Jump to content



Gaming Monitor


firekiller

Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες κάτι λίγα για οθόνες αλλά γενικά είμαι πολύ πίσω.

Για να μπω στο θέμα, είχα δει την 23άρα foris πριν 2-3 μήνες κι ήταν/είναι ότι καλύτερο έχω δει σε χρώματα στην ζωή μου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πάρω μία gaming eizo κι εγώ. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως δεν έχω ιδέα αν είναι καλύτερη η 23άρα (δεν ξέρω αν έχουν παραπάνω από ένα μοντέλα σε 23άρες/24άρες) από την 24άρα ή το αντίθετο οπότε αναμένω για την βοήθεια σας. Επίσης υπάρχει κι η πιθανότητα να γίνει κι ένα surround/eyefinity. :)

Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

ΥΓ. παίζω κυρίως LoL και CS:GO

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα , ως κάτοχος της fg2421 εδώ και λίγους μήνες μπορώ να πω πως είναι υπεροχη οθόνη ,

έχει φανταστικά χρώματα και δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή.

φυσικά χρειάζεται calibration διότι out of the box δεν είναι optimized και η τιμή τις είναι τσιμπημένη αλλα πιστεύω πως το αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

να κοιτάς και την Flexscan σειρά, π.χ. το νέο 2450 αν θες ανάλυση *1080 ή το 2455 αν θες ανάλυση *1200. Μην περιορίζεσαι από το "gaming".

Κανονικό calibration θέλει όργανο, αλλά αν δεν ενδιαφέρεσαι να ταιριάξεις τα χρώματα της οθόνης με άλλη συσκευή (π.χ. εκτυπωτή) μην σκοτίζεσαι με το θέμα. Θα κάνεις ρυθμίσεις χειροκίνητα αν είναι απλώς για το πώς βλέπεις στην οθόνη. Το brightnes έτσι κι αλλιώς θα το κατεβάσεις κατά πάσα πιθανότητα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ την είχα πάρει όταν είχε πρωτοβγεί που η τιμή τις ήταν στα 600 από amazon,

δεν ήξερα πως έχει βελτιωθεί τόσο η τιμή της :o

Εννοούσα πως έχω ίδια ακριβώς settings με το review εκτος από brightness(18) contrast(40)

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς ποια 23άρα και ποια 24άρα είδες; Είδες αυτή με το IPS πάνελ που είναι για RTS/RPG ή αυτή με το VA panel που είναι για FPS/Racing? Σαν την πρώτη βρίσκεις πολλές και από άλλες εταιρίες. Η 2η είναι το μοναδικό gaming VA panel στα 120Hz με strobing backlight και contrast 5000:1. Για CS, χρειάζεσαι τη 2η.

ΥΓ: Όσο για το calibration με το μάτι, ξέχνα το. Καλύτερα να την αφήσεις στα defaults και να αφήσεις το μάτι σου να προσαρμοστεί. Μόνο με Spyder4 ή i1DisplayPro θα καταφέρεις αποτέλεσμα της προκοπής. Στο λέω εγώ που παιδευόμουν με το Lagom.nl και το CLTest τόσα χρόνια και μόλις πήρα Spyder4 είδα τι έχανα. Και αν δεν είχε η Radeon 10-bit LUT, το banding θα πήγαινε σύννεφο στις οθόνες που δεν προσφέρουν hardware calibration (aka δικά τους hardware LUT).

Επίσης, contrast και RGB sliders σε τέτοια monitor δεν έχει νόημα να τα πειράζεις, αφού το μόνο που κάνουν είναι να σου περιορίζουν τις διαθέσιμες RGB τιμές, εισάγωντας banding. Το μόνο πραγματικό hardware ρυθμιστικό σε τέτοιες οθόνες είναι το brightness που καθορίζει την ένταση του backlight. Καλύτερο αποτέλεσμα παίρνεις αφήνωντας το calibration εξ'ολοκλήρου στην κάρτα γραφικών.

Όμως, μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα παιχνίδια όχι απλά δεν υποστηρίζουν color profiles, αλλά σου κάνουν και reset το LUT της κάρτας γραφικών, οπότε οποιοδήποτε calibration πάει περίπατο. Όλη η κουβέντα γίνεται για color managed εφαρμογές, για τις οποίες χρειάζεσαι color profile και ένα απλό calibration μέσω LUT ή ρυθμιστικών δεν αρκεί. Για να βλέπεις σωστά χρώματα θέλεις ένα προφίλ που να χαρακτηρίζει σωστά τη συγκεκριμένη οθόνη σου. Και κάθε πάνελ είναι διαφορετικό, ακόμη και αν είναι το ίδιο μοντέλο, οπότε αντιγράφοντας ρυθμίσεις ή profiles από άλλους δεν σου εγγυάται το αποτέλεσμα. Βασικά ακόμη κι αν χρησιμοποιείς προφίλ που δημιούργησες πριν 6 μήνες δε σου εγγυάται σωστά χρώματα, αφού με τον καιρό τα χαρακτηριστικά κάθε οθόνης αλλάζουν (backlight aging).

Έγινε επεξεργασία από DOOM_NX
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.