Jump to content



FAQ: Σκληρός Δίσκος


Recommended Posts

ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΣΚΕΤΤΑ

Ένας απόγονος της δισκέτας είναι ο σκληρός δίσκος,o οποίος άρχισε να παίρνει θέση στους υπολογιστές μας το '70. Οι δισκέτες τότε ήταν 8 ίντσες και με χωρητικότητα 80Kbytes κάθε πλευρά της. Τα αρχεία αποθηκεύονται σε ένα μαγνητικό μέσο, γι' αυτό λοιπόν δεν είναι και οτι καλύτερο να αφήνουμε μια δισκέτα σε μέρη που υπάρχουν μαγνητικά πεδία. Μια δισκέτα για τέτοιους λόγους έχει μια διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνων.

H κατασκευή ενός σκληρού δίσκου είναι σχεδόν ίδια με αύτην της δισκέττας. Ας αρχίσουμε όμως με την “ανατομία” μιας δισκέττας.

Μια δισκέτα για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να διαμορφωθεί ποιο πριν, κατά την διαμόρφωση μιας 1,44MB δισκέτας “γράφονται” 80 ίχνη (tracks).

Το πόσο κοντά είναι λοιπόν αυτά τα ίχνη, καταγράφεται στο TPI (tracks per inch), αυτό ονομάζεται και ως οριζόντια πυκνότητα. Στην παραπάνω διαμόρφωση ερχόμαστε στα 135 TPI που σημαίνει επίσης ένα πλάτος ίχνους τον 0,115mm.

Ακόμη χωρίζουμε την δισκέτα σε τομείς (sectors), στην δισκέτα αυτή βρίσκονται σε κάθε ίχνος 18 τομείς. Το πόσο κοντά είναι τα αρχεία αναμεταξύ τους καθορίζεται από το BPI (bits per inch).

track.jpg

Σε κάθε τομέα γράφονται 512 Bytes. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε την τελική χωρητικότητα της δισκέτας.

Χωρητικότητα = 512Bytes x 18 x 80 x 2 = 1.474.560Bytes = 1,44(1MB = 10242)

Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων λόγο της αργής σειριακής σύνδεσης βρίσκεται περίπου στα 60Kbytes/s για αυτό τον λόγο λοιπόν δεν μπορούμε να φανταστούμε και να κατασκευαστούν μεγάλες χωρητικότητες σε δισκέτες.

Ο σκληρός δίσκος είναι σχεδόν παρόμοιος με την δισκέττα. Η κυριότερη διάφορα ανάμεσα σε αυτά τα δυο μέσα αποθήκευσης είναι προφανώς εμφανής. Ο σκληρός δίσκος αποτελείται από έναν μεταλλικό σκληρό δίσκο, σε αντίθεση με την δισκέτα όπου κατασκευάζεται με ένα εύκαμπτο υλικό. Οι σκληροί δίσκοι είναι ποιο αξιόπιστοι όσο αναφορά την ασφάλεια και παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες και γρηγορότερες προσβάσεις στα αρχεία.

Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι κατασκευάζονται ποια μόνο από έναν δίσκο (εσωτερικά) και επιτρέπουν έγγραφες έως και 200GB χωρίς κανένα απόλυτος πρόβλημα. Οι δίσκοι αποτελούνται κυρίως από αλουμίνιο και είναι επιστρωμένοι με μαγνητικό υλικό όπως FE-II-Oxid / FE-III-Oxid. Η επίστρωση αυτή είναι μόλις μερικά άτομα παχιά.

Μέσα σε έναν σκληρό δίσκο υπάρχει περίπτωση να βρέθουν παραπάνω άπο ένας μέταλικοι δίσκοι όπου όνομαζονται Platters. Λόγο όμως της μήχανικης τους λειτουργείας αποφέρουν μεγάλες θερμοκρασίες , με αποτέλεσμα η χρίση πάνω από 8 δίσκους να είναι σχεδόν αδύνατη.

Τώρα ανάλογα με το αν γράφεται ένα 1 η 0, μαγνητίζεται στην συγκεκριμένη θέση προς την μια κατεύθυνση η την αντίστροφη.

Για τους κύλινδρους και τις κεφαλές θα μιλήσουμε παρακάτω.

disk.jpg

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Στους σκληρούς δίσκους έχουμε μερικά Ίδη κωδικοποιήσης.

FM: Frequency Modulation. Ενα 1 χαρακτηρίζει μια αλλαγή της μαγνητικής ροής, σε ένα 0 δεν υπάρχει καμία απόλυτος αλλαγή. Για λόγους ασφάλειας χρησιμοποιείται ένα Bit οδηγός το οποίο έχει πάντα την τιμή 1, με αλλά λόγια παρουσιάζεται μια αλλαγή μαγνητικής ροής. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν χρειαζόμαστε σε ένα 1 , 2 αλλαγές ροής, ενώ στο 0 μόνο μια, έτσι ώστε ένα 1 να κατέχει την διπλή συχνότητα ενός 0.

MFM: Modified Frequency Modulation. To MFM χρησιμοποιείται στις δισκέτες.

Ο ρυθμός “αποθηκεύεται” στα δεδομένα, κάτι το οποίο ανεβάζει και την πυκνότητα αποθήκευσης. Ένα 1 χαρακτηρίζει μια ώθηση στο κέντρο του χρονοδιαγράμματος των Bits.Το 0 έρχεται χωρίς να φέρει καμία αλλαγή μόνο όταν δεν έρχεται μετά από αυτό ένα 1. Σε περίπτωση που έρθει ένα 0, τότε έχουμε μια ώθηση στην αρχή του Βit. Έτσι έχουμε λοιπόν μια αλλαγή ροής ανά Bit.

RLL: Run length limited. Γνωστό και ως RLL 2.7 Στην μέθοδο αυτή έχουμε διάφορους συνδυασμούς των Bit οι οποίοι αντικαθιστούνται με άλλους συνδυασμούς έτσι ώστε να καταφέρουμε μεγάλες σειρές με Bit χωρίς αλλαγή ροής και επίσης να μειώσουμε τον αριθμό αλλαγή ροής.

ARLL: Advanced Run length Limited. Ονομαζόμενοι και RLL 3.9. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί όπως και στην παραπάνω με την μόνη διάφορα ότι τοποθετεί 3 έως 9 μηδενικά ανάμεσα στα 1. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε μια πύκνωση 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της FM μεθόδου.

attachment.php?attachmentid=10712

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

Στους σκληρούς δίσκους σχεδιάζουμε τα αρχεία σε tracks. Επειδή μπορεί να τύχει η περίπτωση να δημιουργήσουμε μια στοιβάδα με πολλούς δίσκους ο ένας πάνω από τον άλλον, τότε ονομάζουμε τα tracks που βρίσκονται το ένα πάνω από το άλλο , κύλινδρο (cylinder).

Τα tracks μπορούν να βρίσκονται στην πάνω η στην κάτω πλευρά του δίσκου , side 0 , side 1 και αριθμούνται από έξω προς τα μέσα. Για κάθε πλευρά του δίσκου υπάρχει μια κεφαλή έγγραφης-ανάγνωσης. (head)

Δίνοντας την αποθηκευτική θέση των αρχείων με την μέθοδο “cylinder-head-sector” τότε μιλάμε για ένα CHS-Addressing.

Ο αποθηκευτικός χορός υπολογίζεται ως εξής.

Capacity = No. Of Tracks x No. of sectors per track x No. of Bytes per sector x No. of heads

post-18-1442174360,3924_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Στους σκληρούς δίσκους βρίσκουμε τις εξής συνδέσεις.

Eide = Enhanced intergrated device electronic.

SCSI = Small computer system interface

S-ATA = Serial ATA.

IDE

H (E)IDE έχει της ρίζες της στους επεξεργαστές 80286 , τον PC/AT (Personal computer/ advanced thecnology). Σε αυτόν “διαλεγμένα” σήματα μας κατέληξαν στο ISA-Slot όπου μετά καταλήξαμε

με διάφορες μεθόδους στην IDE. Αυτό είναι λοιπόν το τμήμα που ενώνει τον σκληρό δίσκο με τον Host adapter. Εδώ και μερικά χρόνια πια η ISA έχει αντικατασταθεί με την PCI πάνω στην οποία δουλεύουν η σκληροί δίσκοι.

EΙDE/ATA/ATAPI

Την σύνδεση IDE καταφέραμε να την επεκτείνουμε σε EIDE.Κύριος γνωστή είναι και ως ATA.

Υπάρχουν διάφορες έκδοσης της ΑΤΑ. Από ΑΤΑ-1 έως ΑΤΑ-6, η οποίες έκδοσης έχουν διαφορετικές επιδόσεις. Η χρησιμοποίηση τεσσάρων αντί για δυο συσκευές πρωτοεμφανίστηκε με την σύνδεση σκληρών EIDE με την χρίση ενός δεύτερου IDE-Adapter καθώς και σκληρούς με μέγεθος μεγαλύτερο τον 504-ΜByte. Επίσης την σύνδεση ΕΙDE την ονομάζουμε και καμία φορά ως ATAPI (AT = Attachment Packet Interface). Η σύνδεση ATAPI εκτός από σκληρούς δίσκους μας επιτρέπει και την σύνδεση CD-Rom/DVD-Rom κλπ.

Ένα ΕΙDE καλώδιο μπορεί να έχει μέγιστο μήκος 18” (45,7cm) το οποίο μας επιτρέπει μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 16,7ΜΒ/s.

attachment.php?attachmentid=10714

Ultra-Ata

Μια εξέλιξη που είχαμε ήταν το Ultra-Ata.Το Ultra-Ata χρησιμοποιεί την PCI-1 αξιοποιώντας τα 133ΜΒ/s της ταχύτητας της PCI (φυσικά πάντα θεωρητικά).

Οι σκληροί Ultra-Ata από μια συχνότητα τον 66MHz και πανω για να αποδώσουν 100% χρειάζονται ξεχωριστά καλώδια από αυτά που προαναφέραμε πριν. Εμφανισιακά τα καλώδια δεν έχουν μεγάλες διάφορες. Τα καλώδια για Ultra-Ata είναι ποιο λεπτά σε αντίθεση με τα απλά.

Έτσι λοιπόν αν κάνετε απλών ΕΙDE καλωδίων σε ταχύτερους σκληρούς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα, η μόνη αλλαγή θα είναι στην ταχύτητα. Δηλαδή ένας σκληρός Ultra-Ata 100 θα δουλεύει σαν ATA/33.

Κάτι παρά πολύ σημαντικό που ήρθε μαζί με το ΑΤΑ-4 είναι το επονομαζόμενο Overlapped Feature Set. Με αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Master και Slave σε ένα σύστημα.

S-ATA

Ο απόγονος του Ultra-Ata είναι το Serial ATA (S-ATA).Σε αυτό το σύστημα καταργείται η παράλληλη μεταφορά δεδομένων και γίνεται σειριακή. Μερικούς από τους S-ATA σκληρούς είναι

S-ATA I : 150Mbyte/s

S-ATA II: 300Mbyte/s

S-ATA III: 600Mbyte/s

Φυσικά είναι μια καλή τεχνολογία οι S-ATA και μπορούν να αποδώσουν μεγάλες ταχύτητες αλλά πάντα περιοριζόμαστε από το PCI-1-Bus όπου μας επιτρέπει ταχύτητες 133Mbytes/s η ακόμη και 100Mbytes/s. Βλέπουμε λοιπόν πως ένας δίσκος ΑΤΑ/133 μπορεί να απόδοση ακριβώς το ίδιο με έναν S-ATA Ι. Το καλώδιο που χρησιμοποιούν οι S-ATA είναι παρά πολύ ποιο λεπτό από αυτό των EIDE και επιτρέπει μήκος καλωδίου έως και 1 μέτρο.

attachment.php?attachmentid=10715

SCSI

Η σύνδεση SCSI επιτρέπει εδώ και χρόνια σύνδεσης συσκευών όπως σκληρούς δίσκους, CD-Rom, σαρωτές κλπ. Δυστυχώς το μεγάλο κόστος των συσκευών αυτών δεν επιτρέπει σε κοινούς χρηστές την αγορά τους, με αποτέλεσμα να τις βλέπουμε κυρίως σε Servers.

Ξεχωρίζουμε διάφορα SCSI . (8-Bit Narrow-SCSI και 16-Bit Wide-SCSI ) καθώς και διάφορες ταχύτητες (Fast, Ultra, Ultra2, U160, U320). Στο Narrow-SCSI μπορούμε να συνδέσουμε έως 7 συσκευές και στο Wide-SCSI 15. To SAS (serial attached SCSI) χρησιμοποιεί επίσης την σειριακή μέθοδο και υποστηρίζει ταχύτητες έως και 600Mbytes/s.

Για το PCTechnology

Στέφανος Σρεκ

post-18-1442174360,4433_thumb.jpg

post-18-1442174360,4597_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό και χαράς το κουτάγιο σου. Θα ήταν πολύ καλό, αν υπάρξουν και άλλα τέτοια thread ή guides, να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο του forum, ώστε κάποιος αρχάριος ή απλά κάποιος που ψάχνει κάτι να μπορεί να τα βρει εύκολα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δέκα Eπίπεδα για μία Λύση

Από το '87 μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τα πέντε επίπεδα έγιναν δέκα, εκ των οποίων έξι έχουν προτυποποιηθεί (0, 1, 2, 3, 4 και 5), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν παραλλαγές ή προτάσεις μεμονωμένων κατασκευαστών (6, 7, 10 και 53).

Το RAID 0 από πολλούς δεν θεωρείται γνήσιο μέλος της οικογένειας. Ο λόγος είναι ότι δεν προσφέρει καμία ασφάλεια των δεδομένων. Αυτό που κάνει είναι το λεγόμενο striping. Τα δεδομένα κάθε αρχείου μοιράζονται σε όσους δίσκους είναι διαθέσιμοι, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία εγγραφής. Ομοίως βέβαια και η ανάγνωση είναι ταχύτατη, εφόσον όλες οι μονάδες διαβάζουν ταυτόχρονα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λογική του RAID 0, θα αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε μια συστοιχία με τρεις δίσκους και ένα αρχείο το οποίο καταλαμβάνει χώρο εννέα τομέων. Η διασπορά του θα γίνει ως εξής: ο πρώτος τομέας θα αποθηκευτεί στον πρώτο δίσκο, ο δεύτερος στο δεύτερο, ο τρίτος στον τρίτο, ο τέταρτος στον πρώτο, ο πέμπτος στο δεύτερο κ.ο.κ. Όπως καταλαβαίνουμε, εφόσον τα δεδομένα εγγράφονται μόνο μία φορά, χωρίς να υπάρχει πλεονάζουσα πληροφορία, το σύστημα δεν παρέχει προστασία. Αν σε ένα δίσκο παρουσιαστεί πρόβλημα, η ανάκτηση των δεδομένων είναι αδύνατη. Το επίπεδο 0 λειτουργεί βέλτιστα όταν ο κάθε δίσκος έχει το δικό του ελεγκτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πλεονεκτήματα είναι, πέρα από τις πολύ καλές επιδόσεις, η απλή σχεδίαση και υλοποίηση, για την οποία το ελάχιστο πλήθος δίσκων που απαιτείται είναι δύο. Το RAID 0 συνιστάται σε εφαρμογές που απαιτούν ιδιαίτερα υψηλή διαμεταγωγή δεδομένων, όπως η παραγωγή και η επεξεργασία video ή εικόνας, η ψηφιακή σελιδοποίηση κ.λπ.

RAID 1 ονομάζουμε το λεγόμενο mirroring. Απαιτεί και αυτό τουλάχιστον δύο δίσκους, όμως προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία των δεδομένων. Η φιλοσοφία του είναι η απλούστερη από όλα τα υπάρχοντα επίπεδα. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ακριβές αντίγραφο ενός δίσκου σε κάποιον άλλο. Στην περίπτωση των τεσσάρων δίσκων, λόγου χάρη, μόνο οι δύο διατίθενται ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ οι υπόλοιποι είναι πιστά αντίγραφα αυτών. Κατ' αυτό τον τρόπο ό,τι αποθηκεύουμε σε μία μονάδα, αυτόματα και ταυτόχρονα αποθηκεύεται σε μια δεύτερη. Πρόκειται λοιπόν για δημιουργία backup σε πραγματικό χρόνο, με τη διαφορά ότι το backup αυτό δημιουργείται ταυτόχρονα με το υποτιθέμενο πρωτότυπο. Ακόμη και η ανάγνωση γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο μονάδες δίσκων, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία. Κατ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ίδια ταχύτητα εγγραφής σε σύγκριση με την περίπτωση του απλού δίσκου, αλλά διπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης. Πλεονέκτημα του RAID 1 αποτελεί και το γεγονός της απλούστατης σχεδίασης που προϋποθέτει. Το κακό της υπόθεσης όμως είναι ότι αυτή η απλότητα οδηγεί συνήθως στην υιοθέτηση της υλοποίησης software και όχι της hardware. Έτσι, τις περισσότερες φορές δεν υποστηρίζονται λειτουργίες όπως, ας πούμε, το hot swap, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Συμπερασματικά πάντως, το RAID 1 συνιστάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι προδιαγραφές του συστήματος δεν επιτρέπουν την παραμικρή απώλεια δεδομένων ούτε την αναμονή σε περίπτωση βλάβης.

Το RAID 2 χρησιμοποιείται σπάνια σε εμπορικές εφαρμογές. Παρ' όλα αυτά προσφέρει υψηλούς ρυθμούς διαμεταγωγής δεδομένων και αυτόματη διαδικασία διόρθωσης σφαλμάτων. Προβλέπει διάκριση μεταξύ μονάδων αποθήκευσης δεδομένων και μονάδων κώδικα διόρθωσης. Οι μονάδες αποθήκευσης δεν είναι τίποτα άλλο από τους δίσκους όπου φυλάσσονται τα δεδομένα μας. Υπάρχουν όμως και άλλοι δίσκοι στους οποίους αποθηκεύονται πληροφορίες (κωδικοποιημένες σύμφωνα με τον κώδικα διόρθωσης Hamming) κατάλληλες να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στους δίσκους δεδομένων. Τα αρχεία χωρίζονται σε λέξεις, για καθεμία από τις οποίες παράγεται ο κώδικας διόρθωσης, ο οποίος και καταγράφεται στις αντίστοιχες μονάδες. Κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης, ο αλγόριθμος του κώδικα καλείται να ελέγξει την ακεραιότητα των δεδομένων και να διορθώσει τυχόν σφάλματα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι σημαντικά. Η ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων που επιτυγχάνεται κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όσο καλύτερη είναι η αναλογία δίσκων δεδομένων προς δίσκους διόρθωσης (όπως συμβαίνει στις μεγάλες συστοιχίες), τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα αυτή. Η σχεδίαση του απαιτούμενου ελεγκτή είναι απλή, αν συγκριθεί με τους ελεγκτές των επιπέδων 3, 4 και 5, στους οποίους θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Τέλος, η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Βέβαια, η υλοποίηση του RAID 2 δεν είναι απαλλαγμένη από προβλήματα. Στην περίπτωση που δεν απαιτείται η χρήση πολλών δίσκων, η αναλογία του πλήθους δίσκων δεδομένων προς δίσκους διόρθωσης είναι πολύ μικρή και κατά συνέπεια η συστοιχία είναι μη αποδοτική. Ακόμη, οι δίσκοι που είναι κατάλληλοι για το επίπεδο 2 δεν είναι οι συμβατικοί, γεγονός που συνεπάγεται υψηλό κόστος προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το επόμενο επίπεδο είναι το RAID 3. Η λειτουργία του είναι γνωστή με την περιγραφή «παραλληλισμός με ισοτιμία». Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή του επιπέδου μηδέν, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας επιπλέον δίσκος στον οποίο καταχωρίζονται τα δεδομένα της ισοτιμίας. Απαιτεί κατά συνέπεια τρεις μονάδες δίσκων κατ' ελάχιστο. Τα bit της ισοτιμίας αποτελούν την ασφαλιστική δικλίδα του συστήματος. Σε περίπτωση απώλειας κάποιας μονάδας δίσκου, χρησιμοποιούνται *υποβοηθούμενα από τις υπόλοιπες μονάδες* για την ανακατασκευή των δεδομένων. Αυτό δεν απαιτεί κάποιον πολύπλοκο αλγόριθμο αποκωδικοποίησης. Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό των δεδομένων ισοτιμίας χρησιμοποιείται η λογική συνάρτηση XOR (Exclusive OR ή «αποκλειστικό ή») της άλγεβρας Boole, η ανακατασκευή πραγματοποιείται κατά κάποιον τρόπο με την αντίστροφη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η διαμεταγωγή δεδομένων εγγραφής και ανάγνωσης είναι υψηλή και η απώλεια ενός δίσκου έχει μικρές επιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος. Το μεγάλο μειονέκτημα όμως του RAID 3 είναι ο αρκετά σύνθετος ελεγκτής που απαιτείται στην περίπτωση της υλοποίησης με hardware. Η περίπτωση software σχεδόν δεν συζητείται καν, λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει και των υψηλών απαιτήσεων σε πόρους του συστήματος. Χρησιμοποιείται πάντως σε εφαρμογές που το ζητούμενο είναι η υψηλή απόδοση, όπως η παραγωγή και η επεξεργασία video ή εικόνας, το streaming κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση του RAID 4 διαφέρει ελάχιστα από το 3. Εδώ, ολόκληρο μπλοκ πληροφορίας γράφεται σε ένα δίσκο και δεν μοιράζεται στους διαθέσιμους δίσκους με τη διαδικασία του striping. Η σχεδίαση προσανατολίζεται προς τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων σε εφαρμογές κυρίως ανάγνωσης, όπως οι βάσεις δεδομένων, όπου απαιτείται ταχεία προσπέλαση των δεδομένων. Στον αντίποδα, η συνολική απόδοση του συστήματος είναι κατώτερη του RAID 3, η ανάνηψη ύστερα από πτώση κάποιας μονάδας είναι δύσκολη και μη αποδοτική, ενώ η σχεδίαση του ελεγκτή είναι πολύπλοκη.

Ένα από τα πιο συνήθη πρότυπα RAID είναι χωρίς αμφιβολία το RAID 5. Η διαφορά του από το 4 έγκειται στο γεγονός ότι η πληροφορία της ισοτιμίας διαμοιράζεται στους δίσκους των δεδομένων. Για την υλοποίησή του απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μονάδες. Η απόδοση του συστήματος κατά την ανάγνωση είναι μεγαλύτερη από αυτήν της εγγραφής. Βασικό ατού του επιπέδου 5 είναι ότι μπορεί και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των RAID 1 και RAID 0. Φυσικά, δεν είναι 100% ασφαλές όσο το RAID 1, όμως υπερτερεί σε απόδοση, ενώ είναι και οικονομικότερο. Το κακό είναι ότι ο ελεγκτής τον οποίο απαιτεί είναι πολύπλοκος, ενώ σε περίπτωση απώλειας ενός δίσκου η αναπαραγωγή των δεδομένων που χάθηκαν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πάντως οι εφαρμογές στις οποίες χρησιμοποιείται το επίπεδο 5 είναι ευρύτατες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους διακομιστές (server) πάσης φύσεως.

Περνώντας στα τελευταία και λιγότερο διαδεδομένα επίπεδα, συναντάμε πρώτα το RAID 6, το οποίο είναι ουσιαστικά μια επέκταση του 5. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη ανεξάρτητη ομάδα δεδομένων ισοτιμίας αποτελεί έναν ισχυρότερο μηχανισμό αντιμετώπισης σφαλμάτων, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε πολλαπλές, ταυτόχρονες απώλειες δίσκων. Όπως είναι ευνόητο, οι προδιαγραφές αυτές ταιριάζουν γάντι σε περιπτώσεις που η ακεραιότητα των δεδομένων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα. Η πολύπλοκη υλοποίηση όμως του RAID 6 είναι ένα μειονέκτημα που οδηγεί στην κατασκευή εξειδικευμένων και άρα ακριβών ελεγκτών. Επιπλέον, για τη λειτουργία του συστήματος απαιτείται ένας δίσκος παραπάνω από ό,τι στην περίπτωση του RAID 5. Με όλα αυτά, συν την προσθήκη της χαμηλής απόδοσης που επιτυγχάνεται στις εγγραφές, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι *από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον* δεν υπάρχουν εμπορικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το RAID 6.

Μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αντιμετώπισης των πραγμάτων εισάγεται από το RAID 7. Χρησιμοποιεί ένα μικροεπεξεργαστή και ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο σε πραγματικό χρόνο κάνει τη δουλειά του ελεγκτή ασύγχρονα. Κατά συνέπεια, όλες οι συναλλαγές εισόδου-εξόδου πραγματοποιούνται ασύγχρονα και ελέγχονται ανεξάρτητα μέσω ενός διαύλου υψηλής ταχύτητας, υποστηριζόμενες από προσωρινή μνήμη, όπως σε έναν υπολογιστή. Για την αντιμετώπιση των πιθανών σφαλμάτων χρησιμοποιείται η μέθοδος της ισοτιμίας. Οι επιδόσεις που εξασφαλίζουν όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά υψηλές, όμως εξίσου υψηλό είναι και το κόστος του συστήματος (στο οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αγορά ενός UPS, ώστε να διασφαλίζονται τα δεδομένα της προσωρινής μνήμης).

Ένας συνδυασμός των RAID 0 και 1 είναι το λεγόμενο RAID 10 (διαβάζεται συνήθως «ένα μηδέν»). Απαιτεί το λιγότερο τέσσερις μονάδες δίσκων, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούνται για mirroring και οι άλλοι δύο για striping. Σε σύγκριση με το RAID 1 παρέχει την ίδια απόλυτη προστασία δεδομένων και προσφέρει καλύτερες επιδόσεις, όμως όλα αυτά με αυξημένο κόστος. Συνιστάται λοιπόν για εφαρμογές όπως οι διακομιστές βάσεων δεδομένων, οι οποίες προϋποθέτουν υψηλές επιδόσεις και προστασία της πληροφορίας, όχι όμως μεγάλη χωρητικότητα.

Το τελευταίο από τα επίπεδα RAID ονομάζεται RAID 53. Θα μπορούσαμε κάλλιστα βέβαια να το αποκαλούμε 03, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από συστοιχίες επιπέδου 3, οι οποίες συνδέονται με τη μέθοδο striping. Η απόδοση που επιτυγχάνεται κατ' αυτό τον τρόπο είναι ανώτερη του RAID 3, η αντιμετώπιση σφαλμάτων αποδεικνύεται το ίδιο επιτυχημένη, αλλά και το κόστος είναι πολύ υψηλότερο. Συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις που είναι κατάλληλο το RAID 3, αλλά απαιτούνται ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Link to comment
Share on other sites

Προσθήκη / Διόρθωση RAID 1:

Η ταχύτητα ανάγνωσης σπανίως είναι διπλάσια.

Εξαρτάται από τον ελεγκτή ενώ στις κοινές υλοποιήσεις (onboard) σπανίως υπάρχει έστω και μικρή αύξηση στην ταχύτητα ανάγνωσης.

Λίγοι και συγκεκριμένοι ελεγκτές υποστήριζουν την δυνατότητα αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Προσθήκη / Διόρθωση RAID 1:

Η ταχύτητα ανάγνωσης σπανίως είναι διπλάσια.

Εξαρτάται από τον ελεγκτή ενώ στις κοινές υλοποιήσεις (onboard) σπανίως υπάρχει έστω και μικρή αύξηση στην ταχύτητα ανάγνωσης.

Λίγοι και συγκεκριμένοι ελεγκτές υποστήριζουν την δυνατότητα αυτή.

Σε IDE πάντως δεν έχω δει κανεναν. Πολλοί IDE μάλιστα ανεβάζουν και το CPU utilization γιατί έχουν καχεκτικά chipsets και περνάνε δουλειά στην CPU. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρώτοι IDE Raid controllers της Silicon Image.

Διπλάσια ταχύτητα σε Raid 1 έχω δει με SCSI Raid controller και PCI64 ή PCI Express αλλά δεν ήταν σε PC.

Link to comment
Share on other sites

Σε IDE πάντως δεν έχω δει κανεναν. Πολλοί IDE μάλιστα ανεβάζουν και το CPU utilization γιατί έχουν καχεκτικά chipsets και περνάνε δουλειά στην CPU. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρώτοι IDE Raid controllers της Silicon Image.

και όχι μόνο αυτοί

ακόμα και τελευταίοι ATA και SATA RAID κατεβάζουν τις επιδόσεις

π.χ. σε nforce3 και RAID 1 παρατηρώ ότι το σύστημα είναι λίγο πιο βαρύ σε σχέση με non raid (δεν έχω κάνει και bench βέβαια αλλά το καταλαβαίνεις από την απόκριση)

Link to comment
Share on other sites

και όχι μόνο αυτοί

ακόμα και τελευταίοι ATA και SATA RAID κατεβάζουν τις επιδόσεις

π.χ. σε nforce3 και RAID 1 παρατηρώ ότι το σύστημα είναι λίγο πιο βαρύ σε σχέση με non raid (δεν έχω κάνει και bench βέβαια αλλά το καταλαβαίνεις από την απόκριση)

Πάντως το software raid του linux σε IDE απασχολεί λιγότερο την CPU από τον raid controller της silicon image. Και είναι και δωρεάν :112:

Γενικότερα το raid στο pc είναι προβληματικό. Εκτός από scsi, που θα το χρησιμοποιούσες σε κάθε σύστημα και είναι πανάκριβο, έχεις και το bottleneck του PCI που δεν θα το αφήσει να αποδόσει όσο μπορεί. Σε μεγαλύτερα συστήματα θα δεις disk arrays σε cases των 15 δίσκων, όπως το StorageWorks ας πούμε και με συχνότητες CPU μικρότερες από 1 GHz το σύστημα πετάει. Στο PC είσαι με 3 GHz CPU και πέρνεις χρόνους απόκρισης διπλάσιους και τριπλάσιους.

Πάντως απ'ότι βλέπω οι PCI-X controllers είναι φτηνότεροι από τους κανονικούς PCI.

Link to comment
Share on other sites

Native Command Queuing(NCQ) – a technology that boosts performance of Serial ATA-150 drivers.

NCQ technology enables the hard drive to intelligently reorder and optimize both read and write command execution, improving the performance of queued workloads by minimizing mechanical positioning latencies on the drive.

NCQ is a command protocol in Serial ATA that can only be implemented on native Serial ATA hard drives. It allows multiple commands to be outstanding within a drive at the same time. Drives that support NCQ have an internal queue where outstanding commands can be dynamically rescheduled or re-ordered, along with the necessary tracking mechanisms for outstanding and completed portions of the workload. NCQ also has a mechanism that allows the host to issue additional commands to the drive while the drive is seeking for data for another command.

NCQ also allows the drive to set up the direct memory access (DMA) operation for a data transfer without host software intervention. This is also called first party DMA - it means that the device is capable of complex sequences of operations without CPU intervention. The drive itself knows the current angular and rotational position of the drive head. The drive then selects the next data transfer to minimize both seek and rotational latencies.

.....................................................................................................

F.D.B & Ball Bearing moto

An important key to producing quieter drives is using a fluid dynamic bearing (FDB) motor, instead of the traditional ball bearing motor. As the diagram below shows,

the FDB design replaces ball bearings with oil. Since the bearings are one source of acoustic noise in a motor, replacing them with a fluid eliminates a source of noise. In addition, the fluid dampens noise from other components.

FDB motors have at least one other important benefit. Variances in the roundness of ball bearings cause something called non-repeatable runout--a tendency of the actuator arm (the arm holding the drive head) to get slightly out of alignment over the course of a rotation because the tracks as written are not quite circular. FDB motors minimize this problem, which allows more tracks per inch, and therefore greater capacity per platter.

post-126-1442173733,7538_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 6 months later...

Παίδες, τί ακριβώς σημαίνει αυτό το μήνυμα;; Ο σκληρός είναι ο νέος SATA NCQ της Seagate...

Απο τη βάση δεδομένων της Μικροσοφτ βρήκα τα εξής:

"Explanation

An input/output (I/O) request to a memory-mapped file failed and the operation was retried.

User Action

If these events are logged regularly on a primary system drive, replace the device. Otherwise, no user action is required"

Να αντικαταστήσω τη συσκευή δλδ;;

Ακόμα κι αν γίνει έτσι, λέω να δημιουργήσω μια εικόνα του λειτουργικού και των σχετικών προγραμμάτων ώστε να μην χρειαστεί να κάνω ξανά επανεγκατάσταση και να τη βάλω στον νεο δίσκο...

post-135-1442174201,5635_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να ειναι προβλημα καλωδιων ή driver . Μπορει ομως να ειναι και προβλημα δισκου . Πρεπει να τρεξεις μερικα διανγωστικα για να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα.

Βαλε το disk manager της seagate και κανε τα τεστ του.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.