Jump to content

BenQ BL3201PT 32-inch Ultra HD Monitor

Shaman

Recommended Posts

32άρι 4K με ποιοτικό panel σε - επιτέλους - σχετικά προσιτή τιμή (i.e. sub-$1000). Κερασάκι το χαμηλό input lag. Και 5 USB3.0 ports - because we can.

Interesting times ahead.

BenQ is making a significant move with the BL3201PT. Not only does it use a high-quality Ultra HD IPS panel, it’s selling on the street for under $1000.

There will still be those who consider $1000 too much to spend on any computer monitor. And we understand that it’s still a relatively high-end price, regardless of performance or features. But BenQ is bringing the cost of jumbo Ultra HD a lot closer to realistic levels than anything else we’ve seen so far. Diversity of choice is what will continue chipping away at the 4K premium, and BenQ's BL3201PT is a really good choice.
For its excellent build quality, image quality and value, we’re giving the BenQ BL3201PT our Tom’s Hardware Editor Approved award.

http://www.tomshardware.com/reviews/benq-bl3201pt-32-inch-4k-ultra-hd-monitor,4071.html

• Like 3

Το πρόβλημα είναι ότι με 4k (+) αναλύσεις οτιδήποτε μικρότερο σε διαγώνιο καταλήγει να έχει υπερβολικά μεγάλο PPI.

Το μεγάλο PPI, όμως, απαιτεί scaling των fonts και του GUI γενικότερα για να βλέπεις χωρίς να χρειάζεται να κολλάς τη μούρη σου στην οθόνη.

Έλα όμως που το scaling στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα υλοποιείται χάλια και τα κάνουν σαλάτα (μόνο το Mac OS X τα καταφέρνει ικανοποιητικά)...

Θέλει δουλειά ακόμη.

Έγινε επεξεργασία από Shaman
  • Like 2

Σαν μικρο μου φαινεται το χρονικο διαστημα που απο crt ψαχνουτε ( :p) χαμηλο input lag σε 4κ non-tn. :p

Ακομα και το 2.5κ σε 30ιντσες εχουν παραπλησιο (αλλα μεγαλυτερο) ppi απο την 24" 1920χ1200, και καπου εκει (σε ppi) ερχεται και το 4κ@47 inch.

Ποιος θα δουλεψει χωρις scaling τετοιο μονιτορ? (τον ζηλευω παντως...για την οραση..οχι το μονιτορ).

Και αν παιξει scaling ..τι να το κανει τετοιο monitor?

Δεν βολευει ενα δευτερο μονιτορ 2.5κ για παιχνιδια?

Έγινε επεξεργασία από ΝTG

Επειδή το θέμα με έχει απασχολήσει πολύ και το ψάχνω διαρκώς, IMHO η καλύτερη επίλογή τώρα είναι 27-28 ίντσες, 1440p, 120hz και πάνω, fast ips response.

H μόνη οθόνη που έχει σχεδόν ολά τα παραπάνω, εκτός ips, είναι η ASUS PG278Q (800 ευρώπουλα....). 

Για παιχνίδια το 4Κ είναι απλά πολύ απαιτητικό με μονόδρομο το sli/crossfire και πολύ πόνο στη τσέπη. To 1440p από την άλλη είναι πιό φυσιολογικό και λιγότερο απαιτητικο.

Το 4Κ σε οθόνη μικρότερη των 32 ιντσών, δείχνει τα πάντα ψείρες. Οι μόνες εφαρμογές που ωφελούνται είναι dtp, premiere, after effects κλπ κλπ, γιατί απαιτούν μεγάλο workspace.

Επιπλέον οθόνη πάνω από 28 ίντσες, δεν βολεύει για χρήση γραφείου, γιατί απλά δεν "χωράει" στο οπτικό μας πεδίο (απόσταση 80 εκατοστά). Και για να ακριβολογώ, το μάτι μας, έχει την μέγιστη "ανάλυση" στο κέντρο του. Το μέγεθος 28+ αναγκάζει το μάτι να "παίζει" για να εστιάσει, πράγμα ιδιάιτερα κουραστικό. Έχω 32αρα και ξέρω....  :mellow:

Έγινε επεξεργασία από cyberdyne
  • Like 1

H μόνη οθόνη που έχει σχεδόν ολά τα παραπάνω, εκτός ips, είναι η ASUS PG278Q (800 ευρώπουλα....).

http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=MO-077-AC

+IPS σε 1 μήνα.

Έγινε επεξεργασία από diam0ndKinG
  • Like 2

Δεν θα ήταν ωραία να τα έχει όλα και να είναι και φθηνή?  :lol:

Ηδη μαζεύω μετρητό, διότι οθόνη θα αγοράσω και όπως λες δεν πρόκειται να κόψω τπτ. Πιστεύω οτι ακόμη είναι νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Για 4Κ δεν πρόκειται να πάω πάντως...

Καλά, για gaming δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάει κάποιος σε 4K (εκτός αν τον τρώνε τα λεφτά στην τσέπη και θέλει να τα δώσει σε GPUs). Σε 1-2 χρόνια το ξανασυζητάμε!

Σε σχέση με το PPI, πέρα από τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν διαφορές ανάλογα το μάτι (π.χ. χωρίς γυαλιά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εμένα), την απόσταση, πώς έχει συνηθίσει ο καθένας να δουλεύει και, φυσικά, σε τι υλικό δουλεύει.

Από το παραπάνω review:

If you want an Ultra HD monitor on the cheap, your best option right now is one of the 28-inch TN screens. We’ve reviewed six such displays so far (all currently selling for under $600), finding a couple of them to be good performers. But to take better advantage of that resolution (especially in Windows), you need a little more screen area. Thirty-two inches is an ideal size because it offers a 137ppi density. This is only a bit more than the 109ppi sweet spot we so enjoy from our 27-inch QHD screens.

Δεν ξέρω αν τα 137ppi μπορούν να θεωρηθούν "little more" σε σχέση με τα 109ppi, αλλά αν κρίνω από το σχετικά χαμηλό scaling που με βόλεψε στην 28/4k Asus των 157ppi, νομίζω τα 137 θα μου έρθουν "κουτί" με ελάχιστο, ίσως, scaling (~115%).

• Like 1

Δεν ξέρω αν τα 137ppi μπορούν να θεωρηθούν "little more" σε σχέση με τα 109ppi, αλλά αν κρίνω από το σχετικά χαμηλό scaling που με βόλεψε στην 28/4k Asus των 157ppi, νομίζω τα 137 θα μου έρθουν "κουτί" με ελάχιστο, ίσως, scaling (~115%).

δλδ? Ποσο?

δλδ? Ποσο?

Στο 135% έχω καταλήξει.

Πάντως μέχρι 120% το παλεύουν τα Windows και οι εφαρμογές (ακόμα κι αυτές που δεν έχουν πρόβλεψη για high PPI displays).

Από εκεί και πάνω, αρχίζεις και βλέπεις θέματα.

Το 150% δε, που βλέπω να παίζουν πολλοί, είναι τραγικό.

To 150% χωρις καμμια δοση υπερβολης ειναι απλα 2.5Κ @28"

Το 125% ειναι ευνουχισμος μεν ..αλλα απο τις 2.5κ αρχικη αναλυση μιας και καταληγεις σε 1920.

Τα 4κ (εστω και 3840) ειναι παρα πολλα pixels αλλα με 135% ειναι σαν να εχεις πλεον 2844χ1600 (χωρις scaling) . Δεν απεχει τελικα και πολυ απο τα 2.5κ εε?

Τα 4Κ θελει τεραστιο real estate που λενε και οι φιλοι μας οι αγγλοσαξωνες...για να το χαρεις.

• Like 1

Τα 4κ (εστω και 3840) ειναι παρα πολλα pixels αλλα με 135% ειναι σαν να εχεις πλεον 2844χ1600 (χωρις scaling) . Δεν απεχει τελικα και πολυ απο τα 2.5κ εε?

Τα 4Κ θελει τεραστιο real estate που λενε και οι φιλοι μας οι αγγλοσαξωνες...για να το χαρεις.

Όχι πολύ, όχι και λίγο.

Δε με καίνε τόσο τα παραπάνω στον οριζόντιο, αλλά στον κατακόρυφο τα pixels είναι, IMHO, ανεκτίμητα σε δουλειές γραφείου.

Assuming 135% scaling, μιλάμε για διαφορά 160 pixels εκεί - ήτοι παραπάνω από τα 120 που σου δίνει η μετάβαση από 1080 σε 1200 monitor (και όπου, πρακτικά, άμα συνηθίσεις στο 2ο, οτιδήποτε με λιγότερες γραμμές σε εκνευρίζει). 

Και εννοείται, σε κάθε περίπτωση, από τα 1920χ1200 που είχα πριν απέχει κάμποσο. :p

Δεν το συζητάμε: θέλει real estate. Σε αυτό συμφωνούν όλοι.

H 28άρα, παρόλο που μου έδωσε πολύ χώρο σε σχέση με το προηγούμενο, ήταν συμβιβασμός κόστους και διαθεσιμότητας σε συγκεκριμένους προμηθευτές - γι'αυτό άλλωστε κοιτάζω reviews σε 32άρια. ;)

Aν δεν ενδιαφερεσαι τοσο για gaming (επειδη αναφερες input lag το πρωτο μου σχολιο) ..νομιζω αξιζει να μεταβεις σε 40" 4κ ..οπου θα το χαρεις ..μαλλον χωρις καθολου scaling.

Πλεον βγαινουν στο 1000αρικο και με hdmi 2.0 ...οποτε δεν βρισκω το λογο για μικροτερo μεγεθος ωστε να "βαλεις" scaling για να βλεπεις.

Απο κει και περα..δε θα με χαλουσε (εμενα προσωπικα) ουτε  30αρα με 2560χ1600.

Την δουλευεις as is χωρις scaling (100dpi βγαινεi σε σχεση με τα 94dpi μιας 24" 1920χ1200)

Αλλα στις τιμες που εχουν θα προτιμουσα 40"minimum @ 4k @60fps. Kαι τα δυο με ενδιαφερουν αμεσα (μεγεθος αναλυση).

Gaming ελάχιστα (~5 ώρες το μήνα - εγώ που κάποτε ήμουν άξιος!) κι αυτό σε 2.5k γιατί παραπάνω δε σηκώνει η άμοιρη η 970.

Το είχα ψάξει κι εγώ αυτό με τις 40άρες, γιατί όντως το VFM φαίνεται εξωπραγματικό σε σχέση με τα monitors που συζητάμε.

Σε κάποιες οικονομικές που είχα εντοπίσει διάβασα ανάμεικτα σχόλια από χρήστες (Amazon etc.) που τις είχαν δοκιμάσει σε PC και φοβήθηκα, να σου πω την αλήθεια.

Σώθηκες. Με το ζόρι θυμάμαι τι έφαγα εχθές. :p

Ήταν πριν κανένα εξάμηνο, όταν περίπου είχαν αρχίσει να εμφανίζονται "affordable" 28άρια 4Κ (ΤΝ panels).

Κοιτούσα (παρέα με τον "the-N-word" SLN) τις οικονομικότερες 4Κ TVs που είχαν γνωστοί vendors του εξωτερικού, εστιάζοντας κυρίως σε επώνυμα μοντέλα (Philips etc.).

Το βασικό θέμα ήταν τα 30Ηz, αλλά υπήρχαν και αναφορές για θολή εικόνα και γενικότερο παίδεμα με το μενού για απενεργοποίηση (όπου ήταν εφικτό) των φίλτρων για smooth εικόνα/smooth κίνηση κ.ο.κ. που συνήθως έχουν οι TVs και τα οποία έκαναν τη ζημιά.