Jump to content

Χρεοκοπία Ελλάδος v2.0

astrolabos

Recommended Posts

Εγώ απλά να θυμίσω ότι η ΔΕΗ δεν είναι πια αυστηρά "δημόσιο". Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας είναι μια de facto μονοπωλιακή ΑΕ, που έχει πλέον δικαίωμα (εκτός από τα μισθολογικά αίσχη που συζητάμε) να τιμολογεί το ρεύμα ώστε να έχει κέρδη. Τουλαχιστον η δημόσια ΔΕΗ, ως de jure μονοπώλιο, ακόμη κι είχε καταντήσει άντρο συνδικαλιστικής διαφθοράς, είχε ως καταστατική υποχρέωση την παροχή του αγαθού στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Εγώ να θυμίσω ότι η ΔΕΗ είναι μέσα 2 δις. Αν της κοπανίσουν 1-2 δις ακόμα στο κεφάλι θα την πουλήσουν για 1€. Στο τέλος μπορεί όλα να τα πουλήσουν για 1€. Ο Στρατούλης στο μεταξύ για το δωρεάν ρεύμα μίλαγε για κάπου 50-60 εκατομμύρια λες και ήταν χρήματα που είχε στην αριστερή τσέπη πρόχειρα.

Οι τάχα μου εραστές της ελεύθερης αγοράς θα αντικρίσουν  δια γυμνού οφθαλμού και ανεφ ανακλαστήρος,  των οπισθίων τους την  οπή - όταν πουληθεί η ΔΕΗ σε άλλο κράτος. Όπως πουλήθηκε ο ΟΤΕ στο γερμανικό και είμαστε 3000 χρόνια πίσω από την  εμφάνιση της λάσπης, γιατί δεν είναι χαζοί οι γερμανοί να επενδύσουν στην ψωροκώσταινα.

Αν δεν πουλιότανε, δεν θα είχαμε ανταγωνισμό και ακόμα θα είχαμε 56κ με 80 ευρώ τον μήνα!!

Γιατί τώρα έχουμε 100ΜBps με 40 ευρώ...

(μοιρασμένη σε 100 άτομα)

Den-exere-den-rotage-e-k-Akrita-gia-to-t

• Like 1

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών καλά έκανε και άνοιξε...Δόξα το θεό δουλεύω σε εναλλακτικό πάροχο εγώ και πολλοί άλλοι. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε μονοπώλιο του ΟΤΕ και θα μας χρέωνε ότι γούσταρε ή και θα τον χρησιμοποιούσε το κράτος όπως την ΔΕΗ για τα χαράτσια. Το άλλο είναι γνωστό, εγώ και οι υπολοιποι θα είμασταν άνεργοι ή σε σουβλατζίδικο γιατί δεν θα είχαμε μέσο να μπούμε στον ΟΤΕ. Αλλά αυτά δεν τα σκέφτεστε καθόλου.

Το λάθος ήταν ότι χάρισαν και το δίκτυο του χαλκού και των ινών. Αυτό έπρεπε να παραμείνει δημόσιο και οι πάροχοι να ανταγωνίζοταν ο ένας τον άλλο σε επίπεδο υπηρεσίας μόνο. Το κράτος θα παρείχε δίκτυο το οποίο θα ενοικίαζε σε όλους τους παρόχους. Έτσι ο κάθε πάροχος θα είχε όπου είχε το κράτος δίκτυο. Τα παράπονά σας στον Παπακωνσταντίνου (ναι εκείνος ο πρώην συνδικαληστής του ΟΤΕ, που τώρα τρέχει στα δικαστήρια με την λίστα Λαγκαρντ βρε) που έκανε την λακαμία.

Τώρα για την ΔΕΗ, δεν μπορω να καταλάβω γιατί να μην μπορεί κάποιος ιδιώτης (πιθανότατα και να μπορεί δεν το γνωρίζω) να μπορεί να φτιάξει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μετά να το πουλάει σε τιμές χονδρικής στην ΔΕΗ ή σε επιχειρίσεις ή σε άλλα κράτη κλπ. Που χαλιέστε δηλαδή; Δηλαδή θα μπορούσε το κράτος να κρατήσει το δίκτυο διανομής δικό της και η παραγωγή να ήταν ιδιωτική (το μοντέλο αυτό έχει πετύχει στην Ιταλία). Έχοντας το δίκτυο διανομής δικό του, το κράτος θα μπορούσε να ρυθμίζει αυτό τις τιμές και να μην ξεφεύγει ή και ίσως να είναι φτηνότερα του προηγούμενου. Αυτό δεν μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ενδεχόμενο οι σύντροφοι; Α ναι...Ξέρω θα πείτε ότι θα τα κάνουνε πλακάκια με το κράτος οι ιδιώτες και θα χρεώνουνε ότι να ναι.. Για να μην πω για τις δουλειές που θα άνοιγαν...Τέλοσπαντων. Θέλετε τους συνδικαλήστες να τους λουζόμαστε όλοι και να κατεβάζουν διακόπτες όποτε γουστάρουν και να πληρώνετε από την τσέπη σας το καλό σάντουιτς από τα έβερεστ που λέει και ο αστρο :p.

Πραγματικά λυπάμαι...Λυπάμαι που αυτά τα 33 εκατομύρια που θα κοστίζει αυτή η νέα σύμβαση κάθε χρόνο, δεν θα πάει σε μια φοροελάφρυνση. Που δεν θα πάει σε μια επένδυση της ΔΕΗ. Που δεν θα πάει σε μια επένδυση του Ελληνικού κράτους σε δρόμο ή σε μια νέα επιχείριση να δημιουργηθεί μια νέα θέση εργασίας. Λυπάμαι.

Πάμε τώρα ένα χειροκρότημα στον Φωτόπουλο που σας κοροιδεύει εσάς τους κρατιστές κατάμουτρα. Του αξίζουν αυτού και της ΓΕΝΟΠ συγχαρητήρια.

giphy.gif

Θα μου κάνατε και αναδιοργάνωση του Δημοσίου τρομάρα σας.

Α ναι και btw o Βαρουφάκης λέει ότι δεν είχε ιδέα για την ΔΕΗ και ότι θα έχει πρόβλημα...Ωραίοι είναι..

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2243944

• Like 1

Τώρα για την ΔΕΗ, δεν μπορω να καταλάβω γιατί να μην μπορεί κάποιος ιδιώτης (πιθανότατα και να μπορεί δεν το γνωρίζω) να μπορεί να φτιάξει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μετά να το πουλάει σε τιμές χονδρικής στην ΔΕΗ ή σε επιχειρίσεις ή σε άλλα κράτη κλπ. Που χαλιέστε δηλαδή; Δηλαδή θα μπορούσε το κράτος να κρατήσει το δίκτυο διανομής δικό της και η παραγωγή να ήταν ιδιωτική (το μοντέλο αυτό έχει πετύχει στην Ιταλία). Έχοντας το δίκτυο διανομής δικό του, το κράτος θα μπορούσε να ρυθμίζει αυτό τις τιμές και να μην ξεφεύγει ή και ίσως να είναι φτηνότερα του προηγούμενου. Αυτό δεν μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ενδεχόμενο οι σύντροφοι; Α ναι...Ξέρω θα πείτε ότι θα τα κάνουνε πλακάκια με το κράτος οι ιδιώτες και θα χρεώνουνε ότι να ναι.. Για να μην πω για τις δουλειές που θα άνοιγαν...Τέλοσπαντων. Θέλετε τους συνδικαλήστες να τους λουζόμαστε όλοι και να κατεβάζουν διακόπτες όποτε γουστάρουν και να πληρώνετε από την τσέπη σας το καλό σάντουιτς από τα έβερεστ που λέει και ο αστρο :p.

Πραγματικά λυπάμαι...Λυπάμαι που αυτά τα 33 εκατομύρια που θα κοστίζει αυτή η νέα σύμβαση κάθε χρόνο, δεν θα πάει σε μια φοροελάφρυνση. Που δεν θα πάει σε μια επένδυση της ΔΕΗ. Που δεν θα πάει σε μια επένδυση του Ελληνικού κράτους σε δρόμο ή σε μια νέα επιχείριση να δημιουργηθεί μια νέα θέση εργασίας. Λυπάμαι.

Πάμε τώρα ένα χειροκρότημα στον Φωτόπουλο που σας κοροιδεύει εσάς τους κρατιστές κατάμουτρα. Του αξίζουν αυτού και της ΓΕΝΟΠ συγχαρητήρια.

giphy.gif

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να φτιάξει κάποιος εργοστάσιο, ξέρω ότι μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκα τα οποία η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράσει! Κάτι τέτοιο δεν μου αρέσει. Αν μου βρεις τον ιδιώτη που θα πληρώσει για να φτιάξει τέτοιο εργοστάστιο, θα τηρήσει όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, και θα πουλάει στην ΔΕΗ φτηνότερα από ότι της κοστίζει η παραγωγή ή η αγορά ρευματος τώρα, να το συζητήσουμε φίλε νεοφιλελέ.

Σε ποιον ιδιώτη αναφέρεσαι; Αυτά είναι για τους ηλίθιους κόρακες που τους παίρνουν οι αλεπούδες το τυρί.

Κρατικά παραμένουν μόνο που είναι άλλου κράτους. Παλιά αυτό το ονόμαζαν προδοσία

• Like 1

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να φτιάξει κάποιος εργοστάσιο, ξέρω ότι μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκα τα οποία η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράσει! Κάτι τέτοιο δεν μου αρέσει. Αν μου βρεις τον ιδιώτη που θα πληρώσει για να φτιάξει τέτοιο εργοστάστιο, θα τηρήσει όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, και θα πουλάει στην ΔΕΗ φτηνότερα από ότι της κοστίζει η παραγωγή ή η αγορά ρευματος τώρα, να το συζητήσουμε φίλε νεοφιλελέ.

φίλε κομμουνιστή (Δικαίωμα σου να είσαι γούστο σου καπέλο σου. Εσύ με λες "νεοφιλελέ" αποδοκιμαστικά και ειρωνικά. οπότε τι συζήτηση να κάνουμε; ) δεν είναι υποχρεωμένη να αγοράσει τίποτα. Από όσο γνωρίζω ο βλαμμένος που έκανε αυτή την επένδυση με τα φωτοβολταικά πουλάει το ρεύμα στην τιμή που ορίζει η ΔΕΗ ή δεν κάνει σύμβαση με την ΔΕΗ και απλά τροφοδοτεί το σπίτι του. Αρχικά τους δελέασαν με το τυράκι ότι και καλά θα έχουν εγγυημένο έσοδο με συγκεκριμένη τιμή για κάθε κιλοβατώρα, και μετά από 2 (?) χρόνια την μείωσαν ετσιθελικά.

Δανείστηκε ο κόσμος, έβγαλε λεφτά από την τσέπη του, για να μπουν λεφτά στην αγορά με φόρους κλπ και μετά τους έγδαραν. Απλό. Πληρώνει και την συντήρηση ο βλάκας (μπαταρίες πανάκριβες), Αγοράσαμε και τα γερμανικά πάνελ που περίσσευαν. Φοβερή επένδυση.

Δεν μιλάω για φωτοβολταικά, αλλά μιλάω για αιολικά πάρκα, εργοστάσια μεγάλα. Δεν θα κάτσω να βρω εγώ τον ιδιώτη όπως δεν θα βρει ο Ναρτα για μένα δουλειά έτσι δεν είναι; Αυτό είναι δουλειά του υπουργείου ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος που θα θέσουν τους κανόνες και τους ελέγχους για να κάνει ο ιδιώτης αυτο που πρέπει και όχι αυτό που θέλει. Αλλά εσείς οι κρατιστές, βλέπετε ιδιώτη και βγάζετε σπυριά, ούτε να το δοκιμάσετε δεν θέλετε. Ούτε καν να το ακούτε. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν σε έναν νομό, τι αντίκτυπο θα έχει, πως θα το φτιάξει ο ιδιώτης, πως θα το δεχτεί ο κόσμος, να του βάλουν και τίποτα ρύτρες προστασίας (π.χ. να του κλείσουν το εργοστάσιο αν δεν τηρήσει τους κανόνες κλπ), και ΑΝ δουν ότι δουλέψει το πράγμα, να το προωθήσουν και αλλού. Όπως πάντα φοράτε παρωπίδες και δεν σκέφτεστε να δοκιμαστεί κάτι και σε όλα λέτε όχι.

Τέλος οι επενδύσεις σε νέα εργοστάσια πρέπει να γίνουν. Αφενός γιατί τα εργοστάσια έχουν παλαιώσει και δεν συμφέρει η συντήρησή τους (η ίδια η ΔΕΗ το λέει αν δεν κάνω λάθος). Αφετέρου γιατί με την λιγνιτοπαραγωγή πληρώνουμε πρόστιμα λόγο περιβαλλοντικών κανόνων της Ε.Ε. (εδώ θα μου πείτε να τους γράψουμε στα Nike μας και να βγούμε εκτός Ε.Ε. :) ) και το κράτος ως γνωστών αφού δεν θα μπορεί να πληρώσει της συντάξεις σε λίγο (δείτε για νέο δάνειο που ζήτησε το ΙΚΑ 250Μ), και στην ΔΕΗ ο κόσμος δεν έχει πληρώσει 2 δις, εμείς θα κάνουμε αυτές τις επενδύσεις από μόνοι μας. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα δεν νομίζεις, το οποίο χρήζει λύσης;

Αντε να σε βάλω εγώ σε αναζήτηση. Βρες μου εσύ λεφτά να κάνεις τα παραπάνω έργα και έλα να το συζητήσουμε φίλε μου κομμουνιστή. Αλλά τι να συζητήσουμε όπως λέω στην αρχή; Πάλι θα τρολλάρεις, πάλι θα ειρωνευτείς, πάλι θα χλευάσεις και τίποτα δεν θα πεις. Ή μάλλον θα πεις ότι σου έχει πει το κόμμα... Sorry δεν θα πάρω...

Έγινε επεξεργασία από tavliban

φίλε κομμουνιστή (Δικαίωμα σου να είσαι γούστο σου καπέλο σου. Εσύ με λες "νεοφιλελέ" αποδοκιμαστικά και ειρωνικά. οπότε τι συζήτηση να κάνουμε; ) δεν είναι υποχρεωμένη να αγοράσει τίποτα. Από όσο γνωρίζω ο βλαμμένος που έκανε αυτή την επένδυση με τα φωτοβολταικά πουλάει το ρεύμα στην τιμή που ορίζει η ΔΕΗ ή δεν κάνει σύμβαση με την ΔΕΗ και απλά τροφοδοτεί το σπίτι του. Αρχικά τους δελέασαν με το τυράκι ότι και καλά θα έχουν εγγυημένο έσοδο με συγκεκριμένη τιμή για κάθε κιλοβατώρα, και μετά από 2 (?) χρόνια την μείωσαν ετσιθελικά.

Έχω δουλειά και δεν διάβασα τα υπόλοιπα.

1) Είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει, δεν μπορώ να το βρω τώρα αλλά έτσι είναι. Αν θέλεις και αν έχεις χρόνο ψάξε το, βγάλε με λάθος και θα το δεχτώ.

2) Το νεοφιλελέ (που έχει αρνητική σημασία) το χρησιμοποίησα ως αντίποινα  στο δικό σου "κρατιστές", που έχει εξίσου αρνητική σημασία. Το κομμουνιστής, όπως το είπες, μακάρι να θεωρηθώ κάποτε κομμουνιστής. Αν δεν σου αρέσει το "νεοφιλελέ" σταμάτα να αποκαλείς τους άλλους κρατιστές επειδή απλά δεν γουστάρουν την συγκέντρωση κεφαλαίου στους ιδιώτες και το ιδιωτικό μονοπώλειο.

3) Να το δοκιμάσουμε. Μέσα σε κάποια πλαίσια. Έτσι όπως ελπίζω ότι θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μπάτε σκύλοι αλέστε όπως ήταν μέχρι τώρα.

Έγινε επεξεργασία από Myralis

πριν λιγο μου δωσανε τις pic, αλλο τσουτσεκι ο κουρης απο κει.

20367136_6504.jpg

11021129_506788419459312_862399547453911

"ασε τον ελληνα να χαιρετε" (το ματι μου!) ασε και εσυ το fb ρε γερικο καρτουν και πηγαινε στον ζιγκλερ να σου δωσει κανα  10χιλιαρο για να ντυθεις γαλιλαιος, α στα διαλα που μας το παιζει και αντισυστημικος !!

Το κομμουνιστής, όπως το είπες, μακάρι να θεωρηθώ κάποτε κομμουνιστής. 

φυγε απο τους τσιπραιους και πηγαινε στους  λαφαζανηδες, ετσι κι αλλιως ο αλεξακης φαινεται οτι δεν μπορει να τους επιβληθει -  στο ναυτικο ειχε μαθει μονο να σφουγγαριζει  (μεχρι να ανακαλυψουνε οι υπολοιποι οτι παει για βουλευτης  οπου και σταματησαν οι αγγαρειες  ) 

http://www.kendrodexia.gr/politiki/1978

http://www.kendrodexia.gr/maximos/2056

http://www.kendrodexia.gr/non-paper/2061

δεν νομιζω ο λαος να τους εκανε κυβερνηση για να τους  βλεπει τωρα να τρωγονται μεταξυ τους. οταν ο αλλος μιλαγε πριν τις εκλογες για  οικουμενικη κυβερνηση τον λεγανε ολοι "αντε απο κει με τον γραφικο "  "ουτε 1% δεν θα παρει "  και αλλα ωραια 

συνεχιστε το θεατρο της φαγωμαρας στην βουλη  - βολευοντας ταυτοχρονα το παλιο πασοκ οπως κανατε χθες με τον φωτοπουλο.  ( ουυυ  666 λασπολογε !!  http://www.thelab.gr/topic/139794-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-v20/page-51#entry2131882 )

edit : μετα την επανασταση του dress code ηρθε και η επανασταση του φραπε :hehe: 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2244713

Έγινε επεξεργασία από GruntGR

πριν λιγο μου δωσανε τις pic, αλλο τσουτσεκι ο κουρης απο κει.

φυγε απο τους τσιπραιους και πηγαινε στους  λαφαζανηδες, ετσι κι αλλιως ο αλεξακης φαινεται οτι δεν μπορει να τους επιβληθει -  στο ναυτικο ειχε μαθει μονο να σφουγγαριζει  (μεχρι να ανακαλυψουνε οι υπολοιποι οτι παει για βουλευτης  οπου και σταματησαν οι αγγαρειες  ) 

http://www.kendrodexia.gr/non-paper/2061

Ποιος σου είπε ότι είμαι στους μεν ή στους δε? Όσων αφορά τον ξάδερφο του Τσίπρα, αν το ψάξεις θα δεις ότι κατέβαινε και για βουλευτής (δεν εκλέχτηκε) και ότι ασχολείται με την πολιτική πολύ πριν τον Αλέξη. Δεν είναι δικαιολογία, απλά δεν μπήκε εκεί ούτε ξεκάρφωτα ούτε τυχαία. Πριν 3 χρόνια, ξαναβγήκε βρώμα ότι τον έβαλε σύμβουλο ο Αλέξης και μπλα μπλα μπλα, και στην πραγματικότητα το είχε αρνηθεί ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην δώσει λαβές να πουν ότι είχαν πει..

Μαξίμου: Καμία ανάμειξη στη ΣΣΕ ΔΕΗ & ΓΕΝΟΠ - Θα γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

233px-Double_Moutza.jpg

Φωτόπουλος: «Ξυδάκι σε όσους αντιδρούν στην αύξηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ» | iefimerida.gr

«Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας»

ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ @Myralis

Έγινε επεξεργασία από yanni
  • Like 3

μην ξεχναμε και το γελιο  ή μαλλον το κλαμα που εχει να πεσει στον κλαδο της υγειας 

http://www.protothema.gr/greece/article/455701/katigoro-adoni-se-kouroubli-gia-meiosi-tis-hrimatodotisis-ton-nosokomeion/

η χρηματοδοτηση εχει πεσει στο ημισυ ενω ο αλλος ο στραβουλιακας λεει στην αυγη  "δεν κοβουμε ουτε ευρω απο τα νοσοκομεια " 

τουλαχιστον αν θελουνε να κοροιδεψουνε τους απελπισμενους που τους ψηφισανε ας το κανουνε σωστα, βλεπε σαμαρας   :p

Έγινε επεξεργασία από GruntGR

Με τη ΔΕΗ έχω μπερδευτεί. Δεν είναι δημόσια αλλά τη διοίκηση την ορίζει το κράτος και εκείνο αποφασίζει αν θα ανέβει και πόσο η τιμή του ρεύματος. Επίσης τα χρέη της ΔΕΗ τα πληρώνει ο φορολογούμενος. Πως γίνεται αυτό; 

Αν κάνουν αυτά που φημολογούνται για αύξηση φπα σε τσιγάρα, ποτά, τρόφιμα κλπ θα έρθουν σε αντίθεση με όσα έλεγαν προεκλογικά για την αδικία των άμεσων φόρων προς τους μεσαίους εισοδηματικά πολίτες. Επίσης αν θέλουν να ακολουθήσουν φιλολαική οικονομική πολιτική και αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των χαμηλόμισθων πρέπει να βάλουν έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα. Πόσο είναι το ποσό που χαρακτηρίζει ένα εισόδημα μεγάλο; Θα πω πόσο είναι το ποσό που πληρώνονται πολλοί. 600 ευρώ το μήνα. 

Έγινε επεξεργασία από Alexgk

Ληστεία δισεκατομμυρίων με δράστες υπουργούς Οικονομικών;

Ληστεία δισεκατομμυρίων με δράστες υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και υπαλλήλους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ; Ακούγεται τρελό. Αλλά η κατηγορία βασίζεται σε γεγονότα και ντοκουμέντα που δείχνουν ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επέβαλαν απολύτως στοχευμένα μια άκρως αμφιλεγόμενη συμφωνία, στα πλαίσια της οποίας οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών έχασαν 3 δισεκατομμύρια, τα οποία εισέπραξε ως κέρδη μία ελληνική τράπεζα.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των άλλων κρατών της ευρωζώνης είχε αποσύρει προ πολλού τα χρήματα του, οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι επενδυτές δεν κινδύνευαν

Υπό την αιγίδα του Προβόπουλου, «η ελληνική πλευρά εκμεταλλεύθηκε την ανάγκη μας» είπε ένας από τους Κύπριους συμμετέχοντες. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, η καθαρή αξία των τραπεζών (net asset value) υπολογίστηκε από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου σε σχεδόν 8 δισ. Αλλά οι Έλληνες πρόσφεραν μόνο 500 εκατομμύρια.

Σε μια στιγμή η Τράπεζα Κύπρου έχασε πάνω από 2 δις ευρώ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος της πτώχευσής της, όπως είχε προβλέψει το σενάριο της ΕΚΤ ήδη από τον Ιανουάριο. Η Λαϊκή Τράπεζα έχασε κι αυτή περίπου 1 δισ. και όπως είχε σχεδιαστεί, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έθεσε τις δύο τράπεζες υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και τις συγχώνευσε, ενώ οι καταθέτες τους υποχρεώθηκαν να ανταλλάξουν περίπου 6 δις ευρώ με τραπεζικές μετοχές, που δεν αντιστοιχούσαν ούτε στο ένα δέκατο της αξίας των καταθέσεων. Τα δύο τρίτα των απωλειών αφορούσαν καταθέτες από το εξωτερικό. Αλλά τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια ανήκαν σε συνηθισμένους αποταμιευτές, συνταξιούχους, συνταξιοδοτικά ταμεία, πανεπιστήμια και εταιρείες, ακόμη και αν στον λογαριασμό είχαν την μισθοδοσία του επόμενου μήνα. Εν συνεχεία η κυπριακή οικονομία έπεσε σε βαθιά ύφεση και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους.

Αντίθετα, στην Αθήνα, ο Μιχάλης Σάλλας, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, και ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Στο επόμενο τρίμηνο η Πειραιώς παρουσίασε κέρδη 3,4 δισ. ευρώ «από την απόκτηση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Η Τρόικα είχε ένα πρόβλημα λιγότερο. Ο Όμιλος Πειραιώς, που ως τότε ήταν κι ο ίδιος πτωχευμένος λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους, έγινε ξανά φερέγγυος και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Η τιμή της μετοχής της ανέβηκε 400%.

• Like 2

Αυτόν τον τουρισμό μπορεί να μην τον θέλει η Ελλάδα (υπο αίρεση αυτό) τον θέλει όμως σίγουρα αυτός ο οποίος δεν διαθέτει πολλά για να κάνει διακοπές. Και στην ανάγκη αυτή του ''φτωχού'' τουρίστα γεννιέται η επιχείρηση η οποία θα τον μεταφέρει φτηνά, εκβιάζοντας τους πάντες προκειμένου να τους κάνει μέτοχους στα έξοδά της. Τα ίδια ισχύουν και για το ''all inclusive'' μοντελο: υπάρχει επειδή υπάρχει ζήτηση για αυτό.

Κακά τα ψέμματα, η έλευση αυτών των μοντέλων έχει καταστήσει τις διακοπές κτήμα περισσοτέρων ανθρώπων. Εκεί που κάποτε μια κρουαζιέρα με πλοίο ή μια εβδομάδα παραμονής σε ένα θέρετρο διακοπών αποτελούσε απόλαυση των λίγων, πλέον γίνεται προσιτή σε περισσότερους. Αν και δεν καρπώνωμαι όφελος απο αυτό, οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι δικαιωμά τους να ζητάνε προσιτές διακοπές, τη στιγμή ειδικά που αυτό δεν έχεται σε αντίθεση με την απόλαυση των πλουσιοτέρων. Για τους τελευταίους υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές τόσο στην μεταφορά όσο και στη διαμονή και την εστίαση, που είναι για το δικό τους πορτοφόλι και μόνο.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στον ήλιο.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.