Jump to content



Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο v2.0


astrolabos

Recommended Posts

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500094192#ref=newsroombox

 

Παράθεση

Σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις από την εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς το Δημόσιο.

 

Έγινε επεξεργασία από honda22
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ηλεία : Ντου της αστυνομίας σε ιστορικό υπαίθριο κινηματογράφο και σύλληψη υπευθύνου επειδή έδινε δωρεάν ποπ – κορν και νερό στους θεατές !

Παράθεση

 

Την ώρα που οι διαρρήκτες στην πεδινή Ηλεία κάνουν καθημερινά «πάρτι» στα σπίτια και στις περιουσίες των πολιτών , το Αστυνομικό Τμήμα της Ανδραβίδας ασχολείται με τον μοναδικό ιστορικό υπαίθριο κινηματογράφο του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης το ΣΙΝΕ ΡΟΔΟΝ που ανήκει σε ΝΠΔΔ και το κατά πόσο αυτός είναι νόμιμος !

Ετσι λοιπόν χθες την νύχτα στην διάρκεια της παρθενικής προβολής του «Σινέ Ρόδον» στον Σταφιδόκαμπο Ανδραβίδας και παρουσία 200 θεατών τα δαιμόνια αστυνομικά όργανα του ΑΤ Ανδραβίδας , με βάση – όπως είπαν – ανώνυμη καταγγελία , έκαναν ντου στον υπαίθριο κινηματογράφο και συνέλαβαν τον υπεύθυνο και πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πνευματικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου , Γιώργο Αλεβιζόπουλο με την αιτιολογία ότι για το μπουκαλάκι με το νερό που έδινε δωρεάν στους θεατές , έπρεπε να έχει άδεια καντίνας από το υγειονομικό.

 

Χαρτζιλίκι δώσατε; Νυχτερινό μαγαζί χωρίς χαρτζιλίκι δεν παίζει.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Απάτριδες αθλητές: Τεχνικές ολυμπιακής χειραγώγησης της δυστυχίας

Παράθεση

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη των αγώνων στο Ρίο αποκαλύφθηκε ότι η Αθλητική Ομοσπονδία του Νότιου Σουδάν απέκλεισεelink.gif τον αθλητή του στίβου, Mangar Makur Chuot, (ζει μόνιμα στο Πέρθ της Αυστραλίας), παρόλο που είχε επιλεγεί ως ο ταχύτερος της χώρας στα 200 μέτρα και αντικαταστάθηκε στην αποστολή από την αθλήτρια Margret Hassan-Rumat. Η Rumat δεν είχε καταφέρει να πιάσει τον στόχο πρόκρισης και δεν ήταν καν η ταχύτερη αθλήτρια της χώρας στα 200 μέτρα. Είχε όμως ένα άλλο προσόν: Ένα χορηγικό συμβόλαιο με την Samsung . Είχε μάλιστα ήδη συμμετάσχει σε διαφήμιση της εταιρίας που είναι επίσης χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας του Νότιου Σουδάν επιβεβαίωσε ότι η επιλογή έγινε εξαιτίας του συμβολαίου αφού «είχε ήδη υπογράψει (ως αθλήτρια των Ο.Α.) και δεν μπορούσε να σπάσει το συμβόλαιο».

 

 

Link to comment
Share on other sites

ΑΛΤΙΣ ΛΙΑΝΟΛΙΑ – Πιστεύαμε ότι θα είναι Εξαιρετικό Παρθένο

Παράθεση

Οπως συνηθίζω πάντα, δοκίμασα το ελαιόλαδο από επαγγελματική συνήθεια. Δεν μου έμοιασε για «εξαιρετικό παρθένο» επειδή μου χτύπησε αμέσως το ελάττωμα του (ταγγισμένο). Προκειμένου να βεβαιωθώ, αγόρασα δύο ντενεκέδες και τους έστειλα σε δύο πιστοποιημένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιολάδων ( Υπουργείο Ανάπτυξης και ΤΕΙ Καλαμάτας). Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν δυστυχώς, πλήρως την αρχική  εκτίμηση…

http://www.worldsbestoliveoils.org/worlds-best-olive-oils.html

 

Λάδι.PNG

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Πάντως αυτό που συμβαίνει γύρω από την αξιολόγηση του ελαιολάδου δεν το καταλαβαίνω. Σύμφωνοι, ο άνθρωπος είναι εξαιρετικός κριτής της γεύσης ενός τροφίμου, αλλά αν το κριτήριο είναι ο οργανοληπτικός έλεγχος και το λάδι ικανοποιεί τις προϋποθέσεις οξυτητας, μπορούν κάλλιστα να σου πουν "εμάς μας φάνηκε εξαιρετικό παρθένο".

 

Αναλύστε το το ρημάδι, προσδιορίστε και ποια χαρακτηριστικά το καθιστούν "εξαιρετικό", να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Όση επιρροή και να έχουν τα λόμπυ στον ορισμό των κριτηρίων, αποκλείεται να καταλήξουμε σε χειρότερη κατάταξη από αυτή που φαίνεται στην εικόνα παραπάνω. Και θα είναι πολύ ευκολότερο να πιστοποιήσεις ένα λάδι, χωρίς να χρειάζεται να συμμετάσχει σε "διαγωνισμούς".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι αντικειμενικα ορισμενα τα χαρακτηριστικα των διαφορων ποιοτητων ελαιολαδου. Ειναι γενικα γνωστο οτι τα ελληνικα ελαιολαδα (οι γνωστες εμπορικες μαρκες) δεν εχουν καλο λαδι οπως αρμοζει στο "εξ. παρθενο".

Link to comment
Share on other sites

Οι "γνωστές εμπορικές μάρκες" για το προσωπικό μου γούστο, έχουν χάλια λάδι. Εμείς παίρνουμε συνήθως από Κρήτη, από φίλους που παράγουν το δικό τους και είναι τόσο καλό, που το πίνεις με το ποτήρι και δε νιώθεις κάψιμο. Καταφέραμε και μας έστειλαν κι εδώ ευτυχώς. Κόστισε λίγο παραπάνω, αλλά άξιζε τον κόπο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Wizard! said:

το πίνεις με το ποτήρι και δε νιώθεις κάψιμο

Και το σπορέλαιο μπορείς να πιεις χωρίς να αισθάνεσαι "κάψιμο", αλλά αυτό δεσημαίνει ότι είναι καλό. Το "κάψιμο" του φρέσκου ελαιόλαδου οφείλεται κυρίως στις ευεργετικές φαινόλες, οπότε μέχρι του σημείου που θεωρείς ότι είναι ανεκτό, είναι καλό (συνήθως μέχρι 500 ppm). Στην Κρήτη δυστυχώς παραδοσιακά μαζεύουμε αργά τις ελιές, οπότε ο υπερώριμος καρπός δίνει λιγότερες φαινόλες και διαφορετικής ποιότητας λάδι. Με βάση τα διεθνή κριτήρια, χειρότερης.

 

Συν τοις άλλοις, τα συστατικά του ελαιολάδου πιθανότατα έχουν κι άλλες ευεργετικές δράσεις πλην της επιτρεπόμενα αναγραφόμενης προστασίας των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Απλά αυτές δεν έχουν κωδικοποιηθεί στη νομοθεσία και δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Χαρακτηριστικά όμως, φαίνεται κάποια συστατικά να έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της κατάταξης σε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο.

 

Τέλος πάντων, μεγάλη συζήτηση, ίσως την κάνουμε σε άλλο θέμα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως το λάδι που έχει κάψιμο δε τρώγεται. Όχι ότι δεν είναι καλό να το φάμε απλά σε σαλάτες κλπ είναι κάπως.

 

Και δυστυχώς δε μπορεί να γνωρίζει αυτός που θα το παράξει, αν θα βγει έτσι ή όχι. Και μιλάω για τους μεγάλους εμπόρους αλλά για τους μέσους πολίτες που έχουν κάποιες ρίζες (ελιές) και παράγουν μικρές ποσότητες.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ήμουν μέχρι πριν λίγο καιρό στο πάνελ γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Πελοποννησου, μπορώ να σου απαντήσω εκ πείρας.

Ναι μεν η ένταση ενός χαρακτηριστικού μπορεί να είναι σχετική - γι'αυτο υπάρχει και μεγάλη διακύμανση στ αποτελέσματα αρκετές φορές- αλλά τα αρνητικά χαρακτηριστικά αν υπάρχουν τα πιάνεις. Και αμέσως το λάδι πάυει να είναι εξτρα παρθένο, αλλά μονο παρθένο. Αν δε, τα αρνητικά χαρακτηριστικά βαθμολογηθούν με πάνω απο 4, τότε χαρακτηρίζεται λαμπαντε και πάει για βιομηχανική χρήση 

το ότι δυο διαφορετικά πάνελ, με iso, έβγαλαν το ίδιο αποτέλεσμα, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Αλτις και τη δικαιολογία "εμείς το βγάλαμε οκ" μάλλον παιδιάστικη 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η απάντηση είναι για εμένα; Αν ναι, πως μπορεί να γνωρίζει ο μικρός παραγωγός, βασικά όχι παραγωγός, ο άνθρωπος που θα παράξει λίγο λάδι για να περάσει τη χρονιά και να πουλήσει ότι περισσέψει αν θα είναι καλό ή όχι; Έστω να ξέρει αν είναι καλό να το κρατήσει για το σπίτι, αν θα έχει κάψιμο κλπ.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, UltraB said:

Αυτή η απάντηση είναι για εμένα; Αν ναι, πως μπορεί να γνωρίζει ο μικρός παραγωγός, βασικά όχι παραγωγός, ο άνθρωπος που θα παράξει λίγο λάδι για να περάσει τη χρονιά και να πουλήσει ότι περισσέψει αν θα είναι καλό ή όχι; Έστω να ξέρει αν είναι καλό να το κρατήσει για το σπίτι, αν θα έχει κάψιμο κλπ.

Καταρχάς το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν είναι κατ' επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητές είναι πρόβλημα. Όταν λιπαίνεις/ποτίζεις/μαζεύεις όποτε σε βολεύει κι όχι όποτε χρειάζεται, είναι λογικό ότι η ποιότητα του προϊόντος δεν είναι σταθερή.

 

Από την άλλη, αν φροντίζεις οι συνθήκες στην καλλιέργεια, συγκομιδή, έκθλιψη, αποθήκευση να είναι όσο γίνεται ίδιες κάθε χρόνο, η ποιότητα του λαδιού είναι επίσης αρκετά σταθερή.

 

Αν βάλεις καλό καρπό σε καλό ελαιοτριβείο και αποθηκεύσεις το λάδι σε καλές συνθήκες, θα είναι σε γενικές γραμμές καλό. Μπορεί να υπεισέρχονται πάρα πολλές παράμετροι στην ελαιοπαραγωγή, αλλά δεν είναι πυρηνική φυσική.

 

@astrolabos είμαι περίεργος πάντως να το δοκιμάσω αυτό το λάδι. Παρότι συνήθως τρώω χύμα λάδι από Κρήτη και Πελοπόννησο, έχω δοκιμάσει αρκετά τυποποιημένα και της Άλτις ήταν συνήθως από τα καλύτερα. Ειδικά ένα που είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια, νομίζω "Παραδοσιακό" ή "Πικάντικο" ήταν εξαιρετικό.

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος acct έγραψε:

Συν τοις άλλοις, τα συστατικά του ελαιολάδου πιθανότατα έχουν κι άλλες ευεργετικές δράσεις πλην της επιτρεπόμενα αναγραφόμενης προστασίας των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Απλά αυτές δεν έχουν κωδικοποιηθεί στη νομοθεσία και δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Χαρακτηριστικά όμως, φαίνεται κάποια συστατικά να έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της κατάταξης σε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο.

Ναι ρε συ συμφωνω αλλα αυτο το λαδι με τις σπεσιαλ ιδιοτητες/δρασεις δεν ειναι "ομορφο" οταν το βαζεις σε σαλατα, η το τρως ωμο τελος παντων. Αν το παιρνεις σαν φαρμακο με το κουταλακι ειναι αλλη ιστορια :p To "εξ. παρθενο" εχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικα...

 

Οσον αφορα το χειρισμο του στην παραγωγη και αποθηκευση, πρεπει να παιζει πολυ inox=€ για να εχεις αριστο αποτελεσμα. Σε οικιακη παραγωγη παιζει και το γυαλι αλλα θελει προσοχη στην αποθηκευση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος UltraB έγραψε:

Αυτή η απάντηση είναι για εμένα; Αν ναι, πως μπορεί να γνωρίζει ο μικρός παραγωγός, βασικά όχι παραγωγός, ο άνθρωπος που θα παράξει λίγο λάδι για να περάσει τη χρονιά και να πουλήσει ότι περισσέψει αν θα είναι καλό ή όχι; Έστω να ξέρει αν είναι καλό να το κρατήσει για το σπίτι, αν θα έχει κάψιμο κλπ.

Δε πήγαινε σε εσένα αλλά στον @acct η απάντηση, αλλά λόγω κινητού αμέλησα να τον παραθέσω. 

Ο μικρός παραγωγός δεν τον νοιάζει τι θα είναι το λάδι του γιατί θα είναι προς ίδια χρήση. Αν θέλει να το εμπορευτεί, τότε μπαίνουν πολλές παράμετροι στη μέση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το μεγάλο πρόβλημα με τα λάδια των μικρών παραγωγών (τέτοιο τρώω όλη μου τη ζωή) είναι ότι παράγονται σε λιοτρίβια που δεν είναι δικά τους (και φυσικά δεν είναι εφικτό να ήταν) άρα δεν έχουν κανένα έλεγχο σε αυτά. Όσο προσεγμένο και να έχεις τον καρπό σου, εάν πας αμέσως μετά από τον κάγκουρα είναι αναπόφευκτο το λάδι σου να έχει μαγαριστεί από το λάδι του προηγούμενου.

Έγινε επεξεργασία από GriGaS
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.