Jump to content

Chiller? Πως φτιαχνεται? (56k warning)

unseen

Recommended Posts

Aπό τότε που το έστησα πρόπερσυ το φθινόπωρο, δεν ξανασχολήθηκα. Από την άλλη, έβαλα πριν 1 χρόνο και adsl, μετά πιάστηκα με μετατροπές και βελτιώσεις στο αυτοκίνητο,οπώτε η συμμετοχή σε forum για pc ,ψύκτες και τα τοιαυτα μπήκαν λίγο σε 2η μοίρα! :)

Τώρα τελευταία,επειδή πέρασε και πολύς καιρός αλλά λόγω και μίας συνομιλίας με τον eleven πρόσφατα, μ'εβαλε ιδεες για phase change (α,ρε μιχάλη όλο ιδεες μας βάζεις! :) ),οπώτε είπα ν'αρχίσω να το ψάχνω πάλι.

Λοιπόν για να καταλάβεις, το τάνκ μου είναι χωρητικότητας περίπου 6 λίτρων με θερμομόνωση πολυουρεθάνης πάχους περίπου 10cm οπώτε το τάνκ μου είναι μία βαρέλα μισόμέτρο μήκος και περίπου 35cm διάμετρο!!! Η αντλία μου είναι μέσα σε μικρό ταπερ το οποίο είναι φασκιωμένο με 4-5 στρώματα armaflex, ενώ η περιοχή γύρω και κάτω από το μπλοκ,το ίδιο το μπλοκ οπως και όλες οι σωληνώσεις είναι μονωμένες! Το condenser τώρα, έχει έναν ανεμηστήρα 220v του οποίου ελέγχω τις στροφές με ένα dimmer. Οταν το λειτουργώ σε πλήρη ταχύτητα μπορεί το μοτερ να δουλευει συνεχώς χωρίς θερμοστάτη αλλά σου πέρνει το κεφάλι! :) Αν χαμηλώσω την ταχύτητα, τότε ανεβάζει θερμοκρασία πάνω απο 70 μετά απο 40-50 λεπτά λειτουργίας. Οπώτε έκανα το εξής: έβαλα έναν θερμοστάτη και χαμηλωσα τις στροφές του ανεμηστήρα. Ετσι το μοτέρ δουλευει περίπου 20λεπτα την ώρα,και δεν προλαβαίνει να ανεβάσει θερμοκρασία ακόμα και με χαμηλές στροφές. Εσύ το έχεις δοκιμάσει για αρκετές ώρες συνεχούς λειτουργίας με ανοιχτό τον υπολογιστή να δεις αν ανεβάζει σιγά,σιγά θερμοκρασία το μοτερ και αν αρχίζει να βγάζει παραπάνω βουητό? (έχω την εντύπωση ότι όταν θερμένεται πολύ το μοτερ βουίζει περισσότερο). Πάντως επειδή μ'εβαλες σε πειρασμό, σήμερα θα το βάλω για κανα 3ωρο να δουλευει συνέχεια (με full στροφές του ανεμηστήρα βέβαια) να δω πόσο θα ζοριστεί και πόσο μπορέι να μου κατεβάσει τη θερμ. της cpu (τώρα με νερό/αντιψυκτικό 1-6 έχω cpu απο 10-20βαθμούς Και 21-22 max full load) .

Y.γ Πήρα τηλ. από εκεί που είχα πάρει το συμπιεστή (ΤΕΨΕ στ.τάττη 5 στο κέντρο 267118 έχει ότι θέλετε για ψύξη-κλιματισμό) και μου είπαν ότι το μικρότερο μοτερ που να πέρνει R404 είναι 3/8hp! Το οποίο βεβαίως είναι και ακριβό και βγάζει αρκετό θόρυβο (οσο μεγαλύτερο τόσο ποιο θορυβώδες) αλλά νομίζω ότι παραείναι "γαϊδούρι" για την δουλειά που το θέλουμε (3/8hp=276watt ισχύς ψύξης παραείναι πολύ,εκτός αν θέλεις να ψύξεις 2-3 prescott μαζί! :) ) Σε 1/5 και 1/4 μου είπαν ότι δεν υπάρχει, το r404 μπαίνει μόνο σε μεγάλης ισχύος μοτερ. Τον ρώτησα αν μπαίνει το r404 σε μικρό και μου είπε ότι αν το κάνω πολύ γρήγορα θα χρειαστώ καινούριο μοτερ! Εσύ πως έβαλες r404 σε 1/5hp?

• 3 weeks later...
  • Replies 200
  • Created
  • Last Reply

Ερωτηση-ιδεα:

Αν στο τανκ βαλουμε 2 εβαπορατορs (διπλο συστημα phase change) δεν θα μας δοσει χαμηλες θερμοκρασιες,κοντα στα επιπεδα του direct system?

Γιατι το λεω αυτο....φανταστειτε ενα τετοιο συστημα με εναν 1/4-1/5 κομπρεσορ να δουλευει αθορυβα για το pc οταν ειναι σε νορμαλ ταχυτητες και εναν 2ο 1/3-3/5 κομπρεσορ να τον βαζουμε σε λειτουργια παραλληλα με τον πρωτο ,οταν θελουμε ακομα πιο χαμηλες θερμοκρασιες για extreme overclock...Ετσι θα εχουμε 2 σε ενα : αθορυβο pc για 24ωρη χρηση και high overclocked pc για να κανουμε την κ.... μας οταν γουσταρουμε

:)

LOL...εχεις δικιο...με το θερμοστατη χαμηλωνεις οσο θελεις την λειτουργια του κομπρεσορ(πχ στο 60%) οποτε και τον θορυβο που παραγει, η ανοιγει και κλεινει αναλογα με την θερμοκρασια του νερου;υπαρχει τροπος να χαμηλωνεις οσο θελεις την λειτουργια του κομπρεσορ ετσι ωστε σε DD system να περιωρισεις θορυβο και καταναλωση ρευματος για χρηση του ιδιου pc και για 24ωρη χρηση;

Thanks Χρηστο

Toυ λες στο θερμοστατη να ανοιγει ας πουμε οταν φτασει το υγρο στους -10. Δεν ειναι τιποτα δυσκολο....

Υπαρχει αλλα δεν θα σου χωρεσει σε ενα κουτι του στυλ prommy για να το υλοποιησεις. Ετσι το κανει ο chilly1 στα cascade που φτιαχνει.

Απο την εμπειρια σου πανω στο αντικειμενο,ποση ειναι πανω κατω η διαφορα σε επιδοσεις αναμεσα σε ενα Chiller και ενα DD με τα ιδια χαρακτηριστικα(ton aspera 3/8 πχ που χρησιμοποιεις), σε θερμοκρασιες,overclockability της cpu και χρονου μεγιστης αποδοσης του συστηματος;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.