Jump to content

Γιατροι των υπολογιστων...,η αποψη σας η αλλιως πειτε τον πονο σας .

paschalia

Recommended Posts

Οι πιο πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερα από τα βασικά για τον υπολογιστή τους έχουν ..ένα καημό: πάντα θα υπάρχει κάποιος συγγενής ή φίλος που χρειάζεται ένα ..γιατρό για το σύστημά του!

Όταν δεν είναι απασχολημένος με τη βασική του εργασία σε μια εταιρία τηλεπικοινωνιών, όλο και κάποιος γνωστός θα τον παρακαλάει να του διορθώσει κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή. Τέτοιου είδους παρακλήσεις φέτος αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω των ηλεκτρονικών «ιών» αλλά και του «κατασκοπευτικού» λογισμικού και εξάντλησαν των κ. McCaulley.

Ασχολούμαι με υπολογιστές όλη τη μέρα στη δουλειά. Έρχομαι σπίτι το απόγευμα και πρέπει να αντιμετωπίσω τα προβλήματα (των υπολογιστών) των συγγενών

Την περίπτωση που κ. McCaulley που ακούγεται εξαιρετικά οικεία σε αρκετούς από εκείνους που έχουν καλή γνώση λογισμικού και υλικού- αναφέρει άρθρο του δικτυακού τόπου www.CNETNews.com που περιγράφει και άλλες παρόμοιων ιστορίες καθημερινών ηλεκτρονικών ιάσεων!

Ο κ. McCaulley δεν είναι παρά ένας μονάχα από τους επαγγελματίες των τεχνολογιών πληροφορικής που πολιορκείται από τους γνωστούς και φίλους, κατόχους ασθενών- υπολογιστών

Μάλιστα, με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα και το www.Slashdot.com, μια μεγάλη ηλεκτρονική κοινότητα που πραγματεύεται θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Όταν κάποιος λειτουργεί ως ο γιατρός-μάγος των υπολογιστών μπορεί να βρεθεί και σε περίεργες καταστάσεις, όπως περιγράφει σε σχόλιο του στη σχετική συζήτηση των επισκεπτών του Slashdot ο Paul.

Ο ίδιος προσφέρθηκε να διορθώσει κάποια προβλήματα στον υπολογιστή μιας καθηγήτριας της κόρης του, μόνο για να ανακαλύψει κατάλοιπα από επισκέψεις σε αμέτρητους ιστοχώρους με πορνογραφικό περιεχόμενο

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επαγγελματίες της πληροφορικής και όχι μόνο- δέχονται τόσες πολλές κλήσεις για άμεση βοήθεια, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, είναι ότι οι εταιρίες που πωλούν προϊόντα «προσωπικής» τεχνολογίας ωθούν τους καταναλωτές να λύνουν τα προβλήματά τους μέσω ειδικών βιβλίων οδηγιών ή ηλεκτρονικών χώρων που προσφέρουν οδηγίες.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές -και κυρίως οι πιο άπειροι από αυτούς- διστάζουν να ακολουθήσουν αυτή την οδό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Επαγγελματιών σε Υπηρεσίες και Υποστήριξη (SSPA) και της εταιρίας συμβούλων Tech Strategy Partners, οι μισοί από τους καταναλωτές προϊόντων τεχνολογίας αναφέρουν ότι τα εργαλεία που βοηθούν τον αγοραστή να διορθώσει μόνος του κάποιο πρόβλημα απλά «δε δουλεύουν γι αυτούς».

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι καταναλωτές δε βιάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τεχνική υποστήριξη. «Η πλειοψηφία των πελατών που αγοράζουν αγαθά τεχνολογίας δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον για τεχνική υποστήριξη, όμως απαιτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και προσιτής τιμής.

Έτσι δημιουργείται μια πραγματική πρόκληση για τις εταιρίες που εξυπηρετούν την αγορά» σχολιάζει ο J.B. Wood, πρόεδρος της SSPA.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, γιατί να καταφύγει κανείς στο μπλοκ των επιταγών όταν ξέρει ότι μπορεί να στραφεί σε ένα γνωστό ή φίλο που θα φορτωθεί το καθήκον της επιδιόρθωσης του υπολογιστή ανέξοδα;

Ένας από τους επισκέπτες που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση του Slashdot ανέφερε ότι κατέληξε να παραιτηθεί της δεύτερης εργασίας του/ της που είχε σχέση με τους υπολογιστές λόγω συγγενών και φίλων.

«Μπούχτισα να προσφέρω δωρεάν τεχνική υποστήριξη μια ζωή.

Ταξίδεψα στο πατρικό μου για την Ημέρα των Ευχαριστιών και πέρασα περίπου 10 ώρες από το σαββατοκύριακό μου φτιάχνοντας υπολογιστές για την οικογένεια και τους φίλους»

Πάντως δεν προσφέρουν όλοι τις υπηρεσίες και το χρόνο τους χωρίς ανταλλάγματα: «Το αντιμετωπίζω ως μια ανταλλαγή» σχολιάζει κάποιος άλλος επισκέπτης του Slashdot, ο οποίος αναφέρει για παράδειγμα τον πατέρα του, δικηγόρο, ο οποίος τον καλεί συχνά για επισκευές στον υπολογιστή του.

Ο ίδιος κάνει το καθήκον του αγόγγυστα και χωρίς να παίρνει χρήματα, όμως καταφεύγει στον πατέρα του για πάσης φύσεως νομικά προβλήματα ανά πάσα στιγμή!

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply
Πάντως δεν προσφέρουν όλοι τις υπηρεσίες και το χρόνο τους χωρίς ανταλλάγματα: «Το αντιμετωπίζω ως μια ανταλλαγή» σχολιάζει κάποιος άλλος επισκέπτης του Slashdot, ο οποίος αναφέρει για παράδειγμα τον πατέρα του, δικηγόρο, ο οποίος τον καλεί συχνά για επισκευές στον υπολογιστή του.

Ο ίδιος κάνει το καθήκον του αγόγγυστα και χωρίς να παίρνει χρήματα, όμως καταφεύγει στον πατέρα του για πάσης φύσεως νομικά προβλήματα ανά πάσα στιγμή!

Αυτό ισχύει για μένα. Καλή η "φιλανθρωπία" αλλά οι σωστές υπηρεσίες πρέπει και να ανταμοίβονται με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον.

Ε καλά... δε παίρνεις χρήματα από φίλους.... ’ντε να σου πάρουν κάποιο δωράκι. Πχ. ένα 256άρι USB stick ή κάποιο σκληρό έτσι όπως έχουν πέσει οι τιμές.

Πάντως πολύ σωστό το τελευταίο σημείο στο πρώτο ποστ. Αντάλλαγη υπηρεσιών φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση ανάμεσα σε φίλους ή συγγενείς.

Κατι που πρεπει να λαμβανεται υποψη .

Τα οσα γραφονται παραπανω γινονται απο Αμερικανους.. (που και για ενα ποτηρι νερο ζητανε ανταλλαγματα) .

Εγω ειπα για τις αποψεις των Ελληνων τεχνικων που φυσικα διαφερουν οσο η μερα με την νυχτα .

Αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο με μία κυρία η οποία είχε το συνήθειο να ζητάει από ανθρώπους διάφορων ειδικοτήτων, που γνώριζε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις που πήγαινε, λύσεις στα προβλήματά της.

Σε κάποια από αυτές τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, μίλαγε με ένα γυναικολόγο και του ζητούσε να της δώσει λύση σε κάποιο πρόβλημα που την απασχολούσε και ενώ ο γιατρός της εξέφρασε ότι δεν μπορεί να κάνει μια διάγνωση στα τυφλά και ότι θα ήταν καλύτερα να ερχόταν από το ιατρείο του να την εξέταζε, εκείνη επέμενε, με αποτέλεσμα να χάσει την υπομονή του αυτός και να της πεί "Ωραία κυρία μου, γδυθείτε!"

Ακριβώς αυτό παθαίνω και εγώ αρκετές φορές. Το θέμα είναι κατά πόσο ο άλλος έχει τη λεπτότητα να ξέρει πώς να το ζητήσει και να μην κάνει κατάχρηση της υπομονής του άλλου.

Εγώ απο την άλλη έχω φτάσει στο σημείο να γίνομαι εξαιρετικά κακός με κάποια τέτοια άτομα (φίλου,γωστούς κλπ) με αποτέλεσμα να έχω χάσει αρκετούς απο αυτούς...

Εντάξει να βοηθήσω μία δύο αλλα απο εκέι και πέρα καταντάει αηδία....

Εξάλλου στήν δουλεία γιαυτό πληρώνομαι.Δέν μπορόυν λοιπόν οι "γνωστοί" να απαιτούν απο εσένα να κάνεις την δουλειά σου αφιλοκερδός...

H αληθεια ειναι οτι μια καρτα γραφικων και ενας σκληρος δεν θα με χαλουσαν καθολου..:whistling:

Αφηστε που δεν ζητανε κατι σημαντικο(π.χ.προσθηκη hardware ή καποιο προβλημα software,που πολλοι δεν γνωριζουν),που οσο να 'ναι θα πας να τον βοηθησεις...αλλα εχουν την απαιτηση να τους εγκαταστησεις:yahoo messenger:wall:,msn messenger:wall:,να τους δημιουργησεις email,να τους βρεις προγραμματα συμφωνα με τα ενδιαφεροντα τους....:tomato: :tomato: ΕΛΕΟΣ!μαθητρια ειμαι και εγω η κακομοιρα...δεν εχω τις ατελειωτες γνωσεις!

ευτυχως που στο τελος κερνανε και κανενα γλυκακι!!:D

*πριν λιγες μερες μου τηλεφωνησε μια "φιλη"για να παω λεει να της κανω format,γιατι τα αγγλικα ΧΡ δεν την βολευουν!!!:tw:

Οτι χειροτερο!Και το κορυφαιο ειναι να ξερετε οτι πολλοι απ αυτους λενε απ πισω κιολας α τον καμενο με τα pc.Στην πρωτη αναγκη βεβαια για να μην βαλουν το χερι βαθεια στρην τσεπη παιρνουν τηλ και σε γλυφουν για να τους δωσεις λυση στο προβλημα τους.Δυστυχως επι χρονια εκανα το καλο και το ριχνα στο γυαλο.Τελευταια όμως δεν ασχολουμαι καν παρα σε xtreme περιπτωσεις ατομων που ξερω οτι δε το κανουν μονο απο συμφερον.Και αν φυσικα τους πεις οτι για μια εγκατασταση π.χ windows καποιος τεχνικος του Πλαισιου παιρνει 50 ευρω σε κοιτανε και με μισο ματι οτι εισαι και απαιτητικος ...:tomato:

Μπορεί να μην παίρνω κανα φράγκο αλλά μου αρέσει απλά να ασχολούμαι.....αν έπερνα φράγκα θα είχα φτιάξει μαγαζί.Στο Πλαίσιο έπερνα γιατί εργαζόμουν εκεί...Εκτος το ότι τους το φτιάχνεις έχουν και μερικά παράπονα τα οποία μου σπαν τα νεύρα ώρες-ώρες γιατί έχουν σχέση με μικρορογραμματάκια ή απίστευτα πράγματα που θέλουν να κάνουν με το φτωχό υλικό των Η/Υ τους......

ok ,αν ειναι φιλαρακι ,αδερφος, ή τελως παντων δικος σου ανθρωπος..

αυτο το 'γνωστος' ομως μου ειχε κατσει στο σβερκο για πολυ καιρο ,οποτε καποια στιγμη

(και οταν πλεον κατεληγαν σε μενα οταν τα τοπικα σερβις δεν μπορουσαν να κανουν τπτ ή αδιαφορουσαν) αρχισα να χρεωνω κανονικα και με χαμογελο!

συνεργαστηκα μ ενα νεο καταστημα (φιλαρακι) κι ετσι εγινε 2η δουλεια - τελος

ο jabaman πεθανε !! :devil:

Δυστυχως με φιλους γνωστους κλπ το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να συνδυασεις την "επισκεψη" και με εναν καφε "αφου εχουμε να τα πουμε καιρο" κλπ κλπ, ε, να παραγγειλεις

και τιποτα και "φυσικα" να στο κερασουν αυτοι! :p

Ειναι που λεμε "βγαζω το ψωμι μου... τον καφε μου, τα σουβλακια μου κλπ κλπ" :rolleyes:

Αν κάθε συγγενείς... κάθε φίλο... κάθε φίλο των γωνιών μου... τους έπαιρνα λεφτά τώρα θα είχα μηχανή HONDA CBR 600 RR (την προτιμώ μαύρη) και επειδή δεν κάνει και δεν μπορώ να πάρω λεφτά από αυτά τα άτομα... το έχω ρίξει στο αντάλλαγμα...

σου επισκευάζω κάτι θα κάνεις και εσύ κάτι για εμένα :hmm: που πάντα υπάρχει κάτι

και έχω βρει γαλήνη μου... :zzz:

Δυστυχως ειναι πολλοι οι συγγενεις, οι φιλοι αλλα και οι "φιλοι" που θελουν την βοηθεια σου. Και κυριως δεν με χαλαει αυτο. Καλως ή κακως πηγαινω και φτιαχνω τον υπολογιστη. Το προβλημα ειναι οτι οταν πηγαινεις απο εκει, τοτε θυμουνται οτι το ταδε παιχνιδι που εκαναν εγκατασταση πριν 5 χρονια δεν δουλευει, και οτι πριν 10 μερες για καποιον λογο τους πεταξε ενα error message, ή το ταδε προγραμμα που προοριζεται για "σχεδιασμο μπιντεδων" δεν συνεργαζεται με το Adobe Illustrator 38 ωστε να περναει τους ιλουστρασιον μπιντεδες απο το φυλλαδιο και χιλια δυο αλλα....

Υ.Γ. Ουτε εγω εχω Kompressor αλλα και να επαιρνα λεφτα απο αυτους, ΔΕΝ θα αγοραζα Kompressor :p

ΕΕ Ζαχοοοο

τι εγινε βρε με εκεινη την περιπτωση πριν 1 χρονο που σου ηρθε ο αλλος ο συγγενης και σου ελεγε να του φτιαξεις πισι με 300ε.? και μετα σου ειπε οτι ο "αλλοσ" του το εδινε με 299ε?

θυμασαι... τα ειχες παρει κρανιο!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.