Seafalco Ιούνιος 7, 2014 #181 Ιούνιος 7, 2014 Καλησπέρα ...Καλημέρα δηλαδή! Ιωάννα βλέπω προχωράς "χωρίς ανάσα" ! Και τα ζητήματα πολλά οπότε ας δούμε μερικά από υτά! #Όπως αποδείχθηκε όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη, ΔΕΝ κάνουν εκεί, εμένα προσωπικά συντονιζόταν και έκανε αισθητότατο θόρυβο! Μάλλον κάτι ξέρει η Noctua που δεν παρέχει vibration compensators στη συσκευασία τους. Τη λύση την έδωσα βιδώνοντας τους και τους δυο (industrial μπροστινούς) με αυτό εδώ. Το πήρα από τα συρταράκια των σκληρών δίσκων που έχει το κουτί μου στον πάτο. Σας πληροφορώ ότι, σε μένα τουλάχιστον, αυτά έκαναν εξαιρετική δουλειά!! # Ο συντονισμός που λες είναι πιθανός και μπορεί να οφείλεται είτε σε κραδασμούς που έχουν σαν βάση την κίνηση της φτερωτής και μεταδίδονται στο πλαίσιο του ανεμιστήρα και από εκεί στο κουτί. Τέτοιους κραδασμούς είχες και αυτοί είναι που μειώθηκαν με τα παρεμβύσματα σιλικόνης που έβαλες στις βίδες! Εδώ να σου πω κάτι που ίσως το σκέφτηκες κι εσύ. Όταν χρησιμοποιούμε τέτοια παρεμβύσματα, δεν σφίγγουμε πολύ τις βίδες, έτσι ώστε η σιλικόνη να παραμείνει κατά το δυνατόν ασυμπίεστη. Έτσι θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια απορρόφησης κραδασμών. Αν τις έχεις σφίξει πολύ, καλό είναι να τις χαλαρώσεις λίγο. Αν οι βίδες που χρησιμοποίησες έχουν τέτοια διάμετρο που έχουν την ανάγκη να είναι σφιγμένες για να έχουν σταθερότητα, τότε πειραματίσου αλλάζοντάς τες και βάζοντας στην θέση τους κανονικές βίδες με πάσο (μάλλον η διάσταση Μ3 μήκους 15 mm θα είναι μια χαρά. Αυτές θα τις σφίξεις με κόντρα παξιμάδι. Για το πώς δες στο σχήμα που ακολουθεί: Πρώτα σφίγγουμε ελαφρά το παξιμάδι [ 1 ] και μετά κρατώντας αυτό και τη βίδα σταθερά, σφίγγουμε δυνατά το παξιμάδι [ 2 ] πάνω στο παξιμάδι [1 ]. Εδώ πιθανότατα θα χρειαστείς κάποια βοήθεια! Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειωθούν οι κραδασμοί , αλλά θέλει περισσότερη κουβέντα και πείραμα! Ένας αποτελεσματικός από αυτούς είναι το να αλλάξεις την μάζα των δονούμενων επιφανειών έτσι ώστε να αυξηθεί η αδράνειά τους και να πάψουν να συντονίζονται (να αλλάξει δηλαδή η ιδιοσυχνότητά τους) Αν έχεις στο σπίτι μεταλλικό νεροχύτη στο σπίτι, δες από κάτω ότι στον πυθμένα της γούρνας έχει (συνήθως ) κολλημένο ένα υλικό -σκούρο συνήθως- σαν πλαστικό . Αν χτυπήσεις στα σημεία αυτά τη γούρνα από πάνω θα δεις ότι δεν κουδουνίζει τόσο όσο κουδουνίζει στα σημεία που δεν υπάρχει αυτό το υλικό! Αλλά σταματάω εδώ αυτό το ζήτημα και θα επανέλθουμε ενδεχομένως στην πορεία των "εργασιών"! #Πήρα και μια φωτό το σιτάκι που έχω βάλει για το τροφοδοτικό, ευτυχώς το είχα από το προηγούμενο κουτί. Α, να και μερικές κοντινές που ζήτησε ο [MENTION=15018]Sea falco[/MENTION] (φωτο1, φωτο2. Ελπίζω να βλέπεις αυτό που θέλεις.# Από ότι βλέπω , έχουν κάποιο επίπεδο τμήμα στην κορυφή τους, αυτό δίνει την ευκαιρία για αύξηση της ψυκτικής επιφάνειας με κολλητά ψυκτράκια, αλλά θα το δούμε στην συνέχεια και αυτό , τώρα είναι ώρα να δούμε κάτι άλλο πριν καταπιαστούμε με την βελτίωση του airflow. Για την ώρα όμως σταματάω εδώ και η συνέχεια αύριο το πρωί ! Για την ώρα πρέπει να πάω για "νανάκια" γιατί αύριο έχει εγερτήριο 6 πμ (δουλεύω ) Καλό βράδυ λοιπόν και ες αύριον τα σπουδαιότερα!
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #182 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] Καλημερα Seafalco Ευχαριστω και παλι για την αναλυση σου. Παρατηρησα κι εγω οτι αυτα τα ασπρα ροδελακια σιλικονης δεν ειναι να τα πολυ-σφιγγεις διοτι...πνιγονται. Εγω τα εσφιξα μεχρι που με σταματησε. Φαινεται απο τις φωτο οτι δεν τα επνιξα. Ισως τα ξεσφιξω λιγο, αλλα και παλι δεν νομιζω να επιτυχω και πολλα διοτι: - ξεχασα να πω οτι μετα τον εντονοτατο συντονισμο που ακουσα απο τον επανω industrial ανεμιστηρα μου, οταν του εβαλα τα vibration compensators της Noctua, και εκπληκτη απο αυτο το γεγονος, τον εβγαλα και τον κρατησα στο χερι! Ξεκινω λοιπον το PC, και τον ακουσα στις max RPM του κρατωντας τον στο χερι! Συμπερασμα: ειναι θορυβωδεις αυτοι οι ανεμιστηρες απο την κατασκευη τους! ΔΕΝ ειναι οπως οι απλοι "οικιακοι" 140αρηδες της Noctua! Αυτο ειναι καθολα κατανοητο και αποδεκτο! Η εταιρια σου λεει: για βαρυ "εργοστασιακο" περιβαλλον τους κατασκευαζω (ή καπως ετσι). Οποτε εκει ισως υπαρχουν μηχανηματα και θορυβοι ΠΟΛΥ πιο εντονοι! Παντως εγω δεν αντιμετωπιζω προβλημα με αυτους Ναι, ακουγονται στις 2000 στροφες το λεπτο! Αλλα εμενα το PC μου λειτουργει παντα στο Silent ή και στο Standard profile και επισης ζω σε ησυχο σπιτι και ειμαι και συνηθισμενη σε ησυχα μηχανηματα! Καποιος άλλος ισως εβρισκε τον ηχο τους απολυτα φυσιολογικο και ισως και αρεστο! "Εχουμε μηχανηματαρα - να την ακουμε", σου λεει! Υποκειμενικα ειναι αυτα. Εγω παντως προβλημα δεν εχω. Θα πιασω να ξεσφιξω ελαφρως τις βιδες τους και τερμα με αυτο το θεμα. Btw, χρησιμοποιω τις βιδες των corsair ανεμιστηρων που ειναι αρκετα χοντρες οποτε δεν χρειαζονται παξιμαδια. Εμενα [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] το πιο επειγον "θεμα/προβλημα/απορια" αυτη τη στιγμη ειναι η επιτευξη θετικης πιεσης. I am in the dark here! Δεν γνωριζω αν αυτη τη στιγμη που γραφω αυτο το μυνημα το PC μου ρουφαει σκονη απεξω ή διωχνει τη σκονη προς τα εξω. Σε αυτο επανω αν μπορεις να μου πεις κατι, θα κανεις πραγματικο Καλο! Δεν ειναι αναγκη να κανεις διατριβη, να γραψεις βιβλιο ή να κανεις εργασια. Τουλαχιστον οχι αρχικα. Απλα, δωσε εναν μπουσουλα, ενα απλο κανονα για το δικο μου συστημα, να τον εφαρμοσω και να ειμαι σιγουρη οτι εχω θετικη πιεση. Με τα L.N.A. ημουν (νομιζω). Τωρα δεν ξερω.... Με εναν Fan Controller καποιος μπορει να ειναι σιγουρος. Οριζει (πιστευω) τις στροφες καθε ανεμιστηρα ξεχωριστα και ησυχαζει! Με το Thermal Radar δεν ξερω... Μια OFF TOPIC ερωτηση: αν βαλουμε στο PC μας εναν καλο fan controller με τους αισθητηρες του, προγραμματα οπως το HWiNFO64 πχ. διαβαζουν τις ενδειξεις των αισθητηρων του fan controller? Δηλαδη, αν εγω ειχα fan controller και εβαζα εναν αισθητηρα πανω στο τροφοδοτικο μου θα εβλεπα PSU Temp στο HWiNFO? (I don't think so - doesn't harm asking!) Ή μηπως παρεχουν οι fan controllers δικο τους software για αυτο? Να εισαι παντα καλα!
2cpu Ιούνιος 8, 2014 #183 Ιούνιος 8, 2014 Οπως σε ειπα και πριν μετικα ποστ δεν εμπιστευομαι κανεναειδους προγραμμα για αυτο το σκοπο(μετρηση -ρυθμιση).Αποψη μου παρε ενα καλο χειροκινητο κοντρολλερ και ρυθμισε τουςοπως σε αρεσει εσενα.Αν δεν παιζουν περιεργοι,παιδια στο χωρο δεν προκειταινα σε γυρισει κανενας τα κουμπια + αν πασα στιγμη τα ρυθμιζεις οπως ακριβως θες εσυ.
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #184 Ιούνιος 8, 2014 Οπως σε ειπα και πριν μετικα ποστ δεν εμπιστευομαι κανεναειδους προγραμμα για αυτο το σκοπο(μετρηση -ρυθμιση).Αποψη μου παρε ενα καλο χειροκινητο κοντρολλερ και ρυθμισε τουςοπως σε αρεσει εσενα.Αν δεν παιζουν περιεργοι,παιδια στο χωρο δεν προκειταινα σε γυρισει κανενας τα κουμπια + αν πασα στιγμη τα ρυθμιζεις οπως ακριβως θες εσυ.Φιλε, σε αυτο καταληγω σιγα-σιγα κι εγω... Δυστυχως (γιατι μαζευα λεφτα για μνημες, ρε γαμωτο!). Απο την άλλη μερια ειναι Κριμα να εχω τοσους ανεμιστηρες και να μην μπορω πραγματικα να τους χειριστω. ΜΑΚΑΡΙ να πει και ο [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] την αποψη του.Εγω, χωρις να το εχω ψαξει καθολου το θεμα, γλυκο-κοιταζω αυτον εδω τον fan controller. Και αυτο ειναι και το MAX ποσο χρηματων που θα μπορουσα να διαθεσω για τωρα!! Γυρω στα 55€ ! Εμενα ενας τετοιος fan controller, απο αποψη "εφε" θα παει "χαραμι" στο κουτι μου επειδη αναγκαστικα θα μπει καθετα. ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ομως αρκει ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑ!Ρε φιλε, πες μου αν ξερεις: εχουν software αυτοι να βλεπεις τις ενδειξεις των αισθητηρων τους στη οθονη?? Εγω και κανονικο κουτι να ειχα δεν παιρνω τα ματια μου απο τις οθονες! Software να σου δειχνουν τι μετρανε εχουν?Ευχαριστω.PS: δικιο εχεις που δεν εμπιστευεσαι. Εχω διαβασει εγω κατι ιστοριες για το thermal radar :S ..............
2cpu Ιούνιος 8, 2014 #185 Ιούνιος 8, 2014 Πιστεψε με εναν τετοιο κοντρολλερ θες και θα ηρεμησεις. Μνημες εχεις και αλλη?Εκτος αν την χρειαζεσαι λογω καποιου προγραμματος. Παρε ενα κοντρολλερ να το στησεις οπως θες και μνημες μετα γιατι προς το παρον αυτο σε νοιαζει. Εταιρειες εχει πολλες. Μια που ετυχε και ειχα δοκιμασει το μεγαλο μοντελο τους στημενο σε ενα demo pc με αρεσε αρκετα.Software οσο θυμαμαι δεν εχουν. Απλα το συγκεκριμενο μεγαλο μοντελο ΔΕΝ με αρεσε γιατι γεμιζες το pc καλωδια ,αισθητηρες,παπαντζακια(ναι παλι)αλλα σαν ρυθμισεις και αισθηση ηταν απιστευτος.Αυτη ετυχε να εχω ακομα στην κατοχη μου ενα απλο μοντελο βεβαια χωρις καρτες ,αισθητηρες και τα ρεστα και μπορω να πω οτι με αρεσε περισσοτερο απο τον NZXT καθαρα ομως λογω απλοτητας. Σε παραθεσα και τις 2 εταιριες ωστε να τις εχεις και αυτες στα υποψιν σου. Mερικες φωτο απο τον ΙΒΜ που σε ειπα. Φαν πλατης στερεωμενα με τα παπαντζακια.Μια μεγαλη πηγη θορυβου ειναι η μεταλλικη προστασια η οποια ναι μεν χρειαζεται μην φας κανα χερι αλλα καθε ποτε τον ανοιγεις? Μεσα χωρις τα shrouds Πισω με τα παπαντζακια να δινουν παρον Μεσα με τα shrouds
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #186 Ιούνιος 8, 2014 Ενταξει θα το κοιταξω το θεμα αν και μονο αν δεν θα μπορεσω να κανω δουλεια με το Thermal Radar. Εχουν γινει και δυο πολυ καλα reviews στο thelab.gr για καποιους scythe απο την [MENTION=20975]karmen1983[/MENTION], θα παω να τα ξαναδω. Αμα δεν εχει software να σου δειχνει τι μετραει ομως... Απο την άλλη μερια βεβαια μπορεις παντα να διαβαζεις τις θερμοκρασιες της μητρικης με το HWiNFO64 ή οποιο άλλο προγραμμα εμπιστευεται ο καθενας. Εγω εχω το Corsair Air 540 και διπλου bay fan controller δεν μπορω να βαλω. Και αυτος που θα βαλω, αν βαλω, θα στεκει καθετα Αμα ειναι ομως να κανει τη δουλεια του σωστα, δεν εχω προβλημα. Θα δουμε τι θα πει και ο [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] ο οποιος ελπιζω και ευχομαι να δωσει μια κατανοητη και συγκεκριμενη απαντηση. Να ειστε καλα.
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #187 Ιούνιος 8, 2014 Καλημέρα στη παρέα! "Σηκώνουμε τα μανίκια" και άμεσα στο θέμα : Η εταιρια σου λεει: για βαρυ "εργοστασιακο" περιβαλλον τους κατασκευαζω (ή καπως ετσι). Οποτε εκει ισως υπαρχουν μηχανηματα και θορυβοι ΠΟΛΥ πιο εντονοι! Έτσι ακριβώς είναι, και το γεγονός ότι οι συσκευές πάνω στις οποίες εγκαθίστανται οι ανεμιστήρες , έχουν πολύ πιο βαριά κατασκευή, περιορίζει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο συντονισμών! Θα πιασω να ξεσφιξω ελαφρως τις βιδες τους και τερμα με αυτο το θεμα. Btw, χρησιμοποιω τις βιδες των corsair ανεμιστηρων που ειναι αρκετα χοντρες οποτε δεν χρειαζονται παξιμαδια. Πολύ ωραία δοκίμασέ το! Εμενα #### το πιο επειγον "θεμα/προβλημα/απορια" αυτη τη στιγμη ειναι η επιτευξη θετικης πιεσης. I am in the dark here! Δεν γνωριζω αν αυτη τη στιγμη που γραφω αυτο το μυνημα το PC μου ρουφαει σκονη απεξω ή διωχνει τη σκονη προς τα εξω. Σε αυτο επανω αν μπορεις να μου πεις κατι, θα κανεις πραγματικο Καλο! Σε αυτό το ζήτημα σου έχω πει ήδη ότι τρόπος ακριβής για να καταλάβεις τι παίζει δεν υπάρχει -όχι τουλάχιστον οικονομικός, αλλά μπορείς κάλλιστα να έχεις μια καλή αίσθηση του τι παίζει _που είναι και το ζητούμενο- αν φτιάξεις τον αισθητήρα που αναφέρεται στο : http://www.thelab.gr/apo-to-ergastiri/simple-pc-case-static-pressure-indicator-home-107909.html#content_start (δες και το post #122 page 7 στο παρόν νήμα! ) Αλλά σε αυτό το πρόβλημα θα αναφερθώ και στην συνέχεια -σκόπευα να το κάνω από εχθές αλλά ο Μορφέας είχε γίνει πολύ "απαιτητικός" ! ) Σε αυτο επανω αν μπορεις να μου πεις κατι, θα κανεις πραγματικο Καλο! Δεν ειναι αναγκη να κανεις διατριβη, να γραψεις βιβλιο ή να κανεις εργασια. Τουλαχιστον οχι αρχικα. LOL !!! Ιωάννα έχεις δίκιο, τα μακροσκελή post δεν είναι και ότι το καλύτερο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί μια βασική κατανόηση και μια κοινή βάση αναφοράς, διαφορετικά, αν αρχίσω τις "τηλεγραφικές" ( ) απαντήσεις, θα χαθούμε στην "μετάφραση", καθώς εγώ μπορεί να θεωρώ δεδομένη, γνώση, που εσύ δεν έχεις, (π.χ. ροδελίτσες ). Κανένα πρόβλημα όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει στην έλλειψη γνώσης πάνω σε κάτι, αρκεί να υπάρχει θέληση για μάθηση, κι εδώ πραγματικά, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα ! Απλά, όταν μια ροδελίτσα, σηκώνει το "μπόι" της και μας κοιτάζει, μοιραίο και λογικό είναι να εξηγήσω τι είναι το "κόντρα παξιμάδι" ! Απλα, δωσε εναν μπουσουλα, ενα απλο κανονα για το δικο μου συστημα, να τον εφαρμοσω και να ειμαι σιγουρη οτι εχω θετικη πιεση. Με τα L.N.A. ημουν (νομιζω). Και ερχόμαστε στο θέμα μας! Ένας πάρα πολύ εύκολος τρόπος να καταλάβεις τι συμβαίνει με την πίεση στο κουτί σου είναι να πάρεις έναν αναπτήρα (κατά προτίμηση αυτούς που φλογίτσα τους ανάβει στην άκρη ενός μακριού στελέχους, τους χρησιμοποιούν για να ανάβουν τις εστίες υγραερίου). Με αυτόν πλησιάζεις ένα άνοιγμα του κουτιού το οποίο δεν βρίσκεται κάτω από την επίδραση κάποιου άμεσου ρεύματος αέρα των ανεμιστήρων, και κοιτάς αν η φλόγα πάει προς το κουτί (αρνητική πίεση) η απομακρύνεται από αυτό (θετική πίεση) . Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις το ίδιο παρατηρώντας τον καπνό ενός τσιγάρου που πλησιάζεις την καύτρα του λίγο πιο χαμηλά από το άνοιγμα που επέλεξες. Στην επιλογή του ανοίγματος που θα διαλέξεις για να εξετάσεις τα παραπάνω, μπορείς να δείς στο link που σου έβαλα πιο πάνω, την λογική επιλογής του. Βέβαια αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πρόχειρη, την πιο μόνιμη θα την βρεις στο εν λόγω link! Για το θέμα αυτό θα επανέλθω στο επόμενο post αλλά εντωμεταξύ δυο κουβέντες γι αυτό που λες : Με εναν Fan Controller καποιος μπορει να ειναι σιγουρος. Οριζει (πιστευω) τις στροφες καθε ανεμιστηρα ξεχωριστα και ησυχαζει! Με το Thermal Radar δεν ξερω... Μια OFF TOPIC ερωτηση: αν βαλουμε στο PC μας εναν καλο fan controller με τους αισθητηρες του, προγραμματα οπως το HWiNFO64 πχ. διαβαζουν τις ενδειξεις των αισθητηρων του fan controller? Δηλαδη, αν εγω ειχα fan controller και εβαζα εναν αισθητηρα πανω στο τροφοδοτικο μου θα εβλεπα PSU Temp στο HWiNFO? (I don't think so - doesn't harm asking!) Ή μηπως παρεχουν οι fan controllers δικο τους software για αυτο? Σωστά με έναν fan controller "ησυχάζεις", αλλά πρόσεξε κάτι σημαντικό, οι περισσότεροι fan controllers δεν έχουν κλειστό βρόχο ανάδρασης, δηλαδή αν η θερμοκρασία αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, ο controller δεν πρόκειται να επιταχύνει τους ανεμιστήρες, απλά αν η θερμοκρασία υπερβεί το όριο που έχει τεθεί (είτε από εσένα , είτε από το εργοστάσιο) θα χτυπήσει κάποιο allarm! Βεβαίως υπάρχουν και fan controllers που έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν τις στροφές των ανεμιστήρων με βάση τις θερμοκρασίες που "διαβάζουν" μέσω των αισθητήρων τους και μπορούν να ακολουθούν και κάποιο πρότυπο αλλαγής (καμπύλη) που ορίζεις εσύ είτε σαν profil είτε σαν custom παραμετροποίηση. Ακόμα όμως και αυτοί δεν έχουν remote έλεγχο μέσω προγράμματος από το PC. Φωτεινή εξαίρεση αυτών που λέω αποτελεί ο fan/ pump controller που σου έδειξα σε προηγούμενο post. Το κακό είναι ότι όπως θα διαπίστωσες αν τον έψαξες, είναι ότι οι drivers του σταματούν στα WIN XP ! Βέβαια υπάρχει κοινότητα και όλο και κάτι μπορεί να έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Για άλλον controller, κατι νομίζω πως υπάρχει (ίσως από Aerocool Aquaero) αλλά δεν μου έρχεται τώρα στο μυαλό, μπορεί να έχει κάποιος άλλος φίλος κάτι που ξέρει και βοηθάει! Αλλά για το θέμα αυτό είναι καλύτερα να γίνει κουβέντα πιο ολοκληρωμένη μετά. Αυτά για την ώρα .... επανέρχομαι δριμύτερος! ! ! [MENTION=3128]2cpu[/MENTION] "Φαν πλατης στερεωμενα με τα παπαντζακια.Μια μεγαλη πηγη θορυβου ειναι η μεταλλικη προστασια η οποια ναι μεν χρειαζεται μην φας κανα χερι αλλα καθε ποτε τον ανοιγεις?" Σωστό σαν σκέψη το ερώτημα, το κακό είναι ότι η απάντησή του πάει παρέα με την απάντηση στο: "Κάθε πότε αντέχεις να κόβεις τα δάχτυλά σου! ! ! " Λογικό είναι όπως λές και εσύ να υπάρχει προφύλαξη γιατί όταν ο ανεμιστήρας πάει στις 5000rpm, η φτερωτή του απλά ...... δεν συγχωρεί!!! :-O Και για τις γρίλιες που χρησιμοποιούν, είναι ότι πιο αθόρυβο υπάρχει, η αεροδυναμική τους είναι η βέλτιστη δυνατή, σε test που έχω κάνει με κοινούς ανεμιστήρες (120 mm μέχρι 2000 rpm) , δεν προκαλούν καμία αλλαγή στο θόρυβο ακόμα και ανάποδα να τις βάλεις ! Όταν βέβαια πάμε σε πολλές στροφές τότε τα πράγματα διαφοροποιούνται κάπως , αλλά και πάλι είναι μακράν οι πιο αθόρυβες γρίλιες! BTW [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] Είδα ότι έχεις βγάλει την γρίλια από τον πίσω ανεμιστήρα, καλό θα ήταν να την ξαναβάλεις, θα μπει κάνα πετούμενο μέσα ! Καλά έλεγα ότι κάτι θυμόμουν! Ιωάννα δες αυτόν: Aquacomputer Aquaero 5 LT USB Fan Controller Liquid System Controller (53095) - FrozenCPU.com Edit: http://forum.aquacomputer.de/images-ac/aquaero_5_eng.pdf και........................καλό διάβασμα: http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=1074447
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #188 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]Ευχαριστω για τα links και ολες τις πληροφοριες. Ζητω συγνωμη αν ακουστηκα σαν να ζητω μασημενη τροφη. Η αληθεια ειναι οτι εγω δεν χρειαζομαι ολες αυτες τις δυνατοτητες. Υπαρχουν και άλλα πραγματα που θελω να ελεγξω στη μητρικη μου και στο συστημα μου και οχι μονο οι ανεμιστηρες. Και ολα αυτα σε ενα ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ χρονικο διαστημα. Θα διαβασω ομως και θα ενημερωθω για οτι μπορω.Ενας άλλος controller που βρηκα εγω ειναι αυτος. Review του [ame=http://www.youtube.com/watch?v=yxZ-Fvl_0kw]εδω[/ame]Βασιζομενη στο μυνημα #178, και κυριως εκει που δινεις τα παραδειγματα με τον NF-A14 PWM, θα προσπαθησω να φτιαξω ενα Excel για ολους τους ανεμιστηρες μου: ποσο φυσανε στο min RPM τους και μετα για καθε 100RPM εως το max τους. Αυτο θα το χρειαστω ειτε αγορασω fan controller ειτε οχι, πιστευω.Προς το παρον το μονο που σκεφτηκα και εκανα ειναι, στο Thermal Radar, να θεσω τον CHA_FAN4, τον επανω-front 120αρη μου, στο silent ενω ολους τους υπολοιπους τους εχω στο Standard. Αυτη ειναι η εικονα. Πιστευω οτι το intake airflow ειναι μεγαλυτερο απο το exhaust airflow οποτε υπαρχει Θετικη πιεση στο κουτι. Μπορει και να κανω λαθος..Ευχαριστω.ps1: περασα το χερι μου απο τις γριλιες που εχει το κουτι μου πισω, αριστερα απο τον πισω ανεμιστηρα. Φυσαει θερμος αερας προς τα εξω. Το κατω μερος του κουτιου, που ειναι και αυτο που με καει, δεν μπορω να το ελεγξω (ακομη).
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #189 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] Επί του πρακτέου λοιπόν! Έτσι για να κάνουμε μια αρχή και να "ξετριφτούμε"! Airflow Εν αρχή ήν το "κουτί": Πάμε να δούμε ένα σημείο στην πάνω πίσω γωνία: Αυτό που θέλω να δεις είναι το σημείο μέσα στο κίτρινο πλαίσιο. Ο λόγος είναι ότι εκεί κοντά υπάρχουν δύο δυνατοί ανεμιστήρες που ρουφάνε τον αέρα του κουτιού και τον βγάζουν έξω από αυτό. Στο σημείο αυτό δηλαδή έχουμε τοπικά υποπίεση η οποία δημιουργεί μια περιοχή προς την οποία κινείται ο αέρας για να αναπληρώσει αυτόν που οι ανεμιστήρες βγάζουν έξω! Τοπικά δηλαδή έχουμε συνθήκες αρνητικής πίεσης!!! Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι, πιθανόν, από το άνοιγμα αυτό να μπαίνει τελικά αέρας από έξω, μέσα στο κουτί! Αυτό στις υλοποιήσεις με radiator στην κορυφή του κουτιού είναι επιθυμητό καθώς τροφοδοτεί την πιο "δύσκολη" περιοχή του radiator με δροσερό αέρα από έξω. Στην περίπτωσή μας όμως δεν έχουμε επιφάνεια προς ψύξη στην κορυφή του κουτιού, οπότε η εισροή αυτή είναι ανεπιθύμητη! Γιατί αφενός φέρνει σκόνη μέσα και αφετέρου, "καταναλώνει" ένα μέρος από την αναρροφητική ικανότητα των ανεμιστήρων μας με το ανακυκλώνει τον εξωτερικό αέρα! ("Δίχως κέρδος, κέρατα!" που λένε! ) Αν δούμε και μια εικόνα από το εξωτερικό του κουτιού, καταλαβαίνουμε ότι εδώ σχηματίζεται μια άσκοπη -αν όχι "βλαβερή"- ανακύκλωση του αέρα! Ο τρόπος για να έχουμε μια καλή εντύπωση του τι ακριβώς συμβαίνει, είναι να κατασκευάσουμε έναν "αισθητήρα" της δυναμικής συμπεριφοράς του αέρα στο άνοιγμα αυτό: Αυτό το διάφραγμα (κίτρινο) ουσιαστικά αποτελείται από ένα πολύ ελαφρό κομμάτι χαρτί (προτιμάμε κάτι πραγματικά πανάλαφρο χωρίς να μας απασχολεί η "αντοχή" του, αρκεί να είναι επίπεδο!) Αυτό στηρίζεται με πολύ μαλακές και λεπτές κλωστίτσες σε ένα άλλο πιο στιβαρό χαρτάκι που είναι κολλημένο στο κουτί με σελοτέηπ. Υπενθυμίζω προς χάριν ακεραιότητας του post το σχετικό link: http://www.thelab.gr/apo-to-ergastiri/simple-pc-case-static-pressure-indicator-home-107909.html#content_start Αν η πίεση είναι θετική το διάφραγμα θα "φτερουγίζει" προς τα έξω, αν η πίεση είναι αρνητική τότε το χαρτί θα μένει κολλημένο πάνω στο κουτί! Αυτό είναι κακό γιατί σημαίνει ότι αν αφήσουμε το άνοιγμα αυτό ελεύθερο θα μπαίνει αέρας μέσα στο κουτί διαμέσου του! Από κάτω ακριβώς με το γαλάζιο χρώμα έχω φτιάξει ένα μικρό κάθετο διάφραγμα που θα εμποδίσει τους στροβίλους του αέρα που βγάζει ο κάτω ανεμιστήρας, να φτάνουν στον αυτοσχέδιο αισθητήρα μας και να τον κινούν, δίνοντας εσφαλμένη εντύπωση. Μπορείς να τον φτιάξεις με ένα σκληρό χαρτονάκι που θα του κάνεις ένα τσάκισμα στήριξης στο κουτί (με σελοτέηπ πάντα) . Για να βεβαιωθείς ότι τα πράγματα έχουν έτσι μπορείς τον αισθητήρα να τον κολλήσεις και από μέσα , η ακόμα καλύτερα να τον χωρίσεις σε δύο τμήματα που το κάθε ένα θα καλύπτει λίγο περισσότερο από το μισό άνοιγμα και να βάλεις το ένα από μέσα : και το άλλο από έξω: Έτσι θα μπορείς να δεις μέσα από το παράθυρο του κουτιού ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές. {Εναλλακτικά το ρόλο του αισθητήρα μπορεί να παίξει όπως είπα και ένας αναπτήρας, ή ο καπνός από ένα αναμμένο τσιγάρο, απλά δεν είναι τόσο πρακτικό, παρόλα αυτά είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι ανιχνευτές! Παραλλαγή ανιχνευτή για πιο σταθερή εγκατάσταση -πειραματικά- είναι η φλόγα από ένα κεράκι ρεσώ στηριγμένο πάνω στο γαλάζιο χαρτονάκι ! Όλα αυτά για να ξεκαθαριστεί αν και κάτω από ποιες συνθήκες το άνοιγμα αυτό μας χαλάει τη δουλειά! Αν πράγματι δημιουργεί πρόβλημα θα πρέπει να το κλείσεις και δεν θα υπάρχει καμία δυσάρεστη επίπτωση από αυτό! Φυσικά το άνοιγμα αυτό δεν είναι καλό για μόνιμη εγκατάσταση ενός αυτοσχέδιου αισθητήρα μέσω του οποίου θα ελέγξεις το τι συμβαίνει σε όλη τη γκάμα ρυθμίσεων των ανεμιστήρων! Θα πρέπει να επιλεγεί ένα άλλο άνοιγμα που δεν επηρεάζεται από άμεσα ρεύματα και στροβίλους του αέρα των ανεμιστήρων! Αλλά πριν πάω σε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα σημαντικό: Η θετική πίεση στα κουτιά δεν είναι απαραιτήτως καλό πράγμα!!!! Ξέρω ότι αυτό μετά από τόση κουβέντα για την επίτευξη και διατήρησή της ακούγεται παράδοξο, αλλά πρέπει να το πω, για να γίνει αντιληπτό ότι, η θετική πίεση μπορεί να κάνει και κακό, ιδιαιτέρως αν είναι υπερβολική και με την ροή του αέρα "ακαθοδήγητη" (θυμίζω τα περί hot air pockets!) Η θετική πίεση είναι ένας συμβιβασμός *που έρχεται να εξυπηρετήσει την καθαριότητα του κουτιού και σε κάποιες περιπτώσεις, να βοηθήσει και την ψύξη συσκευών στις οποίες η αρνητική πίεση δημιουργεί πρόβλημα (π.χ. κάρτες γραφικών που αποβάλουν τον αέρα τους αποκλειστικά έξω από το κουτί!) Το ιδανικό θα ήταν ένα κουτί με τέλεια προστασία όλων των ανοιγμάτων εισόδου του αέρα "επισήμων και ανεπισήμων" με φίλτρα και στο κουτί αυτό να στηθεί ένα σύστημα αερισμού που βασίζεται στην αρνητική πίεση και στην κατά το δυνατόν καλύτερη καθοδήγηση του αέρα για να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδρομές ! Βεβαίως αυτά και δύσκολα είναι και στοχεύουν σε πολύ απαιτητικές κατασκευές! Οπότε παραμένουμε στην θετική πίεση γενικά για το κουτί -μην είμαστε συνεχώς με το σκουπάκι στο χέρι! - οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ ενός καλοστημένου συστήματος με θετική πίεση και ενός με αρνητική είναι μεν υπαρκτές αλλά μικρές! Οπότε το ζήτημα ανάγεται στο στήσιμο ενός κουτιού που θα μπορεί να κρατάει την πίεση ελαφρά θετική σε όλη τη περιοχή λειτουργίας των ανεμιστήρων του! *Για να μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση, αυτή η δήλωση δεν αφορά σε όλες τις περιπτώσεις και τα ψυχόμενα αντικείμενα. Έχουμε αναφερθεί και εδώ, στο γεγονός ότι οι μικροστρόβιλοι που προκαλεί η βεβιασμένη κυκλοφορία του ρεύματος αέρα του ανεμιστήρα εισόδου, ανάμεσα στα πτερύγια μια ψύκτρας, συμβάλει στην καλύτερη απόδοσή της, καθώς διασπά τα ανώτερα επίπεδα του οριακού στρώματος αέρα των πτερυγίων της. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και στις βιομηχανικές ψύκτρες που ψύχουν θερμικά φορτία μερικών kWatt! Ιωάννα πιστεύω τα παραπάνω να προχωρούν το θέμα στο επόμενο βήμα του. Θα επανέλθω αργότερα με περισσότερα για την επιλογή του κατάλληλου ανοίγματος μέτρησης της πίεσης και -επιτέλους :whistle2:- για την κυκλοφορία του αέρα στο κουτί γενικότερα! Για την ώρα καλό διάβασμα ( ) και καλύτερη συνέχεια!!!
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #190 Ιούνιος 8, 2014 "Ευχαριστω για τα links και ολες τις πληροφοριες. Ζητω συγνωμη αν ακουστηκα σαν να ζητω μασημενη τροφη. Η αληθεια ειναι οτι εγω δεν χρειαζομαι ολες αυτες τις δυνατοτητες. Υπαρχουν και άλλα πραγματα που θελω να ελεγξω στη μητρικη μου και στο συστημα μου και οχι μονο οι ανεμιστηρες. Και ολα αυτα σε ενα ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ χρονικο διαστημα. Θα διαβασω ομως και θα ενημερωθω για οτι μπορω. Ενας άλλος controller που βρηκα εγω ειναι αυτος. Review του " Κανένα πρόβλημα! Δεν υπάρχει θέμα βρε συ να απολογείσαι για κάτι! Εσύ ξέρεις τα περιθώριά σου, αξιοποίησε ότι νομίζεις ότι μπορείς σε αυτή τη φάση, και τα υπόλοιπα παραμένουν για πιο μετά, καθώς βέβαια και για την πληρότητα της συζήτησης, για να μπορεί να αξιοποιηθεί και από όποιον άλλο φίλο θέλει! Ο fan controller που έβαλες φαίνεται καλός γι αυτά που θέλεις ! Κάνε και το εξελλακι και δες πως συμβαδίζει με την πραγματικότητα (φτιάξε και τον "αισθητήρα" ε!!!) Καλή συνέχεια!! Edit: ps1: περασα το χερι μου απο τις γριλιες που εχει το κουτι μου πισω, αριστερα απο τον πισω ανεμιστηρα. Φυσαει θερμος αερας προς τα εξω. Το κατω μερος του κουτιου, που ειναι και αυτο που με καει, δεν μπορω να το ελεγξω (ακομη). [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] Ιωάννα μπορείς να το δείς και τώρα όπως είναι πάνω στο τζάμι! Ακούμπα δίπλα στη βάση του κουτιού, πάνω σε ένα πολύ χαμηλό τασάκι (ή πλησίασέ το με το χέρι σου) ένα αναμμένο τσιγάρο και κοίτα κατά που πάει ο καπνός του!
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #191 Ιούνιος 8, 2014 Γεια και παλι [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], ευχαριστω Προσπαθησα να κανω καποιους υπολογισμους. Εβγαλα αυτο, δεν ξερω ΑΝ ειναι σωστο, αν θελει καποιος ας πει. Για τους industrial δεν μπορεσα να κανω κατι διοτι δινει μονο το max airflow τους. Δηλαδη μια τρυπα στο νερο καναμε. Μετα εκοψα ενα κομματι ξεδιπλωμενης χαρτοπετσετας, το πιο ελαφρυ χαρτικο που μπορω να φανταστω, και το κρατησα με το χερι μου πισω, αριστερα του rear fan. Δεν κινειται καθολου Στο τροφοδοτικο, απο κατω, οταν το πλησιαζω πεταει προς τα εξω! Το εβαλα και στο σημειο που δειχνεις στο σχημα σου, Seafalco, καλυπτοντας προσεκτικα το επανω μερος του rear fan με ενα βιβλιο, ωστε να αποφυγω τα ρευματα. Και παλι δεν καταλαβα και δεν αισθανθηκα κατι. Οταν δε, βαζω το χερι μου στο τζαμι που παταει το κουτι, ουτε και εκει αισθανομαι καποιο ρευμα αερα. Τσιγαρα και τετοια εγω στο μηχανημα δεν πλησιαζω. Τεσπα... δεν ξερω τι σημαινουν ολα αυτα και...μαλλον θα σταματησει και να με ενδιαφερει γιατι παρατραβαει η ιστορια......... Seafalco, αν θελεις αναλυσε λιγο αυτο που εγραψες στο μυνημα #162 : "Αν ναι , χοντρικά υπολογισμένο , πρέπει να έχεις περίπου 45 m^3 / h περίσσεια αέρα. (γύρω στα 26 cfm) Από ότι είδα η περίσεια αέρα που μπορείς να πετύχεις -ανάλογα με την επιλογή στροφών των δύο πάνω ανεμιστήρων κυμαίνεται από 1,4 μέχρι 109 m^3 / h." Με το υπαρχον συστημα μου πως μπορω να το πετυχω αυτο? Αν μπορω... Μακαρι να βρεθει μια Λυση και να υπαρξει μια καταληξη. Αλλιως, κριμα τις πληροφοριες και τα ντοκουμεντα.
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #192 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] Είπαμε άμα δε βρέξεις τον ακατονόμαστο, ψάρι δεν τρώς! Ψυχραιμία, δεν θέλω απογοητεύσεις! Κατ' αρχήν η χαρτοπετσέτα μπορεί να είναι σχετικά ελαφριά αλλά αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ανάρτησή της! Σίγουρα το χέρι σου ήταν πολύ πιο δύσκαμπτο από τις κλωστίτσες. Και δεύτερο και σημαντικότερο το χαρτάκι πρέπει να είναι τελείως επίπεδο και δεν νομίζω ότι η χαρτοπετσέτα ήταν επίπεδη . Εδώ να πω ότι στο κουτί σου ένα καλό σημείο για έλεγχο της πίεσης είναι η γρίλια πάνω από το τροφοδοτικό στον πίσω θάλαμο. Αλλά πάντα μπορείς να δοκιμάσεις με ένα κεράκι . Όμως για την ώρα σου ετοιμάζω τις οδηγίες ρύθμισης, θα δείς ότι είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται από πρώτη ματιά ! Κάνε λίγο υπομονή και θα τα πούμε σύντομα!
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #193 Ιούνιος 8, 2014 Μολις τωρα αναψα εναν αναπτηρα BIC στην γριλια πανω απο το τροφοδοτικο στην πισω μερια. Η φλογα ετεινε προς τα μεσα, σαν να ηθελε να μπει στο κουτι.Ολοι μου οι ανεμιστηρες ειναι στο profile Standard του T.R. και αυτη ειναι η εικονα τους.Εκανα το ιδιο και στο profile Silent. Ολοι, πλην της ψυκτρας. Στο silent η φλογα στεκει ορθια, δεν φαινεται να τεινει προς καποια κατευθυνση.
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #194 Ιούνιος 8, 2014 Άρα οι "υποψίες" μου ήταν βάσιμες! Ωραία περίμενε να τελειώσω και θα τα πούμε σύντομα! Και φτάσαμε στο επίμαχο ζήτημα! ! ! Ιωάννα, εύχομαι καλή επιτυχία!!!! Η ρύθμιση των ανεμιστήρων. Και ερχόμαστε στο δια ταύτα! Α.) Παραδοχές! 1. Όπως έχουμε δει τα cfm των ανεμιστήρων παρόλο που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε, αυτά έχουν μια γραμμική σχέση με τις στροφές τους. 2. Το άθροισμα των ροών εισόδου (IN-flow) λειτουργεί προς την αύξηση της "στατικής" πίεσης του κουτιού. 3. Το άθροισμα των ροών εξόδου (OUT-flow) λειτουργεί προς την μείωση της "στατικής" πίεσης του κουτιού. 4. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην διατήρηση της σχέσης OUT-flow < IN-flow, έτσι ώστε να υπάρχει μια ελαφρά θετική πίεση στο κουτί! Β. Διαδικασία ρύθμισης Από το διάγραμμα που ακολουθεί έχουμε: Η βασική λογική ρύθμισης φαίνεται στο διάγραμμα και ισχύει κατ' αναλογία για όλους του ανεμιστήρες. Συγκεκριμένα: Βήμα 1ο α.) Ρυθμίζουμε τους ανεμιστήρες εισαγωγής (Front 1 + Front 2) στις μέγιστες στροφές τους . β.) Ρυθμίζουμε τους ανεμιστήρες εξαγωγής (Back + Top-back) στις μέγιστες στροφές τους . γ.) Ρυθμίζουμε τον εμπρός επάνω ανεμιστήρα εξαγωγής (Top-front) σε τέτοιες στροφές έτσι ώστε να πάρουμε μια ελαφρά θετική πίεση. {Ο προσδιορισμός της "ελαφρά θετικής" πίεσης γίνεται ελέγχοντας την απόκλιση του αισθητήρα.} Βήμα 2ο α.) Θέτουμε τους Front 1 + Front 2 στην ελάχιστη επιθυμητή ρύθμιση , με βάση τον παραγόμενο ήχο και τις παραμέτρους λειτουργίας του κάθε ανεμιστήρα (ελάχιστες στροφές ) β.) Θέτουμε τους Back +Top-back στην ελάχιστη επιθυμητή ρύθμιση , με βάση τον παραγόμενο ήχο και τις παραμέτρους λειτουργίας του κάθε ανεμιστήρα (ελάχιστες στροφές ) γ.) Θέτουμε τον Top-front στην ελάχιστη επιθυμητή ρύθμιση , με βάση τον παραγόμενο ήχο και τις παραμέτρους λειτουργίας του ανεμιστήρα (ελάχιστες στροφές ) Βήμα 3ο α.) Ελέγχουμε την πίεση και: α1.) Αν αυτή είναι αρνητική >>> αυξάνουμε τις ελάχιστες στροφές των Front 1 + Front 2 {Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό με βάση τις παροχές τους) α2.) Αν αυτή είναι περισσότερο θετική από το επιθυμητό >>> αυξάνουμε τις στροφές του Back, μέχρι του σημείου που ο θόρυβος του, να μην υπερβαίνει αυτό που επιθυμούμε για την πιο αθόρυβη λειτουργία του. α3.) Αν η ρύθμιση α2 δεν ήταν αρκετή για να χαμηλώσει η θετική πίεση στο επιθυμητό επίπεδο >>> αυξάνουμε τις στροφές του Top-back μέχρι του σημείου που ο θόρυβος του, να μην υπερβαίνει αυτό που επιθυμούμε για την πιο αθόρυβη λειτουργία του. α4.) Αν οι ρυθμίσεις α1 και α2 δεν ήταν αρκετές για να χαμηλώσει η θετική πίεση στο επιθυμητό επίπεδο >>> αυξάνουμε τις στροφές του Top-back μέχρι του σημείου που η πίεση θα φτάσει στην επιθυμητή τιμή. Παρατηρήσεις Ι. Με βάση τις παροχές των ανεμιστήρων, η ρύθμιση της πίεσης θα επιτευχθεί στο βήμα 3-α4. ΙΙ. Αν θέλουμε να κάνουμε "μικρομετρική" ρύθμιση της πίεσης, ή να πειραματιστούμε , αλλάζουμε τις στροφές του Top-front Βήμα 4ο Με ανάλογο τρόπο ρυθμίζουμε και τους ανεμιστήρες της ψύκτρας, έχοντας πάντα σαν βασικό κριτήριο την θερμοκρασία λειτουργίας της CPU. Βήμα 5ο Με τα προηγούμενα βήματα έχουμε ορίσει τις τιμές: Front max Back max Top-back max Top-front max CPU-max (CPU-OPT-max) και Front min Back min Top-back min Top-front min CPU-min (CPU-OPT-min) Αυτές οι τιμές θα χρησιμοποιηθούν για να οριστούν οι αντίστοιχες παράμετροι στο πρόγραμμα ελέγχου των ανεμιστήρων. Επεξηγήσεις και παρατηρήσεις: Η βασική λογική ρύθμισης στηρίζεται στο γεγονός του ότι αν έχουμε πετύχει την θετική πίεση που θέλουμε στις μέγιστες στροφές και στις ελάχιστες στροφές του συστήματος, τότε έχουμε με καλή προσέγγιση ρυθμίσει την επιθυμητή πίεση και στις ενδιάμεσες στροφές! Οι αναμενόμενες μεταβολές της πίεσης θα είναι μικρές και σίγουρα δεν θα ανατρέπουν την πολικότητα της πίεσης. Αφού στηθεί το σύστημα θα πρέπει να γίνουν μερικοί έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες και να γίνουν -αν χρειάζεται - οι σχετικές μικρο μετρικές ρυθμίσεις! Σε αυτές τις μικρομετρικές ρυθμίσεις φροντίζουμε να μην αλλάξουμε τις βασικές ρυθμίσεις των Front και Back , παίζουμε με τις ρυθμίσεις των Top ανεμιστήρων και κατά προτίμηση του Top-front. Οι ρυθμίσεις των ανεμιστήρων της ψύκτρας δεν επηρεάζουν πολύ την στατική πίεση, οπότε δεν κάνουμε αλλαγές σε αυτούς που να σχετίζονται με την πίεση, αν κάνουμε αλλαγές σε αυτούς λόγω θερμοκρασιακών λόγων, και αυτές επηρεάσουν την πίεση (αυτό το λίγο που είπα πριν), τότε αντισταθμίζουμε την αλλαγή με ρύθμιση των Top ανεμιστήρων και κατά προτίμηση του Top-front. Πίνακας σταθερών τιμών για συνδυασμούς που γίνονται με αλλαγές μόνο με τη χρήση LNA adapters Ι. Αυτές οι τιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έλεγχο, αλλά και για να δώσουν μια ιδέα του τι συμβαίνει σε όλο το φάσμα των "σταθερών" επιλογών και όχι για αυτόματο έλεγχο. ΙΙ. Φυσικά από αυτές τις υπολογιστικές τιμές θα διαφέρουν (προς τα κάτω) αλλά οι αναλογίες δεν θα αλλάξουν τουλάχιστον όχι από τον συνδυασμό 4 και πέρα, οι συνδυασμοί 2 και 3 μπορεί να αναστραφούν! ΙΙΙ. Στο σημείο αυτό, αν συνυπολογίσουμε ότι οι Top ανεμιστήρες , έχουν να "αντιμετωπίσουν" και την γρίλια του καπακιού του κουτιού, που θα μειώσει την απόδοσή τους, έτσι ενδέχεται οι συνδυασμοί 2 και 3 να είναι τελικά αρνητικοί! 1. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back=140,2 Top-front= 107,2 ---------------------------- "Presure" = -22,6 cfm 2. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back=140,2 Top-front_LNA= 83,2 ---------------------------- "Presure" =+1,4 cfm 3. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back_LNA=115,5 Top-front= 107,2 ---------------------------- "Presure" =+2,1 cfm 4. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back=140,2 Top-front_ULNA= 64.48 ---------------------------- "Presure" =+11.87 cfm 5. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back_LNA=115,5 Top-front_LNA= 83,2 ---------------------------- "Presure" =+26,1 cfm 6. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back_LNA=115,5 Top-front_LNA= 83,2 ---------------------------- "Presure" =+44,82 cfm 7. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back=140,2 Top-front=0 ---------------------------- "Presure" =+84,6 cfm 8. Front 1+2 = 365 Back = 140,2 Top-back_LNA=115,5 Top-front=0 ---------------------------- "Presure" =+109,3 cfm Κλείνοντας, θέλω να πω ότι τα παραπάνω αποτελούν μια μέθοδο προσέγγισης του ζητήματος στην συγκεκριμένη σύνθεση και η τελική έκβαση των ρυθμίσεων θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες με σημαντικότερο την σταθερότητα του ελέγχου της πίεσης. Το ζήτημα αυτό βέβαια, δεν λύνεται με ακρίβεια, αλλά κατ' ελάχιστον θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας τρόπος ελέγχου που να έχει επαναληψιμότητα (δηλαδή να δίνει το ίδιο αποτέλεσμα σε ίδιες συνθήκες). Ένας εύκολα κατασκευάσιμος αισθητήρας ήδη έχει αναφερθεί, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί και με άλλους τρόπους (μερικές ιδέες ήδη αναφέρθηκαν). Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν θέλουμε μια έντονα θετική πίεση , αλλά απλά μια ελαφρά -πλην σαφή- θετική πίεση. Προσοχή! ! ! 1.Σαν θέση τοποθέτησης του αισθητήρα δεν μπορεί να επιλεγεί θέση που προσβάλλεται κατ' ευθείαν από ρεύμα αέρα των ανεμιστήρων. Λεπτομέρειες για την αποτελεσματική επιλογή της θέσης υπάρχουν στο νήμα της κατασκευής του πρόχειρου αισθητήρα. http://www.thelab.gr/apo-to-ergastiri/simple-pc-case-static-pressure-indicator-home-107909.html 2. Το άνοιγμα πάνω από τον πίσω ανεμιστήρα καλό είναι να κλειστεί με ένα χαρτόνι, για μην αλλοιώνει την συμπεριφορά του κουτιού! Αφού επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί μπορεί να γίνει μόνιμη φραγή του ανοίγματος αυτού με ένα μαύρο χαρτόνι από το εσωτερικό του κουτιού! 3. Τα ανοίγματα στο κάτω μέρος του κουτιού, ευρίσκονται κάτω από το άμεσο ρεύμα του αέρα εξόδου του κάτω εμπρός ανεμιστήρα, με αποτέλεσμα μια κάποια ποσότητα από αυτόν το αέρα να διαφεύγει από το κουτί χωρίς να ψύξει τίποτε ουσιαστικά! Καλό θα ήταν αυτό το άνοιγμα να περιοριστεί με κάποιο φίλτρο αρκετά πυκνό! Πιστεύω ότι αν έκλεινε τελείως, θα ήταν ακόμα καλύτερα, με την προϋπόθεση ότι το κουτί θα έχει θετική πίεση. Ο λόγος είναι ότι όλος ο αέρας που διαφεύγει από εκεί θα χρησιμοποιηθεί για την ψύξη άλλως εξαρτημάτων πριν βγει από το κουτί! Ιωάννα ελπίζω αυτά να βοηθάνε! Το ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι η θέση του αισθητήρα , αλλά από πρώτη εντύπωση, το άνοιγμα πάνω από το PSU μοιάζει πολύ καλή επιλογή! Συμπάθα με για το "υπηρεσιακό" και "απρόσωπο" ύφος, αυτού του post, απλά "παρασύρθηκα" από την σπονδυλωτή γραφή των οδηγιών και μου βγήκε λίγο "στεγνό" ! Ψάξε τώρα με την "ψυχή" σου ! Ελπίζω όλα να πάνε καλά! Όπως και να έχει, είμαι στην διάθεσή σου για κάθε βοήθεια! Πω ! πω!!!! Δεν μπορώ να "ξεκολλήσω" από το "επισημο" ύφος ! ! ! :D Καλή συνέχεια ! ! !
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #195 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION] Oh, my Goodness! Και 'γω που περιμενα καποια απλη οδηγια μιας γραμμης του στυλ: πηγαινε εκει και βαλε αυτο! ΠΛΑΚΑ κανω! :) Σε ευχαριστω παρα πολυ για ολη αυτη την αναλυση και τις οδηγιες! Να εισαι καλα! Μια απλη ερωτηση, προς το παρον: - Ολα αυτα που προτεινεις εισαι σιγουρος οτι μπορουν να γινουν με το Thermal Radar που διαθετω εγω αυτη τη στιγμη? Ή μηπως τα εννοεις ΑΦΟΥ αγορασω καποιον απο τους Fan Controllers που προαναφερθηκαν? Να θυμισω οτι το T.R. επιτρεπει ουσιαστικα την ρυθμιση 3 σετ (ομαδων) ανεμιστηρων, οπως τους αντιλαμβανεται και τους ομαδοποιει η μητρικη: ομαδα 1: CPU_FAN + CPU_OPT ομαδα 2: CHASSIS FAN [1-3] ομαδα 3: CHASSIS_FAN 4 Ποιους ανεμιστηρες εχω κουμπωσει εγω στους παραπανω fan connectors φαινεται σε ολα τα προσφατα screenshots που εχω ποσταρει. Οποτε, ΑΝ τις οδηγιες σου τις εννοεις κατω απο το control ενος απο τους εξαιρετικους fan controllers που αναφερθηκαν πριν καποιες ωρες, τοτε ΟΚ, κανενα προβλημα, μολις τον αγορασω με χαρα να τις εφαρμοσω. Διαμεσω Thermal Radar ομως, δεν καταλαβαινω πως μπορω να τα κανω ολα αυτα... Τελος, σε ειχα ρωτησει βρε! Να βαλω LNA ή να μην βαλω! Και μου ειπες "μην βαλεις"! Αντε τωρα να ανοιγω παλι το κουτι... Να εισαι καλα παντως και ευχαριστω Και ΑΝ παρανοησα κατι sorries ...
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #196 Ιούνιος 8, 2014 Να σαι καλά ρε συ ! Αλλά το κουτί δεν βλέπω να αποφεύγεις το άνοιγμά του. Κάνε ένα refrese γιατί πρόσθεσα κάτι στις παρατηρήσεις του τέλους! Τώρα για τις ρυθμίσεις που σου παρέχει το πρόγραμμά σου ! Χμμμμ!!!!! Λοιπόν μέχρι να αποφασίσεις να πάρεις κάποιον fan controoller , θα κάνεις το εξής: 1.Οι ανεμιστήρες της ψύκτρας πάνε στο CPU fan και CPU opt fan 2. Oi Front 1 και 2 πάνε στο CHA-fan 1-3 3. Oi Back , Top- back και Top-front, πάνε στο CHA-fan 4 4. και οι επιμέρους ρυθμίσεις στους Top ανεμιστήρες θα γίνουν με την χρήση των LNA και ULNA adapters, και κατά προτίμηση στον Top-front, θα σε βοηθήσουν και οι πίνακες με τους συνδυασμούς σε αυτό ! Οι επιλογές 2 και 3 , μπορεί και να αντιστραφούν ! Θα είναι λίγο δυσκολότερο , αλλά γίνεται !! Και μέχρι να τελειώσεις και κάτω από το πνεύμα της 3 παρατήρησης στο τέλος, δεν ανεβάζεις το κουτί σε καμιά πιο βολική θέση να μπορείς να το ανοιγοκλείνεις εύκολα για τί είπαμε να τον βρέξουμε τον ακατονόμαστο , αλλά όχι να πάθουμε και λουμπάγκο!!
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #197 Ιούνιος 8, 2014 Λοιπον.. Μισο λεπτακι... Νομιζω οτι δεν θα κανω απολυτως τιποτα. Ολη αυτη η ιστορια, τοσες μερες (!), γινεται για αυτο που αποκαλειται "Θετικη πιεση". Τοσα χρονια που εχω PC ποτε μου δεν ειχα ασχοληθει με αυτο το πραγμα και δεν θυμαμαι να εχασα και τιποτα. Εμενα το συστημα μου ψυχεται μια χαρα! ΑΝ ηταν κατι που μπορουσε να επιλυθει με εναν σχετικα ευκολο τροπο να το εκανα! Αλλα τωρα...? Χθες - προχθες ηταν που άλλαξα παλι συνδεσμολογια ανεμιστητων! Που εβαλα τους δυο front μαζι με Y-Cable. Λοιπον. Να η αποφαση μου: το κουτι για τωρα μενει οπως ειναι και δεν με ενδιαφερει τιποτα. Ψυχεται επαρκως? ΝΑΙ! Τερμα! Θα το σκεφτω σοβαρα για την αγορα fan controller, ενος καλου. Συντομα θα αποφασισω. ΑΝ αποφασισω να αγορασω fan controller τοτε, που και η παραμετροποιηση θα ειναι πολυ μεγαλυτερη, θα κοιταξω και την θετικη πιεση. ΑΝ αποφασισω να μην αγορασω τοτε θα κοιταξω να επαναφερω το κουτι στην αρχικη εργοστασιακη του κατασταση, δηλαδη 2 140αρηδες εμπρος και ενας πισω. Ή το πολυ-πολυ να εφαρμοσω την λυση 5 απο τους συνδυασμούς που γίνονται με αλλαγές μόνο με τη χρήση LNA adapters και μετα τα παντα στο Standard στο T.R. Το σκεφτομαι παντως σοβαρα για controller διοτι το T.R. πρωτον δεν δινει επιλογες και δευτερον σημερα λειτουργει - αυριο δεν λειτουργει. Δεν εχω προσωπικη εμπειρια αλλα εχω ακουσει διαφορα. Επισης, απ' οτι φαινεται, σωστη ψυξη με ταυτοχρονη διατηρηση θετικης πιεσης γινεται μονον με ξεχωριστο ελεγχο ανα ανεμιστηρα, που επιτυγχανεται μονο με fan controller. Αλλιως LNA & ULTRA LNA και βαλτους ολους σε ενα header και κολοκυθια. [MENTION=15018]Seafalco[/MENTION], να εισαι καλα και ευχαριστω παρα πολυ! Μακαρι να καταφερω να αγορασω τον controller και τοτε τους σεταρουμε και τους ξεχναμε! Εγω τωρα συνεχιζω με άλλα. Καληνυχτα. ps: OFF TOPIC ερωτηση για τον Aquaero 5 LT : για να μπει σε 5.25 bay εμπρος χρειαζεται οπωσδηποτε αυτο?
Seafalco Ιούνιος 8, 2014 #198 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]Εσύ ξέρεις καλύτερα ! Να 'σαι καλά και καλή συνέχεια! Καληνύχτα!
Ioanna Ιούνιος 8, 2014 Author #199 Ιούνιος 8, 2014 [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION]Εσύ ξέρεις καλύτερα ! Να 'σαι καλά και καλή συνέχεια! Καληνύχτα! Σκεφτηκα κατι, στο εστειλα και σε pm, το βαζω και εδω: Front : NF-A14 industrialPPC + NF-A14 ===> 182,5 + 140,2 = 322,7 m³/h Rear : NF-A14 industrialPPC = 182,5 m³/h Top-rear : NF-S12A pwm= 107,5 m³/h Θερμικο ισοζυγιο : 322,7 - (182,5+107,5)= 322,7 - 290 = 32,7 m³/h Ελαφρα θετικη πιεση, λιγοτερος θορυβος, πιο κοντα στην αρχικη σχεδιαση του κουτιου. Ευχαριστω
Seafalco Ιούνιος 9, 2014 #200 Ιούνιος 9, 2014 [MENTION=13242]Ioanna[/MENTION] Βλέπω ότι δεν "κατέθεσες τα όπλα" τελικά! Καλή η σκέψη σου : Front : NF-A14 industrialPPC + NF-A14 ===> 182,5 + 140,2 = 322,7 m³/h Rear : NF-A14 industrialPPC = 182,5 m³/h Top-rear : NF-S12A pwm= 107,5 m³/h (SP=1,19 mm H2O) Θερμικο ισοζυγιο : 322,7 - (182,5+107,5)= 322,7 - 290 = 32,7 m³/h Υπάρχει όμως και καλύτερη σύνθεση: Front : NF-A14 industrialPPC + NF-A14 (pwm)===> 182,5 + 140,2 = 322,7 m³/h Rear : NF-A14 industrialPPC = 182,5 m³/h Top-rear : NF-A14 (pwm)= 115,5 m³/h (LNA) (SP=1,51 mm H2O) Air flow balance : 322,7 - (182,5+115,5)= 322,7 - 290 = + 24,7 m³/h Και σε αυτήν -όπως και σε αυτή που έβαλες εσύ-, μπορείς να χειριστείς όλους τους ανεμιστήρες ενιαία (σαν να είναι σε ένα κανάλι). Αλλά εφόσον θα αλλάξεις τους ανεμιστήρες και εφόσον θέλεις να έχεις περισσότερο έλεγχο μπορείς να κάνεις αυτό: Front : NF-A14 industrialPPC + NF-A14 (pwm)===> έως 182,5 + 140,2 = έως 322,7 m³/h >>>>CHA_FAN (1-3) Rear : NF-A14 industrialPPC = έως 182,5 m³/h >>>>CHA_FAN(4) Top-rear : NF-A14 (pwm)=έως 140,2 m³/h(SP=2,08 mm H2O)>>>>CHA_FAN(4) Air flow balance : έως 322,7 - έως (182,5+140,2)= 322,7 - 322,7 = Ρυθμιζόμενη από [-] έως [+] Χm³/h Εδώ θα πρέπει οι ανεμιστήρες εξόδου Rear και Top-rear σε άλλο κανάλι από τους Front. Την ρύθμιση της πίεσης θα την ορίζεις εσύ κρατώντας τους εξόδου σε λίγο χαμηλότερες στροφές από αυτές που θα βάλεις στους εισόδου. Έτσι θα έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις και την επίδραση της ουδέτερης -και γιατί όχι- και της αρνητικής πίεσης) . ΥΓ: Post και pm τα είδα μαζί, οπότε ... η απάντηση εδώ για να μείνει η πληροφορία! Καλή συνέχεια!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.