Jump to content

Μετάβαση από Intel 1Ghz σε Barton 2800+ χωρίς επανεγκατάσταση

doubleh1442169069

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πριν λίγες ημέρες αποφάσισα να αλλάξω mobo+cpu+vga χωρίς να ξαναεγκαταστήσω τα λειτουργικά (Windows XP, Windows 2003 Standard, Debian sarge, SuSE 9.1) απλά δηλαδή μεταφέροντας το δίσκο από το ένα σύστημα στο άλλο.

Εγκατάσταση σε Windows

Όσον αφορά τα windows πρέπει να κάνουμε επιδιόρθωση (όχι ASR), η εγκατάσταση θα μας ξαναζητήσει το κλειδί και μετά πρέπει να ξανακάνουμε ενεργοποίηση (ναι, ναι, έχω γνήσια, ΠΑ.ΠΕΙ. γαρ). Μετά όλα δουλεύουν οκ. Εάν πάμε απλά να ξεκινήσουμε το μηχάνημα χωρίς την παραπάνω διαδικασία απλώς θα βλέπουμε μπλε οθόνες. Λοιπόν, μετά την επιδιόρθωση, ξαναπερνάμε τα updates (πχ Service Pack) και τελειώσαμε. Προσοχή στα εξής: Εάν αλλάξουμε και κάρτα δικτύου, πρέπει να αφαιρέσουμε την παλιά, (μαζί με την IP της) πριν μεταφέρουμε το σκληρό στο νέο μηχάνημα γιατί μετά θα μας λέει πως την τάδε IP την έχει άλλη κάρτα κλπ κλ. Επίσης, ενδέχεται να εξαφανιστούν οι συνδέσεις στο Internet και να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες. Το πρόβλημα αυτό λύνεται πολύ ευκολα, με απλή επέμβαση στη registry (απλά δεν βρίσκω τώρα τα αρχεία που το έλεγαν). Πάντως είναι απλό. Οπότε με λίγη προσοχή, αλλάζουμε σύστημα χωρίς να ξανακάνουμε επανεγκαταστάσεις.

Εγκατάσταση σε Linux

Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Εάν χρησιμοποιούμε τον πυρήνα της διανομής απλά πατάμε το κουμπάκι και το μηχάνημα ξεκινάει και όλα είναι μια χαρά. Εάν έχουμε "φτιάξει" δικό μας πυρήνα, ξεκινάμε με έναν γενικό και "φτιάχνουμε" έναν νέο δικό μας για το καινούριο σύστημα και τέλος.

Επιδόσεις/Διαφορές

Γενικά τεράστια διαφορά σε καθημερινή χρήση δεν είδα. Ψιλοαναμενόμενο άλλωστε αφού το bottleneck των σύγχρονων μηχανημάτων είναι το I/O. Στα windows δεν είδα καμιά σημαντική διαφορά στις επιδόσεις. Αντίθετα στη Debian (ι386 compiled) είδα μια σχετική διαφορά, που μάλλον οφείλεται στο καλύτερο filesystem (αν θυμάμαι καλά το KDE ανοίγει πάνω από 300 file handlers και η διαφορά στη φόρτωσή του είναι αισθητή). Βέβαια στο SuSE (νομίζω είναι i586 compiled) μέρα με τη νύχτα. Καμία σχέση πριν με μετά.

Εγκατάσταση σε Linux

Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Εάν χρησιμοποιούμε τον πυρήνα της διανομής απλά πατάμε το κουμπάκι και το μηχάνημα ξεκινάει και όλα είναι μια χαρά.

Μετά από το κατεβατό για τα Win αυτό μιάζει με πραγματικά καταπληκτικό ανέκδοτο. :081: Α ρε LInux...!!!!!

Χρήσιμες πάντως πληροφορίες..... :023:

Η επιδιωρθωση πως ακριβως γινεται? Ξεκινας setup σε παει στην κονσολα και μετα?

Θελω να πω η ολη διαδικασια γινεται μεσω εντολων και αν ναι ποιες ειναι αυτες?

Η επιδιωρθωση πως ακριβως γινεται? Ξεκινας setup σε παει στην κονσολα και μετα?

Θελω να πω η ολη διαδικασια γινεται μεσω εντολων και αν ναι ποιες ειναι αυτες?

Δεν πας στην κονσόλα για να κάνεις επιδιόρθωση, προχωράς και απλώς διαλέγεις την προηγούμενη εγκατάσταση και λες να την επιδιορθώσει (με το R). Η επιδιόρθωση μοιάζει με την κανονική εγκατάσταση, μόνο που κρατάει τις προηγούμενες ρυθμίσεις/αρχεία σου κτλ.

Και για να μη ξεχνιομαστε....συγχαριτηρια για την σωστη επιλογη που εκανες να πας απο :078: Intel σε AMD :p :112: :029: :046: :D

Μια χαρά δουλεύει . Εγώ το σύστημα που έχω έχει φάει 4 τέτοιες αναβαθμίσεις και τα ΧΡ δεν έχουν κάνει κιχ !!!

@cmos: είδα το φως το αληθινόοοοοοοο

@greek: Δεν μίλησα για τρελλά προβλήματα, απλά πως λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης σε υλικό ίσως παρουσιαστούν μικροπροβλήματα. Επίσης, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ελάχιστη διαφορά στην απόδοση.

@tefra: Συμφωνώ, άλλωστε τα windows είναι αυτοκαταστροφικά και η απόδοσή τους φθίνει με το χρόνο. Απλά υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η δική μου) που είναι μεγάλη ιστορία η επανεγκατάσταση.

@jkr χρησιμη πληροφορια man δεν το γνωριζα.Στην επομενη αναβαθμιση που δεν αργει θα τη δοκιμασω.

Ελπιζω να μην με απογοητευσουν τα Windows :D:D:D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.