Jump to content

Raid0 Stripe&Cluster Size Performance Test!

Spyrious

Recommended Posts

Με αφορμή ένα πρόσφατο Format είπα να δω ποιος συνδιασμός Cluster size και Stripe size αποδίδει καλύτερα.

Το Format και η επιλογή του Cluster size έγινε από άλλο σκληρό που είχε τα WinXP και το Partition Magic 8 εγκατεστημένα.

Οι δίσκοι είναι δύο Maxtor Diamondmax Plus 9 80Gb συνδεμένοι μέσω δύο Serillel στον controller του Nforce 3 250GB.

Το Benchmark που χρησιμοποιήθηκε ήταν το HDTach v3.0.1.0 beta.

Επειδή οι εικόνες είναι πάρα πολλές παραθέτω το αρχείο excel με τα αποτελέσματα.

Αν κάποιος θέλει κάποια συγκεκριμένη εικόνα να ανεβάσω ας μου το πεί.

stripe&cluster.xls

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply
  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

έχω ήδη 2 80GB W.D. JB σε IDE RAID αλλά επειδή η μητρική έχει το δυνατό ICH5R (P4P800 DELUXE) για τους SATA σκέφτομαι να αγοράσω 2x200GB W.D. JD και να τους βάλω σε RAID0. Θα έχω όμως σίγουρα πρόβλημα γιατί θα τα χωρίσω σε αρκετά partitions μερικά από τα οποία θα γίνουν για το κυρίως σύστημα και για ένα σύστημα development (2ο λειτουργικό). Αυτά τα partitions θα χειρίζονται κατά 99% μικρά αρχεία. Συνυπολογίζουμε και ένα ακόμη για τα games ας πούμε και μετά άλλα 2 για video editing και ταινίες. Τα 2 τελευταία σίγουρα θα χειρίζονται τεράστια αρχεία (ασυμπίεστο βίντεο).

Μήπως βάζοντας 128Κ για cluster size στο array που θα κάνω χάσω χώρο και ταχύτητα στα πρώτα partitions που έχουν μικρά αρχεία; Γενικά αυτό είναι ψιλομπέρδεμα γιατί μετά μπαίνει και στη μέση το λειτουργικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση NTFS. ’ρα; 128Κ array αλλά το λειτουργικό θα το έχει στα 4Κ; Είναι σωστό;

Εδώ είμαι ψιλοχαμένος, thanx προκαταβολικά

Δεν θα έχεις πρόβλημα με cluster διαφορετικό του stripe.Μπορείς να χωρήσεις το array σε όσα partitions θέλεις.

Πάντως για τα partition που θα έχουν μεγάλα αρχεία βάλε μεγαλύτερο cluster.Βέβαια όσο αυξάνεται το cluster μειώνεται ο χώρος αλλά με 400GB που θα έχεις είναι πολύ μικρή η χασούρα.

Τώρα για να βρείς την χρυσή δομή πρέπει να πειραματηστείς.

Κάνε το raid στους δύο 200άρηδες και βάλε τα windows και το partition magic σε άλλο σκληρό και πειραματείσου.

Με το partitioning δεν θα έχω πρόβλημα, το ξέρω. Όμως αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας; π.χ. μεγάλο cluster size γρηγορότερες επιδόσεις; Κατέβασα το Excel αλλά μήπως ποικίλει από σύστημα σε σύστημα;

Δηλαδή προτείνεις να βάλω ένα μέγεθος στο array π.χ. 32Κ (όποιο βρω ότι είναι το ιδανικό) και μετά αλλάζω από το λειτουργικό ανάλογα με το τι θέλω να κάνει το κάθε partition. Έτσι το έχω και στο τρέχων σύστημα με τους RAID-0 IDE μου. Στο video edit το έχω στα 32Κ αλλά το array στο bios το έκανα στα 8Κ. Η απορία μου είναι αλλού: αυτή η διαφορά του cluster size (array και λειτουργικού) μήπως αποβαίνει ζημιοφόρα σε επιδόσεις και τελικά και σε χώρο;

Μήπως και βοηθήσει γιατί είδα ότι στο Excel έχεις και CPU μετρήσεις:

P4 Prescott 2.8@3.28, 2x Kingston KVR400C3 512MB Dual Channel, 2xIDE W.D. 80GB JB @ RAID-0.

Αν επεξεργάζεσαι μικρά αρχεία και έχεις μεγάλο cluster θα έχεις μειωμένη απόδοση και όπως λές εσύ ναι μεγαλύτερο cluster -> μεγαλύτερες επιδώσεις για μεγάλα αρχεία όμως.

Κανόνας δυστυχώς δεν υπάρχει.

Δηλαδή προτείνεις να βάλω ένα μέγεθος στο array π.χ. 32Κ (όποιο βρω ότι είναι το ιδανικό) και μετά αλλάζω από το λειτουργικό ανάλογα με το τι θέλω να κάνει το κάθε partition. Έτσι το έχω και στο τρέχων σύστημα με τους RAID-0 IDE μου. Στο video edit το έχω στα 32Κ αλλά το array στο bios το έκανα στα 8Κ. Η απορία μου είναι αλλού: αυτή η διαφορά του cluster size (array και λειτουργικού) μήπως αποβαίνει ζημιοφόρα σε επιδόσεις και τελικά και σε χώρο;

ναι έτσι πιστεύω θα είσαι ok.

Περί cpu utilization καλό θα είναι να είναι μικρό ,δηλαδή να μην σου παίρνει η διαχείρηση του array cpu time αλλά δεν μπορείς να το αποφύγεις παρά μόνο με μια κλαή κάρτα raid controller.

Χμ...... Δηλαδή ζόρικα τα πράγματα. Προτείνεις κανένα μέγεθος; Για ξεκαθάρισμα υπενθυμίζω:

1,2 partitions WinXP

3 partition Παιχνίδια

4,5 partitions Video Editing (AVI μέχρι και 20GB! ασυμπίεστο βίντεο).

Ειλικρινά έχω μπερδευτεί!

Λοιπόν καταρχάς να σου πώ πως τα έχω εγώ.

1.WinXP + Pagefile 1 9GB

2.Pagefile 2 1GB

3.Program Files 10GB

4.Temporary Files 10GB

5.Games 40GB

6.Music 45GB

7.Other 41GB

Με αυτόν τον τρόπο δεν κατακερματίζονται (fragment) τα αρχεία τόσο πολύ.

Για τα WinXP βάλε cluster 32k

Και για τα παιχνίδια βάλε πάλι 32k

Για τα Video βάλε 64k.

Επίσης επειδή θέλεις επιδώσεις για το video editing βάλε stripe 128k.

Όλα αυτά βέβαια με επιφύλαξη,ίσως να βρείς κάποια αναλογία (stipe&cluster) που να σου αποδίδει καλύτερα.

Αν θέλεις να το ψάξεις επίσης πρόσεξε αυτά

1.Δοκκίμασε stripe πάνω από 32k (τα μικρότερα είναι χάσιμο χρόνου)

2.Με το cluster παίξε με τιμές πάνω από 8k.

Aκόμη ίσως να ήταν καλύτερη η αγορά 2 raptors ,αν αντέχεις το οικονομικό, θα πήγαιναν σφαίρα.

Όπως θα κατάλαβες είναι πολύ μπέρδεμα και θέλει ψάξιμο πολύ.

Καλή επιτυχία και για ότιδήποτε άλλο πες μου.

Εγώ τα έχω ως εξής:

1. WindowsXP 30GB

2. WindowsXP 10GB

3. Pagefile 5GB

4. OraclePartition (Development αλλά θέλει πολύ χώρο) 10GB

5. Games 15GB

6. Video Edit 70GB

7. Movies 20GB

Και επειδή εδώ είναι που μπερδεύομαι: ’λλο stripe και άλλο cluster; Καλά το cluster size το ξέρω, αλλά το stripe τι είναι και το μετράμε σε Κ;

Το Video Editing δεν έχει και τις απαιτήσεις των Raptors οπότε δεν το πολυχρειάζομαι αλλιώς θα χτυπούσα UltraSCSI320 :jump: και ευτυχώς δεν είμαι file Server.

Anyway, ευτυχώς έχω ήδη ένα λειτουργικό οπότε χωρίς να στήσω καν windows μπορώ να ξεκινήσω το benchmarking. Το ICH5R της Intel είναι ο ενσωματωμένος RAID controller της μητρικής (P4P800 DELUXE). Έχω ακούσει ότι είναι καλός. Να μην προβώ σε νέα αγορά ε;

Ευχαριστώ για το χρόνο σου :)

Λοιπόν stripe size σε kb έχει σχέση με το raid array.Aν πχ έχεις stripe size 32kb και γράφεις ένα αρχείο 64kb στο raid array 32kb θα γραφτούν στον ένα δίσκο και 32kb στον άλλον.

Cluster size πάλι se kb δεν έχει σχέση με το raid αλλά με το partition.Cluster είναι σαν θάλαμοι όπου το partition σου αποτελείται από πολλούς τέτοιους θαλάμους.Aν έχεις πχ cluster size 8kb και γράφεις ένα αρχείο 3kb στο δίσκο αναγκαστικά θα πιάσει ένα cluster σε χώρο άρα χάνεις 5kb.Aν όμως είναι πχ 11kb θα πιάσει δύο cluster κ.τ.λ.

Οπότε πρέπει να επιλέξεις μεγάλο stripe εφόσον διαχειρίζεσαι μεγάλα αρχεία και ανάλογα το partition επιλιλέγεις και το κατάλληλο cluster.

Οκ, για το cluster ξέρω τι είναι :p απλά δεν ήξερα το stripe size. Παίζει και αυτό ρόλο στις επιδόσεις ?!?!?!?! :eek:

Μου φαίνεται θα καταλήξω σε 32Κ ή 64Κ. Βάζοντας όμως μετά στο partition μου cluster size 4Κ ή 8Κ δεν θα είναι ανούσιο; Αφού ο controller τελικά θα καταλήξει να δεσμεύσει 32Κ, δηλαδή το stripe size του... :boxed:

Δεν έχουν σχέση stripe&cluster μην μπερδεύεσαι,απλά αν επιλέξεις το βέλτιστο stripe και ένα μέτριο (σε επιδώσεις ) cluster θα σου στοιχείσει σε επιδόσεις.Επίσης κάνε το partition με το partition magic και επέλεξε και το cluster με αυτό και κατά το setup των win επέλεξε το partition και leave as is γαιτί αλλιώς θα σου βάλει πάλι 4κ cluster.

Και ναι στο raid παίζει σημαντικό ρόλο το stripe.

Δες την τρίτη παράγραφο

http://www.winnetmag.com/Article/ArticleID/2797/2797.html

για μεγάλα αρχεία προτείνω κι εγώ stripe size 128K cluster size 32 ή 64. Με τέτοιρε ρυθμίσεις μου δίνει 111ΜΒ/s έτσι λέει τουλάχιτσον.

stripe είναι - αν θυμάμαι καλα - καθε πόσα Κ θα σπάει το αρχείο από τον ένα δίσκο και θα τον γράφει σε άλλον.

Αν έχεις μικρό stripe se μεγάλα αρχεία ο δίσκος θα αλλάζει συνέχεια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μικρές επιδώσεις. Για μεγάλα αρχεία νομίζω βέλτιστη λύση είναι τα 128/64. Αν βάλεις μικρό cluster (κάτω από 32) θα έχεις μεγάλο fragmntation οπότε και μείωση των επιδόσεων.

Το κρίσημο μέγεθος είναι το stripe γιατι ορίζεται απο το bios κατα τη δημιουργία του raid και δεν αλλάζει από το λειτουργικό (εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρω). Το cluster to ορίζεις από το format, όπως ξέρεις άλλωστε.

Αν είχες τη δυνατότητα να έχεις ξεχωριστούς δίσκους για τα video klp (σύνολο 4 δηλ), πιστεύω θα ήταν η βέλτιστη λύση (ίσως όχι όμως τόσο βελτιστη για τη τσέπη ;) )

Σωστός.... Το τελευταίο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσω και αυτό θέλει ψάξιμο είναι αν η μητρική μου (ASUS P4P800 DELUXE) που έχει 2 RAID controllers ενσωματωμένους, μπορεί να τους έχει και τους 2 ταυτόχρονα ενεργοποιημένους. Τώρα χρησιμοποιώ τον EIDE RAID Controller που είναι της VIA, αν όμως ενεργοποιήσω και τον controller της Intel ICH5R για SATA μήπως καταργηθεί ο παλιός; Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ανούσιο ερώτημα του τύπου "και τι έγινε, κάντους απλούς EIDE τους παλιούς" εν τούτοις υπενθυμίζω ότι είναι το παλιό μου σύστημα που έχω αρχεία κλπ περίπου στα 100GB οπότε ούτε καν θέμα backup δεν τίθεται!

Αν μπορέσει κανείς και το βρεί ή το ξέρει ήδη για τη συγκεκριμένη μητρική θα είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

P.S. Δεν είμαι τεμπέλης, έψαξα στο manual αλλά πουθενά δεν θέτει τέτοιο ζήτημα (ενεργοποίησης και των 2 controller ταυτόχρονα).

Αρχική απάντηση από morph [Σήμερα, στις 16:04]

για μεγάλα αρχεία προτείνω κι εγώ stripe size 128K cluster size 32 ή 64. Με τέτοιρε ρυθμίσεις μου δίνει 111ΜΒ/s έτσι λέει τουλάχιτσον.

Με τους Raptors και έχεις τόσο μικρές ταχύτητες; Ένας φίλος μου με SATA έχει τόσο.

Αν είχες τη δυνατότητα να έχεις ξεχωριστούς δίσκους για τα video klp (σύνολο 4 δηλ), πιστεύω θα ήταν η βέλτιστη λύση (ίσως όχι όμως τόσο βελτιστη για τη τσέπη ;)

Θα έχω 2 RAID ενεργοποιημένους, έναν για EIDE κι έναν για SATA με 2 200GB. Ποιους προτείνεις να χρησιμοποιήσω για ποιον λόγο;

Ευχαριστώ

Λοιπόν:

W.D. σε RAID-0 και stripe size 128K με controller τον ICH5R και μητρική ASUS P4P800 DELUXE αφορμάριστοι τρέχουν το HD Tadh 3.0.1.0. Μου έδειξαν σε Long Bench (32MB zones) ταχύτητα 142MB/s.

'Α ψ ο γ α! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Το τεστ έγινε από τον 2o RAID controller που έχει η μητρική, τον VIA για EIDE RAID. Υπενθυμίζω και πάλι ότι στους σκληρούς δεν έχει γίνει ουδεμία εγκατάσταση λειτουργικού άρα δεν έχει οριστεί FileSystem που να δίνει cluster size.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.