Jump to content

Ερωτήσεις RAID

BeetleJuice

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αν γίνεται κάτι απο τα παρακάτω?

α)

2 δισκοι σατα ιδιοι , να είναι σε stripping , να θεωρούνται σαν ένας δίσκος και αυτός ο ένας να εχει ας πούμε 2 partition

β)

1 δισκος σατα , να χωριστεί σε 2 partition , και τα 2 partition να γίνουν στριπινγκ

γ)

αν έχω 2 δίσκους ανόμοιους πχ εναν 40 και εναν 60 , μπορώ να "πώ" του κοντρολλερ να θεωρήσει τον 60αρη ως 40 αρη και να "βλέπει 2 σαραντάρηδες ωστε να τους κάνει στριπινγκ ?

δηλαδή χάρη στο να γίνει το στριπινγκ , ας θεωρεί τον 60αρη 40 αρη...

δ) τι εννούμε με τον όρο raid 0+1, striping &mirroring ταυτόχρονά?

πως γίνεται αυτό με 2 δισκους ? οχι τίποτα άλλο , αλλά το διάβασα για την μητρική μου που έχει 2 θέσεις σατα On boARD Κκαι μου έκανε εντύπωση γιατί νόμιζα οτι το 0+1 γίνεται μόνο με 4 δίσκους

επίσης έχω την απορία αν σε ένα καλώδιο σατα ΄.δηλαδή σε μια υποδοχή σατα , μπαίνουν 2

δίσκοι ή ενας . Δηλαδή παει καλώδιο και ένας δίσκος ή καλώδιο και 2 δίσκοι (όπως με το IDE)?

ευχαριστώ

Α) Γήνετε!

Β) Δεν νωμίζω...

Γ) Γήνετε αλλά δεν το προτήνο καλήτερα 2 ίδιοι δίσκοι.

a) 2 ίδιοι δίσκοι σε stripping, θεωρούνται σαν ένας δίσκος με χωρητικότητα το άθροισμα των 2 δίσκων... από εκεί και πέρα, φτειάχνεις όσα partitions θέλεις.

B) δεν γίνεται, άσχετα με τι raid θα επιλέξεις, 2 τουλάχιστον φυσικοί δίσκοι είναι απαραίτητοι.

c) αναγκαστικά θα θεωρήσει ο controller τον μεγαλύτερο δίσκο ίσης χωρητικότητας με τον μικρότερο.

d) δεν γίνεται με 2 δίσκους, αλλά με minimum 4.

οι sata δίσκοι δουλέυουν μόνο ως master, δεν μπορείς σε ένα κανάλι να συνδέσεις 2 δίσκους.

Ελπίζω να σε κάλυψα :)

το πιο δυνατό που είπες ήταν το τελευταίο

δεν το ήξερα οτι δεν μπορεί να μπέι slave

μετά σκέφτηκα οτι λογικό είναι αφού δεν είναι Parallel ATA , άλλά Serial ATA , αρα ολα σε σειρά , οπότε δεν έχει νόημα το slave , ΣΩΣΤΟΣ?

αρα ρε σι πως γίνεται η μητρική μου να λέει οτι εχει δυνατότητα για ραιδ 0+1 , και να έχει μόνο 2 υποδοχές σατα???

αυτό με το μικρό και το μεγαλο δίσκο το ρώτησα γιατι έχω ενα scsi controller me raid , και εχω εναν 9 γιγα και εναν 4 γιγα και ελεγα να τους κάνω ραιδ 0 στον μικρο τον υπολογιστή μου αλλά δεν ήξερα οτι γίνεται ...

ΜΕ ΚΑΤΑΚΑΛΥΨΕΣ !!!

(ενα λινκ να διαβάσω και λίγο μόνος μου , δεν θα με χαλούσε καθόλου )

Η μητρική σου λέει ότι υποστηρίζει raid 0, 1, και raid 0+1 ? ή απλα λέει 0+1 εννοώντας ότι υποστηρίζει raid 0 και raid 1? για ποια μητρική μιλάμε?

Από link δεν έχω κάποιο εύκαιρο, πιστεύω όμως ότι με search στο google πχ θα βρεις τις πληροφορίες που θέλεις.

ειναι η asus Α7Ν8Χ deluxe

εχει 2 υποδοχες

στο μανουαλ λέει οτι υποστηρίζει raid0 , raid1 , raid 0+1 ,multiraid with raid 133

τι να σου πώ δεν ξέρω , περισσότερα δεν λεέι παρακάτω....

Αυτό που ισχύει για τη μητρική σου (επειδή έχω και εγώ την ίδια) είναι ότι με το 0+1 εννοεί ότι μπορείς να βάλεις 2 δίσκους στις 2 SATA υποδοχές και τους άλλους δύο στο IDE 133 του RAID controller. H μία συστοιχία θα παίζει σε stripping και η άλλη θα κάνει mirror στην πρώτη. (ουσιαστικά και αυτή σε stripping θα παίζει).

Αρχική απάντηση από nobig

Μπορεί να γίνει stripping με 3 δίσκους;;;:wassat:

Σαφώς(με τον αντίστοιχο controller, 4πλό). Αλλά από κάποιο σημείο και ύστερα δεν κερδίζεις τίποτα σε ταχύτητα(λόγω του pci) και αυξάνεις τις πιθανότητες να χάσεις το array άρα και τα δεδομένα(ένας από τους 3 να σκάσει).

Αρχική απάντηση από RootX

Σαφώς(με τον αντίστοιχο controller, 4πλό). Αλλά από κάποιο σημείο και ύστερα δεν κερδίζεις τίποτα σε ταχύτητα(λόγω του pci) και αυξάνεις τις πιθανότητες να χάσεις το array άρα και τα δεδομένα(ένας από τους 3 να σκάσει).

Λογικό να αυξάνονται οι πιθανότητες. Γι' αυτό είναι απαραίτητο το backup. Όταν λές 4 απλό εννοείς 2 ξεχωριστά κανάλια

Έχω ένα 120άρη και κάθετε τσάμπα, κρίμα δεν είνα;

Κοίτα, raid με δίσκους σε master/slave ξέχασέ το... για να πεις ότι έχεις αξιοπρεπείς επιδόσεις, κάθε δίσκος πρέπει να είναι σε ξεχωριστό κανάλι.

Ορισμένες μητρικές έχουν ενσωματωμένο 4κάναλο ελεγκτή, αλλά υπάρχουν βέβαια και ξεχωριστοί pci ελεγκτές με 4 κανάλια. Για να συνδέσεις 3 δίσκους, χρειάζεσαι 4κάναλο ελεγκτή, δεν έχω δει κανέναν με μονό αριθμό καναλιών.

Αναγκαστικά ο ένας τότε θα μπει slave. Δεν θα έχουν όμως και πάλι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με δύο δίσκους ή δεν είναι απαραίτητο αυτό;

Δεν ξέρω αν όλοι οι ελεγκτές υποστηρίζουν arrays με τους δίσκους σε master/slave, προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ... κάποιες μητρικές είχαν ενσωματωμένο ένα κανάλι που μπορούσες να κάνεις raid με 2 δίσκους σε master/slave αλλά από ότι θυμάμαι οι επιδόσεις ήταν απογοητευτικές.

Φάνη έχω εξωτερικό ελεκτή Sunix PATA τον 3710, η μητρική δεν έχει raid. Στην επόμενη διαμόρφωση δίσκου θα γίνει το πείραμα

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.