Jump to content



Recommended Posts

Γιαυτό και βλέπεις ότι όλοι με καμία εξάιρεση επιλέγουν τη μετανάστευση σε καπιταλιστικές χώρες, και κανένας δεν επιλέγει μια απο τις εναπομείνουσες χώρες του σοσιαλισμού με το ''κοινωνικό πρόσωπο''. Η δική μου εξήγηση, είναι πως όλοι αυτοί ελεύθερα και ανεμπόδιαστα επιλέγουν αυτές τις χώρες, γιατί εκεί θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Και αυτό μου αρκεί για να καταλάβω τι είναι καλύτερο (ή λιγότερο χειρότερο αν σε ευχαριστεί) και τι όχι. Γιαυτό και κάτι άρθρα της ''Ε'' και του ''ρίζου'' τα διαβάζω βερεσέ .

 

 

Β.Κορέα όσοι θέλουνε κομμουνισμό. Μην τα ξαναλέμε...

(edited)

Το αστείο είναι όλοι Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Καναδά...

Κανείς ρε Ουγγαρία, Τσεχία, ή Σλοβακία...

 

Αλλά είπαμε, αριστεροί με iphone, εξοχικά και BMW...

Έγινε επεξεργασία από mad_dog
  • Like 1

Ζίγκμουντ Μπάουμαν – Μας ωφελεί όλους ο πλούτος των ολίγων;

 

Μια πρόσφατη μελέτη από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Έρευνα της Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει ότι το 1% των πιο πλούσιων ενηλίκων κατείχε μόνο του το 40% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων το 2000, και ότι το 10% των πιο πλουσίων έλεγχε το 85% του παγκόσμιου συνολικού πλούτου. Το κατώτερο ήμισυ του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού κατείχε το 1% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στιγμιότυπο μιας συνεχούς διαδικασίας… Όλο και πιο δυσάρεστα και χειρότερα από ποτέ εμφανίζονται καθημερινά τα νέα για την ισότητα των ανθρώπων καθώς και για την ποιότητα της ζωής όλων μας

 

«Το 1990, κάποιος χρειαζόταν περιουσία περίπου £50 εκατομμυρίων για να μπει στον κατάλογο με τους 200 πιο πλούσιους κατοίκους στην Βρετανία, ο οποίος δημοσιευόταν κάθε χρόνο στην Σάντεϊ Τάιμς. Από το 2008, αυτός ο αριθμός έχει εκτοξευθεί στα £430 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια σχεδόν εννεαπλάσια αύξηση». Συνολικά, «ο συνδυασμένος πλούτος των 1000 πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τα 2,5 εκατομμύρια πλούτου των πιο φτωχών».

 

To "trickle down economy" είναι ένα αστείο.. κυριολεκτικά. http://www.psmag.com/business-economics/trickle-down-economics-is-indeed-a-joke

 

Κι αντί να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, το υποστηρίζουμε κιόλας!

  • Like 3
(edited)

Κι αντί να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, το υποστηρίζουμε κιόλας!

Γιατί απλά πουλάει το Αμερικάνικο Όνειρο. Σε έχουν πείσει ότι κι εσύ μπορείς να φτάσεις εκεί, έτσι ζεις για κάμποσα χρόνια με την ελπίδα ότι μπορείς και όταν πιά διαπιστώσεις ότι είναι ασύλληπτα δύσκολο, είναι πολύ αργά για να αντιδράσεις κι απλά το δέχεσαι. Έγινε επεξεργασία από Wizard!
  • Like 2

Κι επειδή ξέρω πόσο αρέσουν στο θέμα οι νομπελίστες, θυμίζω μια παράφραση του John Steinbeck που έζησε από κοντά την ιδεολογική κόντρα μεταξύ κομμουνιστών και καπιταλιστών. Hint: ως εφαρμοσμένα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα αποτυγχάνουν και τα δύο να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Απλά αποτυγχάνουν με διαφορετικό τρόπο. Εμείς που είμαστε μεταξύ των "προνομιούχων", μάλλον δικαίως επιλέγουμε τον αποτυχημένο καπιταλισμό εις βάρος του αποτυχημένου κομμουνισμού.

 

quote-socialism-never-took-root-in-ameri

  • Like 7

http://topotami.gr/erotimatologio/

 

btw διορθωστε με αν κανω λαθος  αλλα τελευταια φορα που κοιταξα, σε Νορβηγια και Σουηδια πρωτο κομμα ειναι οι σοσιαλοδημοκρατες. 

 

σε ελευθερη μεταφραση απο το λημμα του wikipedia : 

 

Η συγχρονη Σοσιαλιστικη Δημοκρατια χαρακτηριζεται απο μια δεσμευση σε πολιτικες που στοχευουν στον περιορισμο της ανισοτητας, της φτωχειας και της καταπιεσης που δεχονται οι μη προνομιουχες κοινωνικες ομαδες. συμπεριλαμβανεται η υποστηριξη για να υπαρχουν δημοσιες υπηρεσιες προσβασιμες σε ολους, δηλαδη εκπαιδευση - υγεια - εργασιακη ασφαλιση - φροντιδα για τα παιδια και τους ηλικωμενους.

 

Το Κινημα του ΣοσιαλοΔημοκρατισμου εχει επισης γερες διασυνδεσεις με τις συνοσμονδιες εργαζομενων και το εργατικο κινημα. Υποστηριζει το δικαιωμα των εργατικων ομαδων στην διαπραγματευση με τους εργοδοτες τους. Υποστηριζει μετρα με τα οποια, η δημοκρατικη ληψη αποφασεων πηγαινει περα απο τα ορια της πολιτικης, δηλαδη σε μια οικονομικη σφαιρα η οποια παιρνει την μορφη της απο την συνδιαχειριση για εργαζομενους και αλλα εμπλεκομενα μερη.

 

Ο Τριτος Δρομος, ο οποιος φανομενικα σκοπευει στον συνδυασμο δεξιοστροφων οικονομικων πολιτικων με την υπαρξη ενος κοινωνικου κρατους, ειναι μια σημαντικη ιδεολογια που αναπτυχθηκε στην δεκαετια του '90, αυτη η ιδεολογια σχετιζεται μερικες φορες με τα σοσιαλοδημοκρατικα κομματα. Καποιοι αναλυτες ομως εχουν αλλη αποψη, και χαρακτηριζουν τον Τριτο Δρομο ενα πρακτικα νεοφιλελευθερο κινημα.

  • Like 1

Ρε παιδιά τι κάθεστε και συζητάτε αν ο κομμουνισμός είναι καλύτερος ή ο καπιταλισμός...

 

Στη Ρωσσία είχαν έναν Τσάρο που τους είχε σκίσει και όχι μόνο αυτό αλλά δεν είχε και διάδοχο (ο υιός είχε αιμοροφιλία), είδαν και απόειδαν και κατά τις ανάγκες τους και την έκρηξη νέων ιδεολογιών διάλεξαν τον Κομμουνισμό. Στην πορεία φάνηκε ότι έκαναν λάθος, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το πολίτευμα για προσωπικό τους όφελος. Μια Βουλγάρα φρόντιζε την γιαγιά της κοπέλας μου, και είχε έρθει μετανάστρια στην Ελλάδα,, και έλεγε μια ιστορία που ο πατέρας της, ένθερμος υποστηριχτής του κομμουνισμού, έπαθε το σοκ της ζωής του όταν όντας ιδιοκτήτης ενός μικρού διαμερίσματος στη Σόφια, ήρθαν οι κομισσάριοι και μέλη του κόμματος, και τον πετάξαν έξω από το σπίτι, λέγοντας πλέον πως το σπίτι του ανήκει στον Λαό...

 

Μυράλις δεν μπορείς να βγάλεις τον Στάλιν, ή τον Τσαουσέσκου ή τον Χότζα από την συζήτηση, όπως εμείς δεν θα βγάλουμε την Θάτσερ ή τον Ρέηγκαν κλπ αφού αποτελούν παράγωγα των δύο συστημάτων.

 

Ξέρετε την γνώμη μου για τον κομμουνισμό, δεν μπορώ να δεχτώ να με περιορίζει κανείς, θέλω να προσπαθήσω να έχω δική μου ιδιοκτησία, κινητή και ακίνητη, να ταξιδεύω όποτε θέλω χωρίς τον έλεγχο κανενός. Αυτά ο κομμουνισμός δεν τα αφήνει. Για αυτό και απέτυχε. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να κανει την ζωή τους ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ, με την προυπόθεση βέβαια ότι δεν θα βλάψει τους συνανθρώπους του.

 

Ναι έχει και πλεονεκτήματα ο κομμουνισμός σαν ιδεολογία. π.χ. ότι δεν νοείτε άνθρωπος μέλος της κοινωνίας να μην απολαμβάνει δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Απλά για να μπορεσει να λειτουργήσει σαν πολίτευμα πρέπει να υπάρχει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, πλεόνασμα τροφής και αγαθών και το κράτος να τα μοιράζει -> Star Trek και να έχεις εκείνο το μηχάνημα που φτιάχνει φαγητό με μια διαταγή σου. Δυστυχώς δεν. ϊσως στο μέλλον...

 

Όπως και μειονεκτήματα έχει ο καπιταλισμος. Ναι ο Bill Gates δεν μπορεί να έχει 76δις (?) του φτάνουν και του περισσεύουν, τι να λέμε, αλλά εκεί που ελπίζεις είναι ότι κάτι τέτοιοι άνθρωποι θα τα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες μεθόδους κλπ μεσω των εταιρειών τους για την βελτίωση της ζωής. Αν για παράδειγμα αυτά τα λεφτά μοιραστούν στον πλανήτη όλο, θα χορτάσει για λίγο (για μια μέρα για να είμαστε ακριβης κάπου στα 12 ευρό θα πάρει ο καθένας μας) ο πλανήτης και μετά τι; Ναι ξέρω, βαρύ, και οι άνθρωποι στην Αφρική πεινάνε μπιπ το σύστημα.

 

Τα κράτη δεν μπορούν να οργανώσουν ανάπτυξη τεχνολογιών, ούτε νέα φάρμακα, μόνο να αφήσουν το έδαφος στις εταιρείες να προοδεύουν τηρώντας τους νόμους. Αποδεδειγμένα και ιστορικά τα κράτη επιδιώκον την ανάπτυξη οπλισμών για την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους. Όπως αποδεδειγμένα και κάτι κουφάλες επιχειρηματίες πουλάνε τα φάρμακά τους σε τρελές τιμές. (βλ.. Τον τύπα με το φάρμακο του AIDS)

 

Συμπέρασμα, το είπε ο petrospep ότι θετικό εχει κάθε σύστημα καλό είναι να συνδυάζεται. Παν μέτρον άριστον...

 

Αυτά σε πολύ γενικά πλαίσια.

  • Like 5
κάθε σύστημα καλό είναι να συνδυάζεται.

 

Η συγχρονη Σοσιαλιστικη Δημοκρατια χαρακτηριζεται απο μια δεσμευση σε πολιτικες που στοχευουν στον περιορισμο της ανισοτητας, της φτωχειας και της καταπιεσης που δεχονται οι μη προνομιουχες κοινωνικες ομαδες.

 

Υποστηρίζεται συχνά ότι ο καλύτερος υπαρκτός συνδυασμός είναι οι Σκανδιναβικές δημοκρατίες, που συνδυάζουν μια οικονομία ελύθερης αγοράς με υψηλή ανταποδοτική φορολογία και "πολύ" κράτος, για παροχή κοινωνικής πρόνοιας και προστασία των αδύναμων από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

 

Αυτό δε σημαίνει ότι κι εκεί δεν έχουν τα προβλήματά τους, αλλά ευτυχώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν τερατώδη ανεργία ή τη συστηματική φτωχοποίηση τεράστιου μέρους του πληθυσμού.

  • Like 3
(edited)

Aναφερθηκα σε αυτες τις χωρες γιατι αποτελουν προορισμο για αρκετο κοσμο που θελει να μεταναστευσει.

 

παλιος πελατης που εχει φυγει με την γυναικα και τα παιδια του Σουηδια, εκτος των αλλων παιρνει επιδομα 500 ευρω το μηνα για καθε παιδι  και οδηγαει αυτοκινητο με E85. 

 

προφανως ολα αυτα προυποθετουν να ειναι πλουσια και η ιδια η χωρα, απο την αλλη κλασσικo παραδειγμα "hardcore" καπιταλισμου ειναι οι ΗΠΑ. 

 

btw αυτος ο Steinbeck μου θυμιζει τον Paul Walker :p

Έγινε επεξεργασία από GruntGR

Είναι καλά μην συγκρίνουμε Σκανδιναβία με Ελλαδισταν θα μας γελάνε και οι πέτρες

Εσύ θεωρείς την Β. Κορέα Κομμουνιστική χώρα, αυτό σε πείραξε?

 

Υ.Γ. Δεν υπάρχει χώρα "Σκανδιναβία"...

Δεν υπάρχει χώρα "Σκανδιναβία"...

 

 

captain-obvious.jpg

 

θα εσου εδινα και μια κοτρωνα σαν τον τυπο στο διπλανο meme, αλλα ξερω οτι ειναι πολυ  δυσκολο να την κρατησεις οταν εισαι κοψοχερης :hehe:

 

on a more serious note ...

 

 

http://www.ert.gr/sinechizi-tin-evropaiki-tou-periodia-o-efk-tsakalotos-simera-sinantate-me-g-ntaiselmploum/

(edited)

Εσύ θεωρείς την Β. Κορέα Κομμουνιστική χώρα, αυτό σε πείραξε?

Υ.Γ. Δεν υπάρχει χώρα "Σκανδιναβία"...

Πέσαμε σε τζιμανι...

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A7%CE%B5%CF%81%CF%83%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%82

Εννοώ την χερσόνησο, την περιοχή

Δεν είναι η Β.Κορεα κομμουνιστικο κράτος???

Και τι είναι???

Δημοκρατικό???

Αχαχαχαχαχα

[emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Έγινε επεξεργασία από mad_dog

Τώρα το σκότωσες... 3 θα το διαβάσουν όλοι κι όλοι...

 

Μα το θέμα είναι να γράψεις πόσο κορυφέος σέντερ είναι ο Ζαμπίδης και να τσιμπήσουν όλοι.

Λέει ο Τσίπρας οτι είναι αριστερός και δεν αναρωτιέτε κανένας, τι λέει ρε ο προδότης της πατρίδας;

Όποιος λοιπόν πειστεί ότι Μάρρεϊ είναι Ρώσος και μάλιστα κομουνιστής, χωρίς να ψάξει, καλύτερα να μην το διαβάσει.

  • Like 2

τον κομμουνισμό τον έβγαλαν off περίπου μια ντουζίνα χώρες. Για ποιό λόγο άραγε σε καμμία απο αυτές δεν υπήρξε έκτοτε απαίτηση των λαών αυτών για επιστροφή στον κομμουνισμό ????

 

ο κομμουνισμός όπως απέδειξε η ιστορία ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ χωρίς τη βία. Ο Στάλιν, ο Τσαουσέσκου, ο Κιμ, Ο Χότζα προέκυψαν ακριβώς γιατί δεν θα μπορούσε να σταθεί αλλιώς το απολυταρχικό και ανελεύθερο  αυτό καθεστός. Μη μου τους βγάζεις εκτός της κουβέντας λοιπόν.

 

''κοινωνική ισότητα'' ε ? καλό το παραμύθι, αλλά ο δράκος ψόφησε. Στοιχεία έχεις να μας δώσεις ?? πες μας λίγο, εσύ που τον έφαγες με το κουτάλι: Πόση ήταν η παιδική θνησιμότητα ? πόσος ο αναλφαβητισμός ? Πόσο το προσδόκιμο ζωής ? Πόση η ατομική ελευθερία ? Τι συνέβαινε στους διαφωνούντες ? Πόσα κόμματα λάμβαναν μέρος στις εκλογές ? πόσο ήταν το κατα κεφαλήν εισόδημα ? Γιατί τα πολυβολεία στην Αλβανία κοιτάζαν και προς την ενδοχώρα ? Και τελικά εσύ, γιατί δεν επέλεξες ένα απο τα τελευταία προπύργια για να ζήσεις το μύθο σου ? να δρέψεις και λίγη απο τη δόξα των νέων αγώνων ενάντια στον κακό καπιταλισμό ?

 

Βασικά, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα του πως ήταν για τον κόσμο που τους έφαγε στη μάπα, και προσπαθείς να μας πλασάρεις εμπόρευμα που έχει λήξει προ πολλού. Ακόμα ένας που δεν έχει τίποτα, και θέλει να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο...

Θέλω να κάνω μια παρατήρηση στα όσα γράφεις:

Δεν είναι τίμιο να αφήνεις τον κομμουνισμό ως ένα πολίτευμα που ίσχυε από το 1917 έως το 1990 στην ΕΣΣΔ και να συγκρίνεις με τον καπιταλισμό αντίστοιχα από το 1917 έως το 1990 στο δυτικό κόσμο.

Ο κομμουνισμός γνώρισε κι αυτός φάσεις.

Η πρώτη φάση, δηλαδή η φάση του Λένιν και η Οκτωβριανή Επανάσταση, έδωσε στη Ρωσία δύναμη και τρόπο ελέγχου του χάους. Δίνοντας εξουσίες στον ίδιο το λαό να ελέγχει το λαό, μπόρεσαν να ελέγξουν την αχανή χώρα και να κατευθύνουν την παραγωγή της. Ο ίδιος ο Λένιν, είχε προτείνει τη λεγόμενη NEP, Νέα Οικονομική Πολιτική, σύμφωνα με κείμενα της εποχής. Η NEP δεν ήταν παρά ένα φιλελεύθερο σύστημα για τις συναλλαγές / οικονομική πολιτική της χώρας.

Προσωπικά πιστεύω ότι εάν ο Λένιν είχε ζήσει 5-10 χρόνια ακόμη και είχε μπει σε σειρά η NEP, η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά.

Από κει και πέρα ο Στάλιν που ανέβηκε στην εξουσία άλλαξε τελείως τις ισορροπίες και δημιούργησε μια δικτατορία με ό,τι συνέπειες αυτό είχε. Απλά θα πρέπει να δούμε λίγο και τις άλλες χώρες τι πολίτευμα είχαν, δηλαδή Ελλάδα είχαμε τον Μεταξά (δικτάτορας), Ισπανία Δικτάτορα, Ιταλία Δικτάτορα, Γερμανία Χίτλερ. Πολιτικά δηλαδή η Ρωσία του μεσοπολέμου δεν διέφερε ιδιαίτερα από τον ανταγωνισμό.

Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά ήρθε με το τέλος του Β Παγκοσμίου. Εκεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΝ. Δεν φταίει ο κομμουνισμός ή ο καπιταλισμός, αλλά τα έξοδα του πολέμου και οι καταστροφές. Από εκεί και έπειτα έρχονται και οι μνήμες και μετά το 1950 ξεκινάει η μεγάλη ανισότητα στην ανάπτυξη όπου η ψαλίδα ανοίγει εκθετικά μέχρι αυτά που διαβάζαμε με τους Ρώσους να πηγαίνουν να αγοράζουν Κόκα Κόλα με πάθος μετά την πτώση του καθεστώτος. Απλά να σημειωθεί ότι και οι πρώην πλούσιες χώρες, π.χ. η Αγγλία που είχε ένα κάρο αποικίες, είχε μαύρες περιόδους μετά τον Β Παγκόσμιο με τις διάφορες κρίσεις. Π.χ. Βενζίνη με το δελτίο στην κρίση του 70.

Φυσικά τα έξοδα του Ψυχρού πολέμου διέλυσαν την ΕΣΣΔ και διέλυσαν και κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Η Αμερική, όντας έξω από το χωρό, μπόρεσε και γιγαντοποίησε την οικονομία της και πλέον και με τα διάφορα οικονομικά τρυκ είναι εκτός συναγωνισμού. Επίσης πούλησε τον τρόπο ζωής της ως τον τρόπο που όλοι θέλουν να ζουν. Δηλαδή το όνειρο του μέσου άντρα είναι ο Dan Bilzerian και της μέσης γυναίκας η γυναίκα του Πατούλη.

Προσωπικά δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο σύστημα, πιστεύω ότι όλα πάσχουν, και αυτό που έχουμε σήμερα ως οικονομικό μοντέλο πάσχει, αλλά φαίνεται ότι η ύπαρξη ατομικών ελευθεριών ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη, και γι' αυτό τις απολαμβάνουμε. Αισθανόμαστε καλύτερα. Τώρα το εάν το επίπεδο διαβίωσης εξισώνεται με το εισόδημα, όπως μας πλασάρουν, πραγματικά το θεωρώ μύθο. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα threashold κάτω του οποίου η ανυπαρξία χρημάτων σε κάνει δυστυχισμένο, ένα threshold πάνω το οποίου η ύπαρξη χρημάτων πάλι σε κάνει δυστυχισμένο (ή έστω, δεν σε βοηθάει κάπου) και ο μέσος όρος που είμαστε όλοι οι υπόλοιποι, που σίγουρα θα θέλαμε κάτι παραπάνω αλλά έιμαστε χαρούμενοι που δεν παίρνουμε κάτι παρακάτω. Η ποιότητα ζωής στο μέσο όρο για μένα εξαρτάται από άλλους παράγοντες, ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος, άδειες, σύστημα υγείας και κόστος ζωής.

Θεωρώ ότι οι άκρως καπιταλιστικές χώρες πάσχουν στο θέμα ποιότητα ζωής λόγω του περίπλοκου συστήματος κανόνων που συνεχώς αυξάνουν. Το βλέπω καθημερινά στην Αγγλία, όπου ο μόνος τρόπος να μην ασχολούμαι καθημερινά με μαλακίες του Αγγλικού συστήματος είανι να γυρίσω στην Ελλάδα να αράξω.

  • Like 4
(edited)

Επειδή έγραφα τις προάλλες ότι εδώ βοηθάνε ο ίδιοι, δεν περιμένουν από το κράτος κι ας μην είναι ανύπαρκτο:

http://m.independent.ie/irish-news/news/kind-neighbour-launches-fundraiser-to-help-83yearold-woman-afford-central-heating-34357614.html

Έγινε επεξεργασία από Wizard!
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.