα οποια ορθογραφικα λαθη.

monitor ειναι τα ηχεια τα οποια βασικα δεν χροματιζουν τον ηχο.ειναι πολυ-αναλυτικα στισ συχνοτητεσ τους και ειναι αυτοενυσχιομενα παντα σχδον. οταν μιλαμε για τετοια ηχεια μια τιμη των 400ε ειναι εξερετικα φτηνα.συνηθως οταν καποιος αναφερετε σε καλα Monitor ενοει ποσα ανω των 1500 ευρω το καθε ηχειο . εχουν αποκριση συχνοτητασ απο 20-20.000 khz δηλαδη οτι μπορει να ακουσει και το ανθρωπινο αυτι.και φυσικα μπορεισ να ακουσεισ την διαφορα κβαντωποιησης ενοσ ηχου σε 16bit σε 24 bit και σε 32 bit οι οποιεσ ειναι"γαργαντουικες". καθως υπαρχει λογαριθμικη και αριθμιτικη προοδος στην ποιοτητα του ηχου οσο αυξανονται τα bit.και βασικα αυτα τα ηχεια "παιζουν" οτι ακριβως στελνει το line out τησ sound card σε ποσοσστο πανω απο 97% . ενω οποιοδηποτε αλλο ηχειο (creative-..ktl) δεν ξεπερνα το 80% διοτι τα φτηνα αναλογικα κυκλωματα του χρωματιζουν τον ηχο.φυσικα δεν παιρνει τετοια ηχεια για να ακουσεισ mp3 only αλλα κυριωσ αν ασχολεισαι με το θεμα ηχος στον η/υ.

και ουτε περνας το σημα σου απο ενισυτεσ διοτι και αυτοι χρς=ωματιζουν αρκετα τον ηχο αν ειναι φτηνοι. οποτε η ποιο "φτηνη" λυση ειναι monitor ακουστικα με 200ε παιρνεις κατι αξιοπρεπες.να φτανταστιτε τα μονιτορ ηχεια συνηθωσ ειναι αρκετα βαρια παντα πανς απο 20κιλα το καθενα ακομα και μικρεσ υλοποιησεισ και με μεγαλο βαθος (60 εκ).

Δηλαδή τα ηχεία τύπου monitor ταιριάζουν για 5.1 home cinema setup; Τι ενισχυτή χρειάζονται ώστε να μην χρωματίζεται ο ήχος; Σε ποιο φάσμα κόστους;

Αν κατάλαβα καλά, έχεις πάρει αυτά:

http://www.m-audio.com/products/en_us/BX5-main.html

το μονο κακό ήταν ότι όσα mp3 είχα πριν... στα 192kbps τα σιχάθηκα και πλέον μονο 320kbps.

Καλα μην τρελαθουμε τωρα. Αμφιβαλω αν μπορεις να δεις την διαφορα σε προγραμματα επεξεργασιας ηχου.

Εχω ηχοσυστημα αξιας πανω απο 1300ευρω και ηχεια με 8ohm αντισταση, κατι το οποιο ειναι οκ οσο αναφορα τον ηχο, δεν θα ελεγα οτι ειμαι και μετριτης ακραιων συχνοτητων, αλλα οσο να ειναι κατι πιανει το αυτι μου λογο της κιθαρας που επρεπε να πεζω.

Δεν εχει τοση διαφορα. Παραπανω ειναι η ιδεα σου παρα η διαφορα.

ΥΓ. Πολλοι νοιωθουν πολυ καλυτερα μετα απο εναν εμβολιασμο (ακομα και αν αυτος ο εμβολιασμος δεν ειχε τιποτα παραπανω απο νερο μεσα).

Πολλα ειναι θεμα ψυχολογιας.

ρε παιδια... τι λετε τωρα φυσικα και εχει διαφορα ενα mp3 απο ενα wav .

απλα ενα mp3 320 ακουγετε πολυ καλυτερα απο ενα 192...

η διαφορα ειναι ακουστικη.....

εσεισ δεν μπορειτε να την ακουσετε λογο ηχειων αλλα και επειδη εχετε σινιθισει να κουτε mp3 και δεν μπορειτε να ξεχωρισετε το αριστο απο το τελοιο και το εξεραιτικο εμενα μου πηρε παντωσ 2 χρονια για -απο θεραπεια. οταν εργαζεσε με δειγματα 96κηζ 24βιτ μπορεισ να ξεχωριζεισ ακουστικα το 192 με 320....ειναι σαν το τεμπο δεν ειναι ιδιο 87bpm & 88bpm ... μπορει καποιος που δεν εχει σινιθισει να νιωθει ρυθμικα να μην το αναγνωρισει ακομα και σε αποκλισεις 4bpm!!!! ειναι θεμα εμπειριας και εξασκησης.

και δεν λεει τιποτα 1300ε.... μπορει να εχεις **** τον ενισχυτη και τα καλωδια σου να ειναι τα εργοστασιακα.!!!!!!!!! υπαρχουν καλωδια για τετοιεσ δουλειεσ με 50 ε το μετρο το λιγοτερο. φαντασου οτι μονο !!!!! ενασ πυκνοτης για ενισχυτη a-class hq na kanei 300e.! 10 μας κανουν 3000.! βαλε και αλλα τοσα.... 6000 ειναι ενα "αξιοπρεπες ποσο" για καλο ενισχυτη. και αλλα4.000 για ηχεια και αλλα 200 για καλωδιο + 500 ωρες στρωσιμο τοτε καταλαβαινεις και το παραμικρο απλα ισωσ δεν το εχεισ ακουσει γιαυτο δεν μπορεισ να το φανταστεις κιολας. μην ξεχνας πωσ υπαρχουν υλοποιησεις ενισχυτων με 50.000 ευρω 2 καναλια. με state of the art analog platters . μεσα.δεν νομιζω οτι ειναι ψυχικα διαταραγμενοι αυτοι που τα τεσταρουν οι οποιοι εχουν τα λεφτα και την γνωση και την απαιτηση να τα εχουν.ειναι σαν το καλο αμαξι . αν εχεισ ferrariκαι βαλεις βενζινη απο τον "κυρ κωστα oils " και βαλεισ και ferrari certified fuels θα δεις τεραστια διαφορα. το 192 με 320 εχουν αποκλιση 128 kbps. οριακα αρκετα για να αφισουν καποιεσ επιπλεον συχνοτητεσ να ακουστουν. τωρα τα 320 με τα 1411kbps εχουν τεραστιοα διαφορα ΚΑΙ ΟΜΩΣ ειναι δυσκολο να την καταλαβεις με κοινα μεσα.

1) Μου λες για διαφορα μεγαλα ποσα οσο αναφορα ηχοσυστηματα. Εδωσες 400ευρω , δεν θα παρω την τιμη ως κρητιριο συγκρισης, αλλα πιστευεις πως με το δικο μου συστημα δεν μπορο να ακουσω την διαφορα?

2) Η διαφορα αναμεσα σε αυτα τα 2 mp3 δεν ακουγεται με απλο αυτι. Εκτος πια και αντι για αυτια εχεις ρανταρ συχνοτητων.

3) Βαζω στοιχημα πως σε 20 mp3 me 320kbps και μια με 192kbps θα καταφερεις να αναγνωρισεις μονο 8-12 πια απο αυτα ειναι με 320kbps .

4) Αντε, εστω και τα 320kbps mp3 εχουν διαφορα. Θα ημουν ανοητος να αγορασω ηχοσυστημα 6000ευρω μονο για να καταφερω να ακουο mp3 σε τετοια ποιοτητα.

ενοειται οτι δεν θα επερνες ενα τετοιο συστημα για να ακουσεισ mp3 ουτε καν cd ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ .ΑΝ ακουγες βυνιλιο πολυ καλα θα εκανεσ να το παρεισ 'η κατι σε s-acd hdvd-audio.

πιστευω πως θα την ακους αλλα οχι οπως με ηχεα μονιτορ τα οποια δινει 400ευρω αλλα εχεισ και ενισχυτη μαζι.....κορυφαιασ ποοιοτητασ. μονο που δενε ειναι δυνατα πολυ.και γω εχω εναν sony qs series 2x120w με torus toroidal transformer /power MOS/ α κλασης. αλλα παροτι εχει τα2πλα απο τα ηχεια με τα ηχεια που εχω δεν ειναι καλυτερο.

δοκιμασε να κοπσεις τα πριμα και τα μεσαια εντελωσ και να ακουσ το μπασο μονο απο 2 mp3 192 και 320... εγω παντως βλεπω αρκετη διαφορα.οταν τα βαζω δυνατα.

φυσικα δεν θα μπορουσα να τα ξεχωρισω ολα. δενε ειπα κατι τετοιο απλα λεω οτι ειναι ακουστικη η διαφορα τους και υπο ορισμενεσ συνθηκεσ μπορω να τηνκαταλαβω οσο ειναι δυνατον.

σχεδιαζω καλοκαιρι να παρο αλλα ηχεια μονιτορ event με 1000 το ενα αν δεν μπορουν να σε κανουν να ξεχωριζεις τα 192 με τα 320 τοτε τι τα φτιαξαναε?

Βασικά η λογική του mp3 είναι του κόβω ότι δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Από ένα σημείο και μετά όμως ο αλγόριθμος αναγκαστικά κόβει πληροφορία που μπορούμε να ακούσουμε οπότε η πτώση της ποιότητας με ένα καλό ζευγάρι ηχεία, αλλά και ένα καλό ζευγάρι... αυτιά, λογικό είναι να είναι εμφανής.

Λοιπον ο αλγοριθμος του mp3 ειναι απωλεστικος οπως το ειπε κι ο john_dr και βασιζεται στην μετατροπη ενος αναλογικου (συνεχες σημα) σε ψηφιακο μεσω των Fourier μετασχηματισμων ε εκεινο το ρημαδι το Prime95 το ξερετε το FFT σημαινει.....

Με 128Kbps εχεις αποκριση συχνοτητων (frequency response) στο mp3 ευρους (bandwidth sampling) 16KHz.

Αυτο μπορειτε να το δειτε με ενα προγραμμα ηχου οπως τα Cool Edit (Αdobe Audition απο εδω και περα αγοραστηκε η εταιρεια απο την Adobe) μπορειτε να χρησιμοποιησετε και το SoundForge.

Θετοντας καλυτερη ποιοτητα @@ρια το ευρος συχνοτητων θα γινει μεχρι 22.050ΚΗz (εννοω με 160 Kbps, 192 Κλπ)........

Tωρα τιθεται κι η εννοια της πυκνοτητας φασματος ισχυος...

Δηλαδη σε μια περιοχη συχνοτητων ποσο % της συνολικης ακουστικης ισχυος υπαρχει......

Η ανθρωπινη φωνη γιαυτο κι ο ΟΤΕ αλλα και στο εξωτερικο το ευρος συχνοτητων του σταθερου τηλεφωνου ειναι μονο 4KHz.

Ο καθε ανθρωπος ακουει καπου απο τα 80Hz μεχρι κι 20ΚΗz οποτε μην τρελλαινεστε με τα 22050 KHz.

Γιατι οταν δειγματοληπτεις το συνεχες σημα με 44100 παει στο μισο το τελικο αποτελεσμα (θεωρημα Shannon).

Και LOL ο παππους ή η γιαγια σας (αν εχετε) LOL σιγα μην ακουει 20 ΚΗz..

Η διαφορα των 8bits vs 16bits ειναι οτι δειγματοληπτει καλυτερα η δευτερη περιπτωση γιατι εχει 2^16 συνδυασμους ωστε να φακελωνει το ευρος του συνεχους σηματος (σταθμες ισχυος) ενω στην πρωτη εχει 2^8 μονο αρα προσεγγιζει λιγοτερο καλα το σημα.

Και προσοχη:

Αν εχεις καποιο mp3 στα 128Kbs ή σε αλλο bitrate ειναι @@ρια να του αυξησεις την κωδικοποιηση ειπαμε οτι χαθηκε χαθηκε LOL θα τριξουν τα κοκκαλα των Fourier, Shannon........

Οχι οτι δε γινεται αυτο αλλα δεν εχει νοημα οπως ειπαμε παραπανω.

Επισης τα περισσοτερα οργανα μουσικης βγαζουν τους ηχους μεχρι 16KHz κυριως οι ανωτερες αρμονικες εχουν παρα πολυ μικρη ισχυ δηλαδη κι ενα βιολι που τσιριζει εντονα οι συχνοτητες του απο 16KHz κι ανω εχουν πολυ μικρο ποσοστο της συνολικης ακουστικης ισχυος.

Φυσικα τα 160Kbps vs 128Kbps καλυτερευουν τη συνολικη ποιοτητα γιατι και στα 128Kbps μπορει μεν να υπαρχει 16KHz ευρος συχνοτητων αλλα η καμπυλη δεν προσεγγιζεται το ιδιο ε απο ενα σημειο και μετα στα 192Kbps προσεγγιζεται ακομη καλυτερα κι οι ακουστικες διαφορες ειναι μηδενικες εκει που ακουει ο ανθρωπος....

Ας μη ξεχνάμε το ποιό σημαντικό, σαφώς μετράει και η εγγραφή, σε κομμάτια που είναι ηχογραφημένα 20χρονια πρίν ακόμα και να είναι remastered τι 128kbps έχεις τι 320kbps το ίδιο θα ακούσεις

Λοιπον ο αλγοριθμος του mp3 ειναι απωλεστικος οπως το ειπε κι ο john_dr και βασιζεται στην μετατροπη ενος αναλογικου (συνεχες σημα) σε ψηφιακο μεσω των Fourier μετασχηματισμων ε εκεινο το ρημαδι το Prime95 το ξερετε το FFT σημαινει.....

Με 128Kbps εχεις αποκριση συχνοτητων (frequency response) στο mp3 ευρους (bandwidth sampling) 16KHz.

Αυτο μπορειτε να το δειτε με ενα προγραμμα ηχου οπως τα Cool Edit (Αdobe Audition απο εδω και περα αγοραστηκε η εταιρεια απο την Adobe) μπορειτε να χρησιμοποιησετε και το SoundForge.

Θετοντας καλυτερη ποιοτητα @@ρια το ευρος συχνοτητων θα γινει μεχρι 22.050ΚΗz (εννοω με 160 Kbps, 192 Κλπ)........

Tωρα τιθεται κι η εννοια της πυκνοτητας φασματος ισχυος...

Δηλαδη σε μια περιοχη συχνοτητων ποσο % της συνολικης ακουστικης ισχυος υπαρχει......

Η ανθρωπινη φωνη γιαυτο κι ο ΟΤΕ αλλα και στο εξωτερικο το ευρος συχνοτητων του σταθερου τηλεφωνου ειναι μονο 4KHz.

Ο καθε ανθρωπος ακουει καπου απο τα 80Hz μεχρι κι 20ΚΗz οποτε μην τρελλαινεστε με τα 22050 KHz.

Γιατι οταν δειγματοληπτεις το συνεχες σημα με 44100 παει στο μισο το τελικο αποτελεσμα (θεωρημα Shannon).

Και LOL ο παππους ή η γιαγια σας (αν εχετε) LOL σιγα μην ακουει 20 ΚΗz..

Η διαφορα των 8bits vs 16bits ειναι οτι δειγματοληπτει καλυτερα η δευτερη περιπτωση γιατι εχει 2^16 συνδυασμους ωστε να φακελωνει το ευρος του συνεχους σηματος (σταθμες ισχυος) ενω στην πρωτη εχει 2^8 μονο αρα προσεγγιζει λιγοτερο καλα το σημα.

Και προσοχη:

Αν εχεις καποιο mp3 στα 128Kbs ή σε αλλο bitrate ειναι @@ρια να του αυξησεις την κωδικοποιηση ειπαμε οτι χαθηκε χαθηκε LOL θα τριξουν τα κοκκαλα των Fourier, Shannon........

Οχι οτι δε γινεται αυτο αλλα δεν εχει νοημα οπως ειπαμε παραπανω.

Επισης τα περισσοτερα οργανα μουσικης βγαζουν τους ηχους μεχρι 16KHz κυριως οι ανωτερες αρμονικες εχουν παρα πολυ μικρη ισχυ δηλαδη κι ενα βιολι που τσιριζει εντονα οι συχνοτητες του απο 16KHz κι ανω εχουν πολυ μικρο ποσοστο της συνολικης ακουστικης ισχυος.

Φυσικα τα 160Kbps vs 128Kbps καλυτερευουν τη συνολικη ποιοτητα γιατι και στα 128Kbps μπορει μεν να υπαρχει 16KHz ευρος συχνοτητων αλλα η καμπυλη δεν προσεγγιζεται το ιδιο ε απο ενα σημειο και μετα στα 192Kbps προσεγγιζεται ακομη καλυτερα κι οι ακουστικες διαφορες ειναι μηδενικες εκει που ακουει ο ανθρωπος....

Πολυ καλο. Ενδιαφερον !

πολυ σωστος man.

σε λιγα χρονια αναμενονται vεα προτοκολα ηχογραφισεις με κβαντωποιηση 64bit και δειγματολειψιες 555.khz ηδη εχουν γινει πειραματα με πολυ καλα αποτελεσματα πιστοτητας και πολυ "κακα" χωρου!!!! ειχα διαβασει στο www.soundonsound.com για τον ανθρωπο που διευθυνει το ερευνιτικο αυτο εργο και εχει χρηματοδοτισι απο ολες τισ εταιριες ηλεκτρονικων.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.