Jump to content

Chiller? Πως φτιαχνεται? (56k warning)

unseen

Recommended Posts

• Replies 200
  • Created
  • Last Reply

http://www.obiat.com.au/chy_model_700_thermometer.htm

μερικες info.

Απο πολωνια αγοραστηκαν και η τιμη ~65€ το ενα μαζι με τα μεταφορικα και τα εξοδα τραπεζης. Ηταν οτι πιο φτηνο βρηκα που να μετραει κατω απο -50c.

Κουκλι δεν ειναι? Μετραει παρα πολυ γρηγορα. 2,5 φορες το δευτερολεπτο!

post-60-1416071505,6784_thumb.jpg

Αρχική απάντηση από unseen [31-12-2004 10:43]

συνεχιζουμε... Κατασκευη ενος πολυ μικρου fanbus. Το συγκεκριμενο με μια ψυκτρουλα στον τρανζιστορακι μπορει να σηκωσει 2 12αρηδες (~700ma).

Χρησταρα το εφτιαξα και εγω και καταφερε να δουλεψει κανα 5λεπτο εναν 12αρι 0.6Α πριν το τραντζιστορακι γινει καρβουνο.....να βαλω πιο μεγαλο?και τι?:OT:

στο τρανζιστορακι εβαλα μια μικρη ψυκτρουλα και το δοκιμασα κανα δυο ωρες με δυο δωδεκαρηδες των 0,37Α. Θα ψαξω για κανενα αλλο και θα σου πω... μηπως ετυχε στο τρανζιστορακι? Ο κατασκευαστης μου φαινεται λεει οτι σηκωνει μεχρι 0,5Α

λοιπον πρωτη δοκιμη... :)

Χρησιμοποιω σαν σημειο αναφορας παντα τα 4ghz.

Εβαλα το σενσορα του θερμομετρου στο heatsprider του επεξεργαστη.

Εδω ειμαστε στα idle. Το υγρο ειναι περιπου -20.

post-60-1416071510,0133_thumb.jpg

τελος παντων οπως και αν πατησε καλα πηγε. Δεν ειχα και φρεον να συμπληρωσω... οποτε ειμαι σιγουρος οτι 3,2@4@1,45vcore θα εχω γυρω στους -6 με -8 σε full load.

Θα γινουν και αλλες δοκιμες βεβαια... οποτε θα εχουμε καλυτερα συμπερασματα.

:hi:

post-60-1416071510,8299_thumb.jpg

Αρχική απάντηση από whitewolf [Χθες, στις 23:56]

Χρησταρα το εφτιαξα και εγω και καταφερε να δουλεψει κανα 5λεπτο εναν 12αρι 0.6Α πριν το τραντζιστορακι γινει καρβουνο.....να βαλω πιο μεγαλο?και τι?:OT:

Βάλε ένα BD241 με μιά ψυκρούλα και θα είσαι ΟΚ γιά καμμιά 3Α+ ....... ;)

Xαιρετώ τους μερακλήδες της παρέας. Φίλε unseen πραγματικά εντυπωσιακό! Επειδή τυγχάνει να έχω ένα hand made chiller και ο ιδιος εδω και 1.,5 χρόνο περίπου,θα ήθελα να σε ρωτήσω κάπoια πράγματα. Καταρχάς το σύστημα που έχω προήλθε από έναν τροποποιημένο ψύκτη νερού(ξέρεις εκείνους με το βρυσάκι... :) ) με αλλαγμένο μοτερ της lunite 1/4hp (1380Y) με R134a. Θα ήθελα λοιπόν να μου πεις τη γνώμη σου για κάποια πράγματα.

1) Οταν δουλευει το μοτερ βγάζει ένα βουητό το οποίο είναι μεν χαμηλής έντασης αλλά μετά από καποια ώρα (και όταν έχω ησυχία στο δωμάτιο) γίνεται λίγο ενοχλητικό. Λες επειδή είναι 1/4 ,γι'αυτό να ακούγεται έτσι?Αν και έχω όλη την κατασκευή με διπλή ηχομώνωση δυστηχώς το βουητό ακούγεται!

2) Είχα δοκιμάσει πριν από καιρό να βάλω καθαρό αντιψυκτικό στο κύκλωμα αλλά το αντιψυκτικό ήταν αδύνατο να κατέβει κάτω από τους -7,-8 βαθμούς, με κλειστό το pc(τώρα το δουλέυω με θερμοστάτη από 1 έως 6 βαθμούς περίπου). Επίσης η θερμοκρασία του μοτέρ ανέβαινε μέχρι και τους 62βαθμούς(έχω βάλει αισθητήρα πάνω στο καφαλι του μοτερ...)!

3)Το condenser που έχω είναι αυτό που είχε ο ψύκτης με 25Χ25cm και 3-4 πόνους πάχος. Μπορώ να βάλω κάποιο σαν το δικό σου και πόσο θα επηρέασει τις επιδόσεις του μοτερ?

4) Το είδος του αερίου τι ρόλο παίζει στη απόδοση του μοτερ, και πως σχετίζεται με την ισχύ του? Π.χ το δικό μου που είναι 1/4 με r134 τι διαφορά έχει απο το δικό σου που είναι 1/5 με r404?

που χαθηκες εσυ.... ?

1) Το βουητο αρχιζει να ακουγεται οταν μαλλον ζοριζεται περισσοτερο ο συμπιεστης. Λογικο ειναι. Οσο περισσοτερο το ζοριζεις τοσο περισσοτερο ακουγεται.

2) Δεν ξερω τι τανκ εχεις και δεν μπορω να σου πω οτι -7 με -8 που ειχες ηταν καλα η ασχημα αλλα για 134 δεν μου φαινεται πολυ παραξενο. Μεχρι 60-65 καλα εισαι. Βεβαια οσο χαμηλοτερα τοσο καλυτερα.

3)Το condeser σου ειναι μια χαρα και δεν χρειαζεται να το αλλαξεις.

4)Σαν ισχυ ειναι περιπου τα ιδια αλλα το αεριο παιζει μεγααααλο ρολο. Στην επομενη αναθμιση σου παρε μοτερ για 404 και βαλε ή 404 ή 507.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.