Jump to content

Πως καταλαβαίνω την απόδοση ενός AP από τα χαρακτηριστικά του;

tragikos

Recommended Posts

Έχω ένα DIR-505 Access Point με εσωτερική κεραία. Το οποίο μετά βίας συνδέεται σε ασύρματο δίκτυο στον πάνω όροφο. Σήμερα λοιπόν δοκίμασα και ένα laptop στον ίδιο χώρο το οποίο συνδέθηκε άνετα στο ίδιο δίκτυο. Στο AP το σήμα είναι το πολύ 30% ενώ στο laptop είναι 50%-60%. Καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά είναι σχετικά, αλλά ενώ το πρώτο επιτυγχάνει ασταθή σύνδεση, το δεύτερο φαίνεται να έχει αρκετά πιο σταθερή.

Οπότε η απορία μου είναι, αφού προφανώς είναι σχετικό με την απόδοση του ασύρματου δικτύου της κάθε συσκευής, πως μπορώ να ξέρω κοιτώντας τα χαρακτηριστικά μιας συσκευής, πόσο καλή απόδοση θα έχει στην επίτευξη ασύρματης σύνδεσης;

:)

βασικα μπορεις να δεις τα db της κεραιας εαν το αναφερει η συσκευη αλλα αυτο δε κανει παντα τη διαφορα.

πχ ενα ap με 3 κεραιες μπορει να εχει τα ιδια db με ενα με μια κεραια, αλλα λογω των 3 κεραιων να εχει απολαβη με λιγοτερο θορυβο οποτε να συνδεεται πιο σταθερα.

ΥΓ. εαν κρινω απο τις φωτογραφια το AP που εχει πρεπει να εχει κεραια σαν αυτες ποτ εχουν τα mini usb wifi sticks...

ΥΓ 2. οπως επισης παιχει ρολο εαν εχεις κετευθυντικη κεραια η οχι, για σενα πχ που συνδεσε σε ασυρματο ρουτερ που ειναι σε σταθερο μερος, μαλλον ειναι καλυτερα να εχεις ενα δεκτη με κατευθυντικη κεραια και απο εκει τραβας καλωδιο με τον υπολογιστη σου. (εαν καταλαβα καλα κατι τετοιο κανεις και τωρα).

Έγινε επεξεργασία από panoc
  • Like 1

Μπορω να σου προτεινω μονο οτι εχω δοκιμασει... πχ http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-WR941ND

το συγκεκριμενο το εχω σε μονοκατοικια 270τμ στο κεντρο το σπιτου, καλυπτει ολο το σπιτι, το χωραφι που ειναι 6 στρεμματα και πιανει και γειτονας στα 80 μετρα, οταν καθεται στο μπαλκονι.

Εαν στη μια απο τις 3 κεραιες βαλω μια tplink 15dbi κατευθυντικη που εχω πιανει και μεσα στα δωματια του που βλεπουν προς το σπιτι μου...

Έγινε επεξεργασία από panoc
  • Like 1

Ok, άρα μπορείς πχ να προτείνεις μία συσκευή έναντι κάποιας άλλης και να πεις με σιγουριά ότι η τάδε συσκευή θα έχει καλύτερη απόδοση;

Δυστυχώς δεν μπορείς :( Πολλοί κατασκευαστές δεν δινουν πληρη τεχνικά χαρακτηριστικά  με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι θα αγοράσεις και πως θα αποδίδιδει.

Παράδειγμα: Πριν ~2 χρονια πήρα από lidl ένα SilverCrest WLAN Repeater IAN 73766 SWR 300 A1 (~25Ε)

http://www.lidl-service.com/cps/rde/xchg/SID-C31923F9-57C8E296/lsp/hs.xsl/product.html?id=43298943&title=WLAN+Repeater&count=1 Βασικά πρόκειτε για ένα Winstars WS-WN560N2

http://www.win-star.com/eshop/goods.php?id=158 Αποδείχθηκε ΠΑΡΑ πολύ καλό, για συσκευή χωρίς εξωτ. κεραίες. (2Τ2R)

Πριν λίγες μέρες αγόρασα ένα παρόμοιο από ebay, http://www.ebay.com/itm/Wireless-N-WiFi-Repeater-802-11n-Router-Signal-Range-Extender-Amplifier-300Mbps-/151450844744?ssPageName=ADME:L:OC:US:3160 specs: http://comfast.cn/product1/product1135_en.html Και αυτό 2Τ2R το οποίο βγήκε εντελώς μάπα και σε θέμα απολαβής/εκπομπής και software/ρυθμίσεων.

Άλλη πατάτα (για repeater) αυτό http://www.cosmodata.gr/product/180486/ Αλλά για access point που δίνει ιντερνετ μέσω ethernet, μια χαρά έκανε την δουλειά του μιας και μπήκε πάνω στο usb δορυφορικού δέκτη (μόνο ethernet interface) και έτσι ανάβει μόλις ανοίξει ο δέκτης και κλείνει μόλις κλείσει αυτός.

Γενικά τέτοιες φτηνές συσκευές είναι ζαριά τι θα σου κάτσει. Το όνομά του κατασκευαστή και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά σε προδιαθέτουν για το αν κάτι είναι καλό ή πατάτα. πχ η tp-link με τα φτηνά προϊόντα έχει πλήρη τεχν. χαρακτηριστικά στο website της. Η τιμή δεν παίζει πάντα τον κύριο λόγο για το αν κάτι είναι καλό. π.χ. αυτό https://www.skroutz.gr/c/775/adsl-modem.html?keyphrase=wr+841 είναι από τα καλύτερα που έχουν περάσει από τα χέρια μου για την τιμή τους. Μεγάλο + ότι παίζουν με open-wrt & dd-wrt και κάνουν παπάδες για τα χρήματα που ζητούν, και οι 5dBi κεραίες τους.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις/ρωτήσεις στα φόρα από εμπειρίες κατόχων. :D

• Like 1

Πάντως μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν είναι μόνο η κεραία / τα db. Έχω στον 2ρο όροφο wifi ρούτερ + PC. Στο ισόγειο άλλο wifi router. 2 usb wifi sticks ίδιας εταιρίας, το ένα nano, το άλλο με 4dbi κεραία, τα κοτσάρω στο pc στον 2ρο όροφο:

nano > 2ρος όροφος: max σήμα.

nano > ισόγειο: 2 γραμμές.

4dbi stick > 2ρος όροφος: 3-4 γραμμές.

4dbi stick > ισόγειο: 3-4 γραμμές.

Τα sticks έχουν διαφορετικό chipset. Οπότε είτε παίζει ρόλο το chipset, είτε παίζουν ρόλο τα preamble/left-right κτλ κτλ default settings.

Ναι αλλά αφού αγόρασε τo πατατο-dlink :hehe: :hehe:

Αυτό αγοράστηκε για διαφορετική χρήση απ' ότι του γίνεται τώρα :p

Δυστυχώς δεν μπορείς :( Πολλοί κατασκευαστές δεν δινουν πληρη τεχνικά χαρακτηριστικά  με αποτέλεσμα να μην ξέρεις τι θα αγοράσεις και πως θα αποδίδιδει.

[,,]

Γενικά τέτοιες φτηνές συσκευές είναι ζαριά τι θα σου κάτσει. Το όνομά του κατασκευαστή και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά σε προδιαθέτουν για το αν κάτι είναι καλό ή πατάτα. πχ η tp-link με τα φτηνά προϊόντα έχει πλήρη τεχν. χαρακτηριστικά στο website της. Η τιμή δεν παίζει πάντα τον κύριο λόγο για το αν κάτι είναι καλό. π.χ. αυτό https://www.skroutz.gr/c/775/adsl-modem.html?keyphrase=wr+841 είναι από τα καλύτερα που έχουν περάσει από τα χέρια μου για την τιμή τους. Μεγάλο + ότι παίζουν με open-wrt & dd-wrt και κάνουν παπάδες για τα χρήματα που ζητούν, και οι 5dBi κεραίες τους.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις/ρωτήσεις στα φόρα από εμπειρίες κατόχων. :D

Είναι περίεργο που δεν υπάρχει πάντως κάποιο χαρακτηριστικό σε routers/AP που να δείχνει την απόδοση. Πόσα πρέπει να δώσω για να μην είναι "ζαριά τι θα σου κάτσει";

Μπορω να σου προτεινω μονο οτι εχω δοκιμασει... πχ http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-WR941ND

το συγκεκριμενο το εχω σε μονοκατοικια 270τμ στο κεντρο το σπιτου, καλυπτει ολο το σπιτι, το χωραφι που ειναι 6 στρεμματα και πιανει και γειτονας στα 80 μετρα, οταν καθεται στο μπαλκονι.

Εαν στη μια απο τις 3 κεραιες βαλω μια tplink 15dbi κατευθυντικη που εχω πιανει και μεσα στα δωματια του που βλεπουν προς το σπιτι μου...

Δε βλέπω στο manual να μπορεί να παίξει σαν AP όμως, έτσι είναι;

Ναι έχεις δίκιο. Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να παίρνω ασύρματα δίκτυο από έναν router και είτε να το κάνω repeat (Repeater) αλλά να βγάζει και σε Ethernet είτε να δημιουργώ εκ νέου άλλο ασύρματο δίκτυο (με άλλο SSID) και να βγάζει επίσης και σε Ethernet. Στο DIR 505 που έχω αυτά γίνονται με Repeater Mode και HotSpot Mode όχι AP. Απλά αυτές οι συσκευές έχουν συνήθως και AP Mode..

Λοιπόν επικοινώνησα με το Support της D-Link Hellas και η απάντηση τους με εξέπληξε:

Η ερώτηση:

Καλησπέρα σας και πάλι.

Με δεδομένο ότι το DIR-505 έχει δυνατότητα να πιάσει το πολύ μέχρι 30% το σήμα στο σημείο που βρίσκεται (που είναι και η καλύτερη θέση που μπορεί να μπει), έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη συσκευή της εταιρείας με τις ίδιες δυνατότητες AP/Repeater που να έχει καλύτερη απόδοση στην λήψη σήματος και αναμετάδοσης του;

Ευχαριστώ.

Και η απάντηση:

Καλησπέρα σας.

Δυστυχώς ο περιορισμός αυτός είναι στο πρωτόκολλο και όχι στην συσκευή.

Εάν ο αναμεταδότης δεν έχει αρκετά καλό σήμα, δεν μπορεί να κάνει σωστή αναμετάδοση.

Το πόσο σήμα είναι «αρκετό» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε κάθε εγκατάσταση είναι διαφορετικό.

Οι επαγγελματικές μας συσκευές είναι λίγο πιο ευαίσθητες αλλά ακόμη κι αν αγοράσετε μια τέτοια μπορεί να μην δείτε διαφορά.

Ίσως θα ήταν καλύτερο να δοκιμάσετε διαφορετικό τρόπο κάλυψης (πχ Powerline).

Φιλικά,
D-Link Hellas Support Center

Οι επαγγελματικές μας συσκευές είναι λίγο πιο ευαίσθητες αλλά ακόμη κι αν αγοράσετε μια τέτοια μπορεί να μην δείτε διαφορά.

Τόσο χάλια είναι και οι "επαγγελματικές" τους ?? :hehe:

Οι περισσότερες omni κεραιούλες έχουν λοβό σε σχήμα ντόνατ. Αλλάζοντας απλά προσανατολισμό, μπορεί να πετύχεις καλύτερη απόδοση. Με την ίδια λογική, μπορεί να βοηθήσει ελαφρώς και ένας απλός ανακλαστήρας (πχ καθρέφτης) πίσω από την κεραία ως προς το σημείο εκπομπής, αλλά γίνεται γρήγορα περίπλοκο (γεωμετρία/απόσταση). Εν γένει, συσκευές με MIMO κεραίες (και beamforming) έχουν καλύτερη απόδοση από μονές (ή απλές diversity) κεραίες.

Σε κάθε περίπτωση, μία συσκευή που σου δίνει δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικής κεραίας σε αποδεσμεύει από την όποια κακή απόδοση έχει εξαρχής. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν εξίσου καλή απόδοση λήψης.

• Like 1