unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #121 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #122 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 απο μονωση δεν ειχα προβλημα... ολα δουλεψαν κανονικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #123 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Link to comment Share on other sites More sharing options...
unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #124 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Στοιχεια για 24/7 Αsus P5P800 Pentium 4 3,6@4,4@1,5vcore Winbond UTT 245@2225 1:1 Ανεμηστηρας δωδεκαρης@ 7v Idle 1-3c Load 9-11c Κοστος οσο μισο μεταχειρισμενο prometeia. Τελος σειρα ο επομενος... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vagouridis Φεβρουάριος 23, 2005 #125 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Ωραιος χρηστο.Ειδικα η μονωση στους σωληνες ειναι ολα τα λεφτα...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #126 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 thanks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Φεβρουάριος 23, 2005 #127 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Αρχική απάντηση από Vagouridis Ωραιος χρηστο.Ειδικα η μονωση στους σωληνες ειναι ολα τα λεφτα...... Αυτο ακριβως ηθελα να πω! like a pro man Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkCount Φεβρουάριος 23, 2005 #128 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Πολυ ωραίος αρχηγέ!! Εσύ μας οδηγεις!!!! Αρχοντικός και μερακλής! Αν φορούσα καπέλο θα στο έβγαζα Link to comment Share on other sites More sharing options...
unseen Φεβρουάριος 23, 2005 Author #129 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 ευχαριστω παιδες Αυτο που με στεναχωρει ειναι οτι δεν βλεπω κινηση στο extreme cooling. Πολυ ψοφια πραγματα και αυτα αραια και που... τι γινετε? Μια τετοια κατασκευη ειναι αρκετα ευκολη και αποδοτικη. Επισης για αυτα που σου δινει ειναι παρα πολυ φτηνη. Οποτε δεν καταλαβαινω γιατι δεν κανουμε τετοια project εδω.... οσο μια καρτα γραφικων εχει στην τελικη και το κρατας για μια ζωη... Το μονο που κανεις ειναι αλλαζεις πλεξυ αν θες να το βαλεις σε αλλη πλατφορμα. Αντε το πολυ πολυ αν βγαλει κανενα καινουργιο μπλοκ ο 11 και θες να το βαλεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikonsgr Φεβρουάριος 23, 2005 #130 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 23, 2005 Φίλε unseen, επειδή ασχολούμαι κι'εγώ εδώ και 2 χρόνια περίπου με το extreme αθλημα θα ήθελα να σχολιάσω λίγο αυτό που λες για την "πεσμένη" κινηση στο extreme cooling. Θα συμφωνίσω μαζί σου ως προς την απόδοση και για το ότι ένα τετοιο σύστημα το κάνεις μια φορά και το έχεις για πάντα. ΑΛΛΑ σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ τα chiller ή τα phase change εύκολα να γίνουν η ότι είναι φτηνά γιάυτα που σου δίνουν. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Για μένα όποιος σκοπευει να ασχοληθεί με το "αθλημα" του extreme cooling πρέπει ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ να έχει όρεξη και μεράκι γι'αυτες τις κατασκευές! Αν κάποιος σκοπευει να το ξεκινήσει μόνο για τα ωφέλη του o/c ή την ησυχία ΧΩΡΙΣ όρεξη και μεράκι καλύτερα να μην το αρχίσει καθόλου. Γενικά πιστευω ότι όλες αυτές οι ιστορίες με τις ψυξεις τα modding κτλ είναι πολύ περισσότερο χόμπι παρά κάτι που το κάνεις για να αποκομίσεις όφελος όπως π.χ. το επιπλέον overclocking.Αυτό κατά τη γνώμη μου έρχεται σε 2η μοιρα. Ένα βασικό "πρόβλημα" λοιπόν με τα extreme coolers είναι ότι απαιτούν πολύ περισσότερο χρονο για την κατασκευή τους απο οποιαδήποτε άλλη μεθοδο (αερόψυξη ή απλή υδρόψυξη) , αρκετά περισσοτερα χρήματα, και το σημαντικότερο χρειάζεται να έχεις μπολικο μεράκι και όρεξη γι΄αυτές τις κατασκευές. Πρόσφατα επέκτεινα την ψύξη που είχα και στην κάρτα γραφικών, περιττό να σου πω πόσες ώρες έφαγα για να εξαλείψω κάθε κινδυνο υγροποιησης στο εσωτερικό του pc! Βέβαια ήταν κάτι που το έκανα με ευχαρίστηση και φυσικά κέρδισα σε ησυχία αλλά και λίγο σε απόδοση (535/1120 gpu/ram σε ΑΤΙ Χ800ΧΤ απο 519/1092 που έιχα πριν). Το δευτερο πρόβλημα νομίζω ότι είναι το ότι εκτός των άλλων, απαιτούνται γνώσεις αλλά και εξοπλισμός ψυκτικού μηχανικού!! Για να φτιάξεις ένα τετοιο σύστημα πρέπει να εφοδιαστείς με εργαλεία και αναλώσιμα που δεν έχουν καμμία σχέση με το χώρο των υπολογιστών αρα και με αυτούς που ασχολούνται με υπολογιστές! Τι κόφτες χαλκοσωλήνων, τι οξυγόνα,τι 2ο κομπρεσερ για να κάνεις κενο, τι μπουκάλες με φρεον... Πρωσωπικά έχω αγοράσει εδω και 1.5 μήνα ένα καινούριο condenser και περιμένω πότε θα δεήσει να έρθει καποιος συνάδελφος ψυκτικός απο το εργοστάσιο που εργάζομαι να μου κάνει την αλλαγή! Θα μου πεις γιατί δεν το κάνεις μόνος σου? 1ον διότι δεν θέλω (και δεν έχω...) να ξοδεψω επιπλέον χρήματα για οξυγόνα,φρέον,κομπρεσερ κενού κτλ 2ον διότι ΔΕΝ έχω κάνει ποτέ μου κολήσεις, γεμισματα ,κενα κτλ, αλλά εδώ που τα λέμε δεν μ'ενδιαφέρει και πολύ να γίνω ψυκτικός στα 30μου μόνο και μόνο για να αλλάξω το ριμάδι το condenser!! Τέλος, ακόμα ένας λόγοςγια τον οποίο δεν τολμούν πολλοι να πάνε σε extreme cooling νομίζω ότι είναι και ο φόβος της υγροποιησης. Η παραμικρη αβλεψία ή λάθος στη μόνωση μπορει να σου στοιχίσει καινούριο υπολογιστή έτσι δεν είναι? Ε, αυτό ακριβώς πιστευω ότι είναι ένα ρίσκο που οι περισσότεροι δεν είναι διατεθημένοι να πάρουν. Ελπίζω αυτά που έγραψα να σε βρίσκουν σύμφωνo και να σε βοήθησαν να καταλάβεις γιατί.. "δεν βλέπεις κινηση στο extreme cooling"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkCount Φεβρουάριος 24, 2005 #131 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2005 Ο φίλτατος ikonsgr τα έθεσε πολύ όμορφα.Εγώ θα μείνω στις γνώσεις ψυκτικού μηχανικού που ανέφερε. Κάπου εκεί κολλάω και γω. Μεράκι υπάρχει άφθονο. Όταν δεν κατέχεις από πριν όμως κάτι...θέλει λίγο παραπάνω προσπάθεια.Εντάξει εμένα με αγχώνει να μην ξέρω απο πριν τι παίζει με τα ψυκτικά συστήματα. Θέλω να έχω πλήρη γνώση γύρω από κάτι πριν περάσω στα πρακτικά.Και ακριβώς λόγο του πιθανού κινδύνου μιας τέτοιας κατασκευής,δεν θέλω να πέσω με κλειστά μάτια στα βαθιά νερά.Και επίσης δεν θέλω να κάνω μια αρχή και μετά να περιμένω απο το φόρουμ να μου πουν πως θα κάνω μια κόλληση ας πουμε.Αργά αλλα σταθερά βήματα! Σίγουρα βήματα.Εντάξει έχω τριφτεί και με τις μονώσεις και τις υγροποιήσεις...αλλά δεν έχω αρκετες γνώσεις γύρω από τα ψυκτικά.Αλλοι δεν έχει τύχει να ασχοληθούν με κάποιου έιδους μόνωση καν.Όπως και να το κάνεις...είναι βαθιά νερά τα phasechange.Ο τολμών νικά! λέγαμε.....Βέβαια δειλά δειλά έκανα το 1ο βήμα προς τα κει. Πήρα βιβλία να διαβάσω από ένα φίλο...βέβαια τον τελευταιο καιρό πήζω άσχημα και δεν τα έχω ανοίξει καν. Αλλα το 1ο βήμα έγινε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikonsgr Φεβρουάριος 24, 2005 #132 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2005 Φίλε darkCount, πρωσωπικά έχω δει από κοντά τις διαδικασίες αρκετές φορές (κοψίματα σωλήνων,οξυγονοκόληση,πως κάνεις κενό, γέμισμα,ελεγχος με μανόμετρα πόση πιεση έχεις κτλ) στις προηγουμενες αλλαγές που έχω κάνει,αλλά, πάντα τις εκανε κάποιος άλλος και εγώ κοιτούσα. Σίγουρα δεν είναι και κάτι το φοβερό αλλά όταν δεν έχεις καθόλου πρακτική εμπειρία σε κάτι το σκέφτεσαι 2 φορές. Αλλιώς πέφτεις με τα μούτρα και συνήθως καταλήγεις να πληρώνεις τα... σπασμένα! . Αλλά εκτός από τις γνώσεις και την εμπειρία είναι και το θέμα του κόστους. Δεν είναι μόνο τα υλικά για τον ίδιο τον ψύκτη (το κομπρεσσερ το condenser 1 τανκ και χαλκοσωλήνα). Θέλεις 2ο κομπρεσσερ για το κενό,φρεον,μανόμετρα,οξυγονοκόληση. Όλα αυτά τα εξτρά θέλουν κάποιες 100δες euro επιπλέον . Δηλαδή θα χρειαστεί να πάς και να αγοράσεις ένα κάρρο πράγματα τα οποία θα τα χρησιμοποιήσεις το πολύ 2 φορές και μέτα θα μεινουν πρακτικά άχρηστα (εκτός αν σκέφτεσαι μετά το πρώτο chiller να ανοιξεις βιοτεχνία με ψύκτες! ). Βέβαια η λύση ίσως σ'αυτό είναι να βρεις κάποιον που τα έχει ήδη π.χ κάποιον φίλο ή συνάδελφο ψυκτικό, και να τον αγγαρέψεις για 1-2 φορές που θα χρειαστεί να γίνει η δουλειά. Κι'εγω καπως έτσι ξεκίνησα. Αρχικά είχα βρει έναν έτοιμο ψύκτη, και όταν αργότερα θέλησα ν'αλλάξω το κομπρεσσερ, αγγάρεψα συνάδελφο. Και τώρα με το condenser θα χρειαστεί άλλη μια φορά (ελπίζω και η τελευταια...). Πάντως να ξέρεις ότι υπάρχουν βιοτεχνίες που έχουν έτοιμους ψύκτες με περιπου 300euro οπώτε πέρνεις έναν έτοιμο και το μόνο που θα σε απασχολεί είναι οι μονώσεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
whitewolf Φεβρουάριος 24, 2005 #133 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2005 Ο dark το ειπε σωστα....ο τολμων νικα,και εγω δεν ξερω απο ψυκτικα ουτε ειμαι και κανας εξυπνος αλλα πραγματικα δεν ειναι τιποτα τρομερο...μολις ξεκινησεις θα το δεις.Τωρα οσο για τα εργαλεια ναι....σου μενουν αλλα εργαλεια ειναι δεν τα πετας ,ασε που εχω επισκευασει και 2 ψυγεια και ενα A/C με τις λιγοστες γνωσεις που αποκομισα με το phasechange EDIT: Χρησταρα μια χαρα σε βρισκω με το εργαλειακι... ετοιμαζω και εγω ενα chilleraki πολυ μαζεμενο και εναν καταψυκτη ντουλαπα για το μπαλκονι ( ασχετο)...αλλα δεν εχω και πολυ χρονο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crmaris Φεβρουάριος 24, 2005 #134 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2005 εγώ βασικά κολάω λίγο στο κόστος όλων των εργαλείων που πρέπει να πάρεις και επίσης στο ότι δεν έχω κάποιο να μου δείξει από κοντά τα βασικά. Είναι και το γεγονος ότι μένω επαρχία και άντε βρες υλικά κτλ. Γιαυτό λέω κάποια στιγμή να χτυπήσω ένα prommie used και απλός να το μοντάρω με την βοήθεια πάντα κάποιου γνώστη του αντικειμένου(για να μην το πάρω και στο χέρι). Επίσης με βολεύει αφάνταστα το γεγονός ότι το το prommie έχει και software κτλ για να τσεκάρεις θερμοκρασίες κτλ. Καλή φάση πάντος να ξέρεις και λίγο από ψυκτικά για να κάνεις και κάτι μόνος σου αν χρειαστεί για να μην τρέχεις σε άλλους. Προσωπικά με το που ξελασκάρω λίγο με τις σπουδές , δουλειά κτλ λέω να ασχοληθώ λίγο και με αυτό το άθλημα.Μήπως μπορεί κάποιος παιδιά από εσας που έχετε ηδη ασχοληθεί να βγάλει μια λίστα των εργαλείων που χρειαζόμαστε και το κόστος αυτών. Και επίσης από που θα τα βρούμε αν γίνεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morpheus Φεβρουάριος 24, 2005 #135 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 24, 2005 Σκεφτειτε οτι υπαρχει και η αυξημενη καταναλωση ρεύματος και αρα και αυξημενη εκλυση θερμοτητας στο δωματιο. Εγω το καλοκαιρι κατεβαω το oc οχι γιατι δεν αντεχει το pc αλλα γιατι μου κανει το δωματιο φουρνο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikonsgr Φεβρουάριος 25, 2005 #136 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2005 morpheus, αυτά που αναφέρεις τα είχα όντως ξεχάσει! Αν σκεφτείς ότι ακόμα και 1 κομπρεσσερ 1/5-1/4 με R134 καταναλώνει περίπου 400VA(δηλ. περίπου 4KWh/5ωρο), σκέψου τι ρευμα καιει ειδικά αν έχεις Phase change και χρειάζεται να δουλευει συνέχεια ή αν έχεις μεγαλύτερο ή "πειραγμένο" (R507,R407) ! Θα σου καίει ποιο πολύ απ'το κλιματιστικό! . Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της θερμότητας που αναφέρεις.Χώρις κλιματιστικό, ακόμα και το χειμώνα, η θερμοκρασία δωματίου μετά απο 2-3 ώρες μπορεί να πιάσει κοντά 30c!! Φαντάσου τώρα το καλοκάιρι... Οπώτε κατα τη γνώμη μου, απαραίτητη προυπόθεση για να βάλετε chiller/phase change είναι να έχετε κοντά και κλιματισμό,αλλιώς ή θα πρέπει να βγάλετε τον ψύκτη στο μπαλκόνι, ή να βάλετε μία ταμπέλα στη πόρτα του δωματίου σας: "ΣΑΟΥΝΑ" :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlienHack Φεβρουάριος 25, 2005 #137 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2005 Σωστοι ολοι!! Οσο για το θεμα της σαουνας , Το δωματιο μου ειναι σαουνα εδω και αρκετα χρονια, οποια μορφη ψυξης και να εχεις αν κανεις overclock ολη η υπερβολικη θερμοτητα θα βγει στον αερα στο φιναλε.Ακομα και οταν ειχα σκετο air cooling (a long time ago in a room far far away...) δεν γλυτωνα τους 30+ τον χειμονα. Αλλα και με την υδροψυξη το ιδιο, καθοτι το ψυγειο του αυτοκινητου που ειχα βαλει εβραζε και οι ανεμιστηρες απλος εβγαζαν την ζεστη στον αερα, να μην σας πω οτι το καλοκαιρι ανεβαζα 39-42 μεσα στο δωματιο ενω εξω ειχε 32-33 , εδω τον χειμονα εχω στανταρ πανω 30 και χορισ να εχω θερμανση στο δωματιο , τουλαχιστον κανω οικονομια στο πετρελαιο... Ξεχασα να αναφερω βεβαια οτι εχω 3 PC Overclocked του που**η οποτε λογικο... Και το chiller που εβαλα εδω και μια εβδομαδα δεν τα εκανε πολυ χειροτερα τα πραγματα , για την ακριβια ισος και να τα καλυτερεψε, καθοτι συμβαινει το εξης παραδοξο, η επιστροφη του φρεον στον κομπρεσσορα ειναι παγωμενη , πιανει και παγο (αναλογος το φορτο του CPU) μεχρι 5 cm πριν τον κομπρεσσορα, οι ανεμιστηρες που εχω στο στοιχειο ειναι απτην εξω μερια και φυσανε προσ τον κοπρεσσορα και την επιστροφη, οποτε επειδη η επιστροφη ειναι παγωμενη ο αερας που βγενει απο πισω ειναι παγωμενος και ετσι δροσιζει το δωματιο, απτην αλλη αυτο ακυρωνεται απο μονο του καθοτι ο κομπρεσσορας ειναι στοθς 40+ αλλα τουλαχιστον εξισοροπουνται τα πραγματα...:clap: Link to comment Share on other sites More sharing options...
morpheus Φεβρουάριος 25, 2005 #138 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2005 Φιλε ειναι θεμα διατηρησης ενεργειας και θερμοδυναμικης. Τα συστηματα ψυξης εχουν ενα συντελεστη συμπεριφορας γυρω στο 2-2.5 που σημαινει οτι για να τραβηξουν 100W απο τη CPU θα καψει γυρα στα 50W αυτο. οποτε στο δωματιο αντι για 100 θα βγουν 150 W και θα καταναλωσεις αντιστοιχα περισσοτερο ρευμα.Αυτο που θα εκανα εγω αν δε βαριομουν και πραγματικα δε με εφτανε η ταχυτητα του υπολογιστη μου θα ηταν ενα μεγαλο ψυγειο στο μπαλκονι για το wc Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipro5 Φεβρουάριος 25, 2005 #139 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2005 Αρχική απάντηση από ikonsgr [Σήμερα, στις 08:40] morpheus, αυτά που αναφέρεις τα είχα όντως ξεχάσει! Αν σκεφτείς ότι ακόμα και 1 κομπρεσσερ 1/5-1/4 με R134 καταναλώνει περίπου 400VA(δηλ. περίπου 4KWh/5ωρο), σκέψου τι ρευμα καιει ειδικά αν έχεις Phase change και χρειάζεται να δουλευει συνέχεια ή αν έχεις μεγαλύτερο ή "πειραγμένο" (R507,R407) ! Θα σου καίει ποιο πολύ απ'το κλιματιστικό! . Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της θερμότητας που αναφέρεις.Χώρις κλιματιστικό, ακόμα και το χειμώνα, η θερμοκρασία δωματίου μετά απο 2-3 ώρες μπορεί να πιάσει κοντά 30c!! Φαντάσου τώρα το καλοκάιρι... Οπώτε κατα τη γνώμη μου, απαραίτητη προυπόθεση για να βάλετε chiller/phase change είναι να έχετε κοντά και κλιματισμό,αλλιώς ή θα πρέπει να βγάλετε τον ψύκτη στο μπαλκόνι, ή να βάλετε μία ταμπέλα στη πόρτα του δωματίου σας: "ΣΑΟΥΝΑ" :D Αυτό με τις καταναλώσεις δεν είναι ακριβώς έτσι.........Ένα κομπρεσέρ 1/3 ΚΑΙ με R507 ΚΑΙ ΜΑΖΙ με τους ανεμιστήρες καταναλώνει περίπου 300Watts/h - τα 1/4 και 1/5 που λές, πολύ λιγότερο - , για 5 ώρες που λές καταναλώνει περίπου 1500Watts - 1.5KW - ’ρα περί τα 45ΚW το μήνα για 5 ώρες κάθε μέρα.......’ΡΑ 1500 ΔΡΧ. το μήνα για phase change ΔΕ νομίζω ότι είναι και κάτι τραγικό ΟΥΤΕ για ένα παλικάρι που παίρνει χαρτζηλίκι ακόμα..... Επίσης η θερμοκρασία του δωματίου άντε να ανέβει 1 - 3 βαθμούς ΜΑΧ ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikonsgr Φεβρουάριος 25, 2005 #140 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 25, 2005 Φίλε hipro5 μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο ωραία οπως τα λες, αλλά δυστηχώς δεν είναι. Θα πρόσεξες ότι αναφέρομαι σε VA και οχι σε watt καθαρής ισχύος. Αν και προκειται ουσιαστικά για την ίδια μονάδα (Volt * Ampere=Watt) είθισται να χρησιμοποιούμε το VA για την πραγματικη ισχύ και τα Watt για την ωφέλιμη.Για την απόδοση του συστήματος έχει σημασία αυτό που λες. Για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατανάλωση ρευματος (οπως και για τις θερμικές απώλειες)όμως, έχει σημασία το VA. Ο λογος είναι ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ συσκευή που να έχει ισχύ(και συνεπώς κατανάλωση ενεργειας) όση είναι και η ωφέλιμη. ΠΑΝΤΟΤΕ έχεις θερμικές απώλειες,και στην περίπτωση των κινητήρων (οπως τα κομπρεσσερ) είναι και πολύ μεγάλη. Και για να μην μιλάμε θεωριτικά αλλά με χειροπιαστά νουμερα να σου αναφέρω το εξής. Εχω ένα κομπρεσσερ 1/4=736/4=184watt ωφέλιμης ισχύος. Επειδή τυγχάνει να έχω μία αμπεροτσιμπιδα μπόρεσα να μετρήσω ποσα Αmp. τραβάει το μοτερ όταν δουλέυει. Η τιμές που έπερνα ήταν γύρω στα 1.8Α δηλ. 220volt * 1.8 A=396VA(watt) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ κατανάλωσης!. Δηλαδή για να πάρω 186watt ωφέλιμη ισχύ η πραγματική ισχύς είναι σχεδόν 400watt!! Να σημειώσω επίσης ότι το ρευμα που τραβάει ένα κομπρεσσερ είναι ανάλογο και της πίεσης του φρέον που κυκλοφορεί. Οσο μεγαλύτερη η πίεση τόσο περισσότερο "ζορίζεται" το μοτερ και "τραβάει" περισσότερο ρευμα. Η πίεση του φρεον αυξάνεται με την θερμοκρασία(P(πίεση)*V(ογκος)=c*T(θερμ.) νόμος θερμοδυναμικής αερίων) . Οταν π.χ. έχω χαμηλά τον ανεμηστήρα του condenser και ο ψύκτης δουλεύει πολλή ώρα, το ψυκτικό υγρό αρχίζει να θερμαίνεται με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η πίεση που με τη σειρά του ανεβάζει την κατανάλωση ρεύματος. Αυξηση της πίεσης έχεις επίσης, και όταν χρησιμοποιείς "Χοντρο" φρέον όπως το R507. Ολα αυτα που γράφω δε, τα έχω επιβεβαιώσει ΚΑΙ πειραματικά. Για παράδειγμα όταν μοτερ+φρεον ανέβαζαν θερμ. ύστερα από πολύωρη λειτουργία, η κατανάλωση ρευματος ανέβαινε από το 1.8 στα 2Α+ (=440watt!). ’ρα για το παράδειγμα που ανέφερες ένα μοτερ 1/3hp=736/3=245watt ΩΦΕΛΙΜΗΣ ισχύως καταναλώνει πραγματικά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα διπλά (είδες ότι στο δικό μου π.χ. για 185watt το μοτερ έτρωγε σχεδόν 400!!).Αμα δε το έχεις και με R507 τότε φοβάμαι ότι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύς σου μπορει να ξεπερνά και τα 600watt! Όλα οσα ανέφερα παραπάνω αφορουν την ΙΣΧΥ. Πάμε τώρα στην κατανάλωση ενέργειας. Καταρχάς μου φαίνεται οτι έχεις μπερδεψει λιγο τις μονάδες φίλε hipro. Μία συσκευή που έχει ισχυ 300watt σημαίνει ότι καταναλώνει 300joule ενέργειας το δευτερόλεπτο. Το watt είναι μονάδα ισχύως (δηλ. ενεργεια/μονάδα χρόνου) . watt/h που γράφεις δεν υπάρχει ως μονάδα κατανάλωσης ενεργειας. Για να τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: H μονάδα που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ είναι η 1 Κwh= Πόση ενέργεια ξοδευει μία συσκευή με ισχύ 1000watt σε μία ωρα λειτουργίας. Για ένα σύστημα με 1/3 μοτερ και r507 αυτό είναι περίπου 0.6Κwh(αφού έχιε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ισχύ περίπου 600watt οπως ανέφερα παραπάνω) *5ώρες=3Κwh ημερησίως. Αυτό επί 30 μέρες, μας κάνει 90Kwh το μήνα και επι 2 =180 ΚWh σε κάθε λογαριασμό ΕΠΙΠΛΕΟΝ, και αυτά ΜΟΝΟ για τον ψύκτη! Είμαι σιγουρος ότι αν δεις τον λογαριασμο της ΔΕΗ θα διαπιστώσεις οτι αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο νουμερο. Για παραδειγμα στο σπίτι μου ξοδευω 800-100Κwh το δίμηνο άρα οι 180Κwh είναι περιπου το 20% της συνολικής κατανάλωσης ρέυματος! Βεβαια εγω έχω ψύκτη και οχι Phase change που λειτουργει με θερμοστάτη οπώτε για τις 5 ώρες η κατανάλωση είναι λιγότερη από την μισή, αφού τον περισσοτερο χρόνο ο ψύκτης δεν λειτουργεί. Τώρα, όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Μας λες φίλε hipro5, ότι ένα μοτερ σου την ανεβάζει ΤΟ ΠΟΛΥ 3 βαθμούς. Επετρεψέ μου αν θέλεις, να σου πω τι γίνεται στο δωματιο μου. Εχω λοιπόν ένα δωμάτιο 4Χ3 μέτρα ΧΩΡΙΣ καλοριφερ. Με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 10c,έχω αρχικά θερμ. δωματίου περίπου 21c. Υστερα από 2 ώρες λειτουργίας του υπολογιστή (που σημαίνει γύρω στα 50 λεπτά λειτ. ψύκτη) η θερμοκρασία έχει ανέβει στους 24-25. Ύστερα από άλλες 2 ώρες έχει φτάσει τους 27! .Τις τελευταίες μέρες που έξω έχει σχετικά ζέστη (15c) ξεκινάω με θερμ. δωματίου 22-23 και σε 3 ωρες έχει ανέβει στους 28! Σκέψου να είχα Phase change δηλαδή... Βεβαια εδώ πρεπει να πω ότι δεν ειναι μόνο ο ψύκτης που θερμαίνει αλλά τα φώτα που ανάβω στο δωμάτιο, ο υπολογιστής ακόμα και εγώ εκλειω θερμοτητα που ζεσταινει σιγά,σιγά τον χώρο. Όταν όμως λειτουργεί ο ψύκτης η αυξηση της θερμοκρασίας είναι 2 φορές ποιο γρήγορη ενώ τελικά ισσοροπεί τουλάχιστον σε 3-4 βαθμους παραπάνω απ'ότι χωρίς τον ψύκτη! Το καλοκαίρι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να κάτσω στο δωμάτιο παραπάνω από 2 ώρες με τον ψύκτη σε λειτουργία, χωρίς κλιματιστικό. Μία φορά που το άφησα για 4-5 ώρες γύρισα και βρήκα θερμ. δωματίου 36c όταν έξω είχε 30!! Υ.γ ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με το μέγεθος της απάντησής μου,αλλά όταν λες κάτι πρέπει να το τεκμηριώνεις κιόλας έτσι δεν είναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.