Jump to content

σύνδεση pwm fans με splitter

argate7

Recommended Posts

Έβαλα δυο απο τους ανεμιστήρες και αυτο που διαπιστώνω ειναι πως τα αεροπλάνα κάνουν λιγότερο θόρυβο απο το κουτάκι μου..

Πρεπει να βρω ενα τροπο άμεσα να το ρυθμίσω γιατι δεν παλεύεται και πολύ η κατάσταση..

Έγινε επεξεργασία από argate7

T1JRxJXglbXXce7cAT_011207__14471_zoom.jp

Ένα τέτοιο adapter θα σου δώσει λύση μέχρι να δείς τι θα κάνεις με την ρύθμιση των στροφών τους!

Πάντως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς και το ενδεχόμενο ενός fan controler.

Αν δε μάλιστα σκέφτεσαι να πάνε σε διαφορετικές ταχύτητες και να ελέγχονται από άλλες θερμοκρασίες (π.χ. mobo , HDD, CPU) τότε αυτό θα σου λύσει τα χέρια... με κάποιο κόστος βέβαια!

Και κάτι σχετικά με αυτό που είπες πριν σε σχέση με τον έλεγχο των ανεμιστήρων.

Το μέγεθος από το οποίο θα παίρνεις ανάδραση καλό είναι να είναι οι στροφές και όχι η τάση!

Το απαραίτητο για κάθε περίπτωση airflow και η σταθερότητά του, δεν ορίζονται από την τάση , αλλά από τις στροφές.

Εννοώ ότι θα κοιτάς να κρατάς στην ρυθμισμένη τιμή τις στροφές και όχι την τάση.

Η τάση θα μπορεί να μεταβληθεί προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει τις σταθερές στροφές κάτω από διαφορετικές συνθήκες δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο κάθε συγκεκριμένος ανεμιστήρας .

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι 3pin fan controlers μεταβάλουν την τάση τους προκειμένου να διατηρούν τις στροφές στην ρυθμισμένη τιμή !

Τώρα για τον θόρυβο αυτό καθ' αυτό πέρα από κάποιες παρατηρήσεις που μπορείς να κάνεις και μόνο από την δομή του ανεμιστήρα, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το ζήτημα της τοποθέτησής τους.

Γι' αυτό το θέμα οι φωτό είναι εκ των ων ουκ άνευ! :) (Που έχει μπει , πως έχει μπει, τι έχει κοντά του κλπ )

Πάντως τα περίπου ίσια χείλη προσβολής των πτερυγίων και τα αρκετά μπράτσα στήριξης, που μάταια προσπαθούν να παραστήσουν τα σταθερά πτερύγια συγκέντρωσης της ροής του αέρα, μάλλον θόρυβο παράγουν παρά καλό κάνουν.:)

Λοιπόν αυτό που έκανα πρωί πρωί πριν έρθω στη δουλειά, με την τσίμπλα στο μάτι ήταν να κοιτάξω στο bios για να αλλάξω το full on σε automated.

Το έκανα λοιπόν και έβαλα στο level 2 και το level 1 αν δεν κάνω λάθος που ήταν οι χαμηλότερες τιμές για το fan speed.

Το αποτέλεσμα?? Δεν ακούγεται κάτι για να μπορώ να σας δώσω πλήρη ανάλυση!!! Επιτέλους δηλαδή γιατί ο θόρυβος δεν παλευόταν...

Τώρα αν θα πειράζω τις θερμοκρασίες με κάποιο script ή όχι θα το δούμε..

Επίσης αυτό που είπες για τον controller το είχα ήδη σκεφτεί. Αλλά το θέμα είναι αν θα μπορεί να αναλάβει την αυτοματοποίηση του όλου πράγματος.

Θα κάνει τη δουλειά που θέλω ή απλά θα μου δίνει τη δυνατότητα με το χέρι να αλλάζω τις στροφές?

Έχω βρει πολλούς controller.. Κάποιος που να είναι οικονομικός και να είναι αρκετά καλός?? Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουν φύγει αρκετά λεφτάκια στο server και ακόμα δεν έχω πάρει red hdd...

Τελικά δεν έχουμε και πολύ καλά αποτελέσματα... Έχουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες σε cpu (48C, αν και κάπου διάβασα ότι οι normal θερμοκρασίες είναι μεταξύ 45C-50C) και σε σκληρό δίσκο(38C).

Θα δοκιμάσω μόλις γυρίσω να αλλάξω το level από το bios και ταυτόχρονα να μην είναι θορυβώδη τα ανεμιστηράκια.

Πήρα τελικά έναν controller, της bitfenix το recon και πλέον έχω και άριστη ψύξη στο κουτί μου και αθόρυβη λειτουργία.

Αυτό που έχει κάνει τρελή εντύπωση είναι ότι από τα 45άρια που βαρούσε ο σκληρός τώρα είναι στους 35 βαθμούς.

Ο επεξεργαστής σταθερά στους 40. Δεν έχει πέσει ούτε έχει ανέβει ποτέ από εκεί.

Τα ανεμιστηράκια τα έχω βάλει στις 1000 στροφές και δεν ακούγεται απολύτως τίποτα.

Αφήστε που και ο controller είναι πολύ καλός εμφανισιακά! Αν και είναι χωμένος σε μία ντουλάπα (λόγω του ότι το μηχάνημα χρησιμοποιείται ως server).

• Like 1