Hawk Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2008 Καλησπερα σ'ολους, οπως καταλαβατε ειμαι νεο μελος.. Διαβασα αρκετα πραγματα στο forum και ετοιμαζομαι κι εγω να δοκιμασω κανα o/c Στο θεμα τωρα.. Εψαξα στο φορουμ αλλα δε βρηκα πουθενα κατι σχετικο, γι αυτο και εκανα νεο τοπικ. Ηθελα λοιπον να ρωτησω το εξης. Εχω δυο σκληρους. Ενα 500Gb και ενα 80Gb. Θελω να εγκαταστησω Win XP Prof + Linux Ubuntu 7,10. Διαβαζα στο net και σε καποια κειμενα στο adsl.gr(που ολοι λογικα ξερετε καθως ειδα και μερικους ηδη εκει..) περι partitions και πως αυξανουν την αποδωση. Επειδη ομως εχω μπερδευτει γενικα, θελω να ρωτησω εγω τι partitions πρεπει να κανω? Για αρχη ξερω οτι καθε λειτουργικο θα ειναι σε δικο του partition και καθε ενα θα εχει partition για την εικονικη μνημη (paging + swap). Oποτε εχω 1) ΧP NTFS 2) Paging NTFS 3) Ubuntu ext3 4) Swap ext3 Τωρα για τα αρχεια μου θα εχω ενα διαφορετικο partition και ακομα ενα για τα temporary files κλπ 5) TEMP ? 6) Storage/My Documents/Program Files ? Tι ειδους partitions θα ειναι αυτα? Χρειαζεται να κανω διαφορετικα για Linux και Windows? (οποτε τα 5,6 θα γινουν 5,6,7,8 ? ) Πως να μοιρασω τα partitions στους δισκους? Χρειαζομαι κι αλλο partition μονο για το boot? Kι αυτο θα ειναι ενα ή ενα για καθε λειτουργικο? Το ξερω οτι ρωταω πολλα... Καθε αρχη και δυσκολη.. Ευχαριστω εκ των προτερων.
unseen Μάρτιος 6, 2008 #2 Μάρτιος 6, 2008 Καλως τον. Ωραιο και χρησιμο thread!Δεν εχω να προτεινω τπτ και θα το αφησω στους ειδικους (vag,hadji κλπ) απλα θελω μονο να πω οτι για ενα διαστημα χρησιμοποιουσα το i-ram για swap και το λειτουργικο δεν "κολλουσε" οταν ανοιγα πολλες εφαρμογες γιατι στην ουσια μεγαλωνα την ραμ. Αυτο βεβαια δεν θα χρειαζοταν αν ειχα πχ 4 ή 8 gb φυσικη μνημη.
Vagouridis Μάρτιος 6, 2008 #3 Μάρτιος 6, 2008 Οσο αναφορα τα win , καλο ειναι το page file να ειναι σε ενα partition σε αλλον δισκο απο το λειτουργικο.Αυτο για 2 λογους , ειναι πιο γρηγορο διοτι δεν απασχολει τον κυριο δισκο του os. Δεν εχεις fragmentation και μπλεξιμο του του page file με αλλα αρχεια. Κατι αναλογο λογικα θα ισχυει και στο linux για το swap file.
orion Μάρτιος 7, 2008 #4 Μάρτιος 7, 2008 Καλο θα ηταν να βαλεις το καθε λειτουργικο στο δισκο του και τον booloader στο MBR του πρωτου...Βαλε πρωτα XP και μετα το Ubuntu... Στα XP το paging file δεν ειναι διαφορετικο Partition αλλα ενα μεγαλο αρχειο (υπαρχει ενα προγραμμα που κανει defrag στο pagefile... look for sysinternals..)Οσο για τα partition του linux προτιμησε κατι απλο.. βαλε ολο το δισκο στο / με ext3 και αφησε και ενα partition για το swap ισο με 1.5 χ RAM του συστηματος...Δεν μπορεις να εχεις ενα κοινο partition τα XP εχουν NTFS ..το linux για να βλεπει το NTFS σε read and write mode πρεπει να το κανεις mount με NTFS-3g ...αλλα δεν πεζει ακομα σωστα..
gdp77 Μάρτιος 9, 2008 #5 Μάρτιος 9, 2008 το linux για να βλεπει το NTFS σε read and write mode πρεπει να το κανεις mount με NTFS-3g ...αλλα δεν πεζει ακομα σωστα..Το Ubuntu 7.10 το κάνει εδώ και καιρό out-of-the-box χωρίς κανένα πρόβλημαΣτον αρχικό poster να πω ότι στα Win δεν έχει νόημα να έχει ξεχωριστό partition για τα program files, εφόσον μετά από format θα πρέπει να ξαναπεραστούν ούτως ή άλλως λόγω registry. Αντίθετα, στο Linux κάνεις ένα ξεχωριστό partition /home και μετά από επανεγκατάσταση λειτουργικό έχεις αποθηκευμένες όλες τις ρυθμίσεις σου για όλες τις εφαρμογές και τα αρχεία σου. Στα Win μπορείς να έχεις ένα ξεχωριστό partition για τα αρχεία (π.χ. εγώ βάζω το "my documents" στο δίσκο D:, ώστε μετά από format να διατηρώ τα αρχεία μου.
Hawk Μάρτιος 9, 2008 Author #6 Μάρτιος 9, 2008 Θα αρχισω να βαζω σιγα σιγα καποιες πληροφοριες και ερωτησεις..Mετακινηση του Pagefile ή εικονικης μνημης (virtual memory)απο αλλο φορουμ:εφόσον έχεις φτιάξει εξαρχής δεύτερο partition στο δίσκο σου, μπορείς να κάνεις δεξί κλικ στο My computer -> Properties -> Advanced -> Performance (Settings) -> Advanced -> Virtual Memory (change)Εκεί επιλέγεις από πάνω το partition στο οποίο θέλεις να τοποθετηθεί το paging file με τον προτεινόμενο χώρο, ενώ διαγράφεις το paging file από το system partition.Αν δεν έχεις φτιάξει δεύτερο partition, θα χρειαστείς κάποιο πρόγραμμα, όπως το acronis disk director suite ή το partition magic ή το gparted.---------------------Temp Partitionαπο το ιδιο αλλο φορουμ:Μεταφορά του φακελου προσωρινων αρχειων συστηματος σε αλλο δισκο ή partition σε λειτουργικο Windows XP. Ο φακελος αυτος γεμιζει με αχρηστα αρχεια τα οποια και χωρο πιανουν στον δισκο, και συντελουν στην κακη δομη των αρχειων στον δισκο, και στον κατακερματισμο αρχειων αλλά και στον κατακερματισμο του MFT. Αντι λοιπον να αφησουμε την μεταβλητη για τον χρηστη που χρησιμοποιουμε να εχει σαν προσωρινο φακελο το %Userprofile%\Temp κανουμε τα εξης βηματα:Επιλεγουμε τον δισκο ή partition που θα βρισκεται ο φακελος προσωρινων αρχειων συστηματος, φτιαχνουμε εκει εναν φακελο κρυφο (κατα προτιμηση) με ονομα TEMP (ή οτι αλλο θελουμε). Μετα πηγαινουμε:Control Panel->System->Advanced->Enviroment Variables και:Παταμε EDIT αφου επιλεξουμε το TEMP και βαζουμε την διευθυνση: x:\TEMP (οπου x=γραμμα μοναδας δισκου ή partition που φτιαξαμε τον φακελο προηγουμενως. και οπου TEMP το ονομα φακελου που δωσαμε (ονομασαμε).Το ιδιο κανουμε επιλεγοντας το TMP, δινουμε την ιδια διευθυνση. Κανουμε επανεκκινηση και ειναι ετοιμη η νεα οδηγια προς το λειτουργικο.Για τον ίδιο λόγο μεταφοράς του φακέλου \Temp θα πρέπει να μεταφερθεί και ο φάκελος \Temporary Internet FileΟδηγιες εδω για τον IE: http://support.microsoft.com/kb/301057/elΟδηγιες για τον firefox εδω: http://www.mozilla.org/support/firefox/profileΣτον firefox αλλαξτε και το που σωζει τα αρχεια που κατεβαινουν.---------------------Moving Documents & Settings / Mετακινηση του Documents & Settingswithout having to reinstallhttp://www.dyonisii.com/cgi-bin/waterwheel/index.pl?case=win⊂=mds με νεο install των windowshttp://support.microsoft.com/kb/236621---------------------Tελικα ειμαι εδω:1)FAT32 - BOOT (Primary + Active) (520MB) ---> !!!!!!!! Χρειαζομαι 2 boot partitions? ενα για XP και ενα για Ubuntu? !!!!!!!! <---2)NTFS - XP + Program Files (20GB XP ++ )2)NTFS - Documents&Settings3)ext3 - Ubuntu4)ext3 - Swap (2GB)5)ext3 - Home (my files / programs)6)NTFS - TEMP(common files,my temporary files-eg. downloads, browser caches) + Pagefile (NFTS με 64K cluster)
Hawk Μάρτιος 10, 2008 Author #7 Μάρτιος 10, 2008 Να τονισω και κατι το οποιο μπορει να μη φενεται στα προηγουμενα ποστ..Τα πολλαπλα partitions εχουν νοημα να γινονται σε πολλαπλους δισκους.Δε θα καναμε δλδ σε ενα δισκο 6+ partitions.. αλλα θα τα χωριζαμε σε δυο δικσους και πανω.Αλλιως μπορει να εχουμε αναποδο αποτελεσμα και τελικα να πεσει η αποδοση..Και βεβαια μπορουμε να εχουμε σε ενα δισκο partitions αλλα οχι τοσα πολλα και τοσο εξειδικευμενα. Κυριως για ταξη ή αλλο δικο μας λογο.---παραπερα μπορουμε να κανουμε τα ιδια σε συνδυασμο μαζι με RAID ή ραπτορες για πληρη αξιοποιηση των επιδοσεων των δισκων μας.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.