Jump to content

Αγορά μίας οθόνης 1440p+ (QHD, UHD 4K) ή δύο 1080p (FHD);

tragikos

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

αποφάσισα να κάνω στον εαυτό μου κάποια δώρα αναβαθμίζοντας το PC από τη μία και αγοράζοντας οθόνη/ες από την άλλη.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό τα ζητούμενα μου είναι:

• Χρήση για προγραμματισμό
  • Χρήση για gaming 1080p προς το παρόν τουλάχιστον (στη φάση αυτή θα τρέχει μία 7970 GHz Edition)
  • Futureproof για τα επόμενα 5 χρόνια
  • Δε με απασχολούν οι USB αλλά δε θα με χαλούσαν
  • Δεν τρελαίνομαι για τους τύπους σύνδεσης, υποθέτω στη χειρότερη καλύπτομαι με adaptors
  • Το budget μου δε θα περάσει σίγουρα τα 500€ αλλά πάντα ψάχνω για το καλύτερο VFM οπότε δε σημαίνει ότι θέλω να το εξαντλήσω

Προς το παρόν είμαι με μία LG 20'' L206WTQ-SF WIDE SILVER με ανάλυση 1680x1050 και έχει αντέξει καλά από το 2007 που αγοράστηκε. Με δεδομένο λοιπόν ότι την προηγούμενη την κράτησα 8 χρόνια, μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν θα αλλάξω οθόνη αν δεν περάσουν 5 χρόνια.

Οι δικές μου οι σκέψεις είναι ότι οι δύο οθόνες στο gaming δεν προσφέρουν κάτι αφού κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη θα κάθεται. Για gaming με τρεις οθόνες θέλεις πολύ δυνατή κάρτα γραφικών ή διπλές κάρτες, κάτι που δεν σκοπεύω να κάνω. Οπότε για εμένα μου ταιριάζει μία μεγάλης ανάλυσης (τουλάχιστον QHD) και πάνω από 24" οθόνη σε οριζόντιο προσανατολισμό και γιατί όχι και μία 17" (που έχω σπίτι και θα αντικατασταθεί από την 20άρα τωρινή μου) σε κάθετη διάταξη στο πλάι για καλύτερο "multitasking" στον προγραμματισμό.

Επίσης θεωρώ ότι σε 2-3 χρόνια οι μεγαλύτερες από QHD αναλύσεις θα είναι το default, οπότε είναι ίσως κρίμα να επενδύσω σε μόνο FHD οθόνες.

Μια απορία επίσης που έχω είναι αν το να παίζω 1080p σε 1440p+ οθόνη έχει κάποιο θέμα ή αρνητικό γενικότερα.

Εσείς τι πιστεύετε;

Με 450-500€ "σκρουτζατα" μπορεις να παρεις 3χ lg 23/24αρια με ips panel, με βαση που κανει portrait και με εγγυηση lg. Οχι τις μαιμουδιες που κανει η dell. Θα τα βαλεις και τα τρια επανω στην 7970 σου και θα εχεις απειρο workspace, 1080p και δυνατοτητες για landscape/portrait.

• Like 1

Οχι. Αν σε μια οθονη με καποια αναλυση, εσυ χρησιμοποιεις μικροτερη αναλυση για να παιξεις δεν δημιουργεις καποιο προβλημα. Υποτιθεται πως την μεγαλη αναλυση την θελεις οταν μεγαλωνει σε ιντσες η οθονη σου. Αυτο γιατι αν εχεις μικρη αναλυση σε μεγαλη οθονη μπορει η εικονα να πιξελιαζει. Αλλα εγω ακομα και στις 42 ιντσες της tv μου καποιες φορες παιζω κανα παιχνιδακι και δεν εχω δει το παραμικρο πιξελιασμα. Ισως επειδη καθομαι μακρυα..

Εσενα η μεγαλη αναλυση ισως θα σε βοηθησει στον προγραμματισμο μιας και θα εχεις "πολυ" περιεχομενο μεσα στην οθονη σου. Οσον αφορα το gaming, ειναι οπως τα λες. Οσο πιο μεγαλη η αναλυση τοσο μεγαλυτερες οι απαιτησεις σε καρτα γραφικων... Μεχρι και τα 500 ευρω νομιζω μεχρι σε 1440p αναλυση μπορεις να πας ωστε να εχεις και ενα αξιολογο πανελ

@csaris, ναι αλλά όταν θα παίζω 1080p θα έχω 2 οθόνες σε αχρησία σωστά; 

θα σε συμβούλευα να δεις από κοντά dual ή τριπλε channel και να το δουλέψεις λίγο.Γιατί μπορεί να μην σου αρέσει.ειναι ενυπωσιακό στην αρχή αλλά δεν ξέρω εμένα ειδικά με 3 monitor δεν μπορούσα όταν δοκίμασα! Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει κ η κατασκευή της οθόνης, π.χ. άμα έχει χοντρό πλαίσιο στα πλάγια είναι αηδία για dual channel!

• Like 1

@giorgos2187, τι κάνει ένα panel αξιόλογο για σένα; Πόση διαφορά θα δει ένας μη γραφίστας μεταξύ ενός IPS panel και ενός απλού;

@etien4, έχω δουλέψει σε dual οθόνες και σίγουρα η απόδοση ανεβαίνει πολύ. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως οι τρεις οθόνες θα ανέβαζαν περισσότερο την αποδοτικότητα μου, τουλάχιστον για τη δική μου δουλειά. Άλλα όπως είπα δε θα ήθελα να δώσω χρήματα για 2 οθόνες που τις ώρες του gaming θα είναι σε πλήρη αχρησία.

Ένα από τα θετικά του να πάρω τώρα μία οθόνη 24"-27" υψηλής ανάλυσης είναι ότι σίγουρα θα μου μείνει για καιρό εφόσον εκεί πηγαίνει η τεχνολογία. Νιώθω δηλαδή ότι το 1080p είναι ξεπερασμένο πλέον.

@csaris, ναι αλλά όταν θα παίζω 1080p θα έχω 2 οθόνες σε αχρησία σωστά; 

Δες και για dual dell u2414h. Για productivity και κωδικα που θελεις ειναι ταμαμ, επισης δεν χανεις το 1080ρ για κανενα game ή καμια ταινια.

dell-ultrasharp-u2414h-dual-setup-976x-5

17q0Qqc.jpg

• Like 4

@csaris, όντως ωραίο setup δε λέω, αλλά πόση "ζωή" έχει ακόμα το 1080p τρία χρόνια; Αλλά και πάλι όταν θα παίζω στη μία οθόνη, η δεύτερη τι θα κάνει;

Μάλλον έχω πάρει την απόφαση ασυνείδητα για μία καλή οθόνη μεγάλης ανάλυσης και απλά έψαχνα επιβεβαίωση μου φαίνεται :p

Θυμίζω επίσης ότι λέω να έχω και μία 17άρα δίπλα σε κάθετη διάταξη

Επειδή κι εγώ κοιτάζω το θέμα αλλαγής της οθόνης (κι εγώ με 20" 1680*1050 από το 2006-2007 είμαι), πιο πολύ με τραβάει η 2515 της Dell. Σχετικά χαμηλό κόστος για 25" και 1440p, και αργότερα, αν χρειαστεί μια ακόμα ίδια.

Για μενα αξιολογο ειναι ενα πανελ που πρωτιστως ειναι ξεκουραστο. Δυστυχως αυτο θα το δεις και θα το διαπιστωσεις μονο οταν το δοκιμασεις για ωρες. Μετα απο αυτο ερχεται η χρωματικη αποδοση μιας και μας ενδιαφερει αμεσα σε παιχνιδια και ταινιες. Ενα ips εχει πιο ζωντανα χρωματα απο εν tn και θυσιαζει λιγο το βαθυ μαυρο. Αλλα απο την αλλη και αυτο ειναι θεμα γουστου. Μπορει να δεις μια οθονη που να εχει ενα σωρο καλες κριτικες η και βραβεια και εσενα απλα να μη σ αρεσει. Εγω την οθονη την πηρα το καλοκαιρι. Αρχικα κοιταγα να παρω οτι πιο οικονομικο 24αρι, full hd, ips ανεξαρτητου μαρκας. Στην dell κατεληξα κι εγω λογο του οτι μου προτειναν πολλοι απο εδω μεσα. Δεν ξερω αν θα ειχα το ιδιο αποτελεσμα αν επελεγα μια αλλη οθονη αρκετα πιο οικονομικη αλλα για την συγκεκριμενη που εχω μπορω να πω πως ειναι παρα πολυ ξεκουραστη και καθομαι μπροστα της απροβληματιστα οσες ωρες και αν θελω. Εχω και μια tv που καποιες φορες την χρησιμοποιω σαν οθονη για παιχνιδια που ειναι και αυτη full hd και ips, με καταπληκτικα χρωματα και παρολα αυτα δεν ειναι το ιδιο ξεκουραστη με την dell. Δεν ξερω αν φταιει το panel η κατι αλλο αλλα ειναι κατι που εχω παρατηρησει και στο λεω απλα σαν πληροφορια!

Τωρα για την αναλυση. Θεωρω οτι σε χρηση απλη διαφορα αναμεσα σε 1080p και 1440p δεν υπαρχει. Δλδ στο desktop, στο σερφαρισμα κλπ. Αν κανεις επεξεργασια φωτο τοτε μια μεγαλυτερη αναλυση ναι θα εχει διαφορα. Επισης αν εχεις ανοιχτα πολλα παραθυρα για καποια αλλη εργασια ισως και εκει εχει διαφορα η μεγαλυτερη αναλυση για να σου δειχνει πιο καθαρα τα παραθυρα που θα μικραινεις για να χωρρεσεις τα παντα μεσα στην οθονη. Αλλα σ αυτη την περιπτωση πρεπει να εχεις και αρκετη επιφανεια, δλδ αρκετες ιντσες.

Στα παιχνιδια τα πραγματα ειναι μπερδεμενα. Ναι το 1080p ειναι πολυκαιρισμενο αλλα τα 1440p δεν μπορεις να το παξεις αυτη τη στιγμη τουλαχιστον, στις φουλ δυνατοτητες του μιας και δεν υπαρχει καρτα που να σου τρεξει ανετα παιχνιδι στα 1440p, με ενεργοποιημενα φιλτρα και υψηλο framerate. Συντομα θα χρειαστες sli/crossfire. Και απο την αλλη ηδη εχει κανει την εμφανιση του το 4Κ και ηδη αρκετοι αγοραζουν μονιτορ με τετοια αναλυση. Πιστευω οτι το 4κ ειναι αυτο που θα γινει σταθμος στο gaming οπως το 1080p, μιας και σε αυτο θα στοχευσουν οι νεες γενιες καρτων γραφικων, αλλα αυτη τη στιγμη ολο το hardware ειναι σε πρωιμο σταδιο να το υποστηριξουν πληρως και ειναι και ακριβο!

Σε ποση περιπου αποσταση απο την οθονη καθεσαι;

• Like 2

@deninho και εγώ αυτήν γλυκοκοίταζα να σου πω την αλήθεια. Έχω παρατηρήσει μια προτίμηση στον Λάμπη για Dell οθόνες. Γιατί έτσι;

προσωπικά δεν έχω προτίμηση στις Dell συγκεκριμένα, αλλά γενικά στις εταιρείες που έχουν αντιπρόσωπο εδώ και δε σου βγάζουν την πίστη αν χρειαστείς τη βοήθειά τους (ούτε να σου αντικαθιστούν οθόνη με IPS panel, με οθόνη με TN panel υπολογίζοντας στην τότε άγνοιά σου...). Ε, δε μένουν πολλές επιλογές μετά, τουλάχιστον σε οικονομικές προτάσεις :p

• Like 2

Δεν πας σε μια ultra wide 29ρα να ξεμπερδευεις; απ'οτι κατάλαβα τα παιχνίδια δεν είναι το φορτε σου και δεν θα κολλήσεις σε τυχόν μικροθεματακια με την περιεργη αναλυση.

Σε ποση περιπου αποσταση απο την οθονη καθεσαι;

80 εκατοστά θα έλεγα. Αλλά έχω περιθώριο και για αύξηση και για μείωση.

Δεν πας σε μια ultra wide 29ρα να ξεμπερδευεις; απ'οτι κατάλαβα τα παιχνίδια δεν είναι το φορτε σου και δεν θα κολλήσεις σε τυχόν μικροθεματακια με την περιεργη αναλυση.

Από που κατάλαβες ότι τα παιχνίδια δεν είναι το φόρτε μου; :p 

@csaris, όντως ωραίο setup δε λέω, αλλά πόση "ζωή" έχει ακόμα το 1080p τρία χρόνια; Αλλά και πάλι όταν θα παίζω στη μία οθόνη, η δεύτερη τι θα κάνει;

Μάλλον έχω πάρει την απόφαση ασυνείδητα για μία καλή οθόνη μεγάλης ανάλυσης και απλά έψαχνα επιβεβαίωση μου φαίνεται :p

Θυμίζω επίσης ότι λέω να έχω και μία 17άρα δίπλα σε κάθετη διάταξη

Aφου εχεις ηδη αποφασισει γιατι ανοιγεις thread??? :p

Το 1080ρ ειναι το πιο απροβληματιστο setup γτ και χαμηλο κοστος εχει και δεν χρειαζεται να τα σκας για καλη gpu. Επειδη ανεφερες οτι εισαι με 7970ge θεωρησα οτι το καλυτερο ειναι το 1080p για την καρτα σου σε σχεση με το 1440ρ στο οποιο θα ζοριζεται αρκετα!

Καλες αγορες οτι και αν επιλεξεις!!

Έγινε επεξεργασία από csaris
  • Like 1

@csaris, ακόμα και στην υψηλότερη ανάλυση σκοπεύω να παίζω σε 1080p με την οθόνη και για τις υπόλοιπες χρήσεις θα είναι φυσικά στην native ανάλυση της. Φυσικά όταν θα φτάσουν οι κάρτες γραφικών να παίζουν σε 1440p άνετα, αυτή η οθόνη που θα ήθελα να πάρω ακόμα θα έχει ψωμιά. Με αυτό το σκεπτικό πάω δηλαδή...

@Spirosssss, δεν ισχύει πάντως γιατί θα με χαρακτήριζα παιχνιδάκια. Άλλωστε για προγραμματισμό και gaming την θέλω την οθόνη. 

Με 450-500€ "σκρουτζατα" μπορεις να παρεις 3χ lg 23/24αρια με ips panel, με βαση που κανει portrait και με εγγυηση lg. Οχι τις μαιμουδιες που κανει η dell. Θα τα βαλεις και τα τρια επανω στην 7970 σου και θα εχεις απειρο workspace, 1080p και δυνατοτητες για landscape/portrait.

"εγγύηση LG"

Οι "κύριοι" της LG δεν δέχονται καν το light bleed (το τραβηγμένο λέμε, αυτό που αλλοιώνει ΕΝΤΕΛΩΣ τα χρώματα και τα κάνει σαν το λευκό που ξεχωρίζει) ως εργοστασιακό ελλάτωμα. Δεν ξέρω τι κάνει η dell σε pixels κλπ αλλά απο παρόμοια θέματα για ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΑ, τονίζω, bleed έχω καταλάβει ότι κάνει αντικατάσταση.

Δυστυχως φρέσκο το έχω το θεματάκι μου με μία 24άρα LG. Τώρα μάλιστα που "μιλάμε" συντάσω και καταγγελία στην ΓΓΚ διότι με εξαγρίωσαν σήμερα.

LG ποτέ ξανά προσωπικά και ας είναι και τζάμπα, εκτός αν αλλάξουν πολιτική.

Έγινε επεξεργασία από Snips
  • Like 3