nimbus Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2015 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2015 Έχω λοιπόν αυτή την 19άρα οθόνη "LG FLATRON L1960TR-BF", την οποία είχα πάρει μεταχειρισμένη πριν ούτε δύο χρόνια. Δεν είναι wide αλλά το παλίο 4/3 σε ανάλυση 1280x1024 και παραγωγής 2007.Λίγους μήνες αφότου την πήρα άρχισε με το που την άνοιγα, να τρεμοπαίζει η εικόνα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά δούλευε κανονικά μέχρι να την κλείσω. Όταν την έκλεινα και την άνοιγα αμέσως, δεν το παρουσίαζε γιατί ήταν ακόμα ζεστή. Αλλά άμα την άφηνα κλειστή για καμιά ώρα και κρύωνε, το ξαναέκανε. Δεν ήταν κάτι ενοχλητικό αφού κρατούσε για λίγο. Όσο όμως περνούσε ο καιρός το πράγμα χειροτέρευε και το τρεμόπαιγμα κρατούσε περισσότερο χρόνο. Τελευταία κρατούσε ώρες, αλλά επειδή την έχω για δεύτερη οθόνη, δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα.Σήμερα λέω δεν πάει άλλο, πρέπει να την φτιάξω αλλιώς πάμε για αντικατάσταση που σημαίνει τουλάχιστον ένα κατοστάρικο για καινούργια. Το πρόβλημα φαινόταν εκ πρώτης όψεως πως είναι κλασσική περίπτωση χαλασμένων πυκνωτών τροφοδοσίας. Έχω βασικές γνώσης ηλεκτρονικών, αλλά μικρή εμπειρία αφού σπάνια ασχολούμε.Ανοίγω λοιπόν την οθόνη με σκοπό να βρω τους πυκνωτές τροφοδοσίας και να δω σε τι κατάσταση είναι (αν είναι φουσκωμένοι ή έχουν διαρροή). Αντί όμως να βρω πυκνωτές ανάλογου μεγέθους, βρίσκω κάτι πυκνωτάκια που δεν γεμίζουν καθόλου το μάτι (στο κάτω μέρος της φωτογραφίας). Λέω από μέσα μου, αυτοί αποκλείεται να είναι τροφοδοσίας είναι πολύ μικροί. Ε που στο καλό είναι τότε οι μεγάλοι; Μα φυσικά στον εξωτερικό μετασχηματιστή που έχει η οθόνη και είχα ξεχάσει την ύπαρξή του . Με πιάνουν τα γέλια, τρομάρα σου θέλεις να κάνεις και τον ηλεκτρονικό.Ανοίγω με τη βία το μετασχηματιστή σπάζοντας κάτι μικρά πλαστικά δοντάκια, αφού βίδες δεν έχει. Και να μπροστά μου ένας μεγάλος πυκνωτής στην μεριά της εισόδου και δύο μικρότεροι στην μεριά της εξόδου. Ο μεγάλος δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα και επίσης είναι σε σημείο που δύσκολα μπορώ να επέμβω χωρίς να ξεκολήσω και κάποια άλλα εξαρτήματα. Οι δύο μικροί όμως (SAM YOYNG (M) 105οC 1000μF 16V) φαίνονται φουσκωμένοι και είναι και στην άκρη της πλακέτας όπου σχετικά εύκολα μπορώ να κάνω δουλειά. Άμεση απόφαση για αντικατάσταση των δύο μικρότερων, αγορά καινούργιων και πάμε για την αλλαγή. Βγάζω τους παλιούς, βάζω τους καινούργιους και δοκιμή. Η οθόνη δεν ανάβει καθόλου και το led στο μετασχηματιστή (πράσινου χρώματος ) αναβοσβήνει. Περίεργο, μα γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αφού οι κολήσεις μου είναι τέλειες . Ρε συ οι πυκνωτές δεν έχουν πολικότητα; :D :D Χαχαχα γέλια ξανά, γεια σου ρε μάστορα. Η γκαντεμιά είχε χτυπήσει και εκεί, είχα κολήσει και τους δύο ανάποδα. Αλαγή στη σωστή πολικότητα (το + στο + και το - στο - ), δοκιμή και η οθόνη δουλεύει αμέσως χωρίς κανένα τρεμόπαιγμα - πλατύ χαμόγελο .Μετά από ενάμιση χρόνο με την οθόνη να τρεμοπαίζει σε καθημερινή βάση, αυτό που μένει στο τέλος, είναι η ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα που προήλθε από την προσωπική προσπάθεια και μια ελαφριά μυρωδια καμενου δερματος απο το κολητηρι.Kids don't try this at home!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.