Jump to content

Τα φώτα σας για στήσιμο server please!

bleo8onhs

Recommended Posts

Πρέπει να στήσουμε ένα serverάκο σε ένα ασφαλιστικό γραφείο ενός φίλου. Ο server θα δίνει internet σε 2 pc μέσω ενσύρματου δικτύου, οπότε θα είναι firewall υποχρεωτικά, και θα είναι και η βάση δεδομένων για τα συμβόλαια του γραφείου.

Έχω τις εξής ερωτήσεις:

Είναι καλύτερη η χρήση windows ή linux? Αν χρησιμοποιήσω linux ποιό και γιατί, και θα μπορεί να είναι σε δίκτυο με τα άλλα δύο pc τα οποία τρέχουν xp pro και home έχω την εντύπωση? Θα έχει πρόβλημα με την βάση δεδομένων (φάκελος με αρχεία, όχι access ή κάτι τέτοιο)? Αν χρησιμοποιήσω windows έχετε να προτείνετε κάτι για firewall?

Υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από το pc? Πρέπει να έχει αρκετή μνήμη για παράδειγμα? Επεξεργαστή? Γενικότερα έχετε να προτείνετε κάτι για την σύνθεση?

Απαντήστε παρακαλώ με βάση το κόστος που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο! Υπάρχει η πιθανότητα χρήσης ενός laptop με PII, και εξωτερικό σκληρό, και κάθε μέρα να γίνεται ένα backup στον εξωτερικό σκληρό? Μπαααα...

Εγώ λέω να βάλω μία Mobo του πλαισίου μικρή με κάρτα γραφικών onboard, 256-512 μνήμη, και ένα sempron 2400, 2 σαραντάρηδες raid, και να του φτιάξουμε και ένα όμορφο μικρό κουτί έτσι για να γουστάρουμε!

Ιντερνετ isdn με netmod και το ups εννοείται.

Τα φωτα σας παρακαλώ!!:o

Κοιτα μπλουσκριν, αν ψαχνεις για φθηνες λυσεις και επειδη ειναι φαση γραφειου εγω θα προτεινα να στησεις στο μηχανημα(server) Windows 2000 ή windows XP, με το ενσωματομενο Firewall, αντε το πολυ πολυ να βαλεις και το Zone Alarm και εισαι κυριλλε. Ειμαι σιγουρος οτι με το Linux θα κανεις καλυτερη και πιο γρηγορη δουλεια αλλα επειδη δεν το κατεχω το λειτουργικο δεν μπορω να εκφερω και αποψη.

Υ.Γ. Τους 2 σαρανταρηδες σε raid_1.

γεια σου BSOD!

απαιτησεις για τετοιο δικτυο δεν υπαρχουν ιδιαιτερες οσον αφορα τις επιδοσεις (για δουλειες γραφειο μιλαμε παντα ετσι?) παρα μονον η -αξιοπιστια-

ups - case - power suply κατ αρχην καλης ποιοτητας (δεν μιλαμε για 500βατ τροφ και το ups να αρκει για το μηχ/μα με την οθονη για αρκετα λλεπτα πχ 1000αρι line interactive)

μητρικη -επεξ εγω θα διαλεγα intel και τα δυο (με raid κατα προτιμηση με 2 mirror) και μια οικονομικη καρ. γραφικων (9600 πχ) μνημη 512 τουλαχιστον (1 g ακομα καλυτερα)

os βαλε ΧΡ SP2 καλυτερα και μην μπλεκεις με λινουξ (ετσι κι αλλιως ΔΕΝ μιλαμε για server εδω)

επεξ δεν χρειαζεται και κανα σιφουνα ! και ο 2.8 σε 478 πανω μια χαρα ειναι

ενα switchακι για το δικτυο (αυτο με το λαπτοπ δε το καταλαβα)

αυτα εν συντομια - εδω ειμαστε

απο προσωπικη εμπειρια και ΜΟΝΟ θα σου πω το εξης...

για να στησεις σταθερο σερβερ και ΦΤΗΝΟ θελεις:

επεξεργαστη με χαμηλες θερμικες μεταβολες

θελεις κουτι με λιγα πραγματα φορτωμενα

θελεις μνημες σιγουρα καλες και συμβατες με τη μητρικη

θελεις μητρικη με καλο chipaki και δοκιμασμενο

θελεις σκληρο να μην καταλαβαινει πολλα

θελεις καρτα γραφικων οχι τπτ ιδιαιτερο ΑΛΛΑ να ειναι δοκιμασμενη που να μην προκαλει προβληματα

θελεις καρτα ηχου οπως την καρτα γραφικων

κοινως θελεις απλα, σταθερα, οικονομικα και δοκιμασμενα πραγματα :)

ετσι εγω θα εβαζα σε ενα κουτι με καλο τροφοδοτικο και φυσικα με στηριξη απο ups

cpu celeron 2.2-2.8

ram 1gb

hdd sata ή raid ή και IDE (αν ειναι καλος και εχουν ενα προγραμμα να κανει αυτοματο backup σε 2ο σκληρο τοτε δεν ειναι πολλες οι πιθανοτητες να εχουν προβλημα, αλλωστε δεν στηνετε web/http server) 40-60-80-120 gb (δεν ξερω απαιτησεις)

φυσικα cdr/dvd/fdd (θα χρειαστουν για διαφορα προγραμματα, appz κλπ)

απο mobo θα πηγαινα ειτε σε gigabyte ειτε σε asus (οχι πως δεν υπαρχουν αλλες επιλογες)

για καρτα γραφικων η onboard δεν θα ελεγα πως ειναι οτι καλυτετο , μια 9200 ειναι καλη και φτηνη ...εστω μια 9000 ή μια 5ΧΧΧ

μιλαμε ΠΑΝΤΑ για φτηνο συστημα ....

Αφού θέλεις ένα server μηχάνημα θα σου πρότεινα ένα linux. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Ακόμα και ένας P2 με 128MB θα είναι αρκετός. Επίσης η κάρτα οθόνης δε σου χρειάζεται άπαξ και στηθεί το σύστημά σου.

Για firewall στήνεις το iptables, που αν θέλεις κάνει και NAT.

Όλες οι networking λειτουργίες είναι εγγενή χαρακτηριστικά του linux (trafic shaping, policing). Μπορείς ακόμα να βάλεις τον κορυφαίο proxy, το squid.

Για βάση δεδομένων πετάς μια mysql. Αλλιώς αν θες να έχεις κοινούς φάκελους (nfs) στο linux με τα 2 windows μπορείς να στήσεις μία samba.

Drivers για netmod και ups κυκλοφορούν στο linux οπότε δε θα έχεις εκεί πρόβλημα.

Τέλος μπορείς να το κατεβάσεις από κάπου και δε χρειάζεται να το πληρώσεις, όπως θα έκανες με τα windows.

Φτιάξε το server σου με κανα επεξεργαστάκο Ρ4 2.4-2.6(478)....μια ram 512 είναι υπεραρκετή και ένα δισκάκι SATA 10kRPM 76GB(αργότερα βάζεις και άλλον).Βάλε Windows 2000 ή Windows 2003 server edition...για την δουλειά που το θες θα είναι ΟΚ(γνώμη μου)....τώρα αν πάρεις φτηνή μητρική απο το πλαίσιο ρίχνεις και ένα sata controller.....

Γνώμη μου, να στήσεις μία intel μητρική με ενσωματωμένη vga, lan και τον ich5r, έναν φθηνό 2.4C, 2.6C και 2x256 400άρες μνήμες σε dual και τους δίσκους σε raid 1.

Λειτουργικό, win2000, αν δεν πρόκειται μελλοντικά να ξεπεράσεις τα 10 ταυτόχρονα connections.

Το linux σαφώς υπερτερεί και κοστίζει φθηνότερα, αλλά αν δεν γνωρίζεις είναι μανίκι, όχι τόσο στο στήσιμο, αλλά στο troubleshooting αν κάποια στιγμή κάτι προκύψει.

AN πας σε Intel τότε αυτά που προτείνει ο RootX. Aν και θα πρότεινα 2χ512 μιας και οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα.

ΑΝ πας σε AMD τότε φυσικά έναν Α64 2800+ με VIA μητρική ωστε να εκμεταλλευτείς το S-ATA της VIA και φυσικά το πλεονέκτημα σταθερότητας έναντι του nForce και το ταχύτερο IDE.

Aν πάλι θες όσο πιο φθηνό γίνεται πάρε με τον Sempron αλλά και πάλι η μητρική σου να είναι βασισμένη σε VIA και πάλι προτείνω 2χ512ΜΒ DDR400.

Κουτί βέβαια με μπόλικα ανεμιστήρια και οπωσδήποτε στους σκληρούς. Και καλύτερα μεγάλο για καλύτερη κυκλοφορία αέρα.

Για O/S καλύτερα 2003 Server αν έχεις ή Win2000 που είναι αποδεδειγμένα καλά για δικτυακά περιβάλλοντα.

Το linux άστο για οικιακά δικτυάκια γιατί το troubleshooting του μπορεί να σε παιδέψει και σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα ο χρόνος είναι πολύ πιο πολύτιμος από το χρήμα... Το διαπίστωσα για άλλη μια φορά εχθές όταν ήμουν 12ωρο και βάλε στη δουλειά για να μη χαθεί η σημερινή ημέρα....

Για FireWall και Antivirus προτείνω ανεπιφύλακτα McAfee ΑΙΟ 2005.

Η μια λυση ειναι ενα linuxακι ή καποιο BSD καλυτερα οπως ειπε ο trendy πιο πανω και η αλλη

Windows 2003, ISA server 2004 (που θεωρειται οτι καλυτερο υπαρχει σε firewall απο πολλους), MS sql server/mysql.

To θεμα ειναι οτι το software στην δευτερη περιπτωση κοστιζει αρκετα αυθεντικο.

Μάαααλισταα! Θα ακολουθήσω την λύση του ροοτ, αφού αυτό είχα στο μυαλό μου εξ αρχής. Θα προτιμούσα linux αλλά έχετε δίκιο όσον αφορά τα προβλήματα. Έχω μια ερώτηση.

Γιατί intel και οχι amd?

Επίσης άλλη μια απορία που είχα πάντα. Το εκάστοτε firewall ας πούμε ο νορτονας, όταν είναι στημένο σε ένα pc, και ένα δεύτερο παίρνει ίντερνετ από αυτό μέσω δικτύου, το firewall προστατεύει και το δεύτερο?

Μία ακόμη ερώτηση, όχι τόσο σημαντική άλλα έτσι κουβέντα να γίνεται. Γιατί αρκετοί από σας προτείνατε κάρτα γραφικών ή κάρτα ήχου?

Το μηχάνημα θα κάνει μια συγκεκριμένη εργασία. Δεν χρειάζεται ούτε οθόνη, ούτε ήχο, ούτε cd, ούτε floppy, ούτε πληκτρολόγιο ούτε τίποτα εξτρα.

Αν λοιπόν κλείσουμε σε αυτή την λύση σας ετοιμάζω δυο κουτάκια ένα για το server και ένα δικό μου, αστεράκια! Πρώτο θα έρθει αυτό του server και μετά το άλλο...

DJD έχεις pm για κάτι διακοπτάκια...!!

Ο μόνος λόγος που πρότεινα intel είναι λόγο της intel μητρικής... καραδοκιμασμένη λύση και όλα onboard.. έτσι κι αλλιώς, τον επεξεργαστή δεν θα τον φορτώσει καμμία από τις εργασίες που θα κάνει(σύμφωνα με αυτά που ανέφερες).

Το firewall, θα προστατέψει και τα άλλα pc διότι θα φιλτράρει το εξερχόμενο/εισερχόμενο internet traffic, χωρίς να το ενδιαφέρει αν παίζουν και άλλα pc από πίσω.

Αρχική απάντηση από bleo8onhs

Γιατί intel και οχι amd?

Μία ακόμη ερώτηση, όχι τόσο σημαντική άλλα έτσι κουβέντα να γίνεται. Γιατί αρκετοί από σας προτείνατε κάρτα γραφικών ή κάρτα ήχου?

σου προτεινα κ.γραφικων γιατι εχω ακουσει για σερβερ και...''σερβερ''! (πχ. εε να μην παιζω και κανα παιχνιδακι!! -θελω και να chatαρω που και που !!) - τωρα τι διαολο εννοει ο αλλος δικτυο και σερβερ... εγω παντως δεν επειμενω -οτι θελει ο καθενας

κ.ηχου φυσικα και οχι ,τωρα πλεον οι onboard ειναι μια χαρα.....

οσον αφορα intel vs amd κατα τη γνωμη μου εχω μεγαλυτερη εμπιστοσυνη σε intel-intel παρα via -amd πχ ή via-intel.....

edit> προτεινα τον 2.8 γιατι σε 478 δεν παιζει πλεον αλλος στην αγορα -περαν των celeron - εκτος κι αν μιλαμε για μεταχειρισμενο

• 5 months later...

Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε αλλα μου φαίνεται δεν εχετε δοκιμασει ποτε στην πραξη server!

Φίλε bleo8onhs για την δουλεια που τον θελεις το server ένας Pentium2 300MHz με 128MB RAM χαλαρά κάνει! μπορείς να βάλεις 1GB (nai, ena GB) σκληρό δίσκο και να δουλείευ μια χαρά, αλλά μην το παραχέσουμε γιατι 1GB θα είναι και αργός, σου συνιστώ 4GB και πάνω;) (βαλε ενα 40αρη τελοσπαντων) :p Θές 2 καρτες δικτύου, στη μία θα συνδέσεις το adsl router σου και στην άλλη ένα switch που θα έχει τόσες port όσες και τα pc που θες να συνδέσεις αργότερα.

[ipcop] Πανεύκολη διαδικασία αλλά μονο για firewall server (που θα μοιράζει το internet)

Κατεβάζεις λοιπόν τη διανομή linux (δωρεάν 40ΜΒ iso) ειδικά διαμορφωμένη για server-firewall από εδώ και την εγκαθιστάς στο σκληρό σου, μετά όλα είναι έτοιμα, το linux θα κάνει τη δουλειά! Το internet θα περνάει μέσα από το firewall-server σου και θα φτάνει στα pc σου με ασφάλεια.

Τώρα για την database που είπες, δεν ξερω τι ακριβώς εννοείς.....πάντως για να διαχειριστεις αρχεία από windows στον server (πχ έχοντας κοινόχρηστο partition στο server για αρχεία) θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις samba στο linux σου. Επειδή όμως προφανώς δεν ξέρεις να κάνεις εγκαταστάσεις σε linux και θα σου σπάσουν τα νεύρα να μάθεις ίσως θες τη δεύτερη λύση (την οποία χρησιμοποιώ και εγώ σπίτι μου)

[ClarckConnect] Ευκολο αν ασχοληθείς λίγο, κάνει τα πάντα για ένα server

Τι να πω...κάνεις οτι θες το μηχάνημα....για παράδειγμα σκέψου οτι μερικά από τα πακέτα που επιλέγεις να εγκαταστήσεις είναι proxy server, web server (php, apache), PrimaryDomainControler (με samba)....ε εντάξει νομίζω δεν είναι απαραίτητο να πω οτι είναι firewall!!! κατέβασέ το iso 365MB

Εννοείτε οτι τον server σου, με οποιοδήποτε απο τα παραπάνω "λειτουργικά" θα μπορείς να τον χειρίζεσαι αν χρειαστεί, μέσω των windows υπολογιστών ανοίγοντας την αντίστοιχη σελίδα στον ie όπως ακριβώς και σε ένα router.

----------------τώρα δυο λογάκια για την καταραμένη την intel :::devil:

Για περίπου ένα μήνα είχα αναμμένο το server με pentium3 800 copermine σε μια via μητρική και πολυ απλά....τα'φτυσε!!:nuke:

Βασικά κάποιος είπε οτι συστήνει intel για τις intel μητρικές....ΔΞ/ΔΑ εμενα via είναι και χαλασε!!!Επίσης δεν μπορώ να πώ οτι τον πρόσεξα και ιδιέταιρα...με την κανονική ψύχτρα του τον είχα:whistling Αυτό που ξέρω να πώ είναι οτι επειδή μου ήταν απαραίτητο το μηχάνημα το έχω αντικαταστήσει προσωρινά (2 μερες τωρα) με έναν Athlon XP 1,8+ επίσης με την δικιά του ψύχτρα....και έχω να επισημάνω πως δεν έχει χρειαστεί ούτε ένα restart και η θερμοκρασία του κυμαίνετε στα ίδια επίπεδα με του γύφτου του pentium!

Για να τελειώνω με αυτό το ποστ....επιτέλους:) ......θα σου πώ οτι αυτή τη στιγμή κοιτάω τιμές για νέο hardware αφού τα φτυσε το παλιο. Και επειδή μάλλον δεν θα πάρεις κανένα σύστημα τόσο παλιό όσο αυτό που ανέφερα στην αρχή ως ελάχιστη απίτηση......άρα ψάχνουμε μαζί κάτι καλό, φτηνό και καινούριο.

1. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μακρυά από celeron ή P4 με πυρήνα prescott!!

2. πάρε καμιά μεγάλη ψύχτρα και στο κουτί βάλε κανα δυο ανεμιστηρες

εγώ έτσι όπως τα κοιτάω τώρα για sempron σε 754 τη βλέπω τη δουλειά.....

Αρχική απάντηση από bleo8onhs [29-12-2004 00:47]

Εγώ λέω να βάλω μία Mobo του πλαισίου μικρή με κάρτα γραφικών onboard, 256-512 μνήμη, και ένα sempron 2400, 2 σαραντάρηδες raid, και να του φτιάξουμε και ένα όμορφο μικρό κουτί έτσι για να γουστάρουμε!

ωραίος!

Αυτό πάλι με το backup δεν το πολυ κατάλαβα! μπορείς να βάλεις τους sata δίσκους σε λειτουργία mirroring...(δεν το έχω δοκιμάσει γιατι δεν έχω sata :( ) σε περίπτωση που κάτι πάθει ο ένας από του 2 δισκους σου τα αρχεία θα είναι στον άλλο. Τώρα αν backup εννοείς ένα απλό αντίγραφο των αρχείων σου...τοτε οκ...απλά συνδέεις το laptop σου σε μια port στο switch και κανεις ενα copy!!

ελπίζω να βοήθησα........:hi:

---EDIT::

Βασικά τώρα είδα οτι εχεις isdn και οχι dsl...Αυτό είναι κάτι που επίσης δεν έχω δοκιμάσει αλλά έχω διαβάσει πως είναι εντάξει και δουλεύει συνδέοντας το netmod σου στη usb. Αν και δεν εμπιστεύομαι τα intracom πιστεύω οτι όλα θα πάνε καλα:cool:

Παντως εχει δικιο σε οτι αφορα τις απαιτησεις!Η ιδια φαση και σε γραφειο που ξερω ο πιο καλος ειναι ενα duron 800 με 128 Μβ μνημη sdram και ο πιο αργος ειναι πεντιουμ στα 75(ενδεχεται να ειναι και 486-δεν θυμαμαι).Λειτουργικα ολα φορουν 98 και ο 75αρης 95!!Εννοειται ειναι αποκλειστικα για δουλεια γραφειου και μονο!!!(αν μπορουν ας κανουν και αλλιως)!

Γιατί server ρε παιδιά???

’ν η γραμμή και η σύνδεση είναι ISDN ένα ISDN router είναι ότι χρειάζετε για να μοιράσει κανείς Internet χωρίς να έχει μόνιμα και απαραίτητα ένα μηχάνημα ανοιχτό... Για Firewall χρησιμοποίησε αυτό τον Windows, ή αυτό του antivirus όπως το Panda που πιθανόν να έχεις ή κάποιa άλλh software λύση.

’ν μιλάμε πάλι για DSL τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά.. ένα καλό modem/router με hardware firewall + κάποια software λύση για μεγαλύτερη ασφάλεια και τελείωσε η υπόθεση...

’ν είναι να δώσει κανείς κάποιες εκατοντάδες ευρώ για να βάλει δύο μηχανήματα στο Internet βράσε όρυζα...

Επίσης, αναμείνατε σχετικό review στο TheLab για file server/printer server/NAS σε μία προσιτή και αξιόπιστη συσκευή που δικαιολογεί το κόστος της και θα καλύψει όποιον πήγε να πεί ότι με τον server σαν λύση στην περίπτωση του φίλου μας θα έκανε και άλλες δουλειές όπως file sharing κλπ...

Αρχική απάντηση από bleo8onhs

Πρέπει να στήσουμε ένα serverάκο σε ένα ασφαλιστικό γραφείο ενός φίλου. Ο server θα δίνει internet σε 2 pc μέσω ενσύρματου δικτύου, οπότε θα είναι firewall υποχρεωτικά, και θα είναι και η βάση δεδομένων για τα συμβόλαια του γραφείου.

;)

Αρχική απάντηση από YDinopoulos

;)

Ένας file server με άλλα λόγια... εντάξεειιιιιιι....

Χωρίς να θεωρηθεί διαφήμιση αλλά δές εδώ και περίμενε να δείς και το review εδώ στο TheLab : http://www.ok-technologies.com/DS101.htm

Αν δεν παρανόησα και το μηχάνημα απλά θα αποθηκεύει αρχεία, χωρίς να τρέχει κάποια server-side εφαρμογή δεν είναι ανάγκη να δώσει κανείς λεφτά για server...

Αν πάλι θα τρέχει κάποια εφαρμογή σαν server, δεν είναι πάλι καλύτερα να έχεις τον πολύτιμο server απομονωμένο τρόπον τινά από το Internet και να παίρνεις Internet στα άλλα μηχανήματα από router ISDN ή DSL?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.