Jump to content



ελεγχος 3πινου ανεμιστηρα.


geatle

Recommended Posts

βασικα ανοιξα θεμα χωρις καν να το ψαξω. τελικα μπορω απο τα bios να ελεγξω τις στροφές ανάλογα την θερμοκρασία, ανεξάρτητα απο την θέση που θα συνδέσω τον ανεμιστήρα .

Η απάντηση έχει δωθεί απο τον Dennisbest.

 

Με λίγα λόγια σε 3pin όχι, μόνο σε 4pin.

 

Βάλε έναν fan controller;

 

Αυτός είναι φθηνός και κάνει μια χαρά δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

μα αφου συνδεσα ενα ανεμιστηρα σε 3 pin και στο bios εκτος απο της επιλογες silent, performance, full speed έχει και την επιλογη customize που μπορω αναλογα με την θερμοκρασια να ρυθμίσω τον ανεμιστήρα. η μητρική ειναι η Ashrock H87 fatal1ty performance

Link to comment
Share on other sites

Ελέγχεις σίγουρα αυτό τον ανεμιστήρα μέσω της μητρικής; Στη δικιά μου πάντως μπορώ να ελέγξω μόνο τις θέσεις που έχουνε 4pin ( κι ας είναι με 3 ο ανεμιστήρας). Αφού δουλεύει και στα 3 pin headers στη μητρική σου , είσαι κομπλέ τότε.

Link to comment
Share on other sites

ναι σίγουρα. το δοκιμασα με ενα προγραμματακι που λεει τις στροφες. οταν ο επεξεργαστης ζεσταινοταν, ο ανεμιστηρας ανεβαζε τις στροφες του ετσι οπως ειχα ορισει στο bios.

τωρα εχω αλλη απορια. :unsure: αφου και οι 3πινοι ανεμιστηρες μπορουν να ελεγχθουν τι διαφορα εχουν απο τους pwm ?

Link to comment
Share on other sites

τωρα εχω αλλη απορια. :unsure: αφου και οι 3πινοι ανεμιστηρες μπορουν να ελεγχθουν τι διαφορα εχουν απο τους pwm ?

 

Και τα δύο όπως διαπιστώνεις είναι ρυθμιζόμενα, η διαφορά τους βρίσκεται στο "ποίος" κάνει τη ρύθμιση!

 

1.  Στην περίπτωση που έχεις 3pin ανεμιστήρα αυτός ρυθμίζει τις στροφές του ανάλογα με την τάση τροφοδοσίας του, όσο μεγαλύτερη τάση του δώσει το κύκλωμα ελέγχου τόσο πιο γρήγορα θα περιστρέφεται.

Αυτό το κύκλωμα ελέγχου όμως (που βρίσκεται πάνω στην μητρική) δεν έχει και πολλά περιθώρια σε ρεύμα.Τα κυκλώματα που ρυθμίζουν την τάση που θα παρέχει το fan header στον ανεμιστήρα μπορούν να δώσουν π.χ. μόνο μέχρι 1Α.

Έτσι το τι ανεμιστήρας -ή πόσοι ανεμιστήρες- μπορεί να συνδεθεί έχει κάποιους αυστηρούς περιορισμούς.

 

2.  Στην περίπτωση που έχεις 4 pin ανεμιστήρα, αυτός έχει συνεχώς και σταθερά τα 12 Vdc στην είσοδο της βαθμίδας ισχύος του, και ρυθμίζεται με βάση ένα σήμα που του παρέχει η μητρική.

Το σήμα αυτό είναι τετραγωνικοί παλμοί που έχουν σταθερή συχνότητα και μεταβλητό πλάτος, έχουν δηλαδή διαμόρφωση κατά το πλάτος (Pulse Width Modulation).

Αυτοί οι παλμοί καθορίζουν (δινουν εντολή) στο κύκλωμα ρύθμισης του ανεμιστήρα για τον τρόπο που θα δουλέψει.

Το κύκλωμα αυτό είναι μια switching βαθμίδα ισχύος που στην ουσία "κόβει" φέτες από τα 12 Vdc που την τροφοδοτούν με ισχύ και αυτές τις "φέτες" τις τροφοδοτεί στον κινητήρα του ανεμιστήρα.

Δηλαδή ο κινητήρας του ανεμιστήρα βλέπει μια διακοπτόμενη τάση 12Vdc.

Όσο πιο πλατιές είναι αυτές οι φέτες, τόσο πιο μικρά τα κενά μεταξύ τους, και τόσο περισσότερη ώρα ο ανεμιστήρας (ο κινητήρας του0 τροφοδοτείται με 12 V , συνεπώς στρέφεται και πιο γρήγορα.

Αν όμως οι φέτες γίνουν στενότερες, τότε τα κενά μεγαλώνουν και ο ανεμιστήρας χαμηλώνει τις στροφές του!

 

Το τι πλάτος θα έχουν αυτές οι φέτες λοιπόν το καθορίζει το σήμα (PWM) που έρχεται από την μητρική, και καθώς αυτό το σήμα δεν χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερη ισχύ, η μητρική μπορεί να το μοιράσει σε πολλούς ανεμιστήρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έτσι για την μητρική είναι το ίδιο αν τροφοδοτεί έναν ανεμιστήρα που απορροφά 0,1 Α , ή ένα με 5 Α, γιατί απλά το ρεύμα λειτουργίας του ανεμιστήρα δεν το ελέγχει εκείνη άμεσα, αλλά το κύκλωμα ισχύος που είναι ενσωματωμένο στον ανεμιστήρα!

Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων ελέγχου των ανεμιστήρων, υπάρχουν βέβαια και δευτερεύουσες διαφορές, που έχουν να κάνουν με την ικανότητα των ανεμιστήρων να στρέφονται με λίγες στροφές - όπου τα συστήματα με PWM υπερτερούν- αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας!

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.

 

άλλη απορία:

το π.χ. 1Α που λες ειναι τυχαιο ή συνήθως οι μητρικές μεχρι τοσο μπορουν να διαχειριστουν? πως θα μάθω ποσα αμπερ μπορει να ελεγξει η δικια μου μητρική ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τυχαίο, συνήθως τόσο περίπου δίνει το CPU fan header της μητρικής (p.x. Asus P8z77-V) αλλά θα πρέπει να δεις το manual της δικής σου μητρικής για να ξέρεις πόσο ακριβώς ρεύμα μπορεί να δώσει.

Όπως και να έχει όμως , αν θέλεις να τροφοδοτήσεις κάτι πιο ενεργοβόρο μπορούν να γίνουν πατέντες με τροφοδότηση του ρεύματος ισχύος από molex  και σύνδεση των καλωδίων ελέγχου (PWM, Tacho, GND) στην μητρική ή σε κάποιον fan cotroller.

Όρεξη να 'χεις! ! ! :D

 

Edit:

Για παράδειγμα δες εδώ:  (http://www.overclock.net/t/1394467/ocn-daves-air-cooling-guide-updated/10)

 

900x900px-LL-55abf2f5_PWMSplitterwithPSU

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.