Nick74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2014 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2014 εδω και μερικα χρονια -απο την εποχη της voodoo με τα μικροσκοπικα ανεμιστηρακια- εχω ενα προβληματισμο τον οποιο θα ηθελα να μοιραστω και μαζι σας (να δουμε το χει σκεφτει κι αλλος δηλαδη ή μηπως μονο εγω ειμαι ο παραξενος? )Αφορα το γενικο design καρτων γραφικων...Μια καρτα γραφικων (ειδικα οι συγχρονες) ειναι λιγο πολυ ενας καθολου ευκαταφρονιτος υπολογιστης και αποτελει part του υπολογιστη μας, με το mobo του, τον επεξεργαστη του (gpu) και τη ram του (vram), κι ενω χτιζοντας ενα desktop εχουμε την πολυτελεια ολα αυτα να τα αγορασουμε διαλεγοντας τα parts της αρεσκειας μας, στις καρτες γραφικων (ουσιαστικα υπολογιστες γραφικων θα επρεπε να τις ονομαζουμε) δεν εχουμε τετοιες πολυτελειες. ΓΙΑΤΙ?θα τους κακοπεφτε η θα βγαζαν λιγοτερα αν δεν τις διναν σαν compact συστηματα αλλα με τη δυνατοτητα αναβαθμισης?Η nvidia και η ati δε νομιζω πως θα ειχαν προβλημα, εξ αλλου πιο πολλα τσιπακια θα πουλαγαν.οι κατασκευαστες καρτων βεβαια ισως μετατρεπονταν αυτοματα σε κατασκευαστες μητρικων, αλλα ουσιαστικα κι αυτοι δεν πληρωνουν τα τσιπακια? Οι κατασκευαστες vram επισεις θα πουλουσαν περισσοτερο αφου ολο και θα πεφταν αναβαθμισεις.Επισεις οι κατασκευαστες συστηματων ψυξης θα βγαζαν επισεις πολυ περισσοτερα, αφου κι εκει ο μεσος καταναλωτης δεν πολυαγοραζει aftermarket για τη gpu του (γιατι βλεπει ενα compact πραγμα), ενω για τη cpu μεχρι και σε υπολογιστες γραφειου aftermarket βαζουν.Δε θα θιξω το θεμα της τοποθετησης που εχει μεινει στα προιστορικα δεδομενα εκεινων των γκρι-ζαχαρί μοντελων των 80s. Αυτο δεν αποτελει προβλημα ουτε ειναι δυσκολο να αλλαξει (θυμαται κανεις εποχες 8086, 286 κτλ που ειχαμε δυο cpu και τη μια τη λεγαμε "μαθηματικο προσσεσορα"? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
apostonikos Αύγουστος 25, 2014 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2014 Πολυ ενδιαφερον το θεμα που εθιξες Nick. Αυτη τη στιγμη μια εταιρια εχει το μαχαιρι και κοβει την πιτα οπως θελει. (nvidia+ati). Αν ξαφνικα βρισκονταν 5-10 εταιριες στην αγορα τι θα γινοταν απο αποψη κοστολογησεις ? Πχ ειμαι η Χ εταιρια και εγω θα πουλαω τα chipakia στον καταναλωτη 100 ευρω γιατι μπορω. Θα ερχοταν μετα πχ η nvidia θα ελεγε καλα και ωραια τα chipakia αλλα χωρις πλακετα δεν πατε πουθενα. Βαζω και γω την πλακετα 300 ευρω. Θα ερχοτανε μετα ο Υ θα ελεγε ναι αλλα και γω εχω συστημα ψυξης και ειναι αναγκαιο. 100 ευρω και σ εμενα. Δεν θα γινοταν ενα μπαχαλο ? + το οτι θεωρω οτι μια καρτα πχ που αγοραζεις τωρα 100 ευρω αν την αγοραζες σε parts θα πηγαινα 2Χ-3Χ σε τιμη πανω. Απο την στιγμη που η nvidia-ati εχουν ονομα στην αγορα αυτοι εν ολιγοις βγαζουν και τους αλλους κατασκευαστες στην αγορα. Θεωρω οτι εξαρτονται απ αυτες τις εταιριες για να βγαλουν λεφτα. Χωρις να ειμαι κανενας ειδικος ουτε με τρελες εμπειριες λογω οτι ειμαι νεος (19 χρονων) αυτη ειναι η αποψη μου Οποιος θελει μπορει να σχολιασει ελευθερα να μαθαινουμε και εμεις 5-10 πραγματακια παραπανω και αποψεις απο ατομα που εχουν δει πιο πολλα πραγματα και εχουν παει ενα βημα πιο μακρια σε σκεψη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick74 Αύγουστος 25, 2014 Author #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2014 Πολυ ενδιαφερον το θεμα που εθιξες Nick. Αυτη τη στιγμη μια εταιρια εχει το μαχαιρι και κοβει την πιτα οπως θελει. (nvidia+ati). Αν ξαφνικα βρισκονταν 5-10 εταιριες στην αγορα τι θα γινοταν απο αποψη κοστολογησεις ? Πχ ειμαι η Χ εταιρια και εγω θα πουλαω τα chipakia στον καταναλωτη 100 ευρω γιατι μπορω. Θα ερχοταν μετα πχ η nvidia θα ελεγε καλα και ωραια τα chipakia αλλα χωρις πλακετα δεν πατε πουθενα. Βαζω και γω την πλακετα 300 ευρω. Θα ερχοτανε μετα ο Υ θα ελεγε ναι αλλα και γω εχω συστημα ψυξης και ειναι αναγκαιο. 100 ευρω και σ εμενα. Δεν θα γινοταν ενα μπαχαλο ? + το οτι θεωρω οτι μια καρτα πχ που αγοραζεις τωρα 100 ευρω αν την αγοραζες σε parts θα πηγαινα 2Χ-3Χ σε τιμη πανω. Απο την στιγμη που η nvidia-ati εχουν ονομα στην αγορα αυτοι εν ολιγοις βγαζουν και τους αλλους κατασκευαστες στην αγορα. Θεωρω οτι εξαρτονται απ αυτες τις εταιριες για να βγαλουν λεφτα. Χωρις να ειμαι κανενας ειδικος ουτε με τρελες εμπειριες λογω οτι ειμαι νεος (19 χρονων) αυτη ειναι η αποψη μου Οποιος θελει μπορει να σχολιασει ελευθερα να μαθαινουμε και εμεις 5-10 πραγματακια παραπανω και αποψεις απο ατομα που εχουν δει πιο πολλα πραγματα και εχουν παει ενα βημα πιο μακρια σε σκεψη κοιτα, η ατι και η nvidia βγαζουν τσιπακια απ οσο ξερω, τις καρτες τις μονταρουν τριτοι κατασκευαστες οι οποιοι δεν εχουν κανενα μονοπωλιο. (gigabyte, asus, palit, evga, xfx κτλ κτλ κτλ ) Κι εσυ αν θες αγοραζεις το τσιπακι και βγαζεις την καρτα σου, αυτο δεν ειναι προβλημα (ασχετα αν δε θα σε πιστοποιησουν εγκεκριμενο partner) οπως κανει κι ο κινεζος εδω Similar with GTX780 2GB 384bit DDR3 PCI E 2 0x16 DVI HDMI Graphics Video Card HK | eBay Οσο για το "μπαχαλο" που λες, εχεις δει οταν στηνεις συστημα να αντιμετωπιζεις τετοιο θεμα? φυσικα και μπορεις να παρεις compact, κανεις δε στο απαγορευει, αλλα το συνηθισμενο ειναι να παρεις parts απο διαφορετικους κατασκευαστες και να φτιαξεις το δικο σου pc κι οχι αυτο που καποιος θεωρουσε καλο για τα δικα του δεδομενα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Αύγουστος 25, 2014 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2014 Λες να ενσωματωθούνε σε μητρική ή να βγαίνουνε σαν "σκέτες" πλακέτες με sockets κλπ ? Και έστω ότι βγάζουνε κάτι τέτοιο. Πέραν από ότι δεν βγαίνει κοινό socket για την GPU. Πέραν από ότι θες soldering με την παρούσα κατασκευαστική μέθοδο. Πέραν ότι δεν πουλάνε σε λιανική τσιπάκια GDDR οι κατασκευαστές. Πέραν ότι και αυτά πρός το παρών δεν έχουνε LGA/ZIF sockets αλλά θέλουνε επίσης BGA soldering. Σε "ενσωμάτωση" με sockets κλπ σε μητρικές πρός το παρών υπάρχουνε αρκετά κατασκευαστικά limitations στο θέμα αυτό. Σε μια σύγχρονη mobo με ένα κάρω PCIe/DMI/RAM lanes και ένα κάρο ολοκληρωμένα, τα layers είναι ήδη πυκνοκατοικημένα και με την αύξηση των συχνοτήτων και των καναλιών της μνήμης RAM ( σ.σ. memory controller channels ) γίνεται όλο και πιο δύσκολη η σχεδίαση αλλά και η κατασκευή τους ( ειδικά στο θέμα των μνημών, είδατε ήδη τα τερτίπια που κάνανε στην LGA2011 platform με τα χωριστά σε αριστερά και από τα δεξιά της CPU DIMM slots κλπ ) Μια σύγχρονη κάρτα γραφικών έρχεται σε PCB με 8-12 layers, πολλά εκ των οποίων είναι και αυτά πυκνοκατοικημένα λόγω των πολλών καναλιών μνήμης, των πολλών DRAM ICs, κλπ. Να βγεί ένα motherboard και με τέτοιων επιδόσεων GPU "ενσωματωμένη" προϋποθέτει πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι μεγάλη αύξηση μεγέθους, θέμα με την ψύξη, πρόσθετα καλώδια και διαύλους, εξτρά γραμμές και βύσματα τροφοδοσίας, socket για τις GPUs... που άντε να φτιαχτεί κοινό socket όταν πυρήνες ίδιας γενιάς διαφέρουνε κατά πολύ σε σχεδίαση, sockets για εισαγωγή τσιπ GDDR5 ή... μόνιμα τσιπάκια πάνω... αλλά αν χαλάσει ένα τους, τσούπ όλο το mobo RMA ? Είναι και άλλα πολλά, αλλά σας έχω ζαλίσει ήδη σίγουρα, οπότε λέω να σταματήσω εδώ και να πάω να δω το νέο επισόδειο του Falling Skies Edit: By the way [MENTION=30805]Nick74[/MENTION] τι λαμόγιο είναι αυτός που linkαρες ρε. Κατ' αρχάς δεν έχει GK110 chip. Δεύτερον το PCB φαίνεται σαν πρωτότυπο από 8800GT... και δεύτερον ανάθεμα τι είναι αυτό που σου στέλνει αν τον πληρώσεις... ( DX11 not supported λέει γιατί θέλει big games και small cohones ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nick74 Αύγουστος 25, 2014 Author #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2014 Βασικά πρός το παρών υπάρχουνε αρκετά κατασκευαστικά limitations στο θέμα αυτό.Σε μια σύγχρονη mobo με ένα κάρω PCIe/DMI/RAM lanes και ένα κάρο ολοκληρωμένα, τα layers είναι ήδη πυκνοκατοικημένα και με την αύξηση των συχνοτήτων και των καναλιών της μνήμης RAM ( σ.σ. memory controller channels ) γίνεται όλο και πιο δύσκολη η σχεδίαση αλλά και η κατασκευή τους ( ειδικά στο θέμα των μνημών, είδατε ήδη τα τερτίπια που κάνανε στην LGA2011 platform με τα χωριστά σε αριστερά και από τα δεξιά της CPU DIMM slots κλπ ) Μια σύγχρονη κάρτα γραφικών έρχεται σε PCB με 8-12 layers, πολλά εκ των οποίων είναι και αυτά πυκνοκατοικημένα λόγω των πολλών καναλιών μνήμης, των πολλών DRAM ICs, κλπ. Να βγεί ένα motherboard και με τέτοιων επιδόσεων GPU "ενσωματωμένη" προϋποθέτει πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι μεγάλη αύξηση μεγέθους, θέμα με την ψύξη, πρόσθετα καλώδια και διαύλους, εξτρά γραμμές και βύσματα τροφοδοσίας, socket για τις GPUs... που άντε να φτιαχτεί κοινό socket όταν πυρήνες ίδιας γενιάς διαφέρουνε κατά πολύ σε σχεδίαση, sockets για εισαγωγή τσιπ GDDR5 ή... μόνιμα τσιπάκια πάνω... αλλά αν χαλάσει ένα τους, τσούπ όλο το mobo RMA ? Είναι και άλλα πολλά, αλλά σας έχω ζαλίσει ήδη σίγουρα, οπότε λέω να σταματήσω εδώ και να πάω να δω το νέο επισόδειο του Falling Skies οχι καλε, δεν ειπα να την ενσωματωσουν στο mobo... Το pcie μπορει να επεκταθει και να παει σε ενα αλλο mobo (gmobo) οπου θα εχουν και πιο απλα για να βαλουν οτι θελουν, κι εμεις το ιδιο... (δε θα χρειαζονται και 10-12 layers στις καρτες) Edit: By the way @Nick74 τι λαμόγιο είναι αυτός που linkαρες ρε. Κατ' αρχάς δεν έχει GK110 chip. Δεύτερον το PCB φαίνεται σαν πρωτότυπο από 8800GT... και δεύτερον ανάθεμα τι είναι αυτό που σου στέλνει αν τον πληρώσεις... ( DX11 not supported λέει γιατί θέλει big games και small cohones ) [MENTION=324]billpeppas[/MENTION] δεν ειναι ακριβως λαμογιο ρε συ, η Κινα εχει γεμισει τετοιες καρτες... Το τσιπ μαλλον ειναι gk110 αλλα τα υπολοιπα πιος ξερει τι σκ... ειναι αφου δεν υποστηριζει ουτε dx11, εχει χαμηλους χρονισμους, 2gb gddr3 κι ενα σωρω αλλα κουραφεξαλα... Αυτος τη δινει απλα σαν 780, αλλοι τη δινουν σαν αντιστοιχη της τιταν μαλιστα Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas Αύγουστος 25, 2014 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2014 GK110 με GDDR3, 2GB VRAM και δίχως υποστήριξη DX11 ?Τι έκανε ? Δεν γίνεται με κανέναν τρόπο αυτό.Λυπάμαι αυτούς που του έδωσαν λεφτά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.