Jump to content



Πρόβλημα με την Ψύκτρα / Αγορά νέας


BasiliCeLew

Recommended Posts

Κοίτα ο δικός μου ssd τώρα δείχνει 29 βαθμούς. Μιλάμε στην χειρότερη έχεις +15 βαθμούς στο κουτι σου. Όπως και νε έχει το πράγμα, εάν κάνεις λίγο cable management για να έχεις καλύτερη ροή αέρα, και βγάλεις αποτελεσματικότερα τον ζεστό αέρα έξω, πιστέυω ότι θα δεις αξιοσημείωτη μεταβολή των θερμοκρασιών προς τα κάτω.

Αρχικά φτιάξε τα καλώδια σου να μην εμποδίζουν. Οι θερμοκρασίες αυτές που έχεις είναι με ανοιχτό ή κλειστό κουτι? Αν είναι με κλειστό, δοκίμασε να δεις τι γίνεται με ανοιχτό. Αν πέσουν αρκετά με ανοιχτό, τότε 50% του προβλήματος σου είναι η μη σωστή εξαγωγή ζεστού αέρα από το κουτι σου.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο δικός μου ssd τώρα δείχνει 29 βαθμούς. Μιλάμε στην χειρότερη έχεις +15 βαθμούς στο κουτι σου. Όπως και νε έχει το πράγμα, εάν κάνεις λίγο cable management για να έχεις καλύτερη ροή αέρα, και βγάλεις αποτελεσματικότερα τον ζεστό αέρα έξω, πιστέυω ότι θα δεις αξιοσημείωτη μεταβολή των θερμοκρασιών προς τα κάτω.

Αρχικά φτιάξε τα καλώδια σου να μην εμποδίζουν. Οι θερμοκρασίες αυτές που έχεις είναι με ανοιχτό ή κλειστό κουτι? Αν είναι με κλειστό, δοκίμασε να δεις τι γίνεται με ανοιχτό. Αν πέσουν αρκετά με ανοιχτό, τότε 50% του προβλήματος σου είναι η μη σωστή εξαγωγή ζεστού αέρα από το κουτι σου.

Πάντως το χειμώνα είναι όλα πιο δροσερά :p

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στις θερμοκρασίες στο κουτί με ανοιχτό καπάκι, οι μόνη διαφορά είναι η κάρτα γραφικών που πέφτει 5 βαθμούς η θερμοκρασία της, πράγμα λογικό καθώς δεν υπάρχει ανεμιστήρας για να εξάγει την θερμοκρασία εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που χρειάζεται το κουτί επειγόντως είναι να ανασάνει! :)

Στην πίσω πλευρά δεν βλέπω κάτι να εμποδίζει, οπότε μια εύκολη μοντα , θα σου δώσει τον χώρο να βάλεις έναν μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο ανεμιστήρα.

Βασικά σχεδιάζεις έναν κύκλο γύρω από τον υπάρχοντα του πίσω ανεμιστήρα, και του δίνεις διαστάσεις έτσι ώστε να πάρει το μεγαλύτερο τυπικό μέγεθος ανεμιστήρα που μπορεί να μπεί στον διαθέσιμο χώρο. (π.χ. εναν 120ρη ανεμιστήρα)

Κάνεις το κόψιμο με ένα λαμαρινοψάλιδο, η με ένα dremel, η με διαδοχικές τρυπούλες που τις φινίρεις με μια λίμα.

Και μετά βάζεις εκεί έναν ανεμιστήρα που να μπορεί να καλύψει την παροχή της ψύκτρας και τα πράγματα θα διορθωθούν αισθητά!

Τώρα για το θερμοζεύγος, μια καλή ιδέα είναι ένα K-type, αυτά έχουν πολύ μικρές διαστάσεις (0.5 χ 1 mm) και μπορείς να βρείς και ακόμα λεπτότερα !

Το ζήτημα είναι που ακριβώς θα το βάλεις!

Φυσικά μεταξύ heat spreader και block ψύκτρας που θα ήταν το ιδανικό, δεν παίζει να μπεί, τουλάχιστον όχι χωρίς κατασκευή μιας ενδιάμεσης πλάκας που θα περιέχει τον αισθητήρα.

Εναλλακτικά επειδή η ψύκτρα σου έχει αρκετό ψαχνό από αλουμίνιο στα πλευρά των heat pipes, μπορείς να στερεώσεις στο κέντρο ενός από τα δύο την άκρη του αισθητήρα (αφού τον μονώσεις με μια σταγονίτσα εποξική κόλλα ) , με μια κολλητική ταινία.

Εκτός και αν έχεις "άγριες " διαθέσεις και τα κατάλληλα εργαλεία και κάνεις μια τρύπα του 1,2mm στο ψαχνό της θήκης των heat pipes και βάλεις εκεί την άκρη του αισθητήρα με λίγη θερμοαγώγιμη.

Πάντως ότι και να κάνεις σχετικό, πρόσεξε το ακραίο τμήμα του καλωδίου του αισθητήρα να ακουμπά πάνω στην θερμή επιφάνεια (κόλλα το με μια ταινία) , για να ζεσταίνεται από αυτήν, έτσι ώστε να μην απορροφά θερμότητα από το θερμοζεύγος που είναι στο άκρο του!

Γα τον τύπο του αισθητήρα καθώς και τις τάσεις που βγάζει ανάλογα με την θερμοκρασία, μπορείς να δεις εδώ:

http://www.omega.com/temperature/Z/pdf/z204-206.pdf

Εδώ βέβαια θέλει πολύ προσοχή για να αποφύγεις την δημιουργία παρασιτικών τάσεων επαφής που θα σε εμποδίσουν να μετρήσεις με ακρίβεια.

Εκτός και αν παίζει κάνα θερμόμετρο που δέχεται τέτοιους αισθητήρες! :)

Καλή συνέχεια!! :D

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] Αν είναι να κάνω τέτοια μοντα να γυρίσω την ψύκτρα προς τα πάνω και να βάλω 2x120mm ανεμιστήρες στην πάνω πλευρά του κουτιού για να ανακουφίζεται όλο το κουτί καλύτερα; Πιο από το δύο θα αποδώσει λες καλύτερα; Το τροφοδοτικό σημειώνω βρίσκεται πάνω όμως...

Για το θερμοζεύγος σκέφτομαι να κάτω τρύπα ή να φτιάξω καμιά θήκη (ενδιάμεσο επεξεργαστή και ψύκτρας) ώστε η άκρη του να είναι ακριβώς στην μέση της επιφάνειας. Ανάλογα τι χρόνο και όρεξη θα έχω θα φτιάξω και το πιο κατάλληλο. Εργαλεία υπάρχουν πολλά οπότε δεν υπάρχει περιορισμός. Βασικά θα βαθμονομήσω ξανά το θερμοζεύγος μετά την τοποθέτηση του για να δω αν επηρεάζουν τις μετρήσεις οι παρασιτικές τάσεις που θα τις υπολογίσω. Έχω ένα πάνελ LED θερμοζευγών που μπορείς να ρυθμίσεις από πριν τις παρασιτικές τάσεις και τις αποκλίσεις από διάφορους παράγοντες. Αλλά θα ξαναγίνει και βαθμονόμηση του του τελικού συστήματος του θερμοζεύγους για να έχω όση καλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Η ερώτηση είναι τώρα η εξής.. Η θερμοκρασία που θα διαβάζω εγώ, ποια θερμοκρασία είναι στην ουσία; Η μέγιστη που αναγράφει ως λειτουργία της cpu η INTEL;

Link to comment
Share on other sites

Με το τροφοδοτικό από πάνω από την ψύκτρα θα το ταλαιπωρείς.

Αν πιστεύεις ότι αντέχει, οι δυο ανεμιστήρες πάνω και η ψύκτρα σε κατακόρυφη ροή, θα δώσει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Θα πρέπει όμως να δείς πλέον την ποσότητα του αέρα που βάζεις μέσα στο κουτί, γιατί πιθανά (λόγω αυτού που είπες ότι ο εμπρός ανεμιστήρας έχει εμπόδιο, θα έχεις πρόβλημα από ελλιπή τροφοδοσία του κουτιού με φρέσκο αέρα!

Δεν ξέρω το κουτί σου τι άλλες εισόδους αέρα έχει , οπότε αυτό θα πρέπει να το κρίνεις μόνος σου, αλλά σίγουρα οι δυο επάνω σαν εξαγωγής θα βοηθήσουν !

Αν θα παρεμβάλεις μια πλάκα που θα φιλοξενεί τον αισθητήρα θερμοκρασίας, θα έχεις μια κατάσταση όπως στο σχήμα που έφτιαξα παρακάτω:

ashampoo-snap-2014-08-31-18h50m28s-002-12427.png

Όπως βλέπεις η θερμοκρασία που θα μετράει ο αισθητήρας, θα είναι χαμηλότερη από την θερμοκρασία της CPU, δεν γίνεται διαφορετικά!

Με άλλα λόγια πρίν να δεις την μεγίστη θερμοκρασία της INTEL στο θερμόμετρο, θα δείς BSOD στην οθόνη σου ! :)

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι αφού φτιάξεις την πλάκα και κάνεις διάφορες μετρήσεις για να συγκεντρώσεις αρκετά ζεύγη τιμών [ Θcpu (από το bios) - Θsensor (από το θερμόμετρο) ], και από αυτές, να υπολογίσεις τον συντελεστή αναλογίας / αναγωγής που θα σου δώσει την αντιστοίχιση μεταξύ της ένδειξης του θερμομέτρου και της θερμοκρασίας της CPU.

Ακριβώς όμως επειδή αυτή η κλιμάκωση / κατανομή της θερμοκρασίας, ισχύει γενικά, τελικά, δεν είναι ανάγκη να παρεμβάλεις πλάκα για να έχεις μια καλή ένδειξη για την θερμοκρασία της CPU.

Αρκεί να διαλέξεις ένα σημείο όπου θα στερεώσεις τον αισθητήρα που να είναι προφυλαγμένο από τυχαίες και άσχετες με την θερμική επιφόρτιση αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μην το χτυπάνε ρεύματα τυχαία αέρα) και από εκεί και πέρα φτιάχνεις ένα πίνακα τιμών και καταλήγεις σε μια αντιστοίχιση :

Για παράδειγμα: Θερμόμετρο =32 άρα η CPU = 39

Από εκεί και πέρα -από ότι καταλαβαίνω :T: - το θέμα "το έχεις" και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις !

Πάντως ότι και να κάνεις -δες το σαν μια μικρή πρόκληση και κυρίως,πρόσκληση :) - τράβα φώτος από την κατασκευή, για να φτιάξεις ένα μικρό (η και μεγάλο work log ;) ) και ανέβασέ το στο Λάμπη να το δούμε κι εμείς ! :)

Καλή συνέχεια! :D

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] σε ευχαριστώ πολύ για τις κατευθυντήριες οδηγίες! Με βάζεις σε πειρασμούς τώρα :crazy_pilot:

Τοποθέτησα πειραματικά σε κατακόρυφη ροή τη ψύκτρα και είδα ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Θα ζεσταίνει πολύ το τροφοδοτικό καθώς όλος ο αέρα "χτυπάει" κατευθείαν μέσα στο τροφοδοτικό. Αντέχει, αλλά είναι καινούριο το καημένο ακόμα...Οπότε άκυρο αυτό.

Περιττό να σου πώ ότι αυτόν τον σχεδιασμό είχα στο μυαλό μου με την διαφορά ότι θα στερέωνα το πλαίσιο του sensor κατευθείαν πάνω στη ψύκτρα για να είναι πιο προσβάσιμος ο επεξεργαστής. Κάτι τέτοιο εννοώ (σόρρυ για την αλλαγή του σχεδίου σου απλά για να σου δείξω τι εννοώ). Θα τα δοκιμάσω και τα δύο σχέδια πάντως.

Untitled.png

Να τελειώσει με το καλό ο Σεπτέμβρης και θα έχω χρόνο να ασχοληθώ πάνω σε αυτό, και σε κάτι ακόμα που έχω στο μυαλό μου αν μπορέσω να αποκτήσω πρόσβαση σε έναν 3D εκτυπωτή :p

Να γυρίσω λίγο στο αρχικό πρόβλημα,

1)Η θερμοκρασία της cpu έπεσε 3 βαθμούς σε full Load (σε idle καθόλου) μετά από μια επανατοποθέτηση της ψύκτρας με την ίδια πάστα γεμίζοντας το μισό χιλιοστό κενό που υπήρχε μεταξύ των heat pipes.

2)Τοποθέτησα μεγαλύτερο ανεμιστήρα στο κουτί δοκιμαστικά πριν το κόψω, με καμία διαφορά στις θερμοκρασίες του cpu παρα μόνο μια πτώση 3 βαθμών στα περιφερειακά. (gpu,ssd,hdd).

Αύριο θα δοκιμαστεί η pk-3 για να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι φταίει η πάστα για τις θερμοκρασίες.

Επίσης κατέληξα ότι χρειάζομαι να ανανεώσω το case για να μην καταστρέψω το υπάρχων και για να μπορέσω να πετύχω μια καλύτερη ροή αέρα. Θέλω μία πρόταση για ένα case μέχρι 50 ευρώ μετα εξής χαρακτηριστικά: Ύψος max 425mm, Πλάτος min 210mm

Link to comment
Share on other sites

Τελικά θα βρεθεί η άκρη! :)

Μια παρατήρηση όμως πρώτα: Δεν φαντάζομαι να σκοπεύεις να αφαιρέσεις το καπάκι του επεξεργαστή ! (το γκρί αντικείμενο που έσβησες είναι το heat spreader του επεξεργαστή :) )

Τώρα για την μέθοδο στήριξης της πλάκας, πιστεύω ότι μπορείς να αποφύγεις αυτήν την κατασκευή που είναι λίγο ογκώδης.

Βλέπω ότι τα πλευρά της αλουμινένιας πλάκα που περιέχει τα heat pipes, έχουν ψαχνό -έξω από το heat pipes- τουλάχιστον 6 mm .

Εκεί μπορείς να ανοίξεις τρείς τρύπες σε κάθε πλευρά ( διαμέτρου 2,5mm) να ανοίξεις σε αυτές πάσο Μ3 και με την βοήθειά τους να βιδώσεις την πλάκα πάνω στο block.

Αυτά, αν για κάποιο λόγο δικό σου, θέλεις "μόνιμη" τοποθέτηση της πλάκας.

Αν όμως θέλεις απλά, για ένα μικρό διάστημα να κάνεις μετρήσεις, νομίζω ότι είναι πολύ κόπος να φτιαχτεί κάτι σαν αυτό που σχεδίασες!

Θα είναι επαρκές το να φτιάξεις την πλάκα, να βάλεις την θερμοαγώγιμη πάνω της να την τοποθετήσεις στην βάση και να την σταθεροποιήσεις πρόχειρα βάζοντας περιμετρικά αυτοκόλλητη ταινία (η πάνινη ταινία της 3Μ είναι μια καλή επιλογή!).

Κατόπιν βάζεις πάστα στον επεξεργαστή και καθίζεις την ψύκτρα με την πλάκα επάνω του.

Εδώ όμως κάτι σημαντικό:

Η πλάκα πλέον , αφού θα πιαστεί "σάντουΐτς" ανάμεσα σε επεξεργαστή και ψύκτρα, δεν χρειάζεται να έχει μηχανική αντοχή, αρκεί απλά να έχει τόσο πάχος έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τον αισθητήρα μέσα.

Και αν το θέλεις, ούτε καν τρύπημα δεν θέλει, απλά μια χαρακιά (λούκι) βάθους 1 mm για να χωνέψει μέσα το καλώδιο του αισθητήρα! :)

Έτσι η πλάκα μπορεί να είναι μόνο 1,5 - 2 mm πάχος, και αυτό επίσης είναι καλό , γιατί δεν θα χρειαστεί να κάνεις αναπροσαρμογή στο σύστημα στήριξης της ψύκτρας, αρκεί να θυμηθείς να μην σφίξεις τις βίδες μέχρι να πατήσουν , γιατί θα είναι υπερβολικό το σφίξιμο, πρέπει να αφήσεις ένα κενό όσο το πάχος της πλάκας , για να εφαρμόζεται η δύναμη σύσφιξης που προβλέπει ο κατασκευαστής!

Διαφορετικά παρόλο που το σύστημα στήριξης έχει ελαστικότητα και δεν θα κάνει ζημιά -φαντάζομαι- στην μητρική, θα σου δώσει "αφύσικα" καλές θερμοκρασίες λόγω μεγαλύτερης πίεσης.

Αφού λοιπόν έδεσε το σύνολο στην θέση του και έχει σφίξει ελαφρά, μπορείς να αφαιρέσεις την πάνινη ταινία και να ολοκληρώσεις το σφίξιμο, προσέχοντας να μην στρίψει η πλακα!

Σημαντικό που ξέχασα να το πω:

Ο αισθητήρας που θα πάρεις θα έχει το άκρο του γυμνό, αυτό το καλύπτεις με μια μικρή σταγόνα εποξική κόλλα, για να μην ακουμπήσει στα μέταλλο που το περιβάλει γιατί τότε θα βλέπεις θερμοκρασίες "ανατίναξης" (παλαβά 150 , 200, βαθμούς)

Ε, μετά, μπορείς να κάνεις και ένα μεγάααλο καφέ και να το διασκεδάσεις ! :)

Για το κουτί που λές, είναι καλή ιδέα να νοικοκυρευτεί" σε καινούριο σπίτι το PC σου, αλλά δεν μου έρχεται κάτι στο νού, όμως κουτί είναι , νοικοκύρεμα θέλεις να κάνεις, θα το θες και όμορφο με τα σλιβαρίσματά του .... ε νομίζω ότι θα ήταν "σκάνδαλο" (:hehe: ), να μην το βρείς μόνος σου, που πρέπει να απευθυνθείς ! :D

Καλή επιτυχία και όπως είπαμε Work Log! :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.