Jump to content

bootloader help

p_under

Recommended Posts

Αγαπητό φόρουμ,

χρειάζομαι την βοήθεια σας. Λοιπόν, μόλις εγκατέστησα το Linux Mint 17 XFCE distro στο λάπτοπ φίλου, με την μέθοδο της παράλληλης εγκατάστασης με τα WIndows που είχε ήδη εγκατεστημένα. Όμως επειδή το μηχάνημα χρησιμοποιείται από πολλούς αρχάριους χρήστες θέλω να αλλάξω την default επιλογή στο bootloader των linux και να το αντικαταστήσω με το αντίστοιχο των windows που είναι πιο οικείο σε αυτούς και να τοποθετήσω με όποια θέση θέλω τα λειτουργικά.

Άρα θα σας παρακαλέσω για την βοήθεια σας. Οι ευπρόσδεκτες οδηγίες μπορούν να είναι και στις 2 πλατφόρμες αρκεί στην λινουξ παραδοχή να μην είναι 100 σειρές από εντολές :p

Ευχαριστώ!

Όμως επειδή το μηχάνημα χρησιμοποιείται από πολλούς αρχάριους χρήστες θέλω να αλλάξω την default επιλογή στο bootloader των linux και να το αντικαταστήσω με το αντίστοιχο των windows που είναι πιο οικείο σε αυτούς και να τοποθετήσω με όποια θέση θέλω τα λειτουργικά.

1) Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον grub2 (ο bootloader του mint) με αυτόν των windows, διότι τότε δεν θα μπορείς να μπαίνεις στο Mint.

2) Αυτό που θες να κάνεις είναι να αλλάξεις την default επιλογή στον grub2 για να μπουτάρει κατευθείαν σε win και εφόσον ο χρήστης θέλει να επιλέγει mint

3) Μπες στο software center (ή όπως λέγεται) του mint και κατέβασε την εφαρμογή grub customiser.

4) Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορείς να αλλάξεις πολλά πραγματάκια στον bootloader μεταξύ αυτών και την default επιλογή του bootloader.

5) Επειδή και εσύ μάλλον αρχάριος είσαι (συγνώμη αν κάνω λάθος), ζήτα οδηγίες ή διευκρινίσεις αν κάτι δεν κατάλαβες.

ΥΓ Είναι το linux :)

edit:

χμ.... νόμιζα ότι είναι στα default repositories. Δεν είναι και πρέπει να προσθέσεις το ppa.

οπότε για να το εγκαταστήσεις:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

παλιότερα είχα κάνει κάτι παρόμοιο, δηλαδή είχα περάσει dual boot linux + wins και έπειτα είχα σβήσει ή παρακάμψει τον grub και μέσω ενός tool (Windows) είχα δώσει το path του linux και έτσι στον Windows Loader είχα και τις 2 επιλογές αλλά δεν θυμάμαι καθόλου να το κάνω.

Αυτό που μου περιγράφεις παραπάνω με εξυπηρετεί εν μέρη αλλά θα ήθελα πιο πολύ τον τρόπο που περιγράφω εγώ αν γίνεται.

Ευχαριστώ.

Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό που ζητάς. Πάντως με τις οδηγίες που σου δίνω δεν θα έχει πρόβλημα κανένας χρήστης, μια που χωρίς να πατήσεις τίποτα θα φορτώνουν win και μόνο αν το επιλέξεις στο boot θα φορτώνει το mint.

edit: Μάλλον ζητάς κάτι τέτοιο

Λοιπόν με τον grub customizer έκανα δουλειά μου απλά κάποια στιγμή θα το προσπαθήσω και με τον άλλο τρόπο ώστε να μην φαίνεται τόσο ότι υπάρχει και linux distro στο λαπτοπ. (αυτός ήταν ο λόγος in the first place)

[MENTION=11833]p_under[/MENTION]

Η πιο σωστή λύση είναι με grub, μην μπλέκεις με άλλους bootloaders, πόσο μάλλον με αυτόν των Windows.

Αν κατάλαβα καλά θέλεις:

α) να φορτώνουν τα Windows αυτόματα

β) για κάποιο λόγο να μην φαίνεται το boot menu (αλλά να μπορείς να το εμφανίσεις και bootάρεις ΤΟ Linux όταν εσύ θέλεις)

και έχεις πετύχει μόνο το πρώτο.

Θα πρέπει να παίξεις με τις παραμέτρους GRUB_HIDDEN_TIMEOUT και GRUB_TIMEOUT (είτε με το grub customizer, ή κάποιο άλλο tool, ή με τη γραμμή εντολών).

Δες π.χ. εδώ αν θέλεις ένα howto:

boot - Hide GRUB2 menu UNLESS you hold down Shift key: how to make this happen? - Ask Ubuntu

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.