Jump to content



gtx 970 vs r9 290 για 1080p gaming


giannisth

Recommended Posts

Εγω παρακολουθωντας αυτο το thread ολους αυτους τους μηνες και οντας 100% αντικειμενικος αφου εχω περασει απο ολα τα στρατοπεδα και δεν εχω συμπαθιες (στους CPU πχ ειχα/εχω προς AMD ασχετα αν απο ενα σημειο και μετα επαψαν να ειναι ανταγωνιστικοι για τους entousiasts και εχω intel τα τελευταια χρονια) εχω βγαλει τα εξης συμπερασματα :

 

1) Το multi-gpu το αποφευγω οπως ο διαολος το λιβανι, δε με ενδιαφερει σε ποια εταιρεια ειναι πιο απροβληματιστο (nvidia απ'οτι καταλαβαινω αποδω) , ειναι απλα recipe for disaster και δε θελω αλλες 10 εγνοιες στο κεφαλι μου για να κανω το συστημα να δουλεψει σωστα. Πανε οι εποχες που κουμπωνες μια voodoo2 και απλα επελεγες στο παιχνιδι Glide και τελειωνε η ιστορια, τωρα ηδη με τη 1 καρτα και εχεις τα 5πλασια θεματα να αντιμετοπισεις, δεν υπαρχει περιπτωση να μπω στη διαδικασια να τα υψωσω στο τετραγωνο! Το κατανοω οτι για καποιους ειναι αναγκη και οχι επιλογη, αλλα μιας και το thread μιλαει για 1080p νομιζω οτι εκει δε χρειαζεσαι τοση raw power...αλλα anyway και σε 4k να επαιζα θα προτιμουσα να κοψω οτι χρειαστει για να αντεξει μια δυνατη μονοπυρηνη παρα να μπλεξω!

 

2) Η 290Χ αποτελει το απολυτο VFM σημερα, ενω η 970 το καλυτερο συνολικο πακετο. Οποτε υπαρχει μια σχετικη ισορροπια θα ελεγα και δεν ειναι ξεκαθαρη η αποφαση. Το θεμα ειναι οτι για καποιους, μερικα τμηματα του πακετου στα οποια υπερεχει η 970, δηλαδη το τριπτυχο θερμοκρασια-θορυβος-καταναλωση, δεν αποτελουν προβλημα. Δηλαδη, το θεμα θερκοκρασια-θορυβος (που ειναι αλληλενδετα) αν πας σε καλη custom υλοποιηση και αν μεινεις σε 1 καρτα και οχι cf, τοτε αυτοματα υποβαθμιζεται παρα πολυ (αν δε εχεις και open-air Κουτι/benchtable εκμηδενιζεται ουσιαστικα).

Το θεμα καταναλωσης απο την αλλη, εχει 2 προεκτασεις. Η μια ειναι το τροφοδοτικο σου, και η αλλη το κοστος στη ΔΕΗ. Το δευτερο νομιζω οτι με τις διαφορες στις idle καταναλωσεις να ειναι negligible και αν δεν εισαι υπερκαμμενος gamer που παιζει full load 10+ ωρες τη μερα , δεν εχει καποια ουσια ακομα και σε βαθος χρονου (ειδικα αν συνιπολογισουμε και το μικροτερο κοστος κτησης της 290Χ). Το πρωτο, σε αλλες εποχες μπορει να ειχε μεγαλη σημασια, αλλα η αληθεια ειναι οτι φτασαμε σε ενα σημειο πριν 2 χρονια περιπου να εχει και ο τελευταιος gamer 600w+ τροφοδοτικο και τα 1000αρια να μην αποτελουν κατι το εξωτικο...οποτε οι πιο πολλοι enthousiasts εχουμε ενα 850αρι και βαλε συνηθως. Τα τελευταια χρονια με haswell πεσανε οι καταναλωσεις και τωρα και στις καρτες και ξαφνικα εχουμε βρεθει με τερατα τροφοδοτικα οποτε το αν η καρτα τραβαει +-100w δεν εχει πια τοση σημασια με το αποθεμα που εχουμε...Ασε που σε πραγματικες συνθηκες η εντυπωση που εχει το κοινο με την πραγματικοτητα για το ποσο ρευμα τραβαει το PC απεχει παρασαγκας! 

Με ολα τα παραπανω λοιπον να αντιπροσωπευουν τους πιο πολλους αυτου του forum (πιστευω), αυτα τα 3 βασικα πλεονεκτηματα της 970 δεν ειναι και τοσο σημαντικα τελικα... Αλλα δε μπορουμε να τα παραγνωρισουμε στη συνολικη εικονα! Εγω ομως και οι πιο πολλοι πιστευω εδω μεσα, εχοντας λυμενα τα προηγουμενα προβληματα, νομιζω θα μας τραβαγε λιγο περισσοτερο η raw power και το 512bit bus της 290Χ, παρα το να κλοκαρουμε τζουφια mhz στην 970 (ασχετα να στο αποτελεσμα μπορει να φταναμε στα ιδια περιπου)

 

3)Πιστευω οτι για οποιον δεν καιγεται πολυ, δεν αξιζει να παρει καμια απο τις 2 αυτες καρτες σημερα, εκτος και αν θελει να την κρατησει σε οριζοντα 3ετιας+. Με τις νεες καρτες να ειναι σε οριζοντα διμηνου-εξαμηνου και οπως ξερουμε τις σαρωτικες πτωσεις τιμων που γινονται σε τετοιες περιπτωσεις, νομιζω οτι σημερα για 1080p αξιζει να βολευτει καποιος με μια r9 280X/gtx 760/770 μεταχειρο και να αναμενει τις εξελιξεις! Στις καρτες γραφικων τα τελευταια 3 χρονια εχουμε δει πολυ μικρη εξελιξη και θα πρεπει να γινει επιτελους καποιο μπαμ (και με οτι συνεπαγεται αυτο στις τιμες των παλιοτερων). Δηλαδη αν εξαιρεσουμε τις 970/980, ολες οι καρτες που κυκλοφορησαν τα τελευταια 3 χρονια ειναι ειτε rebadge GCN/Kepler ειτε μεγενθυση των αρχικων σε shaders (hawai/780ti). Τεχνολογια ομως πυρηνα και nm στασιμα...

Οι 970/980 φερανε νεα τεχνολογια αλλα χωρις να γεμισει το puzzle (με τις high-end απο nvidia και με ολη τη νεα σειρα της AMD) οι τιμες δεν ειναι αυτες που πρεπει για mid-range προιοντα λογω απουσιας ανταγωνισμου (μην κοιτατε που ολοι θεωρουν καλη τιμη την 970 επειδη συγκρινουν με την προηγουμενη γενια, κατσε να βγαινανε ολα οπως επρεπε και απο τις 2 εταιρειες και θα εβλεπες η 970 να λεγεται 960ti Και να κοστιζει 250ε)

 

Οποτε εγω πιστευω συμφερει να περιμενει κανεις λιγους μηνες να συμπληρωθει το puzzle και τοτε να κανει κινηση για οτι συμφερει ειτε σε παλιοτερη ειτε στα φρεσκα στην κατηγορια τιμης του!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

αλλα μιας και το thread μιλαει για 1080p νομιζω οτι εκει δε χρειαζεσαι τοση raw power.

 

νομιζω θα μας τραβαγε λιγο περισσοτερο η raw power και το 512bit bus της 290Χ, παρα το να κλοκαρουμε τζουφια mhz στην 970 (ασχετα να στο αποτελεσμα μπορει να φταναμε στα ιδια περιπου)
 

 

Τη διαφορα αυτων των δυο (με ολα τα ενδιαμεσα που γραφεις) την καταλαβαινω. Ελα ομως που αν ισχυει αυτο που γραφεις στο πρωτο quote, τοτε αυτο που γραφεις στο δευτερο quote ειναι λαθος αποφαση μιας και στα 1080p η 970 παει σε πολλες περιπτωσεις καλυτερα. Αρα δε μιλαμε για τζουφια Mhz της 970, αλλα για τζουφια 512bit της 290Χ. 

 

Η αληθεια για την ερωτηση του τιτλου δλδ την συγκριση μεταξυ των 2 καρτων εχει ηδη ειπωθει κατα την αποψη μου απο τους αντικειμενικους. Απλα ψωνιζεις αυτη που σ αρεσει καλυτερα, που θα παιξει τα παιχνιδια που σ ενδιαφερουν καλυτερα, και τελος αυτη που σε κανει να θες να την πληρωσεις πιο προθυμα. Αν και η πιο μεγαλη αληθεια για μενα ειναι οτι κακως εχουμε μπει σ ολη αυτη τη συγκριση γιατι η 970 δεν ηρθε για ανταγωνιστης της 290Χ αλλα για να αντικαταστησει την 770 που ως αμεσο αντιπαλο ειχε την 280/Χ. Οποτε την 970 ας περιμενουμε να την συγκρινουμε με την 380/Χ η οπως αυτη λεγεται οταν κυκλοφορησουν.

Link to comment
Share on other sites

Στο θεμα μας τωρα:

 

Eκανε κανενας notify μη χασουμε την Χριστουγεννιατικη προσφορα? :p

 

Capture.jpg

                                                                                 

qodmx2.jpg

:hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe: :hehe:

Έγινε επεξεργασία από Dj_ALeX
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

 

Τη διαφορα αυτων των δυο (με ολα τα ενδιαμεσα που γραφεις) την καταλαβαινω. Ελα ομως που αν ισχυει αυτο που γραφεις στο πρωτο quote, τοτε αυτο που γραφεις στο δευτερο quote ειναι λαθος αποφαση μιας και στα 1080p η 970 παει σε πολλες περιπτωσεις καλυτερα. Αρα δε μιλαμε για τζουφια Mhz της 970, αλλα για τζουφια 512bit της 290Χ. 

 

Ενταξει στο πρωτο εννοω raw power της ταξεως του +80% που παιρνεις με μια δευτερη καρτα, και στο δευτερο εννοω μιλαω για δυναμικη της καρτας στην ουσια, οπου η 290Χ εχει μεγαλυτερη (στο να ανεβασεις αναλυσεις, να βαλεις κατι πιο βαρβατο κλπ). Κακως ισως χρησιμοποιησα τον ιδιο ορο...

Γενικα οταν λεω οτι μαλλον θα προτιμουσα τη 290Χ το λεω απο την αποχη οτι μου δινει τηςν εντυπωση καρτας με πιο πολλη δυναμικη. Εκει που ζοριζουν τα πραγματα (αναλυσεις) βγαζει πιο πολλη αποδοση και αν αυτο ειναι και προαγγελος για το μελλον (και μια ενδεχομενη αναβαθμιση καποιου σε 1440p σε 1 χρονο ή στην οδηγηση μιας 4k τηλεορασης) νομιζω οτι ειναι κατι χρησιμο να το εχεις και ας μην παιζει τοσο ρολο για σενα σημερα. Οπως και για τα τζουφια mhz που ειπα, απλα η 970 δειχνει να πιανει πολυ εντυπωσιακα overclocks αλλα να μη μεταφραζεται αυτο σε νουμερα, ενω στην 290Χ παιρνεις πιο πολλη ικανοποιηση με το να πιασεις ακομα και "μονο" τα 1200mhz...

Μη το παρεξηγησετε αυτο (γιατι σα να μυριζομαι καποιους να ακονιζουν μαχαιρια), το αποτελεσμα μετραει, και παιζει ρολο πως το βλεπεις. Δηλαδη η 970 μου δινει την εντυπωση λιγο "κομμενης" καρτας που ομως λογω καλης αρχιτεκτονικης και otimization/συμφωνιων της nvidia φτανει σε μια πολυ καλη αποδοση! Η 290X απο την αλλη μου δινει την εντυπωση ενος πιο high-end συνολου το οποιο λογω αδυναμιας της κοκκινης σε drivers/συμφωνιες πρεπει να δουλεψει πιο πολυ για να φτασει στο ιδιο σημειο.

Εν τελει αφου φτανεις στο ιδιο σημειο, δεν εχει σημασια "πως" φτανεις....απλα ο καθενας θα δει την κατασταση οπως τον βολευει... Εγω απλα λεω οτι θα με ελκυε λιγο περισσοτερο ο δρομος της 290Χ. Αλλα αν κατα μεσο ορο η 970 ηταν εστω και 10% ταχυτερη στα παιχνιδια που επαιζα τοτε θα πηγαινε περιπατο αυτη η προτιμηση, το αποτελεσμα μετραει πανω απ'ολα!

Γι'άυτο και πολυ σωστα λετε καποιοι οτι "δες ποια εταιρεια εχει καλυτερη αποδοση ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙΣ κυριως και παρε καρτα".

 

Αποκει και περα ηθελα να τονισω ακομα πιο πολυ το σημειο 3 απο αυτα που ειπα πριν... Ειμαστε σε μια πολυ μπασταρδεμενη αγορα αυτη τη στιγμη με μονο τις 970/980 να αποτελουν προϊοντα νεας γενιας. Αν ειχαμε ολες τις καρτες και απο τις 2 εταιρειες διαθεσιμες (τουλαχιστον 1 low, 1 mid και 1 high-end απο καθε εταιρεια) θα μπορουσε να γινει πολυ καλυτερη κουβεντα και επιλογη.

 

Εμενα στην σημερινη κατασταση ας πουμε με ενοχλει που η 970 ειναι ενα mid-range κομματι που ομως ελλειψει ανταγωνισμου και high-end απο την ιδια την εταιρια της πλασαρεται σαν almost high-end με high-end αδελφακι την 980. Η υποτιθεμενα καλη τιμη της ειναι καλη μονο εν συγκριση με της παλαιας γενιας καρτες, αλλα δεν ειναι σωστη. Κανονικα αν ειχαν βγει ολες οι καρτες εστω και μονο απο nvidia θα επρεπε η καρτα να ειναι στα 250ε και ενδεχομενως τοτε δε θα ειχε καν ονομα 970...

Οποτε προτιμω να περιμενω να βγουν ολα τα κομματια για να ψωνισω!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με σχεδον 12-15% διαφορα απο την 980 δεν νομιζω οτι χωραει καποια αλλη καρτα αναμεσα τους ωστε η 970 να λεγοταν 960/ti. Αυτη η μικρη διαφορα σε αποδοση με την 980 σε συνδυασμο με την διαφορα τιμης τους, αλλα και με την τιμη της προηγουμενης σειρας ειναι ο λογος που η 970 θεωρειται αυτο που λες "high end" κομματι. Αν το καλοσκεφτεις βγηκαν 2 καρτες γραφικων απο την nvidia και ολος ο κοσμος ασχολειται με την πιο "μικρη" απο τις δυο ενω με την 980 πολυ λιγοτεροι. Κατα τη γνωμη μου,με το σκεπτικο μου τουλαχιστον, η 970 καλως εχει κερδισει τις εντυπωσεις και τον θαυμασμο της συντριπτικης πλειοψηφιας. Συμφωνω με οσα λες για την υπεροχη της 290Χ, αλλα το mainstream (που λεμε και στο χωριο μου) στις μερες μας ειναι το 1080p. Και εκει ναι η 970 ειναι πολυ καλο vfm.

Ελπιζω να μην με θεωρεις καποιον που ακονιζει μαχαιρια, απλως μια συζητηση κανουμε,ε;;

Link to comment
Share on other sites

Δε το ειπα για σενα για τα μαχαιρια...απλα υπαρχουν πολλα fanboys που ειναι ευερεθιστα!

Παντως δεν ειπα ποτε οτι η 980 εχει σωστη ονομασια... Κανονικα επρεπε η 970 να λεγεται 960 και η 980 να λεγεται 960ti. Αυτο θα δικαολογουσε και τη μικρη διαφορα μεταξυ τους, και τη midrange θεση τους. Αλλωστε η 980 τρωει ξυλο απο 780ti...ουτε αυτο δικαιολογει την ονομασια της...

Αλλα το κυριοτερο, οταν σκασουν τα maxwell με 2500 πυρηνες σε 2-3 παραγωγα, να δω πως θα τα οουνε πλεον... 990 και 990ti και κκυραφεξαλα?

Ειναι πασιφανες οτι οι ονομασιες των τωρινων 970/980 ειναι προσεκτικα επιλεγμενες για να παραπλανησουν και να δικαιολογησουν υψηλοτερα επιπεδα τιμων αφου το επιτρεπει ο ανταγωνισμος και επιτηδες θα καθυστερησουν τα πραγματικα high end...

Φυσικα αυτο δεν αποτελει προβλημα εφοσον ξετεις τι σου γινεται, μια ονομασια ειναι αλλα στην τελικη...εσενα σε νοιαζουν τα χρηματα οου δινεις και η τελικη αποδωση οου παιρνεις... Απλα τα λεω για να 3ξηγησω γιατι συμφερει να δυμπληρωθει το puzzle πρωτα και μετα να ψωνισει οποιος δεν καιγεται!

Link to comment
Share on other sites

 Μπορείς να δόσεις κάποιο λινκ με αυτό γιατί κοιτούσα  τώρα κάποια και την έβλεπα από πάνω την 980 .

 

Καλώς τον!

Που χάθηκες εσύ??

Μηνά σκέφτεσαι για καρτούλα?

Πάρε μία γεύση για αυτό που ζήτησες... Link

Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον!

Που χάθηκες εσύ??

Μηνά σκέφτεσαι για καρτούλα?

Πάρε μία γεύση για αυτό που ζήτησες... Link

Εδω τριγύρω  είμαι και εγώ έχω πάρει την  970gtx   g1 .Απλά ψάχνω λίγο  τώρα που έχω όρεξη .Έχω χαθεί λίγο και δεν ξέρω αν βγάλω άκρη . Αλλά βλέπω   σε αυτό που έστειλες τι να πω ξέρω εγώ .

Έγινε επεξεργασία από msdx
Link to comment
Share on other sites

Εδω τριγύρω  είμαι και εγώ έχω πάρει την  970gtx   g1 .Απλά ψάχνω λίγο  τώρα που έχω όρεξη .Έχω χαθεί λίγο και δεν ξέρω αν βγάλω άκρη . Αλλά βλέπω   σε αυτό που έστειλες τι να πω ξέρω εγώ .

 

Δεν σε καλύπτει η 970GTX για κάποιο λόγο και θέλεις άλλη κάρτα?

Καλά σε τι ανάλυση παίζεις??

Μην αγχώνεσαι θα σε ξεμπερδέψω :p

Link to comment
Share on other sites

Όχι όχι με καλύπτει σε όλα η καρτουλα .Mε τα reviews  που αλλά λέει το ένα αλλά λέει το άλλο χάνομαι  .Έτσι απλά αναφέρθηκα στην 980 γιατί έτυχε να διαβάζω για αυτήν πιο πριν .

Έγινε επεξεργασία από msdx
Link to comment
Share on other sites

Όχι όχι με καλύπτει σε όλα η καρτουλα .Mε τα reviews  που αλλά λέει το ένα αλλά λέει το άλλο χάνομαι  .Έτσι απλά αναφέρθηκα στην 980 γιατί έτυχε να διαβάζω για αυτήν πιο πριν .

 

Ααα οκ! Λέω και γώ χαχαχα!

Πολλά απο τα review λένε οτι θέλουν... Καλύτερα δές μόνος σου την καρτούλα και κάνε τις δικές σου μετρήσεις.

Γενικά η 980 δεν είναι κάτι το "ιδιαίτερο"... λίγο καλύτερη απο 780Ti αλλά με πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Σε λίγο διάστημα θα βγάλει η Nvidia το πραγματικό της όπλο! Απο την άλλη η AMD ετοιμάζει 2 νεές κάρτες έκπληξη!

Έγινε επεξεργασία από Dj_ALeX
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ελα, για να τελειωνουμε μερα που ειναι....

 

Η 970 ειναι κατι σαν την Transalp....καλη και οικονομικη για την πολη αλλά αν θες να πας ταξιδι και να ευχαριστηθεις οδηγηση παιρνεις ενα ΚΤΜ Adventure 950....raw power και ας ζεστενεται λιγο παραπανω στην κινηση :p:hehe:

 

Transalp ... ουτε πειραγμενο δεν με βλεπει ... :hehe:

 

15874812800_3659e5ca05_o.png

http://www.3dmark.com/3dm11/9156770

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... δλδ η τοπ μονοπύρηνη κάρτα της AMD 290Χ, είναι ταχύτερη (υπο προυποθέσεις) από την 2η στην ιεραρχία κάρτα gtx970 της πράσινης. 

 

Παίζουν κοντά σε τιμή. 

Η πράσινη καίει λιγότερο ρεύμα και είναι καλύτερη all around σε 1080p.

H κοκκινη έχει RAW power και είναι καλύτερη σε 4Κ.

Η πράσινη είναι DX12 και καινούργια.

H κοκκινη DX11.2 και είναι στο τέλος της πορείας της.

Η πράσινη έχει cuda (χρήσιμο σε εμένα λόγω adobe).

 

Από αυτά που διάβασα μέχρι τώρα, προτιμώ την 970 για τους εξής λόγους:

 

Είναι καινούργια.

Εχει cuda.

Έχει μεγάλο oc potential με χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης.

Είναι DX12 ότι αυτο και να σημαίνει (WIN 10?).

Καλύτερη μεταπωλητική αξία μιας και είναι νεό μοντέλο.

 

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους βλέπω τα παιδιά που έχουν την 290Χ, να μετανιώσουν ενδεχομένως σε λίγο καιρό (6μηνο?) που δεν τις έδωσαν. Βλέπω να πιουλιουνται αρκετα φθηνά για τις δυνατοτητές τους (δυστυχώς). Στην εξίσωση δεν έβαλα το SLI vs CF, διότι δεν έχω κάνει με κάρτες νέας γενιάς. Προτιμώ μια μονοπυρηνη δυνατή, μετα το 5870CF - 6950CF (ψαξε προφίλ και κολάει και δεν παίζει και αει....).

Link to comment
Share on other sites

@cyberdyne,

 

Να δεις τι μετανοιες εχουν να πεσουν μολις βγαλει η πρασινη τις λιιιιγο δυνατοτερες καρτες...

 

Γιατι αλλο να "σκοτωσεις" καρτα που βγηκε πριν 1-1.5 χρονο και αλλο να "σκοτωνεις" καρτα 6μηνου ;)

 

Κατα τα άλλα καλοριζικη(αν τελικα παρεις) :)

Έγινε επεξεργασία από Lazy Dog
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.