Jump to content



Ρυθμιστε τις οθονες σας!


soki

Recommended Posts

  • 5 months later...

Για ποιοτικό calibration με το μάτι:

1. Κατεβάζεις δωρεάν το calibrize και το monitor calibration wizard.

2. Ρυθμίζεις την οθόνη σου στο normal ή sRGB preset ή οτιδήποτε άλλο θεωρεί ο κατασκευαστής πιο κοντά στο πρότυπο sRGB.

3. Ανοίγεις το calibrize που έχει πολύ εξυπηρετικά patterns για την ρύθμιση του gamma των τριών χρωμάτων. Τα καλύτερα που έχω βρει.

4. Ρυθμίζεις τη φωτεινότητα και το κοντράστ(99% το default contrast είναι το σωστό και δεν θέλει αλλαγή) ακολουθώντας τις οδηγίες. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει και σε άλλο χρόνο μέσα από την κάρτα γραφικών βλέποντας τα patterns του calibrize.

4. Προχωράς στα χρώματα. Με αλλήθωρο βλέμμα κοιτάς από απόσταση 80εκ περίπου το πρώτο από τα τρία τετράγωνα(κόκκινο) έτσι ώστε να φαίνεται θολό και το κέντρο του(με τις γραμμώσεις) να αναμιγνύεται κάπως με το υπόλοιπο τετράγωνο.

Με σταθερή την εστίαση στο βλέμμα σου(σταθερό αλληθώρισμα) παίζεις με τα βελάκια αριστερά-δεξιά μέχρι να μην μπορείς να ξεχωρίσεις(χρωματικά) τον κύκλο στον κέντρο από το υπόλοιπο τεράγωνο.

Το μπλε τετράγωνο είναι λίγο πιο ζόρικο. Εκεί προτείνω να ξεκινήσετε από σκούρο τετράγωνο(μπάρα τέρμα αριστερά) και να ανεβαίνετε με τα βελάκια προς τα δεξιά μέχρι το σκούρο τετράγωνο να γίνει ένα με το κέντρο συν ένα ακόμα κλικ δεξιά. Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε υπερβολικό μπλε χρώμα.

Καλό είναι οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται σε μαύρο background για να μην επηρεάζεσαι από κανένα άλλο κριτήριο πριν τελειώσεις τη διαδικασία. Επίσης προτείνω το gamma των τριών χρωμάτων να ρυθμίζεται από την κάρτα γραφικών κοιτώντας το calibrize για να μην επηρεάζεσαι από τη θέση της κάθετης μπάρας και επειδή ίσως η κάρτα να υποστηρίζει μεγαλύτερα βήματα για να μην χάνεσαι με μικροτροποποιήσεις.

5. Μόλις τελειώσεις-ή και από την αρχή-ανοίγεις το monitor calibration wizard. Στο τετραγωνάκι με τις τρεις γραμμές gamma(η την μία μπλε ευθεία στα default) βλέπεις ότι σου έχει αναγνωρίσει το τρέχον profile με τις αλλοιώσεις που έχεις κάνει. Διαλέγεις ένα όνομα και το σώζεις. Και κλικάρεις τα δύο πρώτα κουτάκια κάτω για να φορτώνει στα windows και να γίνει persistent το profile σου.

Με απευθείας συγκρίσεις του default και του κατασκευασμένου προφίλ βλέπεις ότι τα χρώματα έγιναν πιο ουδέτερα και εξαφανίστηκε ή περιορίστηκε σημαντικά η κιτρινίλα, μπλεδίλα κτλ. που υποδηλώνουν κακή χρωματική ισορροπία. Ενώ βλέπεις και πιο καθαρά στις σκοτεινές σκηνές. Αν είσαι και κοντά στο sRGB από το ξεκίνημα θα παρατηρήσεις ελάχιστο έως καθόλου banding.

Υ.Γ:

-Το monitor calibration wizard επιτρέπει πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις αλλά στην παρούσα έκδοση είναι λάθος σεταρισμένο. Αναμένεται καινούργια σε απροσδιόριστο χρόνο.

-Το calibration με το μάτι συνίσταται ακόμα και από επαγγελματίες φωτογράφους ως σωστό μέσο διόρθωσης, απλά θέλει λίγη εκπαίδευση και σωστά σχεδιασμένα patterns. Μην δίνεται σημασία σε απαξιωτικά σχόλια τυχάρπαστων στο ίντερνετ.

How to calibrate your computer monitor

I have personally compared calibrating my monitor with the X-rite Color Munki, for which I paid more than $400, to calibrating with Quickgamma and can tell no discernible difference between the two methods. (Note: Results may differ with different monitors)

-Για "καθαρά" και ευχάριστα χρώματα σε casual χρήση(σερφάρισμα, ταινίες κτλ.) είναι υπεραρκετό.

-Για πραγματικά persistent προφίλ σε δύστροπα games δείτε εδώ: Color Clutch Home

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σωστό calibration με το μάτι δεν πρόκειται να πετύχουμε με τέτοια wizards. Στην καλύτερη, να προσεγγίσουμε το επιθυμητό gamma για το native white point της οθόνης, που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε χρωματικές συντεταγμένες και να απέχει πολύ από το D65 που ορίζει το sRGB. Για παράδειγμα η LG W2486L έχει native white point με CCT 9000K και πολύ περισσότερο πράσινο απ'ό,τι χρειάζεται, παρά την επιλογή 6500K/sRGB στις ρυθμίσεις.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχουμε καλή οθόνη που το native white point της είναι κοντά στο D65 και ότι καταφέρνουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στο gamma calibration με το μάτι. Πάλι δεν πρόκειται να δούμε σωστά χρώματα χωρίς να δημιουργήσουμε color profile για την οθόνη μας. Γιατί το calibration είναι μόνο η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι το characterization. Πρέπει να μετρήσουμε με colorimeter τη συμπεριφορά της οθόνης και να φτιάξουμε χρωματικό προφίλ (ICC) που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις χρωματικές μηχανές των color managed εφαρμογών. Μόνο τότε θα ξέρει πχ. ο Firefox αν το κόκκινο που δείχνει η οθόνη είναι πραγματικά κόκκινο ή αν φέρνει προς το πορτοκαλί. Μόνο τότε θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για να δούμε το κόκκινο που πρέπει. Αλλά και μόνο τότε θα μπορεί να κάνει mapping μεταξύ διαφορετικών προφίλ (πχ. αν θέλουμε να δούμε μια εικόνα με embedded profile AdobeRGB στην sRGB calibrated οθόνη μας).

Μάλιστα, με τα χρωματικά προφίλ, δε χρειάζεται καν να καλιμπράρουμε την οθόνη μας. Μπορούμε να κάνουμε κατευθείαν characterization. Δεδομένου ότι έχουμε φτιάξει ένα αρκετά ακριβές προφίλ, μια color managed εφαμοργή θα δείξει τα σωστά χρώματα και το σωστό gamma ανεξάρτητα από την κατάσταση της οθόνης μας. Μια unmanaged εφαρμογή όμως δε θα επωφεληθεί καθόλου χωρίς gamma/grayscale calibration.

Τέλος πάντων, ελλείψει colorimeter, κάτι είναι κι αυτά τα wizards. Προσωπικά χρησιμοποιούσα το CLTest για χρόνια (βγάζοντας τα μάτια μου :p) πριν αγοράσω colorimeter.

Προτείνω, όμως, ένα Spyder4Express σε συνδυασμό με τα open source dispcalGUI και Argyll, αντί του κουτσουρεμένου software που δίνει η Datacolor. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα :)

Μερικές color managed εφαρμογές στα Windows:

- Windows Photo Viewer (όχι σε slideshow/fullscreen όμως)

- XnView

- FastPictureViewer

- ACDSee

- Adobe Lightroom

- Adobe Photoshop

- Mozilla Firefox (fully color managed)

- Google Chrome (μόνο για τις εικόνες με embedded profiles)

- Internet Explorer (μόνο για τις εικόνες με embedded profiles)

- Media Player Classic - Home Cinema

- madVR (δυνατότητα δημιουργίας 3DLUT)

Το περιβάλλον των Windows (desktop, explorer, wallpaper, εικονίδια κλπ) δεν είναι color managed δυστυχώς. Γιαυτό και όσοι έχουν wide gamut monitors βλέπουν «ραδιενεργά» χρώματα!

Ούτε τα παιχνίδια είναι color managed, φυσικά. Μάλιστα, πολλά κάνουν και reset στο LUT της κάρτας γραφικών, ακυρώνοντας όποια calibration curves έχουμε φορτώσει. Τα monitor που υποστηρίζουν hardware calibration (δηλαδή έχουν δικά τους LUT) δεν επηρεάζονται από αυτή τη συμπεριφορά. Άλλα παιχνίδια πάλι, ενώ δεν κάνουν reset, μπορεί δείχνουν παράξενα χρωματικά bugs όταν είναι σε fullscreen (πχ. GRID 2).

Έγινε επεξεργασία από DOOM_NX
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλές πληροφορίες.

Το πρόχειρο καλιμπράρισμα που περιγράφω στοχεύει σε ουδέτερο γκρίζο και κατ'επέκταση σε ακριβέστερα χρώματα. Δεν διορθώνει ολόκληρη την καμπύλη gamma των τριών χρωμάτων, αλλά κάνεις τις φθηνές οθόνες πολύ περισσότερο ανεκτές. Το προτείνει και ο φωτογράφος που αναφέρω(υπό συνθήκες). Υπάρχουν όμως και προγράμματα για να ρυθμίσεις λεπτομερέστερα την καμπύλη gamma σαν το monitor calibration wizard. Στο τέλος, δημιουργείται ένα icc profile το οποίο εφαρμόζεται παντού, εκτός από κάποια πολύ επίμονα παιχνίδια.

Αυτό που είπες για τις color managed εφαρμογές δεν το κατάλαβα. Ανοίγω τις ίδιες φωτό(κάποιες με λεζάντα adobe RGB χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος για το προφίλ τους) με explorer, mozilla και chrome και βλέπω ακριβώς τα ίδια χρώματα. Άντε να υπάρχουν ελάχιστες διαφορές. Το ίδιο και στα σάιτ.

Link to comment
Share on other sites

Καλές πληροφορίες.

Το πρόχειρο καλιμπράρισμα που περιγράφω στοχεύει σε ουδέτερο γκρίζο και κατ'επέκταση σε ακριβέστερα χρώματα. Δεν διορθώνει ολόκληρη την καμπύλη gamma των τριών χρωμάτων, αλλά κάνεις τις φθηνές οθόνες πολύ περισσότερο ανεκτές.

Αν το καλοσκεφτείς θα δεις ότι με το «οπτικό» καλιμπράρισμα διορθώνεις την καμπύλη gamma για κάθε χρώμα χωριστά. Έτσι πετυχαίνεις «ουδέτερο» γκρίζο σε όλη την κλίμακα. Το βάζω σε εισαγωγικά γιατί οι όποιες διορθώσεις γίνονται με βάση τα native white και black points της οθόνης, που μπορεί να απέχουν από το επιθυμητό ουδέτερο D65. Ευτυχώς τα μάτια μας έχουν ενσωματωμένο auto white balance και το white point δεν έχει τόσο σημασία όσο το να πετύχεις την ίδια απόχρωση σε όλο το grayscale.

Στο τέλος, δημιουργείται ένα icc profile το οποίο εφαρμόζεται παντού, εκτός από κάποια πολύ επίμονα παιχνίδια.

Αυτό που είπες για τις color managed εφαρμογές δεν το κατάλαβα. Ανοίγω τις ίδιες φωτό(κάποιες με λεζάντα adobe RGB χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος για το προφίλ τους) με explorer, mozilla και chrome και βλέπω ακριβώς τα ίδια χρώματα. Άντε να υπάρχουν ελάχιστες διαφορές. Το ίδιο και στα σάιτ.

Δεν πρόκειται να δεις διαφορά, γιατί το ICC profile που δημιουργούν τα «οπτικά» calibrators δεν χαρακτηρίζει την οθόνη σου. Στην ουσία είναι το sRGB profile, αλλά με τις καμπύλες gamma που έφτιαξες προσαρμοσμένες στο vcgt tag. Αυτό το tag διαβάζεται από τα Windows και εφαρμόζεται στο LUT (look up table) της κάρτας γραφικών. Το vcgt tag δεν είναι επίσημο μέρος ενός ICC profile όμως, απλά χρησιμοποιείται για δική μας διευκόλυνση στο calibration. Παρ'όλα αυτά πολλοί μπερδεύονται και νομίζουν ότι το ICC profile είναι απλά οι καμπύλες που φορτώνονται από το vcgt.

Για να δεις διαφορά θα πρέπει να φτιάξεις με χρωματόμετρο το ICC profile που θα περιγράφει τη δικιά σου οθόνη σου και όχι να χρησιμοποιήσεις απλά ένα standard. Είτε ορίσεις το sRGB προφίλ σε μια οθόνη, είτε δεν ορίσεις τίποτα, χρωματικές διορθώσεις για sRGB περιεχόμενο δε θα συμβούν, γιατί υποτίθεται ότι έχεις την ιδανική οθόνη :)

Από την άλλη, μετατροπές από άλλα προφίλ στο sRGB θα γίνουν, αλλά και πάλι με στόχο μια οθόνη διαφορετική από αυτή που έχεις.

Τώρα, οι μεν color managed εφαρμογές δεν μπαίνουν στον κόπο να αλλάξουν κάτι, ενώ οι unmanaged εφαρμογές απλά δείχνουν το default χρώμα.

Επί τη ευκαιρία, επειδή μίλησες για φθηνές οθόνες, αυτές είναι που χρειάζονται περισσότερο calibration+profiling, γιατί συνήθως οι ακριβές οθόνες ακολουθούν πιστά το sRGB (ή έχουν αντίστοιχο mode) σε σημείο που κάποιος θα μπορούσε απλά να δουλέψει με το default sRGB profile των Windows. Βέβαια, με το calibration δεν αποσκοπείς μόνο στο σωστό white point και gamma (tone response curve), αλλά και σε συγκεκριμένο επίπεδο φωτεινότητας (συνήθως 90 με 120 cd/m2).

ΥΓ: Σου ανέβασα ένα σωστό προφίλ να παίξεις. Η διαφορά από το sRGB είναι εμφανής στην W2486L, γιατί είναι πολύ ψυχρή και έχει μια ελαφριά πρασινίλα από τη μάνα της. Ως αποτέλεσμα, το grayscale θα φέρνει εμφανώς προς το κόκκινο/magenta τόσο σε unmanaged όσο και σε managed εφαρμογές. Επίσης το gamut της υπερκαλύπτει κατά πολύ το sRGB στην περιοχή του κίτρινου, οπότε στις color managed εφαρμογές περίμενε μια μείωση στο saturation αυτού του χρώματος. Ακόμη, σε color managed περιβάλλον θα δεις και το κόκκινο να γίνεται πιο βαθύ (από τη μάνα του φέρνει προς το πορτοκαλί) και οι σκιές να φωτίζουν λίγο στις sRGB εικόνες, επειδή είναι calibrated σε gamma 2.2 και όχι sRGB TRC. Και εδώ αυτός ο τύπος εξηγεί πως να ενεργοποιήσεις full color management στον Firefox. Έχει μπόλικο περιεχόμενο που εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα σε FF/Chrome/IE.

LG W2486L - DispcalGUI - OfficeWeb D6504 2.2 M-S 3xCurve+MTX BPC.zip

Έγινε επεξεργασία από DOOM_NX
Link to comment
Share on other sites

για σας παιδιά θα ήμουνα υπόχρεος αν μπορούσανε να μου δώσετε καμια ρύθμιση για την

Dell UltraSharp U2412M :T:

Μπορείς να ξεκινήσεις διάβασμα από εδώ: ICC Profiles and Monitor Settings Database

:T:

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά, χρειάζομαι ένα ICC προφίλ που να λέει στον firefox ποιές είναι οι χρωματικές συνταταγμένες της οθόνης μου πριν προβώ σε διόρθωση των καμπυλών gamma. Ε;

Επίσης, τί γίνεται με το προφίλ που δείχνει η οθόνη σου στα windows όταν κάνεις εγκατάσταση των drivers(π.χ LG "τάδε".ICC). Μας βολεύει καθόλου το προφίλ αυτό(όχι για μάξιμουμ ακρίβεια βέβαια);

Πώς το μεταφράζουμε αυτό;

Finally, after the last couple of years of customer complaints, Google has now addressed this issue and fixed support for ICC profiles in its current beta version of Chrome (version 22). This means that you can safely use Chrome for viewing all photography websites and the colors will be reproduced properly.

Read more: http://photographylife.com/chrome-color-management#ixzz3GFV2QOk9

Βλέπει ο Chrome το default προφίλ των windows που έχω αυτή τη στιγμή και είναι το GW2450HM και όχι το sRGB;

Μπορείς να ξεκινήσεις διάβασμα από εδώ: ICC Profiles and Monitor Settings Database

:T:

Αυτά τα προφίλ είναι από μόνα τους οκ ή χρειάζεται και κάτι πρόσθετο;

Το λέω γιατί το προφίλ της δικής μου οθόνης ρόζιαζε.

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
Link to comment
Share on other sites

Web browser color management test

How far from sRGB is your display color gamut?

ProPhotoRGB tagged image vs. sRGB tagged image

The more difference you see on the bars, the further your display color gamut is from sRGB standard.

Σε αυτό το τεστ δεν διακρίνω σχεδόν καμία διαφορά στα χρώματα παρά μόνο στο μπλε, που όπως είπα και πριν είναι το δυσκολότερο να ρυθμιστεί.

Με βάση το μπολντ βλέπω σχετικά σωστά χρώματα μετά την αλλοίωση των gamma curves που έγιναν βλέποντας την οθόνη μου. Δηλαδή τα μάτια μου "χαρακτήρισαν" την οθόνη μου μέσα από την όλη διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά, χρειάζομαι ένα ICC προφίλ που να λέει στον firefox ποιές είναι οι χρωματικές συνταταγμένες της οθόνης μου πριν προβώ σε διόρθωση των καμπυλών gamma.

Ε;

Όχι ακριβώς. Το καλιμπράρισμα μέσω του LUT της κάρτας γραφικών ή των hardware LUT της οθόνης είναι προαιρετικό. Αρκεί να γίνει ακριβές profiling με ένα colorimeter. Αλλά συνήθως παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα όταν το συνδυάζεις με calibration και επωφελούνται και οι unmanaged εφαρμογές ως ένα σημείο. Το calibration απλά φέρνει την οθόνη σε μια προκαθορισμένη κατάσταση, όσο πιο κοντά στο στάνταρ που θέλουμε (πχ. 6500K, gamma 2.2 και 120 cd/m2), και μετά το profiling μετράει την πραγματική χρωματική απόκριση για διάφορες RGB τιμές. Όσο περισσότερες μετρήσεις γίνουν, τόσο πιο ακριβές είναι το ICC profile μας.

Επίσης, τί γίνεται με το προφίλ που δείχνει η οθόνη σου στα windows όταν κάνεις εγκατάσταση των drivers. Μας βολεύει καθόλου το προφίλ αυτό;

Οποιοδήποτε προφίλ δεν έχει δημιουργηθεί πρόσφατα για τη δική σου οθόνη και μόνο, μην περιμένεις να την χαρακτηρίζει σωστά. Ελλείψει αυτού, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις το generic sRGB.

Link to comment
Share on other sites

Web browser color management test

Σε αυτό το τεστ δεν διακρίνω σχεδόν καμία διαφορά στα χρώματα παρά μόνο στο μπλε, που όπως είπα και πριν είναι το δυσκολότερο να ρυθμιστεί.

Με βάση το μπολντ βλέπω σχετικά σωστά χρώματα μετά την αλλοίωση των gamma curves που έγιναν βλέποντας την οθόνη μου. Δηλαδή τα μάτια μου "χαρακτήρισαν" την οθόνη μου μέσα από την όλη διαδικασία.

Τα μάτια σου δεν χαρακτήρισαν τίποτα. :p

Pofiling (aka characterization) γίνεται μόνο με colorimeter.

Με τα μάτια σου έκανες απλά calibration σε native white point, gamma 2.2 ή sRGB και native brightness. Οι calibration curves αποθηκεύτηκαν στο vcgt tag ενός generic profile και αυτό ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Τα μάτια σου δεν χαρακτήρισαν τίποτα. :p

Pofiling (aka characterization) γίνεται μόνο με colorimeter.

Με τα μάτια σου έκανες απλά calibration σε native white point, gamma 2.2 ή sRGB και native brightness. Οι calibration curves αποθηκεύτηκαν στο vcgt tag ενός generic profile και αυτό ήταν.

Έχω μια οθόνη με συντεταγμένες RGB ακριβώς ίδιες με αυτές του sRGB. Το τρίγωνο του gamut της οθόνης πέφτει ακριβώς πάνω σε αυτό του sRGB. Χρειάζεται η οθόνη χρωματική διόρθωση(να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά); Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου χρειάζεται, γιατί οι συνδυασμοί RGB εντός του τριγώνου μπορεί να είναι λάθος.

Οι οθόνες 8bit αποδίδουν 256 τόνους για κάθε χρώμα από τα R G και B. Οπότε έχουμε 256^3=16,7 εκ. χρώματα. Χρειάζεται όμως και μια "συνταγή" για να βγουν τα (κατά sRGB) χρώματα. Ένας πίνακας που θα λέει στην οθόνη πάρε αυτόν τον τόνο από το κόκκινο εκείνον από το μπλε και το πράσινο για να αναπαράξεις το ΕΖ4000(λ.χ.) χρώμα του προτύπου. Αυτά τα δύο πράγματα(τόνοι και πίνακας) χαρακτηρίζουν απόλυτα την οθόνη. Όλα τα άλλα(π.χ. θερμοκρασία λευκού) είναι συνδυασμοί αυτών των δύο. Το πρόβλημα με τις οθόνες που ακολουθούν το sRGB δεν είναι ο πίνακας αλλά οι ανακριβείς τόνοι που αλλοιώνονται και με τη χρήση.

Χρειαζόμαστε ένα τεστ λοιπόν που θα μας πει ότι οι 256 τόνοι κάθε χρώματος είναι σωστοί. Μήπως αυτό δεν είναι το τεστ αποχρώσεων του γκρίζου δημιουργημένο κατά sRGB; Το γκρίζο δεν έχει μέσα όλα τα χρώματα και δείχνει χρωματισμένο αν κάτι δεν πάει καλά με τους τόνους; Αυτό ακριβώς το πράγμα δεν διορθώνεις με τις gamma curves; Στο prad.de λένε ξεκάθαρα ότι το καλιμπράρισμα των χρωμάτων αλλοιώνει τις gamma καμπύλες με παρενέργειες την μείωση των χρωμάτων και το banding(αν υπάρχει ελλιπής κάλυψη του sRGB από το gamut της οθόνης).

Στο αρχικό μου ποστ λέω όμως ότι το πρόχειρο calibration αλλάζει απλά την κυρτότητα της καμπύλης gamma(μόνο τον συντελεστή γ από την εξίσωση της καμπύλης gamma) ομοιόμορφα χωρίς να επηρεάζει τα άκρα της. Όμως με το monitor calibration wizard μετατοπίζεις και τα άκρα ενώ κάνεις λεπτομερέστερες διορθώσεις μεταξύ των άκρων. Αν η οθόνη σου έχει πιο κορεσμένο πράσινο π.χ. από αυτό του sRGB και αυτό διορθώνεται. "Τρως" χρώματα για να πλησιάσεις στο sRGB.

Αυτό εννοώ:

05.jpg

Δες το σχήμα κάτω αριστερά. Η μπλε γραμμή δεν διορθώνεται απλά μεταβάλλοντας τον γ συντελεστή.

Τέλος, αν εγώ διορθώσω το γούφερ μου με ένα cut 3db στα 100Ηζ ξεκινώντας από φλατ απόκριση(ανάλογο του sRGB) αυτό σημαίνει έμμεσα ότι το γούφερ μου δίνει 3db παραπάνω στα 100Ηζ από τον "sRGB" ήχο. Αν αυτό δεν είναι χαρακτηρισμός του γούφερ τότε πώς λέγεται;

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια οθόνη με συντεταγμένες RGB ακριβώς ίδιες με αυτές του sRGB. Το τρίγωνο του gamut της οθόνης πέφτει ακριβώς πάνω σε αυτό του sRGB. Χρειάζεται η οθόνη χρωματική διόρθωση(να το πούμε έτσι απλά και κατανοητά); Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου χρειάζεται, γιατί οι συνδυασμοί RGB εντός του τριγώνου μπορεί να είναι λάθος.

Ο χρωματικός χώρος μιας οθόνης δεν είναι επίπεδος, αλλά τρισδιάστατος. Keep this in mind. Δες το συνημμένο αρχείο, περιέχει το χρωματικό χώρο της W2486L σε σύγκριση με το sRGB και του AdobeRGB (wide gamut), μετά το καλιμπράρισμα σε D65, gamma 2.2 και 120 cd/m2. Δε μιλάμε απλά για ένα τρίγωνο μεταξύ των 3 color primaries. Απ'όσο ξέρω δεν φτιάχτηκε ακόμη το τέλειο πάνελ που πετυχαίνει ακριβώς όλες τις τιμές που ορίζει το sRGB ή το AdobeRGB προφίλ. Ο πιο απλός περιορισμός: κανένα LCD monitor δεν έχει black level ακριβώς 0. To sRGB των Windows περιγράφει μια οθόνη που δε βγάζει καθόλου φως για RGB(0,0,0). Ακόμη και οι ακριβές Eizo χρειάζονται τα προφίλ τους, ας έρχονται καλιμπραρισμένες από το εργοστάσιο. Και μην ξεχνάς ότι ΟΛΕΣ οι οθόνες αλλοιώνονται με τον καιρό, οπότε θέλουν καλιμπράρισμα και profiling ξανά και ξανά.

Οι οθόνες 8bit αποδίδουν 256 τόνους για κάθε χρώμα από τα R G και B. Οπότε έχουμε 256^3=16,7 εκ. χρώματα. Χρειάζεται όμως και μια "συνταγή" για να βγουν τα (κατά sRGB) χρώματα. Ένας πίνακας που θα λέει στην οθόνη πάρε αυτόν τον τόνο από το κόκκινο εκείνον από το μπλε και το πράσινο για να αναπαράξεις το ΕΖ4000(λ.χ.) χρώμα του προτύπου. Αυτά τα δύο πράγματα(τόνοι και πίνακας) χαρακτηρίζουν απόλυτα την οθόνη. Όλα τα άλλα(π.χ. θερμοκρασία λευκού) είναι συνδυασμοί αυτών των δύο. Το πρόβλημα με τις οθόνες που ακολουθούν το sRGB δεν είναι ο πίνακας αλλά οι ανακριβείς τόνοι που αλλοιώνονται και με τη χρήση.

Δεν ξέρω ακριβώς σε ποιον πίνακα αναφέρεσαι, αλλά χωρίς να πειράξεις το LUT της κάρτας γραφικών, η οθόνη απλά δείχνει αυτό που νομίζει σωστό. Αν έχεις ένα χρώμα σε μια σελίδα, πχ. το (10, 44, 255), αυτό θα περάσει η κάρτα γραφικών στην οθόνη και αυτές τις τιμές θα μετατρέψει το πάνελ σε τάση στα subpixels. Αν δε μετρήσεις το χρώμα που βγαίνει, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είναι το σωστό. Με το χρωματικό προφίλ το χρώμα της σελίδας θα αλλάξει σε άλλη τιμή, ώστε το monitor να δείξει το σωστό.

Η θερμοκρασία λευκού εξαρτάται κυρίως από το backlight της οθόνης.

Χρειαζόμαστε ένα τεστ λοιπόν που θα μας πει ότι οι 256 τόνοι κάθε χρώματος είναι σωστοί. Μήπως αυτό δεν είναι το τεστ αποχρώσεων του γκρίζου δημιουργημένο κατά sRGB; Το γκρίζο δεν έχει μέσα όλα τα χρώματα και δείχνει χρωματισμένο αν κάτι δεν πάει καλά με τους τόνους; Αυτό ακριβώς το πράγμα δεν διορθώνεις με τις gamma curves; Στο prad.de λένε ξεκάθαρα ότι το καλιμπράρισμα των χρωμάτων αλλοιώνει τις gamma καμπύλες με παρενέργειες την μείωση των χρωμάτων και το banding(αν υπάρχει ελλιπής κάλυψη του sRGB από το gamut της οθόνης).

Εξετάζοντας τους τονους του γκρι, δεν εξετάζεις ταυτόχρονα και τους τόνους των R, G, B καναλιών χωριστά. Ούτε και τους συνδυασμούς αυτών. Δεν ξέρω πως σου δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση. Το grayscale calibration δεν εγγυάται σωστά χρώματα, αλλά σωστούς τόνους του γκρι. Πάρε παράδειγμα τη χιλιοειπωμένη LG. Μετά από εκτενές calibration to grayscale της είναι άψογο, ενώ τα χρώματά της είναι αλλού για αλλού. Δες την παρακάτω 2D εικόνα. Το λευκό είναι just επάνω στο D65. Όσον αφορά τα χρώματα, αλλού υπερκαλύπτει το sRGB (πράσινο, μπλε, κίτρινο), αλλού υπολείπεται (κόκκινο). Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τιμές του τρίτου άξονα L (φωτεινότητα στο σύστημα Lab) που δε φαίνεται. Δηλαδή όλο το grayscale είναι σωστό χωρίς profile, αλλά όχι και τα χρώματα.

25558nd.png

Στο αρχικό μου ποστ λέω όμως ότι το πρόχειρο calibration αλλάζει απλά την κυρτότητα της καμπύλης gamma(μόνο τον συντελεστή γ από την εξίσωση της καμπύλης gamma) ομοιόμορφα χωρίς να επηρεάζει τα άκρα της. Όμως με το monitor calibration wizard μετατοπίζεις και τα άκρα ενώ κάνεις λεπτομερέστερες διορθώσεις μεταξύ των άκρων. Αν η οθόνη σου έχει πιο κορεσμένο πράσινο π.χ. από αυτό του sRGB και αυτό διορθώνεται. "Τρως" χρώματα για να πλησιάσεις στο sRGB.

Αυτό εννοώ:

05.jpg

Δες το σχήμα κάτω αριστερά. Η μπλε γραμμή δεν διορθώνεται απλά μεταβάλλοντας τον γ συντελεστή.

Εδώ εξηγείς τη διαφορά μεταξύ single channel gamma calibration vs 3 channel. Συμφωνώ ότι για να γίνει σωστό grayscale calibration πρέπει να αλλάξει η καμπύλη gamma για το κάθε κανάλι χωριστά.

Εκεί που λες «αν η οθόνη σου έχει πιο κορεσμένο πράσινο π.χ. από αυτό του sRGB και αυτό διορθώνεται», πέφτεις στο λάθος που εξήγησα παραπάνω. Κάνοντας ουδέτερο το grayscale δεν εξασφαλίζεις τίποτα όσον αφορά τα το πράσινο χρώμα. Τα color primaries της οθόνης σου δεν αλλάζουν με το calibration. Αυτό που αλλάζεις είναι ποιος συνδυασμός τους θα σου δώσει ουδέτερο χρώμα. Οπότε αν το πράσινό σου ήταν πολύ μακριά από αυτό που ορίζει το sRGB, μακριά παρέμεινε. Μόνο με το profiling θα ξέρεις πόσο μακριά είναι για να το μετατοπίσεις.

Τέλος, αν εγώ διορθώσω το γούφερ μου με ένα cut 3db στα 100Ηζ ξεκινώντας από φλατ απόκριση(ανάλογο του sRGB) αυτό σημαίνει έμμεσα ότι το γούφερ μου δίνει 3db παραπάνω στα 100Ηζ από τον "sRGB" ήχο. Αν αυτό δεν είναι χαρακτηρισμός του γούφερ τότε πώς λέγεται;

Το να κατεβάσεις 3dB στα 100Hz στο woofer είναι το αντίστοιχο με το να πας στο gamma curve του πράσινου χρώματος στο LUT και να αντιστοιχίσεις την τιμή εισόδου 177 στην τιμή εξόδου 155. Όχι αυτό δε χαρακτηρίζει ούτε μια οθόνη ούτε ένα woofer. Χαρακτηρισμός ή profiling είναι τελείως διαφορετική διαδικασία.

Το αντίστοιχο στον ήχο είναι να μετρήσεις με έναν αναλυτή φάσματος (= colorimeter/spectrophotometer) την απόκριση του subwoofer, του woofer και του twitter (= red, green, blue κανάλια) τόσο σε ξεχωριστές συχνότητες (sine waves, sweeps) (= ξεχωριστά primary colors) όσο και σε συνδυασμούς αυτών (pink/brown/white noise, συγχωρδίες) (= gray, secondary και οποιοδήποτε άλλο χρώμα) σε μια συγκεκριμένη ένταση (= φωτεινότητα οθόνης). Αυτές τις μετρήσεις της φασματικής απόκρισης θα τις έβαζες σε ένα αρχείο που θα το λέγαμε sound profile του ηχείου (= ICC profile) το οποίο θα το διάβαζε μια sound managed (= color managed) εφαρμογή που αναπαράγει ήχο και μέσω φίλτρων μιας μηχανής διαχείρισης ήχου (= color management engine) θα έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις για να ακούσεις εσύ το προφίλ ήχου που θα είχε επιλέξει ο δημιουργός του κομματιού (= source color profile).

Gamut.zip

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=242]Doom[/MENTION] NX

Το grayscale calibration δεν εγγυάται σωστά χρώματα, αλλά σωστούς τόνους του γκρι.

Έχεις απόλυτο δίκιο εδώ. Το σωστό γκρίζο είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για πιστό χρώμα. Τα πιστά χρώματα εξασφαλίζουν σωστό γκρίζο, αλλά δεν συμβαίνει το ανάποδο. Το γκρίζο π.χ. (4,4,4) δείχνει ουδέτερο αν ο σχετικός τόνος των τριών χρωμάτων είναι σωστός. Δεν είμαστε βέβαια σίγουροι για το αν το κόκκινο νούμερο 4 είναι ακριβώς το ίδιο με το κόκκινο νο 4 του sRGB.

Η ουσία όμως του σκεπτικού μου είναι αλλού. Η όλη κουβέντα ξεκίνησε όταν είπες πως είναι αδύνατο να διορθώσεις χρώματα με το μάτι(έστω και με περιορισμένη ακρίβεια) μέσω wizard και χρειάζεται οπωσδήποτε profiling με χρωματόμετρο. Εδώ διαφωνώ για συγκεκριμένους λόγους και θα το εξηγήσω.

Για τις οθόνες δεν υπάρχει cyan, magenta κτλ. παρά μόνο 256 τόνοι Χ 3 χρώματα. Αν είναι σωστοί οι τόνοι και το software του υπολογιστή δίνει τις σωστές συντεταγμένες κατά sRGB τότε θα πάρω 16,7 εκ. σωστά χρώματα. Αν διαφωνούμε σε αυτό τότε μου εξηγείς το γιατί, αν μπορείς, και το σταματάμε. Αν συμφωνούμε συνεχίζουμε. Για απλότητα υποθέτω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα χρωματικής αλλοίωσης από υπερβολική διαρροή φωτός.

Ψάχνοντας βρίσκουμε αυτό εδώ το τεστ:

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

Είναι ένα τεστ για το πόσο απέχει το gamut της οθόνης μας από το sRGB. Για την ιστορία η δικιά μου χάνει λίγο στο μπλε ενώ στα άλλα δύο φαίνεται οκ. Αυτήν την απόκλιση ούτε τα μάτια ούτε το profiling μπορεί να τη διορθώσει. Είναι εγγενής αδυναμία της οθόνης. Και με profiling κάποια χρώματα θα τα βλέπεις λάθος αν δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη του sRGB.

Ποιά είναι η ουσία αυτού του τεστ; Αυτό το τεστ συγκρίνει εμμέσως την R/G/B αξία 255 της οθόνης μου με την αντίστοιχη αξία 255 του προτύπου. Αν δεν βλέπεις ομοιογενή τετράγωνα αλλά παραλληλόγραμμα με διαχωριστική γραμμή ενδιάμεσα κάτι δεν πάει καλά. Διαφορετικά, είσαι ουσιωδώς κοντά.

Οπότε ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί να μπορώ να τεστάρω εμμέσως(χωρίς την ιδανική οθόνη δίπλα δίπλα με τη δική μου ή το χρωματόμετρο) τον τόνο 255 και όχι και τους υπόλοιπους;

Αυτό κάνει το MCW από όσο έχω καταλάβει. Στην αρχή με ξεκινάει με τους φωτεινούς τόνους.

Έστω ότι καλιμπράρω το κόκκινο και το κόκκινο της οθόνης μου(255) είναι πιο κορεσμένο από το κόκκινο sRGB. Μόλις κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις, ταυτίζοντας τα δύο παραλληλόγραμμα και γυρίσω πίσω στην gamma καμπύλη του κόκκινου παρατηρώ ότι η κλίση της άλλαξε σε λιγότερο από 45 μοίρες. Με απλά λόγια μείωσα το κοντράστ αποκλειστικά για το κόκκινο χρώμα. Δεν είναι πια τόσο κορεσμένο όσο πριν. Όχι γιατί άλλαξε η οθόνη μου, αλλά οι οδηγίες από την κάρτα γραφικών. Μετά συνεχίζω για τους λιγότερο φωτεινούς τόνους, με εκείνα τα τετράγωνα όπου προσπαθείς να κάνεις το κέντρο τους ίδιο με το υπόλοιπο.

Βέβαια τα παραπάνω είναι άκυρα αν υπάρχει κάποια αδυναμία στις μεθόδους αυτές που οι δημιουργοί τους παραλείπουν να την αναφέρουν(πέρα από την ανθρώπινη όραση).

Υ.Γ: Δεν χρειάζεσαι τόσο λεπτομερείς ρυθμίσεις για να χαρακτηρίσεις το γούφερ σε μια δεδομένη ένταση(σωστό γιατί με την ένταση αλλάζει η απόκριση). Αρκεί η απόκριση συχνότητας και το διάγραμμα αποσβέσεων. Τις παραμορφώσεις τις αφήνουμε εκτός γιατί δεν διορθώνονται.

Οι σύνθετοι ήχοι είναι προϊόντα sine waves διαφορετικών εντάσεων και οι δυνατοί συνδυασμοί τους αμέτρητοι(όχι απλά εκατομμύρια όπως στα χρώματα). Αλλοίμονο αν χαρακτηρίζαμε ηχοσυστήματα παίζοντας πεντάκις εκατομμύρια ήχους. Ό,τι μέτραγε άψογα στα "απλά" τεστ θα έπρεπε να παίζει χάλια σε σύνθετους ήχους. Αυτό πιστεύουν πολλοί audiophiles και έχει αποδειχθεί λάθος. Τα απλά τεστ, σωστά σχεδιασμένα, αρκούν.

Link to comment
Share on other sites

Ψάχνοντας βρίσκουμε αυτό εδώ το τεστ:

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

Είναι ένα τεστ για το πόσο απέχει το gamut της οθόνης μας από το sRGB. Για την ιστορία η δικιά μου χάνει λίγο στο μπλε ενώ στα άλλα δύο φαίνεται οκ. Αυτήν την απόκλιση ούτε τα μάτια ούτε το profiling μπορεί να τη διορθώσει. Είναι εγγενής αδυναμία της οθόνης. Και με profiling κάποια χρώματα θα τα βλέπεις λάθος αν δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη του sRGB.

Ποιά είναι η ουσία αυτού του τεστ; Αυτό το τεστ συγκρίνει εμμέσως την R/G/B αξία 255 της οθόνης μου με την αντίστοιχη αξία 255 του προτύπου. Αν δεν βλέπεις ομοιογενή τετράγωνα αλλά παραλληλόγραμμα με διαχωριστική γραμμή ενδιάμεσα κάτι δεν πάει καλά. Διαφορετικά, είσαι ουσιωδώς κοντά.

Το συγκεκριμένο είναι τεστ για τον εκάστοτε Web browser και όχι για το πόσο απέχει το gamut της οθόνης μας από το sRGB.

Στην δική μου που έχει 100% κάλυψη sRGB (calibrated),o μόνος browser που αποδίδει πιστά το sRGB είναι ο Internet Explorer 11!

Θα κάνω και αυτό πάντως να δω αν θα διορθώσω και το firefox.

edit: Η ρύθμιση για τον firefox όντως δουλεύει! Τώρα υποστηρίζει και v4 ICC color profiles και αποδίδει το sRGB όπως πρέπει! :)

Έγινε επεξεργασία από rory
Link to comment
Share on other sites

Είχα σαν προφίλ αυτό της οθόνης μου στα windows και μου έβγαζε την απόκλιση που είπα στο μπλε. Τώρα που το άλλαξα σε sRGB v2 τα δείχνει οκ τα χρώματα και σε firefox και σε chrome.

[MENTION=10167]rory[/MENTION]

Η ιστοσελίδα κάνει λόγο καθαρά για οθόνη.

This test is designed to show how far your display's color gamut is from sRGB standard and how your browser handles untagged images and page elements.
Link to comment
Share on other sites

Το γκρίζο π.χ. (4,4,4) δείχνει ουδέτερο αν ο σχετικός τόνος των τριών χρωμάτων είναι σωστός. Δεν είμαστε βέβαια σίγουροι για το αν το κόκκινο νούμερο 4 είναι ακριβώς το ίδιο με το κόκκινο νο 4 του sRGB.

Σ'αυτό μας βοηθάει το χρωματόμετρο. Μπορούμε να καλιμπράρουμε την κλίμακα του γκρι σε οποιαδήποτε θερμοκρασία επιθυμούμε να δουλέψουμε (6500K, 5800K, 5000K κλπ). Το sRGB έχει ως σημείο λευκού το standard illuminant D65. Οπότε σε μια σωστή sRGB οθόνη, όλη η κλίμακα του γκρι πρέπει να έχει τις συντεταγμένες του D65.

Η όλη κουβέντα ξεκίνησε όταν είπες πως είναι αδύνατο να διορθώσεις χρώματα με το μάτι(έστω και με περιορισμένη ακρίβεια) μέσω wizard και χρειάζεται οπωσδήποτε profiling με χρωματόμετρο. Εδώ διαφωνώ για συγκεκριμένους λόγους και θα το εξηγήσω.

Για τις οθόνες δεν υπάρχει cyan, magenta κτλ. παρά μόνο 256 τόνοι Χ 3 χρώματα. Αν είναι σωστοί οι τόνοι και το software του υπολογιστή δίνει τις σωστές συντεταγμένες κατά sRGB τότε θα πάρω 16,7 εκ. σωστά χρώματα. Αν διαφωνούμε σε αυτό τότε μου εξηγείς το γιατί, αν μπορείς, και το σταματάμε. Αν συμφωνούμε συνεχίζουμε. Για απλότητα υποθέτω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα χρωματικής αλλοίωσης από υπερβολική διαρροή φωτός.

Όσο και να διαφωνείς, το profiling γίνεται μόνο με colorimeter ή spectrophotometer. Είτε μιλάμε για οθόνη είτε για εκτυπωτή+χαρτί. Από κει και πέρα υπάρχει cyan (πράσινο και μπλε κανάλι), magenta (κόκκινο και μπλε κανάλι) και yellow (κόκκινο και πράσινο κανάλι). Είναι τα δευτερεύοντα χρώματα στην οθόνη. Το software δεν δίνει συντεταγμένες, αλλά τιμές RGB και δεν μπορεί να ξέρει αν αυτές οι τιμές εμφανίζονται σωστά στην οθόνη χωρίς κάποιο feedback. Τα χρωματικά προφίλ αποτελούν το feedback μας. Το κλειδί είναι στο «αν είναι σωστοί οι τόνοι» που είπες. Χωρίς χρωματόμετρο, απλά δεν μπορείς να ξέρεις.

Ψάχνοντας βρίσκουμε αυτό εδώ το τεστ:

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

ProPhotoRGB_tagged_bars.jpg

Είναι ένα τεστ για το πόσο απέχει το gamut της οθόνης μας από το sRGB. Για την ιστορία η δικιά μου χάνει λίγο στο μπλε ενώ στα άλλα δύο φαίνεται οκ. Αυτήν την απόκλιση ούτε τα μάτια ούτε το profiling μπορεί να τη διορθώσει. Είναι εγγενής αδυναμία της οθόνης. Και με profiling κάποια χρώματα θα τα βλέπεις λάθος αν δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη του sRGB.

Ποιά είναι η ουσία αυτού του τεστ; Αυτό το τεστ συγκρίνει εμμέσως την R/G/B αξία 255 της οθόνης μου με την αντίστοιχη αξία 255 του προτύπου. Αν δεν βλέπεις ομοιογενή τετράγωνα αλλά παραλληλόγραμμα με διαχωριστική γραμμή ενδιάμεσα κάτι δεν πάει καλά. Διαφορετικά, είσαι ουσιωδώς κοντά.

Κατ'αρχάς, αυτό το τεστ απευθύνεται σε color managed περιβάλλοντα για να δουλέψει. Οι εικόνες που μετέφερες στο post έχουν χάσει τα embedded profiles, είναι untagged δηλαδή. Και οι 2 εικόνες στο μήνυμά σου θα φαίνονται ίδιες σε όλα τα monitors, αφού δείχνουν απλά color patches R=254, G=255, B=254. Αν πάρεις ένα screenshot από το post και το ανοίξεις στο Paint, με το color picker θα δεις ότι έχουν τις ίδιες τιμές.

Όσον αφορά τις αρχικές εικόνες του site, χωρίς profile για την οθόνη σου (δηλαδή χρησιμοποιώντας το default sRGB) δε θα έπρεπε να βλέπεις διαφορές. Σκοπός είναι, μέσω του τεράστιου ProPhoto (που περιλαμβάνει και χρώματα που δεν μπορούμε να δούμε), να δείξει η οθόνη σου τιμές και έξω από το sRGB σε color managed περιβάλλον. Δες πως επικαλύπτονται:

124v6t1.png

Όχι, ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι με το color management η οθόνη σου θα δείξει χρώματα που είναι εκτός του gamut της. Σκοπός είναι να δείξει με ακρίβεια τα χρώματα που είναι εντός gamut και να σταματήσει να δείχνει αυτά που είναι εκτός του colorspace που δουλεύεις. Όσον αφορά την περιοχή που δεν υπάρχει gamut coverage, έχεις επιλογές στο τι θες η οθόνη σου να κάνει, χρησιμοποιώντας rendering intents. Με το perceptual intent, συμπιέζεις όλο το gamut του source profile ώστε να «χωρέσει» στο gamut της οθόνης σου. Χάνεις λίγο σε κορεσμό σε όλα τα χρώματα, αλλά έχεις ομαλές μεταβάσεις σε όλους τους τόνους. Με το relative colorimetric, η οθόνη σου δείχνει με ακρίβεια όσα χρώματα μπορεί να δείξει, αλλά ψαλιδίζει αυτά που είναι εκτός gamut. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει banding σε εικόνες με πολύ ζωηρά χρώματα στην περιοχή που δεν καλύπτει η οθόνη σου.

Οπότε ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί να μπορώ να τεστάρω εμμέσως(χωρίς την ιδανική οθόνη δίπλα δίπλα με τη δική μου ή το χρωματόμετρο) τον τόνο 255 και όχι και τους υπόλοιπους;

Δεν μπορείς να τεστάρεις χωρίς ακριβές color profile. Οι διαφορές που βλέπεις στο site δε σου εγγυάται κανείς ότι είναι σωστές, χωρίς να έχεις δημιουργήσει προφίλ για την οθόνη σου.

Αυτό κάνει το MCW από όσο έχω καταλάβει. Στην αρχή με ξεκινάει με τους φωτεινούς τόνους.

Έστω ότι καλιμπράρω το κόκκινο και το κόκκινο της οθόνης μου(255) είναι πιο κορεσμένο από το κόκκινο sRGB. Μόλις κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις, ταυτίζοντας τα δύο παραλληλόγραμμα και γυρίσω πίσω στην gamma καμπύλη του κόκκινου παρατηρώ ότι η κλίση της άλλαξε σε λιγότερο από 45 μοίρες. Με απλά λόγια μείωσα το κοντράστ αποκλειστικά για το κόκκινο χρώμα. Δεν είναι πια τόσο κορεσμένο όσο πριν. Όχι γιατί άλλαξε η οθόνη μου, αλλά οι οδηγίες από την κάρτα γραφικών. Μετά συνεχίζω για τους λιγότερο φωτεινούς τόνους, με εκείνα τα τετράγωνα όπου προσπαθείς να κάνεις το κέντρο τους ίδιο με το υπόλοιπο.

Βέβαια τα παραπάνω είναι άκυρα αν υπάρχει κάποια αδυναμία στις μεθόδους αυτές που οι δημιουργοί τους παραλείπουν να την αναφέρουν(πέρα από την ανθρώπινη όραση).

ΟΟΟΟΟΛΑ αυτά τα calibration tools που βασίζονται στο μάτι έχουν τρεις βασικές αδυναμίες:

1) Το μάτι σου που προσαρμόζεται εύκολα σε αλλαγές, κάνοντάς το να χάνει την αντικειμενικότητά του κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

2) Βασίζονται στις τιμές που έχει η οθόνη σου από το εργοστάσιο για: black point, white point και color primaries (και δεν τις αλλάζουν)

3) Δε μετράνε τη φωτεινότητα της οθόνης.

Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις με αυτά τα tools είναι το gamma για grayscale ή κάθε channel ξεχωριστά. Και μπορείς να μειώσεις και το contrast πετώντας τόνους. Όλα αυτά τα patterns που δείχνουν εναλλασόμενες γραμμές ή τετραγωνάκια έχουν ως σκοπό να φτιάξεις το gamma και να εξουδετερώσεις χρωματικές ανωμαλίες στο grayscale.

Λες ότι καλιμπράρεις το κόκκινο της οθόνης σου και βρίσκεις ότι είναι πιο κορεσμένο από αυτό που ορίζει το sRGB στο 255. Πώς ακριβώς ξέρεις ποιο είναι το σωστό κόκκινο χωρίς να έχεις μέτρο σύγκρισης μια άλλη καλιμπραρισμένη οθόνη τουλάχιστον; Το κόκκινο που δείχνει η οθόνη σου είναι απλά το κόκκινο που δείχνει η οθόνη σου. Και φυσικά όποιο κι αν είναι αυτό, μπορείς να του φτιάξεις το gamma με τα wizards που λες. Όχι ότι θα το κάνεις σωστό κόκκινο όμως.

Υ.Γ: Δεν χρειάζεσαι τόσο λεπτομερείς ρυθμίσεις για να χαρακτηρίσεις το γούφερ σε μια δεδομένη ένταση(σωστό γιατί με την ένταση αλλάζει η απόκριση). Αρκεί η απόκριση συχνότητας και το διάγραμμα αποσβέσεων. Τις παραμορφώσεις τις αφήνουμε εκτός γιατί δεν διορθώνονται.

Οι σύνθετοι ήχοι είναι προϊόντα sine waves διαφορετικών εντάσεων και οι δυνατοί συνδυασμοί τους αμέτρητοι(όχι απλά εκατομμύρια όπως στα χρώματα). Αλλοίμονο αν χαρακτηρίζαμε ηχοσυστήματα παίζοντας πεντάκις εκατομμύρια ήχους. Ό,τι μέτραγε άψογα στα "απλά" τεστ θα έπρεπε να παίζει χάλια σε σύνθετους ήχους. Αυτό πιστεύουν πολλοί audiophiles και έχει αποδειχθεί λάθος. Τα απλά τεστ, σωστά σχεδιασμένα, αρκούν.

Εννοείται ότι δεν πρόκειται κανείς να μπει σ'αυτή τη διαδικασία για ένα ηχείο. Απλά ήθελα να σου δείξω τι σημαίνει profiling με δικούς σου όρους για να καταλάβεις τι κάνει το colorimeter και τι εστί color management. :)

Έγινε επεξεργασία από DOOM_NX
Link to comment
Share on other sites

Είχα σαν προφίλ αυτό της οθόνης μου στα windows και μου έβγαζε την απόκλιση που είπα στο μπλε. Τώρα που το άλλαξα σε sRGB v2 τα δείχνει οκ τα χρώματα και σε firefox και σε chrome.

Καταλαβαίνεις πως όποια οθόνη χρησιμοποιεί το sRGB ICC profile για δικό της πρέπει να δείχνει ολόσωστα τα τεστ της σελίδας έτσι; Μόνο που μ'αυτόν τον τρόπο δεν τσεκάρεις την οθόνη σου, αλλά την ιδανική που περιγράφει το sRGB.

Link to comment
Share on other sites

Έγινες κατανοητός σε όλα. Ευχαριστώ.

Οπότε για να δω την απόκλιση στα τρία χρώματα που έχει η οθόνη εκ του φυσικού της χρειάζομαι το τεράστιο ProPhoto profile για τα Windows. Σωστά;

Και κάτι τελευταίο. Για υποκειμενική απόλαυση σε ταινίες κτλ. πότε χρειάζεται ακριβής διόρθωση με εργαλείο; Ή προσαρμόζεται το μάτι αν οι αποκλίσεις είναι σχετικά μικρές και δεν παίζει ρόλο;

Έγινε επεξεργασία από Petrossortep
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.