Jump to content

Κάρτα γραφικών χαμηλού κόστους

vgiozo

Recommended Posts

Σκεφτόμουν να πάρω μια χωριστή κάρτα γραφικών για τον υπολογιστή μου που μέχρι τώρα έτρεχε με την ενσωματωμένη ενός παλιού τσίπσετ 780G, την 3200hd

Συχνά όμως σαν να μπουκώνει τον τελευταίο καιρό, μέχρι και στην αναπαραγωγή βίντεο αρχείων mkv, mp4 κολλάει, αν και δεν είμαι σίγουρος πως φταίει η κάρτα γραφικών βλέπω ζόρισμα στο rendering ιστοσελίδων (κατά τ' άλλα ο υπολογιστής έχει Athlon 940 τετραπύρηνο, 8γίγα μνήμη, ssd 60άρη δίσκο με λίγη εναπομείνουσα χωρητιότητα αλήθεια είναι) κι άλλα τέτοια που παλιότερα δεν τά'ξερα.

Το λογισμικό επίσης (πλοηγητές, φλας κτλ) είναι ενημερωμένο.

Έλεγα λοιπόν μήπως βοηθούσε να έπαιρνα είτε μια radeon hd5450 ή το πολύ μιa hd6450

Για τη πρώτη λύση βρήκα μια Sapphire στα 28€, για τη δέυτερη μια Asus στα 39€ (διαλέγω eshop λόγω τιμών και παραρτήματος πολύ κοτνά στο σπίτι, άρα 0 μεταφορικά.

Επειδή δεν παίζω παιχνίδια - όχι πως είναι καμία από τις δύο για παιχνίδια - έλεγα να γλιτώσω και το 10ρικο και να πάω στην 5450.

Τί λέτε αξίζει η "αναβάθμιση";

Athlon 940? Μήπως Athlon 640 ή Phenom 940?

Το 780G πάντως δεν είναι πετσοκομμένο όπως το 760G στο θέμα του video decoding. Και με quad core δεν θα έπρεπε να έχεις θέμα γενικότερα. Στο media player classic πάντως αν θυμάμαι καλά παίζοντας με το EVR buffer, άλλες τιμές βοήθαγαν τις Nvidia, άλλες τις AMD. Επίσης για onboard vga καλό θα ήταν - νομίζω - στο Resizer να είναι ένα απλό Billinear και τίποτα παραπάνω. Αυτά στο Options>playback>output.

Τώρα ο quad παίζει και μόνος του 1080p, χωρίς την βοήθεια της 780G. Οπότε αν πας στο internal filters και απενεργοποιήσεις το video decoding - δεν θυμάμαι ακριβώς την διαδικασία - θα κάνει ο επεξεργαστής το decoding. Μήπως πάλι ισχύει το ανάποδο και κάτι δεν είναι ρυθμισμένο σωστά εκεί και δεν κάνει σωστά το decoding το 780G?

Από εκεί και πέρα η 6450 έχει διπλάσιους shaders από την 5450 και γενικά είναι πολύ καλύτερη επιλογή σε παρόμοια τιμή. Αλλά δεν πας στα 40€ για 6450. Δεν έχει νόημα. Οπότε μόνη επιλογή από τις δύο παραπάνω η 5450.

Αν πας στα 40€ Και περιοριστείς στο e-shop, τότε καλύτερα να πας ακόμα παραπάνω και στην XFX AMD RADEON R7 240 R7-240A-ZLJ2 CORE EDITION 1GB DDR3 LP PCI-E RETAIL -

Ξεφεύγει ναι, αλλά δεν πετάς λεφτά σε κάτι 3-4ων χρόνων που αργότερα μπορεί να κολλάει κάπου αλλού. Αγοράζεις και αράζεις και ξενιάζεις για χρόνια. Αν είναι να δώσεις λεφτά, μην τα πετάς σε κάρτες του στυλ HD6450, GT610 κ.τ.λ

Σωστά, Αθλον 640

Οι ρυθμίσεις είναι οι προτεινόμενες όπως τις έγραψες.

Η αποκωδικοποίηση τελικά δεν ήταν hardware αλλά software.

Ο WMP Classic (τελευταία έκδοση πακέτο K-lite) κόλλαγε όταν πατούσα μεγιστοποίηση παραθύρου, δεν εμφανιζόταν η μπάρα του seek κάτω, ενώ ό,τι κι αν πατούσα εκεί εμφανιζόταν μετά από 3-4 δευτερόλεπτα (δεξί κλικ, μενού κοκ).

Ενεργοποίησα το εσωτερικό φίλτρο του Player και δεν συμβαίνει αυτό. Επίσης και με HW αποκωδικοποίηση δεν συμβαίνει.

Αλλά γενικά στα γραφικά το σύστημα έχει βαρύνει, μπορεί να είναι οι νεώτερες εκδόσεις προγραμμάτων, οι hw προδιαγραφές τους που είναι πιο συμβατές με νεώτερο υλικό, δεν ξέρω...

[ Κι εγώ δεν ενημερώνω τους οδηγούς γιατί για κάποιο λόγο στο σύστημά μου όταν πάω να απεγκαταστήσω τους υπάρχοντες κι επιλεκτικά των γραφικών, φαίνεται πως απεγκαθίστανται κι άλλοι μαζί (συμπεριλαμβανομένου και ενός οδηγού απαραίτητου για τη λειτουργία του ssd δίσκου) και μετά δεν μπορώ να μπουτάρω. ]

Πάντως απαραίτητη προϋπόθεση για μένα είναι η παθητική ψύξη/αθορυβη λειτουργία, γι αυτό και δεν σκέφτομαι να ανέβω κατηγορία ή να αρχίσω πάλι να μπλέκω με ακριβές τρίτες ψύκτρες κτλ.

νοτ μπαντ...

Αλλά έχω μια κάρτα τηλεόρασης pci-e και η ψύκτρα είναι πολύ ψηλή και δεν νομίζω να χωράνε.

p00943_pic_1789539fd373f1808.jpg

πρακτικα lowprofile ειναι.

ισως αυτο σε υψος να κανει

https://www.skroutz.gr/s/4422720/XFX-Radeon-R7-240-1GB-Core-Edition-R7-240A-ZLJ2.html

αλλα και παλι δες αν αξιζει πρωτα να αγορασεις καρτα γραφικων γιατι νομιζω πως και με την ενσωματωμενη καλυπτεσαι

Λογικά σου κάνει την ζημιά ο AHCI. Αν κατεβάσεις τον legacy οδηγό που είναι για την κάρτα σου και πας με custom εγκατάσταση ΧΩΡΙΣ να βάλεις τον AHCI driver, ίσως να μην έχεις θέμα.

Το ότι οι εφαρμογές έχουν βαρύνει και θα βαραίνουν επιπλέον, είναι δεδομένο και αυτό σκεφτόμουν όταν σου πρότεινα την 240.

Η GT730 που προτάθηκε είναι η εναλλακτική της 230 από Nvidia μεριά (rebranded 630 νομίζω), απλά δεν υπήρχε στο e-shop σε λογική τιμή και για αυτό δεν στην πρότεινα. Υπάρχει και η GT720 που είναι mobile chip με μόλις 19W κατανάλωση, αλλά δεν βλέπω κάποια από τις single slot passive εκδόσεις στο skroutz.

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας...

Πάνω που το σκεφτόμουν έπεσε προσφορά από e-shop η Asus 6450 στα 30€, οπότε εκεί νομίζω πως είναι καλή επιλογή για τώρα (και για τη στενότητα των καιρών).

Οπότε λέω να πάω προς κει.

ASUS RADEON HD6450-SL-1GD3 1GB DDR3 PCI-E RETAIL -

Κωδικός προσφοράς: OFFER1444

Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια.

• 2 weeks later...
πες μας αν θα σου φτιαξει το προβλημα που ειχες οταν την παρεις

έφτασε με αρκετή καθυστέρηση...δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος, να πω την αλήθεια...

Τα προβλήματα με την αναπαραγωγή βίντεο φτιάχθηκαν πριν έρθει με την εγκατάσταση του βασικού πακέτου αποκωδικοποιητών της K-lite και χρήση του x64 Media Player Classic...για κάποιο λόγο η χρήση των πακέτων αναβάθμισης μου πηδά κυριολεκτικά την αναπαραγωγή.

2 μέρες που την έχω εγκαταστήσει με ενοχλεί που συχνά "κολλάει" ένα στοιχείο μενού στην οθόνη (πχ μετά από δεξί κλίκ και επιλογή, είτε στα στοιχεία της taskbar είτε σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης για άνοιγμα καινούριου tab) και μένει εκεί μέχρι να αλλάξω ρυθμίσεις στα γραφικά στο "performance" των προχωρημένων ρυθμίσεων.

Είδα σαφώς μια βελτίωση στην περιήγηση, δηλαδή αν έχω πολλά παράθυρα ανοιχτά με youtube βίντεο και ανοίγω, κλείνω, παρακολουθώ κτλ, βαραίνει εμφανώς λιγότερο ο πλοηγητής στην εναλλαγή των παραθύρων και στη συμπεριφορά με τη νέα κάρτα, όταν είναι ενεργοποιημένη η επιτάχυνση hw

Αυτό με χαροποιεί γιατί δείχνει ότι μπορώ να δω σημαντική βελτίωση με μια πιο ισχυρή κάρτα, αλλα να πω την αλήθεια η συγκεκριμένη φαίνεται ακόμη αρκετά κοντά σε αυτό που είχα.

Λέω να τη πουλήσω λοιπόν και από το νέο μήνα να πάρω την Nvidia GT 730 που προτάθηκε εδώ...θα δώσω μάλλον και την dvb-t pcie κάρτα τηλεόρασης που είχα και θα βολευτώ με μια εξωτερική usb που πήρα πρόσφατα και υποστηρίζει και dvb-c (καθότι μπορεί σύντομα να μεταβώ στην HCN για 3play)

ένα παράδειγμα από το "κολλημένο" στοιχείο μενού που ανέφερα προηγούμενως: "open link in new tab"

post-230-1416078890,8015_thumb.jpg

Ερώτηση:

Τί είναι καλύτερο, GDDR5 ή DDR3; Βλέπω οι κάρτες GT 730 έρχονται και με τους δύο τύπους μνημών.

GDDR5 όπως αναφέρθηκε, αλλά κοιτάς και το bus. Για παράδειγμα GDDR5 στα 2Χ MHz με 64bit data bus δίνει νομίζω ίδιο bandwidth με DDR3 στα X MHz και 128bit bus.

Σπάνια βέβαια το βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχουν παραδείγματα όπως η περίπτωση π.χ. της GT640

VGA :: nVidia GeForce GT 640 1GB DDR5 PCI-E VGA DVI HDMI (Asus) (GT640-1GD5-L) - Visionstudio.gr

VGA :: nVidia GeForce GT 640 1GB DDR3 PCI-E VGA DVI HDMI (Palit) (NEAT6400HD01F) - Visionstudio.gr

Να σημειώσω ότι αυτό το περίεργο με τα κολλημένα οπτικά στοιχεία συνέβαινε με τους τελευταίους οδηγούς από την AMD...εγκατέστησα εκείνους (παλιότερη έκδοση) που είχε η Asus στη σελίδα της και δεν έχει ξανασυμβεί, ενώ σαν και οι επιδόσεις να βελτιώθηκαν λίγο...με τους πιο πρόσφατους παρατηρούσα μια περίεργη καθυστέρηση όταν έπαιζε με τις ρυθμίσεις των Catalyst.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.