Jump to content



Desktop PC από το μηδέν


migf1

Recommended Posts

Εγώ αρχικά το είχα σκεφτεί με terms σταδιακού wow-factor (ορολογία που έχεις χρησιμοποιήσει εσύ 1ος στο νήμα και την βρίσκω πολύ επιτυχημένη).

Σε γενικές γραμμές:

1. Μηχανικός σκληρός 7200 64Μβ cache, 4GB, i3-4360, GTX660 = πολύ καλό wow factor συγκριτικά με το λάπτοπ του 2006

2. Σε κάνα χρόνο: + μνήμη + ssd = πολύ καλό wow factor

3. Σε 2-3 χρόνια: + μνήμη + top broadwell + gpu (ενδεχομένως + m.2/pcie ssd)= αρκετά κέως πολύ καλό wow factor

4. Σε 4-5 χρόνια, νέο PC

Αλλά τελικά, εξελίχτηκε με άλλα terms το νήμα (πήγε περισσότερο σε τεράστιο wow factor εξαρχής). Εμένα δεν με χαλάει, αλλά έτσι κι αλλιώς εκείνος θα αποφασίσει στο τέλος. Το καλό νομίζω είναι πως έχουμε ήδη ξεδιπλώσει πολλά πράγματα στο νήμα, και άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να βγάλει κι αυτός μια άκρη (κι ας μη γνωρίζει). Ή μπορεί και να χαθεί... τέσπα θα δείξει.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

έψαχνα να βρω τι έγραψα και με ανέφερες :-)

 

δεν είναι καλό νήμα αυτό για να συζητήσεις όλες τις ιδιομορφίες του m.2. Αν σε ενδιαφέρει προτίμησε να το κάνεις σε ξεχωριστό νήμα, αποκλειστικά για το m.2. (εμπλέκονται και τα PCI lanes στην συζήτηση, δλδ. και οι επεξεργαστές)

 

Από αυτή τη συζήτηση εδώ, αν είναι να κρατήσεις ένα πράγμα κράτα αυτό που σου γράφει αμέσως πιο πάνω ο NTG: μην πληρώνεις σήμερα για δυνατότητες που δεν θα χρησιμοποιήσεις παρά ίσως 2+ χρόνια αργότερα. Επικέντρωσε τους προβληματισμούς σου στο σήμερα, τις σημερινές τιμές, τις σημερινές σου ανάγκες με χρονικό ορίζοντα 6-12 μήνες, όχι παραπάνω.

 

Μην κολάς υπερβολικά με το compatibility list των μητρικών για μνήμες. Η συντριπτική πλειοψηφία μνημών με επιτρεπόμενα χαρακτηριστικά δεν θα έχει θέμα με τη μητρική που θα διαλέξεις. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δε θα βγαλει ακρη.

 

Ειναι αρκετα εξειδικευμενα και απλα θα παρασυρθει απο νουμερα που δεν καταλαβαινει στη πραξη τι ειναι.

 

Για το δεδομενο budget..και παντα δεδομενο...καλυτερα να στερηθει την αναβαθμιση σε broadwell και να παει εξαρχης ειτε σε i5 αν θελει ..ειτε 8gb και ssd αν δεν θελει 4 πυρηνες να καθονται..

Απο τα 100€ η μητρικη πας πλεον στα 40-50 και ανεβαινεις ανετα σε καλο ι5..

Για τα ιδια ακριβως χρηματα..την ιδια ακριβως στιγμη.

Mη περιμενεις θαυματα απο broadwell .Δεν θα απεχει πολυ απο τις επιδοσεις σε haswell. Μια σειρα θα βγει και μετα παμε σε skylake σε αλλο socket.

Και που αν θα απεχει απο τον επεξεργαστη που θα παρει τωρα...δεν θα απεχει πολυ απο τον 4790κ που θα εξακολουθει να μπορει να αγορασει ειτε αργοτερα ειτε τωρα.(αν μαθουμε τι θα γοραστει ακομα μαζι με αυτον και σε ποιο budget.)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Εαν βαλω εγω σε 3-4 χρονια εναν top broadwell και εναν Μ.2 θα εχω κανει το next step για το μηχανημα μου; Μαλλον θα εχω κανει πισωγυρισμα, θα εχω πεταξει τα λεφτα μου και θα το μετανοιωσω κιολας... Τοσο απλα. 

Και στο λεει ενας -πιθανον- απαιτητικοτερος χρηστης απ'οτι ο ξαδερφος σου... 

 

Εν ολιγης θελω να καταληξω (για να μη παρεξηγηθω κιολας ) οτι ο ξαδερφος δε θα καταλαβει διαφορες μεταξυ ενος SSD που θα βαλεις ΣΗΜΕΡΑ (αντε και αυριο) με εναν Μ.2. Δεν ειναι wow factor o M.2 και σκεφτεσαι καπως περιεργα για να πω την αληθεια. Σκεφτεσαι για σενα και βαζεις πραγματα που θα εβαζες σε σενα, αλλα στον ξαδερφο σου.Δε νοειται να εισαι εσυ απαιτητικος για τον ξαδερφο... Ειναι περιεργο!! :) 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

Στην σελίδα 6, στα 694.00 ευρώ τον έχω με i5, 8G ram και SSD (με όλα μέσα, πλην m.2... και h97 αντί για Z97).

Το ζητούμενο εδώ δεν είναι αν θα κάνει ή όχι το next step στις εξελίξεις. Δεν τον ενδιαφέρει η αιχμή της τεχνολογίας στο hardware, ούτε σήμερα, ούτε στον ορίζοντα που έχει θέσει (εγώ θα πρόσθετα ούτε ποτέ).

Τον ενδιαφέρει σε αυτόν τον ορίζοντα να μπορεί να αντεπεξέρχεται το μηχανάκι του με όσο το δυνατόν λιγότερες κι ανώδυνες επεμβάσεις, αν και όταν ανεβαίνουν σταδιακά οι απαιτήσεις του συγκριτικά με τις σημερινές του (btw, τον μ.2 δεν τον περιέγραψα μονάχο του ως wow-factor, αλλά σε συνδυασμό με άλλα 2-3 πράγματα ταυτόχρονα... ομοίως και για τη cpu).

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

ε παρτε το τοτε! 

οσο γινεται αυτη η συζητηση τοσο δεν θα καταληγεις σε τελικο συμπερασμα ! 

το pc ουτε αναβαθμηση δεν θα χρειαστει να το κανει  , σε 5 χρονια απο τωρα θα το βαλει κατω απο την TV και θα φτιαξει καινουργιο και 2 φορες καλυτερο με τα ιδια λεφτα 

 

οπως ειπαν και παραπανω 

το hardware ειναι σκουπιδια , το παιρνεις σημερα 100 και το πουλας αυριο 50 

η εννοια της "αναβαθμησης" στην σημερινη πλατφορμα περιλαμβανει ΜΟΝΟ αλλαγη καρτας γραφικων και CPU  (απτην στιγμη που δεν θα εχετε καποιο top tier μοντελο) 

Έγινε επεξεργασία από kpetros
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι, μέσα μου εγώ βασικά έχω ήδη καταλήξει από τη σελίδα 6. Οι υπόλοιπες σελίδες αφορούν κυρίως τα περί m.2... εμένα μου φάνηκαν χρήσιμα πάντως τα όσα γράφτηκαν και για αυτό.

Περιμένουμε να διαβάσει κι ο ξάδελφος το νήμα και θα ενημερώσω για την τελική... ετυμηγορία :) (αν δεν θελήσει ο ίδιος να γράψει)

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους ειλικρινά για τη βοήθειά σας.

Έγινε επεξεργασία από migf1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στα θελω του και τις απαιτησεις του , το μηχανακι θα ανταπεξερχεται μια χαρα οπως φαινεται:) εφοσον εκανες ενα step με μια καρτα γραφικων μετρια προς το καλο (γιατι ετσι την χαρακτηριζω μεχρι ΣΗΜΕΡΑ την ειχα) , θα εχει μια σχετικα καλη αποδοση σε medium γραφικα , οσον αφορα τα παιχνιδια για τουλαχιστον μια 2ετια 3ετια και αν ανεβουν οι απαιτησεις του το μονο boost που θα θεωρουταν ως αναβαθμιση , θα ηταν μια καλυτερη καρτα γραφικων , χωρις να τρωει απαραιτητα μπουκαλι o cpu κλπ..

 

Εαν πας και σε i5 και σε εναν SSD με 8gb ram τωρα , ουτε καν θα χρειαστει Μ.2, επεξεργαστη νεο και λοιπα και θα γινει οτι ειπε ο απο πανω! ! Θα πουλησει το μηχανακι , γιατι μεταπωλητικη αξια μη πολυζητας. Θα το εχει παρει 700 και θα το δωσει 350 και ουτε. Και θα πεταξει λεφτα σε περιπτωση που παει σε παλαιοτερο επεξεργαστη (θα ειναι 3ετιας τοτε οι καλυτεροι broadwell). Κατα συνεπεια αν ψαχνεις για Ζ97 με καλουδια περισσοτερα απο αυτα που θα χρησιμοποιηθουν στα σιγουρα, ειναι πεταμα χρηματων και σημερα, τωρα που μιλαμε!! 

 

Σαν παραδειγμα θα σου φερω εμενα (και παλι :p ) 5 χρονια ημουν ανετοτατος με 4gb ram, i5 750 και η μονη αναβαθμιση μου ηταν , τον Απριλιο η καρτα 660 και ενας SSD. Ολα ρολοι ηταν ;) Απλως ηθελα να παω σε κατι ανωτερο οποτε αλλαξα ολο το μηχανημα , no big deal ,εφοσον διεθετα το μπατζετ. Αλλα δε πηγα ποτέ να κανω μηχανημα με προοπτικες αναβαθμισης cpu και ολα τα συναφη. (σσ: τον ssd τον επαιζα σε Sata II και οι διαφορες με τον μηχανικο ηταν ενα χαος απλα)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να φτιάξεις pc για κάποιον άλλον, ειδικά αν σε ενδιαφέρει να μείνει ευχαριστημένος και μέσα στις προδιαγραφές που σου βάζει. Ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζει τίποτα, γιατί οι προδιαγραφές του είναι ουσιαστικά ο ορισμός του guesswork. Ακόμα χειρότερα κι αν εσύ ο ίδιος (εγώ στην προκειμένη) έχεις πολλά κενά από τις εξελίξεις.

Λίγο-πάνω, λίγο-κάτω, με την πολύτιμη συνδρομή σας νομίζω ότι βγάλαμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τα δεδομένα που είχαμε. Και πάλι σας ευχαριστώ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ο,τι προδιαγραφες και να βαζει, με λαπτοπ του 2006 ειναι.

 

αν κι έχεις δίκιο είναι κακή λογική αγοράς αυτό: δεν πάει συγκριτικά, κοιτάμε να πάρουμε το περισσότερο που μπορούμε για τα χρήματά μας αλλιώς θα πετάμε χρήμα δεξιά κι αριστερά δικαιολογώντας το με το χαμηλό εμπόδιο. 

Link to comment
Share on other sites

Δε το ανεφερα για λογικη "αγορας" , απλα μονο για τη λογικη "απαιτησεων".

 

Το "περισσοτερο που μπορουμε για τα χρηματα μας" το καταφεραμε και στο τελευταιο 5ευρω.....

 

 

....(αν δεν κανω λαθος :p...αλλες 8 σελιδες)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η λογική προτίμησης επιτραπέζιου αντί για φορητού, είναι πως με το πρώτο θα έχει διευρυμένη δυνατότητα σταδιακών αναβαθμίσεων, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στην αντικατάσταση χαλασμένων κομματιών.

 

Τελικά το PC παραγγέλθηκε χτες βράδυ (Τετάρτη) και θα παραδοθεί Κυριακή ή Δευτέρα. Η συναρμολόγηση είναι όντως δωρεάν και συνοδεύεται όντως με 3ετή εγγύηση.

 

Τελικά ο ξάδελφος κατέληξε στην σύνθεση που έχω δημοσιεύσει στην 6η σελίδα, με τη διαφορά πως έβγαλε τον ssd (εγώ σας τα έλεγα, αλλά εσείς δεν με ακούγατε :p) και στη θέση του έβαλε έναν μηχανικό WD Caviar Blue 1TB. Επίσης αλλάχτηκε το κουτί, σε Aerocool V3X Advance, το οποίο έχει περισσότερες θέσεις για drives.

 

Όταν έρθει το μηχάνημα θα γράψω εντυπώσεις σε αυτό το νήμα.

 

Για μια ακόμα φορά, σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας!

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Κριμα να στηνεται το 2014 ηυ χωρις ssd

Και με μητρικη 120€ που μενει αναξιοποιητη θα προσθεσω..

 

Ο ssd ειναι μειον. Απλως μπορει να προστεθει αργοτερα σαν εξτραδακι που θα απογειωσει πολυ περισσοτερο το μηχανημα! Και ισως η μεταβαση να δικαιωσει και οσους επεμεναν 8 σελιδες τωρα στην χρηση ssd στη συνθεση :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

 

Ο ξάδελφος προτίμησε να ξεκινήσει με φτηνό χώρο και συμβατική ταχύτητα αντί για λίγο χώρο και διαστημική ταχύτητα...

Ξάδελφος:

Θα έχω κάνα ουσιαστικό πρόβλημα άμα δεν βάλω από τώρα ssd;

migf1:

Μπορείς να τον προσθέσεις μελλοντικά όποτε θέλεις. Βασικά, άμα δεις ssd στην πράξη θα κρεμάσει το σαγόνι σου. Άμα δεις βιντεάκια στο youtube με σύγκριση loading-times βαριών παιχνιδιών από ssd και hhd, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια παιχνίδια φορτώνουν π.χ. σε 7 secs από τον ssd και σε 27 από τον hdd. Πρόβλημα όμως με τον συμβατικό δεν θα έχεις. Θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πιο γρήγορος από αυτό που είχες συνηθίσει μέχρι τώρα. Μόνο που θα πρέπει να ξαναπεράσουμε τα Windows και τα προγράμματα που θα έχεις βάλει όταν πάρεις ssd. Αυτά πρέπει να σταθμίσεις. Σε γενικές γραμμές ο ssd είναι πάρα πολύ γρήγορος, με μικρή χωρητικότητα και ακριβή τιμή, και ο hhd είναι συγκριτικά πολύ πιο αργός, με πολύ μεγάλη χωρητικότητα και πολύ πιο φτηνή τιμή.

Σχετικά με τη μητρική, μένει αναξιοποίητη στο current build, αλλά δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες σε μελλοντικές αναβαθμίσεις κομματιών (m.2/pcie, fully overclocked i7... hopefully broadwell) που είναι και ο βασικός άξονας πάνω στον οποίον ξεκίνησε να χτίζεται το συγκεκριμένο pc. Έχει επίσης καλύτερα chips ήχου και lan.

Οι τελικές αποφάσεις ήταν του ξαδέλφου μου. Εγώ του εξήγησα τα + και τα - στον κάθε τομέα, κι εκείνος αποφάσισε.

Παιδιά, τα κριτήρια του καθενός είναι διαφορετικά και πιστεύω πως οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Το κρίσιμο για μένα ήταν να ενημερωθεί για τα + και τα - των διάφορων parts. Από τη στιγμή που ενημερώθηκε και από το νήμα και από μένα, η απόφασή του είναι καθόλα σεβαστή.

@trexx: Ευχαριστώ για τα καλορίζικα. Ελπίζω να κυλήσουν απροβλημάτιστα τα πράγματα.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Αναλυτικός όπως πάντα. Μια τελευταία ερώτηση: Ο ξάδελφος διάβασε όλο το θέμα και παρόλα αυτά κατέληξε όπου κατέληξε;

Θα σε γελάσω, δεν ξέρω αν το διάβασε όλο. Πάντως σίγουρα κάτι διάβασε γιατί μου έκανε ερωτήσεις σε πράγματα που έχουν ειπωθεί εδώ. Π.χ. για την μητρική μου είπε να του εξηγήσω γιατί όλοι οι άλλοι προτείνουν φτηνότερες από μένα.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.