Jump to content

AMD – Ανοικτή συζήτηση για τα παλιά και νέα μοντέλα…

Orthodox

Recommended Posts

Ανοίγω το thread, με σκοπό να αναλύσουμε τα διάφορα μοντέλα της AMD για απορίες, θετικά – αρνητικά κλπ..

Προσωπικά έχω κάποιες ερωτήσεις για αρχή:

1. Ισχύει ότι στους Semprons K8 (Socket 754) θα έχουν και SSE2??

2. Υπάρχει πιθανότητα ενός mod να κάνεις ένα Opteron 100 σε 200 ή και 800 series όπως με Athlon XP / MP, γενικότερα ποιες οι διαφορές τους?? Έχουν διαφορετικούς πύρινες??

3. :017:Λίγο χαζό αυτό αλλά θα το ρωτήσω, ο Hammer είναι διαφορετικός πυρήνας από τον Sledgehammer??

Ανοίγω το thread, με σκοπό να αναλύσουμε τα διάφορα μοντέλα της AMD για απορίες, θετικά - αρνητικά κλπ..

Προσωπικά έχω κάποιες ερωτήσεις για αρχή:

1. Ισχύει ότι στους Semprons K8 (Socket 754) θα έχουν και SSE2??

2. Υπάρχει πιθανότητα ενός mod να κάνεις ένα Opteron 100 σε 200 ή και 800 series όπως με Athlon XP / MP, γενικότερα ποιες οι διαφορές τους?? Έχουν διαφορετικούς πύρινες??

3. :017:Λίγο χαζό αυτό αλλά θα το ρωτήσω, ο Hammer είναι διαφορετικός πυρήνας από τον Sledgehammer??

Το 2 το διευκρίνησε ο sakattack σε άλλο thread. Δυστυχώς δεν γίνεται.

1. εχουν. Oι socket754 Semprons ειναι ιδιοι με τους Κ8, με απενεργοποιημενες τις χ86-64 επεκτασεις και 256ΚΒ L2 cache αντι 512Κ. Κατα τα αλλα ιδιοι πυρηνες ειναι

(μαλιστα δεν νομιζω να εχουν αλλη γραμμη παραγωγης απο τους Newcastle, λογικα και την cache απλως απενεργοποιουν τα 256Κ)

οποτε εχουν και SSE2

2. οχι, ή τουλαχιστον δεν εχει βρει κανενας μεχρι τωρα τροπο. Πυρηνες ιδιοι ειναι, απλα οι μεν εχουν κλειστα τα HyperTransport καναλια και μεχρι τωρα δεν εχει ακουστει τιποτα οτι μπορει να τα ενεργοποιησεις μεσω pins ή αλλου hardware mod κατω απο το heatspreader.

3. αυτα ηταν κωδικες ονομασιες των πρωτων πυρηνων για το desktop (Ηammer) και server/Opteron (sledgeH)

δηλ Hammer ηταν ο 1ΜΒ L2 cache Α64.

ο επομενος πυρηνας που βγηκε με τα 512Κ εχει κωδικη ονομασια Newcastle

o επομενος που θα βγει και θα ειναι 90nm, 512Κ, SSE3 κλπ βελτιστοποιησεις, θα εχει κωδικο Winchester.

Tωρα να σου πω, μεταξυ SledgeHammer και Ηammer δεν ξερω αλλα δεν νομιζω να βγαινανε απο αλλη γραμμη παραγωγης οι πυρηνες.

Μαλλον απο την ιδια βγαινουν και μετα κανουν disable αναλογα το 1 ή και τα 2 SMP HT και του 2ου καναλιου του memory controller και τα βαζουν σε καταλληλο package.

χαχαχαχα

τι σου κανει το καλο μας google :D

μεχρι και πεθαμενους απο το Μαρτιο βρισκει :D:D:D

http://www.google.com.gr/search?q=cache:DAUNHKUaEZkJ:www.pctech.gr/viewthread.php%3Fgoto%3Dlastpost%26tid%3D17152++site:www.pctech.gr+winchester+sse3+&hl=el

ΥΓ που σαι Sean Con να δεις που το Μαρτιο κρατιοσουνα και κρατουσες και τον Τhorlite

και τωρα που φαγες το γαιδαρο, επεσες με τα μουτρα στο 754 :046:

μην το χασετε αυτο to link :D

It shares the A64's unique system architecture, in which the memory controller is integrated onto the CPU and high-speed HyperTransport links connect the processor to the rest of the system. The K8 Sempron also has support for SSE2 instructions, and like the Athlon 64, it's fabricated using AMD's 130nm silicon-on-insulator (SOI) process.

More Info

sempron-3100-top.jpg

Πάντως ο Sempron K8 θα είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση, μιας και θα μπορείς να αναβαθμίσεις άμεσα σε Α64.

Ο Κ7 σίγουρα δεν έχει να μας δώσει κάτι καινούριο αλλά ο Κ8, ένας επεξεργαστής με αρχιτεκτονική των A64 και την εντολή SSE2 δεν θα πιάνετε στα 32bit (σύμφωνα με τους σημερινούς 32άμπιτους), θα ανεβεί ο πήχης στα multimedia προγράμματα…

.....Oι socket754 Semprons ειναι ιδιοι με τους Κ8, με απενεργοποιημενες τις χ86-64 επεκτασεις και 256ΚΒ L2 cache αντι 512Κ. Κατα τα αλλα ιδιοι πυρηνες ειναι

(μαλιστα δεν νομιζω να εχουν αλλη γραμμη παραγωγης απο τους Newcastle, λογικα και την cache απλως απενεργοποιουν τα 256Κ)

οποτε εχουν και SSE2.....

Κάτι σαν τους Barton – Thoroughbred, Thortons δλδ…

Μάλλον η AMD βελτιώνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για πατέντες…:003:

Υ.Γ.:Με πρόλαβες πριν ποστάρω το προηγούμενο…:017:

Μια άλλη ερώτηση, με αφορμή το άλλο thread του SeanKon

Αξίζει ή όχι να φτιάξεις ένα dual Opteron σύστημα με κόστος περίπου 1000 € έναντι ενός FX-53 (939) στο ίδιο κόστος, ίσως και περισσότερο…

Το θέμα βέβαια είναι αν αξίζει ο κόπος για ένα multiprocessor μηχάνημα που δεν θα τρέχει κατά κύριο λόγο (σχεδόν καθόλου) multithreaded εφαρμογές…

Ο Darthmoul ίσως έχει δίκιο αλλά ενίσταμαι σε κάποιο βαθμό, γιατί υπάρχει και ο αντίλογος (διαφορετικές απόψεις). Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω αλλά επειδή είναι δαπανηρό πολύ είναι και κάπως απαγορευτικό για το βαλάντιο μου γι αυτό θα ήθελα να το αναπτύξουμε λίγο περισσότερο…

Το θέμα βέβαια είναι αν αξίζει ο κόπος για ένα multiprocessor μηχάνημα που δεν θα τρέχει κατά κύριο λόγο (σχεδόν καθόλου) multithreaded εφαρμογές…

Σε καμμια περιπτωση δεν αξιζει. Ο Darthmoul έχει σιγουρα δίκιο, (οπως και ολοι οσοι το εχουμε ξαναπει :D)

Ασε αυτους που εχουν αλλες αποψεις να το κανουν και παρε ακομα κι ενα o/c-ed 754 να τους κερδιζεις.

αφου το λες και μονος σου, ολη την ωρα ο 2ος επεξ/στης θα καθεται, οποτε θα μετραει τι κανει η 1η cpu.

στα ποσα MHz θα τρεχει? με τοσα χρηματα τι να παρεις, το πολυ 2*242 στα 1.6GHz

ασε που θα θες και εξτρα λεφτα για μνημες registered, και πιο ακριβη η 940 μητρικη, και καθολου o/c

ποσο εδαφος να καλυψει η dual DDR και η 2πλη cache, οταν θα εχεις και 800ΜΗz διαφορά?

για το 754 λεω ε?

για το 939 δε τιθεται θεμα, ποσο μαλλον και με FX...

Μάλιστα, θα το εμπεδώσω που θα μου πάει…

Εκεί που είχα κολλήσει με τα dual processor είναι ότι μπορείς να ορίσεις στον δεύτερο επεξεργαστή να κάνει μια βαριά εργασία (π.χ. video encoding) καθώς θα έχεις ελεύθερο τον πρώτο. Αυτό με βολεύει προσωπικά στον τρόπο που δουλεύω στον υπολογιστή. Τώρα εκεί που χάνω είναι ότι θα δουλεύω με έναν 242 αντί με ένα FX και εκεί σίγουρα δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης…

Βλέποντας το post του Τάσου που έχει το Dual (XP to MP barton) σύστημα και με αφορμή την αγορά του GoriLLakoS μου ξαναμπήκε το μικρόβιο με τα dual συστήματα και μάλιστα όταν έχουν την ίδια τιμή με ένα desktop (αλλά Supper)…

Υ.Γ.:

Ο Darthmoul έχει σιγουρα δίκιο, (οπως και ολοι οσοι το εχουμε ξαναπει :D)

Τον Darthmoul τον αναφέρω για την απάντηση που μου έδωσε στο άλλο thread που προτείνει τον Prescott και ίσως όχι άδικα γιατί έχει το HT που όντως θα με βοηθούσε…

Μάλιστα, θα το εμπεδώσω που θα μου πάει?

Εκεί που είχα κολλήσει με τα dual processor είναι ότι μπορείς να ορίσεις στον δεύτερο επεξεργαστή να κάνει μια βαριά εργασία (π.χ. video encoding) καθώς θα έχεις ελεύθερο τον πρώτο. Αυτό με βολεύει προσωπικά στον τρόπο που δουλεύω στον υπολογιστή. Τώρα εκεί που χάνω είναι ότι θα δουλεύω με έναν 242 αντί με ένα FX και εκεί σίγουρα δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης?

Βλέποντας το post του Τάσου που έχει το Dual (XP to MP barton) σύστημα και με αφορμή την αγορά του GoriLLakoS μου ξαναμπήκε το μικρόβιο με τα dual συστήματα και μάλιστα όταν έχουν την ίδια τιμή με ένα desktop (αλλά Supper)?

Υ.Γ.:

Τον Darthmoul τον αναφέρω για την απάντηση που μου έδωσε στο άλλο thread που προτείνει τον Prescott και ίσως όχι άδικα γιατί έχει το HT που όντως θα με βοηθούσε?

Όσο μεγαλύτερος ο παραλληλισμός που θα κάνεις, είτε με multithreading εφαρμογές, είτε με παράλληλη εκτέλεση προγραμμάτων, τόσο περισσότερο σε βοηθάει το Hyperthreading και ακόμα περισσότερο το SMP. Στάθμησε τις ανάγκες σου και τα χρήματα σου και αποφάσισε. Εγώ dual έχω εδω και πολλά χρόνια και δεν το έχω μετανιώσει. Αλλά παίζω κυρίως με προγραμματισμό και λιγάκι εξηζητημένα προβλήματα και προγράμματα που τα περισσότερα τα φτιάχνω μόνος μου.

Όσο μεγαλύτερος ο παραλληλισμός που θα κάνεις, είτε με multithreading εφαρμογές, είτε με παράλληλη εκτέλεση προγραμμάτων, τόσο περισσότερο σε βοηθάει το Hyperthreading και ακόμα περισσότερο το SMP. Στάθμησε τις ανάγκες σου και τα χρήματα σου και αποφάσισε. Εγώ dual έχω εδω και πολλά χρόνια και δεν το έχω μετανιώσει. Αλλά παίζω κυρίως με προγραμματισμό και λιγάκι εξηζητημένα προβλήματα και προγράμματα που τα περισσότερα τα φτιάχνω μόνος μου.

Αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Διαβάζοντας το thread σου εδώ για το “code optimization” αν μπορούσαμε κατά κάποιο τρόπο να το κάνουμε πράξη, ο κάθε ένας σύμφωνα με τις ανάγκες του, σίγουρα θα κερδίζαμε πολλά…

Πιστεύω τουλάχιστον ότι ένα dual σύστημα με AthlonXP/MP θα έκανε πολύ καλή δουλειά και προσωπικά θα μου έλυνε τα χέρια με κόστος 500 €. Το κακό είναι τα 64 bits και δε μου πάει να επενδύσω με τπτ σε Athlon….

...ασε που θα θες και εξτρα λεφτα για μνημες registered...
Ποια η διαφορά της registered από τις non – registered και της ECC από τις non – ECC??? Και για τι διαφορές στην τιμή μιλάμε???

registered http://www.crucial.com/kb/answer.asp?qid=3682

http://www.crucial.com/kb/answer.asp?qid=3669

ECC http://www.crucial.com/kb/answer.asp?qid=3692

Registered + ECC http://www.crucial.com/kb/answer.asp?qid=3744

για οσους βαριουνται, ας κανω quote τα βασικα

What is the difference between buffered and registered memory?

DDR and SDRAM can be unbuffered or registered.

Registered modules do not have a buffer but do contain a register that delays all information transferred to the module by one clock cycle.

Buffered and registered modules are typically used only in servers and other mission-critical systems where it is extremely important that the data is properly handled.

Registered modules contain a register that delays all information transferred to the module by one clock cycle. This type of memory is primarily used in servers and was designed for modules with 32 or more chips on them to help ensure that data is properly handled

Yes, unbuffered memory is faster than registered memory.

The register in registered memory delays all information transferred by one clock cycle, slowing the overall system performance

ECC (error correcting code) modules have an extra chip that detects if the data was correctly read or written by the memory module. If the data wasn't properly written, the extra chip will correct it in many cases (depending on the type of error). Non-ECC (also called non-parity) modules do not have this error-detecting feature.

You can determine if your system has ECC by simply counting the number of black memory chips on each module. ECC (and parity) memory modules have a chip count divisible by three or five. Any chip count not divisible by three or five indicates a non-parity memory module.

Is all registered SDRAM also ECC?

The industry standards for registered SDRAM and DDR modules do not require that the modules have ECC functionallity. However, the vast majority of computer and motherboard manufacturers, when implementing registered memory in their products, make ECC a requirement of the registered SDRAM and DDR modules. As a result, all of the registered SDRAM and DDR we sell at Crucial.com is also ECC.

με αλλα λογια, οι σερβερς θελουν registered (και οχι υποχρεωτικα ECC, αλλα πολλες ειναι και τα 2)

λογω της σπουδαιοτητας των δεδομενων

ομως ειναι πιο αργη μνημη, πιο ακριβη και προφανως o/c-αρει και πιο δυσκολα.

Δες παλι Crucial http://www.crucial.com/store/listmodule.asp?module=DDR+PC3200&Attrib=Package&cat=RAM

στα 512ΜΒ, 93$ η απλη, 150$ η registered

χωρια που δεν εχει balistix, δηλ ειδικα gia ο/c-ing (σερβερ ειπαμε :D )

αλλα και μονο οτι θα πρεπει να παρεις καινουργια και μετα να τη φας :D

ενω με απλη (unbuffered) DDR βαζεις και τις παλιες σου ωσπου να βρεις καλυτερες, αγοραζεις-πουλας oποτε και οτι θες,

αυτο νομιζω τα λεει ολα.

ΥΓ εννοειται δεν αναμιγνυονται reg με buf & ecc με non-ecc και επισης οτι και τα motherboards συνηθως υποστηριζουν μονο ενα ειδος

οπως δηλ ξεκινησε η συζητηση οτι το 940 θελει μονο registered.

ομως ειναι πιο αργη μνημη, πιο ακριβη και προφανως o/c-αρει και πιο δυσκολα.

στα 512ΜΒ, 93$ η απλη, 150$ η registered

Και μόνο αυτό να μου έγραφες φτάνει…:040:

Για το o/c δεν τίθεται λόγος για βέβαια αλλά με την διαφορά των τιμών μεταξύ των δύο συστημάτων (940 – 939) δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.