Jump to content

Chiller? Πως φτιαχνεται? (56k warning)

unseen

Recommended Posts

ikonsgr δε μας κουρασες καθολου και απο τη στιγμη που εχεις κανει μετρησεις παμε πασσο

το ρεσουμε της υποθεσης πιστευω οτι ειναι αυτο

" Αυτό επί 30 μέρες, μας κάνει 90Kwh το μήνα και επι 2 =180 ΚWh σε κάθε λογαριασμό ΕΠΙΠΛΕΟΝ"

Hipro

"45ΚW το μήνα για 5 ώρες κάθε μέρα.......’ΡΑ 1500 ΔΡ"

αρα με την απλη μεθοδο των 3ων εχουμε γυρω στα 20 το διμηνο επιπλεον σε καθε λογαριασμο της ΔΕΗ....

• Replies 200
  • Created
  • Last Reply

εγω πραγματικα κουραστηκα απο την ολη κουβεντα.....σορρυ ,ολα τα γυρω γυρω ειναι απλα οδοντοκρεμες,θες να φτασεις το εργαλειο σου στα ορια?φτιαχνεις η αγοραζεις direct die η τσιλερ

sorry αλλα για να παρω τα αποτελεσματα που θελω δεν χαμπαριαζω τιποτα :)...σωστος?

αλλιως με μια υδροψυξουλα εισαι κουτσα κουτσα οκ.

Η διακριση σε ωφελιμη η καταναλισκώμενη ισχυ δεν εχει νόημα στην περίπτωση μας αφου και η "ωφελιμη" τελικα ως ζεστη στο δωματιο θα βγει, απλα θα περασει πρωτα απο το αεριο. Οπότε υπολογίζουμε απλά περιπου τα διπλασια απο την ονομαστικη του μοτερ.

Γενικα παντως η phase change ψυξη δεν νομιζω οτι εχει τη χρηστικοτητα του wc η ακομα χειροτερα του air cooling. Εγω πχ έχω ανοιχτο το pc 10-12 ωρες τη μερα και κυριως σερφαρω. Γιατι να καιω +400W ετσι για πλάκα; Κατι απλα που μπορώ να σκεφτώ ειναι wc με περιστασιακη ψυξη του νερου με chiller για benchmarking. (ελεγχέμενο ίσως με θερμοστάτη)

Τελικά είναι ίσως πιο χρηστικο και στα ιδια λεφτα να παρεις ενα δευτερο pc στο οποια θα κανεις πχ το encoding και οτι αλλα βαρια πραματα κανεις ωστε να εχεις το 1ο ελευθερο χωρις να χρειαζεται να ειναι κτηνος.

Morfeus σε βρησκω σωστο σε θεματα οικονομιας. :T:

Η λογικη σου δεν ειναι λαθος, απλος οι περισσοτεροι που το γυρναμε σε chiller ή direct die ειναι για να λιωσουμε το μηχανημα, και δεν υπολογιζουμε κοστος. αλλιος εξαρχης δεν θα καναμε τετοιες επενδυσεις (150 E ελαχιστα για Chiller και παραπανω για direct).

Για μενα π.χ. το θεμα με την ζεστη στο δωματιο ειναι ποιο συμαντικο αποτι τα 20 ευρο το διμηνο στο ρευμα... Απτην αλλη οπως ειπα, ετσι κιαλιος η ζεστη απο τον υπολογιστη μας πρεπει καπος να βγει στο περιβαλον. Ειτε me aircooling, me watercooling, chiller ή DirectDie, απλος στα 2 τελευταια για να ριξεις σε subambient θερμοκρασιες το μηχανημα χρισημοποιεις ρευμα (μεσο του κομπρεσορα) και αρα εξτρα απωλειες σε θερμοτητα που επιβαρινουν το περιβαλον.

Τα λογια σου με εβαλαν σε σκεψεις παντος.. Φανταστειτε ενα συστημα υδροψυξης σθνδεδεμενο και σε waterchiller με την καταλληλη συνδεσμολογια θα μπορουσες με 2 βαλβιδες να κανεις το νερο reroute ειτε στο απλο ψυγειο της υδροψυξης για απλη χρηση του υπολογιστη χορις πολυ OC ειτε στο waterchiller για extreme OC... καλη φαση... :shifty:

Αυτο που εχω σκεφτει εγω ειναι ενα κανονικο wc με tank που να εχει μια επιπλεον αντλια η οποια θα κυκλοφορει το νερο στο chiller. Επιπλεον αν η θερμοκρασια του νερου ειναι χαμηλοτερη του περιβαλλοντος να παρακαμπτεται το ψυγειο. Αυτο μπορει να γινει με ηλεκτροβανα και θερμοστατη η με ξεχωριστο κυκλωμα με δικη του αντλια για το ψυγειο.

κατι τετοιο ελεγα και εγω αλλα οχι αυτοματο, χειροκινητη αλαγη, βασικα δεν χρειαζεται δευτερη αντλια, θα εχεις παραλληλα το απλο ψυγειο και το τανκ του chiller και αναλογα με τις θεσεις της βανας θα το γυρνας σε ενα απτα δυο. Αν το θελεις και αυτοματο βαλε ηλεκτροβανες

Ωραια ολα αυτα που λετε. Οποιος θελει να ασχοληθει με phase change ειμαι διατεθημενος μιας που εχω τα εργαλεια να συναρμολογησω ΜΟΝΟ το μηχανημα και ο ιδιοκτητης να κανει ολα τα αλλα οπως ανεμηστηρες, μονωσεις, κουτι, λαμπες..μπλα μπλα... Για αυτα δεν χρειαζονται ουτε μανομετρα ουτε μπουκαλες.. και αναλογως πως πιανουν τα χερια του καθενος θα εχει και τα αποτελεσματα...

unseen,πότε μπορείς να περάσεις απ'το σπίτι μου να βάλουμε αυτό το ριμάδι το condenser που έχω πάρει εδω και 1.5 μήνα, γιατί αν περιμένω απ'τον συνάδελφό μου ψυκτικό,βλέπω να πιάνουμε πάσχα! :D .

Υ.γ Αλήθεια,πόσο χρεωνείς την ώρα? :)

Αρχική απάντηση από morpheus

Η διακριση σε ωφελιμη η καταναλισκώμενη ισχυ δεν εχει νόημα στην περίπτωση μας αφου και η "ωφελιμη" τελικα ως ζεστη στο δωματιο θα βγει, απλα θα περασει πρωτα απο το αεριο. Οπότε υπολογίζουμε απλά περιπου τα διπλασια απο την ονομαστικη του μοτερ.

Έτσι όπως τα λες είναι φίλε morpheus, την ανάλυση που έκανα παραπάνω όμως, την έκανα για να αιτιολογήσω γιατί ένα μοτερ με ονομαστική ισχύ Α στην πράξη έχει υπερδιπλάσια ισχυ! Η "ωφέλιμη"ισχυς στην προκειμένη περίπτωση μας δίνει την ταχύτητα ψύξης π.χ. το 1/4hp μοτερ μπορεί να "τραβάει" 185joule το δευτερόλεπτο είτε από το νερό είτε από τον επεξεργαστή απευθείας. ΑΛΛΑ για να το κάνει αυτό,συνολικά εκλειει 400joule το δευτ/το στον αέρα, φυσικά ώς θερμότητα!

Αυτό που λέτε πάντως γίνεται πολύ έυκολα με έναν ψύκτη που δεν τον δουλευεις συνέχεια, αλλά με θερμοστάτη. Π.χ εγώ εχω ρυθμιζόμενο θερμοστάτη που μπορει να ανοιγοκλείνει τον ψύκτη σε θερμοκρασίες μέχρι και 10c-15c, οπώτε όταν θέλεις πολύωρη λειτουργία χωρίς ζέστη και κατανάλωση το βάζεις στο ποιο "ζεστό". Οταν θέλεις max απόδοση γυρνάς το κουμπι τέρμα από την άλλη και ο ψύκτης δουλεύει συνέχεια!

unseen το ξέχασα , μόλις πριν λιγο είδα τον eleven και μου είπε, περαστικά και καλή ανάρρωση! Ο.κ. εδώ περίμενα μήνες,στις λίγες μέρες θα κολήσουμε? Πότε περίπου το υπολογίζεις,όχι τίποτ'αλλο να μη σε πρίζω κάθε μέρα:

"σημερά μπορείς?,ά, καλά,μήπως αύριο?",

"σημερά μπορείς?,ά, καλά,μήπως αύριο?",

"σημερά μπορείς?,ά, καλά,μήπως αύριο?".....

:D

Να είδες...αυτα μου κάνεις Aφαντε και με στεναχωράς!! Δεν εισαι εδώ κάτω (ή δεν είμαι εγώ εκεί πάνω) να κάτσουμε να φτιάξουμε μια ΤσιλεροΠελτιεροΜπόμπα να τους πάρουμε και τις ζαρτιέρες!!!!

Βέβαια ετσι που λες ότι συναρμολογείς εσυ το μηχάνημα και ο ιδιοκτήτης τα υπόλοιπα (που είναι και μηδαμινά), τι νόημα έχει;

Που είναι η πλάκα στο όλο θέμα; Που η χαρα της δημιουργίας;

Θα γίνεις εσύ τυραμόλα να το φτιάξεις σε όλους και μετά λόγο της αρχικής έλλειψης γνώσεων τους...θα πρήζουν εσένα για ψύλλου πήδημα.Τι ωραία?!?!

Aσε που θα φρικάρεις και συ και θα πάρεις τα βουνα και μετα τέλος τα phase....

Όχι και η καλύτερη ιδέα που είχες ποτέ...μπορώ να πω

Loll... ενταξει οσο μπορω θα βοηθησω.. εννοειτε οτι δεν θα γινω τυραμολας...

Βασικα το να στησω το συστημα μου φαινεται ευκολο. Τα υπολοιπα ειναι το παιδεμα. Δεστο σαν το αυτοκινητο. Εγω σου δινω εναν τουρμπατο κινητηρα. Βαλτον σε οποιο αμαξι θες :)

• 3 months later...

ρε παιδια τελικα ποσο ρευμα καιει ο συμπιεστης?ποιος εχει δικιο?γιατι αν εχει δικιο ο ikonsgr οτι δηλαδη ειναι 180 ΚWh σε καθε λογαργιασμο για μεσο ορο λειτουργιας 5 ωρες την ημερα ειναι 14 ευρω σε καθε λογαριασμο,αρα για 10 ωρες την ημερα που πιστευω οτι αν κανεις download πολυ ειναι λογικο μεσο ορο,μιλαμε για 28 ευρω,ειναι αρκετα πιστευω.καποιος που να ειναι σιγουρος για την καταναλωση?

Φίλε ZUL χοντρικά για να υπολογίσεις πόσο σου κοστίζει η λειτουργία ενός κομπρεσερ με ονομαστική ισχύ Χ watt (αν είναι σε hp οπως στα κομπρεσερ το μετατρέπεις εύκολα αφού 1hp=736watt) κάνε το εξής:

(2 * X )

--------- * (ώρες λειτουργίας/ημέρα)*60 μέρες = πόσες Κwh σου "καίει" το δίμηνο.

1000

Πολλαπλασίασε αυτό που θα βρείς με την μέση τιμή ανά Κwh που αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και θα έχεις το κόστος λειτουργίας.

@zul αδερφε τοτε το chiller δεν κανει για σενα. Ειναι υπερβολη να βαλεις chiller σε μηχανημα που το εχεις για να κατεβαζει 10 ωρες. Καλυτερα φτιαξε ενα μικρο pcακι για να κατεβαζεις με τα χρηματα που θα εδινες για το chiller και αργοτερα το ξανασκεφτεσε.

Παιδιά καλησπέρα,

δύο ερωτήσεις? Για το chiller τί waterblock και τί σωλήνες χρησιμοποιήτε? Τιμή?

Και 2. μπορώ να πάρω τον μηχανισμό ενός ψυγείου έτσι όπως είναι και να βάλω ένα waterblock. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η θερμοκρασία και με 0 βαθμούς ok είμαι!

• 2 months later...

Θα το ξεθαψω παλι και θα ρωτησω, κατι ψιλο ασχετο... :o

Ειδα πριν οτι εφτιαξες τον evap.

Μετα εκανες τεστ για διαροες αφου το ειχες κολισει...

Αν τελικα ειχες διαροες τι θα εκανες???? :slap: :slap:

Πεταμα και καινουργιο?:o

ok1gr το ειχα ρωτησει και εγω αυτο.... :p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.