petalouditsa Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2014 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2014 (edited) Χαίρεται. Πριν 2 μήνες αγόρασα αυτό LEVEL ONE WUA-0614 150M WIRELESS N USB ADAPTER - WIRELESS - το usb adaptor για να πιάνω ασύρματο Internet. Δεν είχα τα αναμενόμενα αποτελέσματα κι αποφάσισα να γράψω εδώ για να με βοηθήσετε να βρω μια λύση.Εφόσον λοιπόν δεν βρήκα αυτό που έψαχνα σκέφτομαι να αγοράσω αυτήν εδώ(μια απ τις δυο):TP-LINK TL-ANT2424B 24DBI 2.4GHZ GRID PARABOLIC ANTENNA - WIRELESS -TP-LINK TL-ANT5830B 5GHZ 30DBI OUTDOOR GRID PARABOLIC ANTENNA - WIRELESS -Για την πρώτη κεραία γνωρίζω ότι λειτουργεί στα 2,4GHz και στα πρωτόκολλα 802.11 n/g/b ενώ η δεύτερη στα 5GHz και στα πρωτόκολλα 802.11 a/n.Έψαξα αρκετά για να δω ποια συχνότητα και πρωτόκολλα είναι καλύτερα.Σχετικά με τις 2 αυτές συχνότητες διάβασα ότι αύτες οι κεραίες με τα 2,4 πάνε πιο μακριά αλλά μπορεί να αλλοιωθεί το σήμα τους καθώς πολλές άλλες συσκευές λειτουργούν σε αυτή τη συχνότητα (ραδιοφωνα, ασυρματα τηλεφωνα, φουρνοι μικροκυματων, άλλα wifi δικτυα κτλ) κι έτσι υπάρχουν παρεμβολές. Στα 5 όμως δεν υπάρχουν άλλες συσκευές που να εκπέμπουν κι έτσι το σήμα εχεί λιγότερες παρεμβολές πλην όμως την αδυναμία τους να περάσουν τοίχους που το 2,4 μπορεί καλύτερα. Άρα μπαίνει ένα ζήτημα για το ποιά συχνότητα πρέπει να προτιμήσω.Ας πάμε τώρα στα πρωτόκολλα. Η 2,4 κεραία στηρίζει πρωτόκολλα 802.11 b/g/n ενώ η 5 πρωτόκολλα 802.11 a/n. Κάπου διάβασα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ότι το πρωτόκολλο n στηρίζει κι όλα τα προγενέστερα όπως b και g(?). Άρα εάν αγοράσω την κεραία με τα 5GHz θα έχω όλα τα πρωτόκολλα συν το a και θα μπορώ να συνδεθώ σε περισσότερα δίκτυα(?).Αυτές λοιπόν οι κεραίες συνδέονται με ενα usb adaptor με τη βοήθεια ενός καλωδίου τύπου SMA και το adaptor με τον υπολογιστη με μια απλη προέκταση usb.To usb adaptor θα πρεπει κι αυτο να λειτουργεί στην ίδια συχνότητα και στα ίδια πρωτόκολλα με την κεραία (κι από άποψη να βρίσκω περισσότερα δίκτυα εάν δεν παίζει ρόλο η ίδια συχνότητα στα 2 αυτά μέρη);Πάνω στη σύνδεση της κεραίας με έναν usb adaptor το ακόλουθο βιντεάκι : [ame=http://www.youtube.com/watch?v=2yxd6UXA32c]Long Range 19dBI Parabolic Grid Dish Antenna - YouTube[/ame] προτείνει ένα high power reciever όπως π.χ. [ame]http://www.amazon.com/Alfa-Wireless-Original-Screw-On-9dBi/dp/B001O9X9EU[/ame] . Τι ρόλο παίζουν αυτοί οι adaptores που ονομάζονται high power; Έχει κάποια σχέση με τη μετάδοση του ρεύματος στην κεραία;Παραθέτω μια ακόμη πηγή πληροφορίας που με βοήθησε αρκετά και που έχω να κάνω μια ακόμη ερώτηση.USRobotics Στον πίνακα εδώ είδα ότι το πρωτοκόλλο 802.11a λειτουργεί στα 5GHz ενώ όλα τα άλλα στα 2,4GHz. Η κεραία λοιπόν των 5GHz (που λειτουργεί με τα 802.11a/n) είναι στην ουσία dual-band και εφόσον το usb adaptor πρέπει να είναι κι αυτό συμβατό με την κεραία πρέπει να είναι κι αυτό dual-band;Τα καινούργια που έχουν βγει με πρωτόκολλο 802.11ac με ποιά είναι συμβατά απ τα προηγούμενα;Ευχαριστώ πολύ. Περιμένω απαντήσεις για να μπορέσω να καταλήξω κάπου. Έγινε επεξεργασία Νοέμβριος 12, 2014 από petalouditsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemtb Νοέμβριος 12, 2014 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 12, 2014 Καλημερα! Οταν λες να ΄πιανεις ασυρματο ιντερνετ΄ τι εννοεις? Το δικο σου στο διπλα δωματιο ας πουμε? Του τυχαιου γειτονα που το ξεχασε ξεκλειδωτο? η ενος συγκεκριμενου γνωστου σου που βρισκεται σε αλλο σπιτι? για δωσε λεπτομεριες, αποσταση, οροφοι, τυχον εμποδια αναμεσα σας, και θα σε βοηθησουμε καταλληλα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
petalouditsa Νοέμβριος 12, 2014 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 12, 2014 (edited) για καποιο τυχαιο wifi δικτυο εννοω. το θεμα ειναι οτι απο τη μπροστα μερια του σπιτιου ειναι χωραφι και γενικα πιο ανοιχτος χωρος με λιγα εμποδια σε κοντινη αποσταση ενω στην πισω μερια οπου εχω τωρα το Pc και πιανω αυτο το ασθενες σημα ειναι πολυκατοικιες.Μπροστα: 100 μετρα χωραφι και μετα ειναι καποιες πολυκατοικιες διασπαρτες και αριστερα δεξια αρκετες πολυκατοικιες. Ύψους 5οροφες.Πίσω : στα 10-20 μετρα ολο πολυκατοικιες 5 οροφες κι ενα σπιτακι. Έγινε επεξεργασία Νοέμβριος 12, 2014 από petalouditsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
asot Νοέμβριος 12, 2014 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 12, 2014 Αν θέλεις να πιάσεις ένα υπάρχον wifi δίκτυο δε μπορείς να διαλέξεις εσύ τη συχνότητα και το πρωτόκολλο. Χρειάζεται να ακολουθήσεις αυτό που υφίσταται. Οπότε τα 2.4 GHz είναι μονόδρομος, αφού στα 5 GHz παίζουν λίγοι (πιο γνώστες και με κλειστά δίκτυα).Οι μέγιστες αποστάσεις που αναφέρουν οι κατευθυντικές κεραίες προϋποθέτουν οπτική επαφή καθώς και κεραία στο απέναντι μέρος. Αν βάλεις εσύ μια κεραία που φτάνει 5 χλμ μακριά, και στην άλλη μεριά υπάρχει μόνο ένα access point, θα το βλέπεις αλλά δεν πρόκειται να συνδεθείς.Στις πίσω πολυκατοικίες με κεραία omni έχεις μια ελπίδα, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να αγοράσεις κεραία μόνο και μόνο με την ελπίδα να πιάσεις κάτι.Ρίξε μια ματιά σε αυτό για κεραίες:Omnidirectional vs directional wifi antenna explained through tutorial Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Νοέμβριος 12, 2014 #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 12, 2014 Κάπου διάβασα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ότι το πρωτόκολλο n στηρίζει κι όλα τα προγενέστερα όπως b και g(?). Άρα εάν αγοράσω την κεραία με τα 5GHz θα έχω όλα τα πρωτόκολλα συν το a και θα μπορώ να συνδεθώ σε περισσότερα δίκτυα(?).Όχι. Το N είναι συμβατό με b/g γιατί είναι extension του πρωτόκολου. Αλλά οι κεραίες είναι διαφορετικές. Για αυτό βλέπεις όλα τα dual band να έχουν > μία κεραία.Τέλος, δε φτάνει μόνο δυνατή κεραία από το μεριά σου για να έχεις σήμα. Χρειάζεται και δυνατή κεραία από την άλλη μεριά. Με λίγα λόγια δεν έχει νόημα να πάρεις 19db κεραία για να πιάσεις ένα τυπικό ρούτερ με 4db κεραία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petalouditsa Νοέμβριος 12, 2014 Author #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 12, 2014 ευχαριστω για τις απαντησεις. Βοηθησαν αρκετα. Θα εξετεσω αυτα που μου ειπατε και θα επανελθω ξανα εαν χρειαστει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petalouditsa Νοέμβριος 13, 2014 Author #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 13, 2014 Γενικα απο συζητησεις που ειχα σημερα καταλαβα οτι η directional κεραια δεν ειναι για αυτο που χρειαζομαι.Οι omni-directional ομως ειναι οτι χρειαζομαι. Στα γρήγορα κάθησα κι έψαξα.Αυτό πως σας φαίνεται; [ame]http://www.amazon.co.uk/TP-Link-TL-ANT2415D-Outdoor-Directional-Antenna/dp/B004I5J2XY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1415845782&sr=8-1&keywords=TL-ANT2415D[/ame]Πρέπει να κοιτάξω κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εκτός από τα 2,4 GHz που χρειάζομαι και τα 15dBi που ειναι αρκετα(υπάρχει κεραία με παραπάνω dBi κι αν ναι με συμφερει να την αγορασω);Επίσης θέλει να αγοράσω router ή το LEVEL ONE WUA-0614 150M WIRELESS N USB ADAPTER - WIRELESS - που εχω θα κανει δουλεια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
asot Νοέμβριος 13, 2014 #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 13, 2014 Η κεραία αυτή πρέπει να μπει σε εξωτερικό χώρο για λιγότερες παρεμβολές από τοίχους. Χρειάζεσαι ένα pigtail καλώδιο για να συνδεθεί στη συσκευή σου (έχει κάτω από την κεραία επιλογές στο Amazon). Η συσκευή που έχεις δεν ξέρω αν συνδέεται με εξωτερική κεραία άλλη εκτός από τη δική της.Στην περίπτωση που θέλεις να προχωρήσεις δες εδώ http://www.thelab.gr/internet-and-networking/kalypsi-15m-tou-wifi-140505.html#post1063770169 αλλά κατά τη γνώμη μου θα πετάξεις τα λεφτά σου, γιατί παίζεις στην τύχη, ΑΝ βρεις ανοικτό wifi με internet, AN φτάνει το σήμα ικανοποιητικά, ΑΝ δεν έχεις παρεμβολές ή αστάθεια...Με τόσα λεφτά μήπως συμφέρει ένα δικό σου ADSL; Link to comment Share on other sites More sharing options...
petalouditsa Νοέμβριος 14, 2014 Author #9 Κοινοποίηση Νοέμβριος 14, 2014 ήδη πιάνω ένα ελευθερο wi-fi (1 γραμμή και 2γραμμές πολύ αργές ώρες μετά τα μεσάνυχτα με αυτην την omni directional κεραιουλα που εχω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
asot Νοέμβριος 14, 2014 #10 Κοινοποίηση Νοέμβριος 14, 2014 Ένα-ένα μας τα λες... Ξεκίνα τότε από το αν παίρνει άλλη κεραία αυτό που έχεις (μάλλον θα χρειαστείς το pigtail βέβαια). Άλλη εναλλακτική είναι ένα repeater που θα μπορούσε να μπει σε δικό σου χώρο, ίσως και σε εξωτερική πρίζα στο μπαλκόνι. Ωστόσο αν δε το δοκιμάσεις δε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι πιάνει καλό σήμα. Ίσως χρειαστείς repeater + επιπλέον κεραία για να πιάνεις καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
petalouditsa Νοέμβριος 17, 2014 Author #11 Κοινοποίηση Νοέμβριος 17, 2014 τι νόημα έχεις όμως ένα repeater το οποίο θα είναι ακριβώς δίπλα στο δέκτη του σήματος ;; Στη δικιά μου λογική το reapeter θα έπρεπε να είναι ας πούμε για παράδειγμα στη μέση της διαδρομής του σήματος για να το προλάβει πιο ισχυρό και να το αναμεταδώσει ανάλογα. Δεν ξέρω εάν το σκεπτικό μου είναι σωστό, περιμένω διόρθωση. Παντώς από συζητήσεις που έχω κάνει μου λένε πως είναι δύσκολο να βελτιωθεί το σήμα. Μου έχουν προτείνει αυτά : http://www.amazon.co.uk/UBIQUITI-Networks-NSM2-NanoStation-M2/dp/B00I4QEZ8U/ref=sr_1_1?s=computers&ie=UTF8&qid=1415987911&sr=1-1&keywords=UBIQUITI+NANOSTATION+M2http://www.amazon.co.uk/UBIQUITI-Networks-NanoStation-Loco-M2/dp/B00I4QK6Q0/ref=pd_sim_sbs_computers_1?ie=UTF8&refRID=08N8P1C682Q9BXWJF36Chttp://www.amazon.co.uk/TP-Link-TL-ANT2415D-Outdoor-Directional-Antenna/dp/B004I5J2XY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1415845782&sr=8-1&keywords=TL-ANT2415DΠοιό πιστεύεις ότι θα έκανε δουλειά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts